Kara Dul Örümcek Isırıkları Nasıl Tespit ve Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Örümcek ısırıklarının çoğu zararsızdır. Örümcek ısırığını başka bir böcek sokması veya ısırığından, hatta sadece hafif bir cilt enfeksiyonundan ayırt etmek bazen zordur. Ciddi bir ısırık veya sokmaya neyin sebep olduğundan emin değilseniz, özellikle de semptomlar geliştirmeye başladıysanız, her zaman tıbbi yardım alın. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan en yaygın iki zehirli örümcek kara dul ve kahverengi münzevidir. Isırığın bir karadul örümceğinden kaynaklandığını teyit ettiyseniz, derhal tıbbi yardım aldığınızdan emin olun.

Adımlar

Karadul Örümceğinin Isırığını Tanımlama

  1. adım 1 bir karadul örümceği ısırığını tanıyın.1Karadul örümceği ısırığını tanıyın. Kara dul örümceklerinin dişleri vardır. Isırıldığında genellikle iki küçük delinme yarası görülür.
    • Isırıktan gelen zehir yayıldıkça, bölge hedef benzeri bir görünüm kazanır. Sivri diş izleri merkezdedir, kızarık bir deri alanıyla çevrilidir, ardından merkezin biraz ötesinde kırmızı bir daire daha vardır.
    • Diş izleri hemen görülebilir. Isırığın meydana geldiği bölgede kızarıklık ve şişlik hızla, genellikle bir saat içinde gelişir.
    • Ağrı tipik olarak bir saat içinde başlar ve bölgeden karın, göğüs bölgesi veya sırt gibi sistemik alanlara hızla yayılabilir.
    • Bu durum her zaman geçerli değildir, ancak karadul örümceği ısırığından sonra gelişen modelin klasik tanımı budur.
  2. adım 2 mümkünse örümceği yakalayın.2Mümkünse örümceği yakalayın. Tedaviyi yürüten doktor ısırığa/sokmaya/yaralanmaya neyin sebep olduğunu bilmek isteyecektir. Güvenlik her zaman önceliklidir. Örümceği güvenli bir şekilde yakalayabiliyorsanız, başka hiç kimsenin yaralanma riski olmayan bir kaba koyun. Küçük bir cam kavanoz veya kapaklı plastik bir kap, küçük bir soğutucu gibi güvenli bir kapağı ve sapı olan başka bir kabın içine yerleştirilerek örümceğin taşınmasını kolaylaştırabilir.
    • Hiç kimsenin ısırılma riskiyle karşı karşıya bırakılmaması gerektiği açıktır. Güvenli bir şekilde yapılabiliyorsa, örümceği yakalayın ve güvenli bir şekilde tıbbi tesise götürün.
    • Isırmayı gerçekleştiren örümceğin gösterilmesi, en etkili tedavinin mümkün olan en kısa sürede başlatılmasına yardımcı olabilir. Bir karadul örümceğini yanınızda taşımak en iyi plan olmayabilir, bu nedenle güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız en azından sizi ısıran şeyin çok net fotoğraflarını çekin.
  3. adım 3 belirtileri tanıyın.3Belirtileri tanıyın. Kara dul gibi zehirli olanlar da dahil olmak üzere bir örümcek tarafından ısırılan çoğu insan, bunun sonucunda ciddi bir tıbbi sorun yaşamaz.
    • Bir karadul ısırığından kaynaklanabilecek belirtiler arasında şiddetli ve yoğun ağrı, sertlik, kas krampları, karın krampları, sırt ağrısı, aşırı terleme ve hipertansiyon yer alır.
    • Bir karadul örümceğinin zehrine karşı hem topikal hem de sistemik reaksiyonlar gelişebilir ve hızla yayılabilir. Bir karadul örümceği tarafından ısırıldığınızı doğruladığınızda veya bundan oldukça emin olduğunuzda mümkün olan en kısa sürede tedavi arayınız.
    • Topikal reaksiyonlar arasında bölgede kaşıntı veya kızarıklık, ısırıldığınız ekstremitede terleme, bölgeden yayılan ağrı ve deride kabarcıklar oluşturan renksiz alanlar yer alır.
    • Sistemik reaksiyonlar arasında şiddetli ve yoğun kas ağrısı, sırt ve göğüs bölgesine yayılan ağrı, terleme, nefes almada zorluk, baş ağrısı, bulantı ve kusma, ateş ve titreme, yüksek kan basıncı ve anksiyete, huzursuzluk ve deliryum yer alır.

