Recluse (Fiddleback) Örümcek Isırıkları Nasıl Belirlenir ve Tedavi Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerika Birleşik Devletleri'nde karşılaştığınız örümceklerin çoğu zararsızdır, ancak kahverengi münzevi örümcek bir istisnadır. Kahverengi münzevi örümcek, münzevi gibi davrandığı için uygun bir şekilde adlandırılmıştır. Bu gece örümceği, sundurmaların altı, dolaplar veya odun yığınları gibi kolayca rahatsız edilmeyeceği karanlık yerlerde saklanmayı sever. Kahverengi münzevi örümceği ve diğer örümceklerden daha şiddetli semptomlara neden olabilen zehirli ısırığını tanımlamak önemlidir. Isırığının özellikle çocuklar için ölümcül olduğu bilinmektedir.

Adımlar

Recluse Örümcek Isırığını Tanımlama

  1. adım 1 mümkünse sizi ısıran örümceği bulun.
    Mümkünse sizi ısıran örümceği bulun. Mümkünse, sizi ısıran örümceğin bir münzevi örümcek olup olmadığını belirlemek için onu yakalamaya çalışın. Sizi ısıran örümceğin görünüşünü de hatırlamaya çalışabilirsiniz. Münzevi örümceğin her tarafı bronzdur ve bacakları vücudunun üst kısmına bağlıdır.
    • Örümceği yakalamak zorunda değilsiniz. Telefonunuzla örümceğin fotoğrafını çekmeniz bile sağlık uzmanlarının örümceği tanımlamasına ve sizi tedavi etmesine yardımcı olabilir.
    • Bu örümcek 'keman sırtlı' lakabını, vücudunun üst kısmının arkasındaki keman şeklindeki benzersiz işaretten dolayı almıştır. Vücudun alt kısmında herhangi bir işaret yoktur.
    • Bir münzevi örümceğin keman şeklindeki işaret boyunca, çoğu ABD örümceğinin sahip olduğu iki sıra dört göz yerine üç çift gözü vardır.
  2. adım 2 kahverengi münzevi ısırığının belirtilerini tanıyın.
    Kahverengi münzevi ısırığının belirtilerini tanıyın. İlk ısırıldığınızda hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Isırıktan sonraki saatler içinde, ısırık yarasının içinde veya çevresinde hafif yanma veya tahriş hissedebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:
    • Isırık bölgesinde şiddetli şişlik ve ağrı.
    • Ortası mavi olan ve boğa gözü gibi kızarıklıkla çevrili bir kabarcık oluşabilir. Kabarcık daha sonra patlayabilir ve bölge genişleyerek dokunun derinliklerine uzanan bir ülsere dönüşebilir.
    • Sarı veya yeşil irinli sivilce benzeri bir lezyon.
    • Isırık bölgesinin etrafında kaşınan bir döküntü.
    • İdrarınız koyu renkli görünebilir.
    • Ayrıca ateş, titreme, bulantı, kusma, nöbetler veya eklem ağrısı yaşayabilirsiniz.
    • Diğer örümcek ısırıkları gibi, münzevi (keman sırtlı) örümcek ısırığı da küçük kırmızı bir iz bırakacaktır. Diğer örümcek ısırıklarından farklı olarak, ısırıktan kısa bir süre sonra küçük beyaz bir kabarcık ortaya çıkacak ve ısırığın etrafındaki doku sertleşecektir. Isırık daha sonra mavi-gri veya mavi-beyaz renkte, kenarları düzensiz ve kızarıklıkla çevrili bir lezyona dönüşecektir. Tedavi edilmezse, münzevi örümcek ısırığının etrafındaki deri kangrenleşebilir ve büyük bir açık yaraya dönüşebilir.
  3. adım 3 bu örümceklerin genellikle nerede bulunduğunu anlayın.
    Bu örümceklerin genellikle nerede bulunduğunu anlayın. Kahverengi münzevi örümcekler sundurma altları, odun yığınları, bodrumlar, dolaplar ve lavabo altları gibi karanlık ve korunaklı alanları severler. Isırıldığınızda bu alanlardan herhangi birinde olup olmadığınızı düşünün.
    • Kahverengi münzevi örümcek Amerika Birleşik Devletleri'nin her yerinde bulunabilmesine rağmen, genellikle Missouri, Arkansas, Louisiana ve Alabama'da; Mississippi, Oklahoma, Nebraska, Tennessee ve Kentucky'nin çoğunda; Iowa, Illinois ve Indiana'nın güney kısımlarında; kuzey Georgia ve doğu Teksas'ta bulunur.