Karadul Örümceği Isırığının Tedavisi

  1. adım 1 tedaviyi başlatın.1Tedaviye başlayın. Tedavide ilk adım sakin kalmak ve örümceği güvenli bir şekilde tespit etmektir.
    • Bölgeyi yumuşak sabun ve suyla yıkayın ve şişmeyi önlemeye yardımcı olmak için buz uygulamaları veya soğuk bir bez kullanın.
    • Buzu doğrudan cilde uygulamayın. Cilt ile buz dolu poşet veya soğuk paket arasında bir havlu veya yumuşak ve temiz bir bez kullanın.
    • Mümkünse ve pratikse ısırılan bölgeyi yükseltin.
    • Ağrı ve/veya iltihaplanmaya yardımcı olması için asetaminofen, ibuprofen, naproksen veya aspirin gibi reçetesiz satılan bir ürün alın. Etiket üzerindeki talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 tıbbi yardım isteyin.2Tıbbi yardım isteyin. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki zehir kontrol merkezlerinin raporlarına göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 2500'den fazla karadul örümceği ısırığı vakası bildirilmektedir. Bir acil bakım kliniğine veya hastane acil servisine gidin.
    • Her zamanki doktorunuzu arayıp durumdan haberdar etmek isteyebilirsiniz. Doktorunuz doğrudan ofise gelmenizi isteyebilir ya da gideceğiniz tıbbi tesis konusunda bir tercih yapabilir. Nereye giderseniz gidin, yolda olduğunuzu ve bir karadul örümceği tarafından ısırıldığınızı bildirin - bu, personele hazırlanmak için yeterli zaman verecektir.
    • Hastaneye kendi başınıza gitmeye çalışmayın. Isırıktan gelen zehir tepkilerinizi aniden değiştirebilir. Araba kullanmaya başladığınızda kendinizi aklı başında hissedebilirsiniz, ancak durumunuz hızla değişebilir.
    • Çoğu insan karadul örümceği ısırığından ciddi reaksiyonlar yaşamaz. Aslında, bazı insanlar hiçbir sorun yaşamaz ve tıbbi bakıma ihtiyaç duymaz.
    • Şiddetli ağrı, rahatsızlık ve sistemik değişiklikler olasılığı nedeniyle, herhangi bir yan etki veya komplikasyon gelişmesi durumunda hızlı tedavi alabileceğinizden emin olmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşun veya bir acil servise veya acil bakım kliniğine gidin.
    • Tedavi merkezindeki doktoru, varışta alınan tüm ilaçlar veya tedavi adımları hakkında bilgilendirin.
    • Neyse ki, uzun yıllar boyunca sadece üç ölüm vakası kaydedilmiştir.
    • Bazı ciddi komplikasyon ve ölüm raporları, zaten tıbbi olarak ciddi şekilde tehlikede olan kişilerde karadul ısırıklarıyla ilişkilendirilmiştir.
  3. adım 3 antivenom, antivenin latrodectus mactans kullanın.3Antivenom, Antivenin Latrodectus Mactans kullanın. Antivenom 1920'lerden beri mevcuttur. Şiddetli bir aşırı duyarlılık reaksiyonuna ilişkin en az bir vaka raporu, antivenomun Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımını sınırlamıştır.
    • Isırıktan kaynaklanan komplikasyonlar mümkündür. Tıbbi bir tesis, tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemek için hayati belirtilerinizi ve durumunuzdaki değişiklikleri izleyebilir.
    • 2011'de yayınlanan bir makalede dört karadul örümceği ısırığı vakası incelenmiştir. Isırılan kişilerden üçü panzehir ile tedavi edilmiş, biri ise aşırı duyarlılık endişesi nedeniyle tedavi edilmemiştir.
    • Antivenom ile tedavi edilen üç kişi, ısırıkların neden olduğu şiddetli ağrıdan kısa bir süre içinde, genellikle enjeksiyonu aldıktan 30 dakika sonra kurtulmuştur. Her üç kişi de acil tedavi merkezinde birkaç saat gözlem altında tutulduktan sonra başka bir komplikasyon olmaksızın evlerine taburcu edilmiştir.
    • Panzehir almayan kişi acil serviste güçlü ağrı ve iltihap giderici ilaçlarla tedavi edilmiş, ardından hastaneye yatırılması gerekmiştir.
    • Kişi iki gün boyunca hastanede tedavi görmüş ve üçüncü gün kendini daha iyi hissetmeye başlamıştır. Üçüncü gün başka bir komplikasyon olmadan evine taburcu edildi.