Recluse Örümcek Isırığının Tedavisi

  1. adım 1 isırığı aldığınız gün bir doktora görünmeye çalışın.
    Isırığı aldığınız gün bir doktora görünmeye çalışın. Mümkünse sizi ısıran örümceği doktorun ofisine getirin. Örümceğin kimliğinin belirlenmesi doktorunuzun size doğru teşhis koymasına yardımcı olacaktır.
    • Isırıldıktan sonra evde bakım tedavisine devam edebilirsiniz. Ancak ısırık ciddi veya ölümcül olabileceğinden, ısırıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede bir doktora veya tıp uzmanına görünmeye çalışmalısınız.
  2. adım 2 isırık bölgesini sabunla temizleyin ve suyla durulayın.
    Isırık bölgesini sabunla temizleyin ve suyla durulayın. Temiz bir bez kullanın ve yumuşak sabun ve oda sıcaklığında suya batırın. Isırık bölgesini küçük dairesel hareketlerle temizleyin.
  3. adım 3 isırığın üzerine soğuk kompres uygulayarak şişliği azaltın.
    Isırığın üzerine soğuk kompres uygulayarak şişliği azaltın. Buzu temiz bir havluya sarın veya buzu plastik bir torbaya koyun ve ardından temiz bir bez veya havluya sarın.
    • Kompresörü ısırığın üzerine 10 dakika boyunca yerleştirin ve ardından 10 dakika boyunca çıkarın. Bu işlemi 10 dakikalık aralıklarla tekrarlayın.
    • Isırılan kişinin dolaşım sorunları varsa, kompresin ısırık bölgesinde kalma süresini azaltın.
  4. adım 4 isırık bölgesini yükseltin.
    Isırık bölgesini yükseltin. Bu, zehrin ısırık bölgesinden vücudunuzun geri kalanına yayılmasını yavaşlatacak ve ısırık bölgesindeki şişliği azaltacaktır.
    • Ağrıyı ve şişliği azaltmak için ısırığın üzerine bir kompresyon bandajı sarın. Gerçek bir kompresyon bandajınız yoksa, ısırık bölgesinin üzerine herhangi bir bez bağlamak zehrin yayılmasını yavaşlatabilir. Isırığın olduğu kolu, eli, bacağı veya ayağı bir yastığın üzerine koyarak kalbinizin üzerine kaldırın. Bandajın sıkı olduğundan ancak dolaşımınızı kesmediğinden emin olun.
  5. adım 5 bölgeye ısı uygulamayın.
    Bölgeye ısı uygulamayın. Bu sadece ısırık çevresindeki doku tahribatını hızlandıracak ve şişlik ve ağrıyı artıracaktır. Ayrıca örümcek zehrini asla bir emme cihazıyla çıkarmaya veya etkilenen dokuyu kesmeye çalışmamalısınız.
    • Isırık bölgesine hidrokortizon krem gibi herhangi bir steroid krem uygulamaktan kaçının.
  6. adım 6 reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar alın.
    Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın. Asetaminofen (Tylenol), ibuprofen veya naproksen şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
    • Isırık bölgesinin etrafındaki kaşıntıyı hafifletmek için bir antihistaminik de alabilirsiniz.
  7. adım 7 isırık için tıbbi tedavi hakkında doktorunuzla konuşun.
    Isırık için tıbbi tedavi hakkında doktorunuzla konuşun. Doktor randevunuzda veya acil bakımda, ısırığın bir recluse örümceği ısırığı olduğunu doğrulayın ve doktorun ısırığı tedavi etmesine izin verin. İlk değerlendirmeden sonra doktorunuz aşağıdaki tedavileri reçete edebilir:
    • Tetanoz bağışıklama aşısı.
    • Yarada enfeksiyon belirtileri varsa antibiyotikler.
    • Kaşıntıya yardımcı olmak için Benadryl gibi antihistaminikler.
    • Ağrı kesici ilaçlar.
  8. adım 8 üç ila dört gün içinde doktorla görüşün.
    Üç ila dört gün içinde doktorla görüşün. Münzevi örümcek ısırığı nedeniyle herhangi bir enfeksiyon veya komplikasyon yaşamadığınızı teyit etmek için doktorla bir takip randevusu planlayın. Isırığın daha da kötüleşmemesi veya enfekte olmaması için iyileşmenizi takip etmek önemlidir.
    • Isırığın etrafında hasarlı doku varsa, cerrahi olarak çıkarılması konusunda doktorunuzla konuşun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bacağımda dokunduğumda yanıyormuş gibi hissettiren kaşıntılı küçük sivilce benzeri bir şey varsa, bu bir kahverengi münzevi ısırığı olabilir mi?
    Kahverengi münzevi örümcek ısırıkları genellikle normal cilt enfeksiyonları veya iltihapları ile karıştırılır. Profesyonel bir görüş almak ve yumruyu teşhis etmek için doktorunuza gidin.

İpuçları

  • Kahverengi münzevi örümceklerin ısırma olasılığı en çok etinizle başka bir nesne arasında sıkıştıklarında yüksektir. Isırılmaları önlemek için yatakları duvardan uzak tutun ve yatak eteklerini yerden kaldırın. Isırılmamak için ayakkabılarınızı, patenlerinizi, bahçe eldivenlerinizi ve beyzbol eldivenlerinizi giymeden önce sallayın.
  • Bu örümceklerin yaygın olarak bulunduğu bölgelere gidiyorsanız, bileklerinizi sıkıca saran manşetleri olan uzun kollu giysiler giydiğinizden emin olun. Ayrıca, çoraplarınızın içine sokabileceğiniz uzun pantolonlar giyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Buz
  • Temiz el bezi veya havlu
  • Kompresyon bandajı
  • Ağrı kesici
  • Antihistaminik