Karadul Örümceğini Tanıma

  1. adım 1 karadul örümceğini rahatsız etmeden tanımlayın.1Karadul örümceğini rahatsız etmeden tanımlayın. Dişi karadul örümceğinin benzersiz işareti, karnının alt kısmındaki parlak kırmızı kum saati şeklidir.
    • Dişi örümceğin büyük ve yuvarlak bir karnı ile siyah ve parlak bir vücudu vardır. Vücut yaklaşık 1 buçuk inç uzunluğundadır ve örümceğin tamamı, bacaklar ve hepsi, 1 inçten daha geniştir.
    • Diğer örümceklerinkinden biraz daha kısa, ancak yine de insan derisine nüfuz edebilecek kadar uzun dişleri vardır.
    • Karadul örümceklerinin Amerika Birleşik Devletleri'nin güney ve batı bölgelerinde yaygın olarak bulunduğu bildirilmektedir. Diğer kaynaklar ve istatistikler Kaliforniya'ya kadar batıda, doğu kıyısı boyunca, güneyde Florida'ya kadar ve kuzeyde BC'deki Okanagan'a ve Kanada'daki orta Alberta'ya kadar sık görüldüğünü bildirmektedir.
  2. adım 2 yaşamaktan hoşlandıkları olası yerleri belirleyin.2Yaşamaktan hoşlandıkları olası yerleri belirleyin. Kara dullar beslenmek için bol miktarda sineğin olduğu dışarıda yaşamayı severler; ancak yapıların ve barınakların içinde de bulunabilirler.
    • Odun yığınları, simüle edilmiş kaya kuyu kapaklarının altı, bir evin saçakları, çitlerin etrafı ve enkazın biriktiği diğer alanlar gibi rahatsız edilmemiş yerleri tercih ederler.
    • Sayaç kutuları, sundurma altları, sundurma mobilyaları, ahır ve barakaların içi ve çevresi gibi karanlık, nemli ve rahatsız edilmeyen yerlerde karadullara dikkat edin.
  3. adım 3 ağı rahatsız etmemeye çalışın.3Ağı rahatsız etmemeye çalışın. Karadul örümcekleri ağlarını katı ve sabit nesneler arasında yapmayı sever. Bazı örümcekler ağlarını çalılıklar ve ağaç dalları gibi daha esnek yerlerde yapmayı tercih eder.
    • Karadul ağları, diğer örümcekler tarafından yapılan tipik ve bazen pratik olarak mükemmel ağlar gibi değil, kasıtlı olarak düzensiz bir şekilde yapılır. Ağın lifleri çoğu örümcek ağında bulunanlardan daha güçlüdür.
    • İnsan derisini avlamazlar. Çoğu ısırık ağları bozulduğunda meydana gelir.
    • Saldırgan değildirler ancak tuzağa düştüklerini hissettiklerinde veya dokunulduklarında ısırırlar.
  4. adım 4 erkekleri dişilerden ayırt edin.4Erkekleri dişilerden ayırt edin. Dişiler klasik işaretlere ve daha güçlü zehre sahiptir. Dişi bir karadul tarafından ısırıldıysanız, derhal tıbbi yardım almanız gerekir.
    • Bir dişinin vücudu genellikle erkek karadul örümceğinden daha büyüktür, ancak bir erkeğin bacakları genellikle daha uzundur. Bu da erkeğin genel boyutunun daha büyük görünmesine neden olabilir.
    • Erkekler siyah olabilir ancak genellikle kahverengi renktedir ve işaretler karın bölgesinin herhangi bir yerinde olabilir. Kırmızı tipiktir, ancak bazı erkeklerde beyaz veya kahverengimsi işaretler bulunur.
    • Dişinin karnında geleneksel kum saati kırmızısı şekli vardır, ancak bu bazı dişilerde kırmızıdan daha turuncu görünebilir.
    • Dişilerin insan derisine nüfuz edebilecek kadar büyük dişleri vardır ve sistemik bir reaksiyon yaratmaya yetecek kadar zehir yayarlar.
    • Erkek karadul örümceklerinin ısırıklarının zehir taşıma kapasitesine sahip olduğu düşünülmemektedir.
    • Karadul örümceği adını, dişinin çiftleşmeden sonra erkeği yeme eğiliminden almıştır. Bu durum her zaman geçerli değildir, ancak gerçek bir olasılıktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları