Bir Şey Beni Isırdı! Yaygın Böcek Isırıkları (Resimlerle)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dünya ısıran ve sokan böceklerle dolu, peki sizi hangisinin ısırdığını nasıl anlarsınız? Neyse ki, bir böcek ısırığını tanımlamanın böcekler kadar çok yolu var! Bu kapsamlı kılavuzda, sivrisineklerden böcek ısırıklarına kadar en yaygın böcek ısırıkları hakkında size bilgi vereceğiz. yatak böcekleri (ve hatta örümcekler, teknik olarak bir araknid olmalarına rağmen). Referans resimlerimiz ve rehberliğimiz sayesinde, hangi tür böceğin size zarar verdiğini ve ısırığı veya sokmayı evde nasıl tedavi edebileceğinizi anlayabileceksiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Isırıklarınızın şekli, vücudunuzun herhangi bir yerinde küme halinde bulunan böcek-pire ısırıklarını tanımlamanıza yardımcı olabilirken TİKENLER Giysilerinizin dar kısımlarına bir sıra halinde saldırır.
  • Örümcek ısırıklarının şiddeti farklıdır; dul örümcekler vücutta en fazla ağrıya neden olurken kurt örümcekleri basit ama rahatsız edici bir şişliğe neden olur.
  • Yaban arısı ve Arı Sokmalar genellikle aynı görünür ve aynı semptomlara sahiptir, ancak bir yaban arısı veya sarı ceket geride bir iğne bırakmaz.
  • Isırıldıktan veya sokulduktan sonra nefes almakta zorluk çekiyorsanız veya şiddetli şişlik yaşıyorsanız, alerjik bir reaksiyon geçiriyor olabileceğiniz için derhal bir doktora başvurun.

Adımlar

Böcek Isırması ve Sokması Türleri

  1. adım 1 sivrisinek.
    Sivrisinek. Bir sivrisinekten hemen sonra kabarık, kırmızımsı bir şişlik ortaya çıkacaktır. sivrisinek sizi ısırır. Reaksiyon, böceğin tükürüğüne karşı toleransınıza bağlı olarak küçük veya şiddetli olabilir. Büyük olasılıkla küçük, kaşıntılı kırmızı bir şişlik yaşarsınız, ancak ciddi vakalarda büyük bir çürük, ateş ve/veya hatta kurdeşen bile olabilir.
    • Sivrisinekler Batı Nil gibi virüsleri yayabilir, bu nedenle uzun kollu giyerek ve böcek kovucu kullanarak sivrisineklerin ısırmasını önleyin.
    • Sivrisinekler nemli, rutubetli iklimlerde su yakınlarında takılmayı severler.
    • CDC'nin ArboNET haritası sivrisineklerin bölgenizde hastalık yayıp yaymadığını görmek için.
  2. adım 2 pire.
    Pire ısırıkları küçük, renksiz şişliklerdir ve etraflarında renksiz bir halka olabilir. Pirenin hızlı ısırma yeteneği sayesinde ısırıklar genellikle düz bir çizgi veya küme halinde görülür. Genellikle kaşındırır ve cildi tahriş eder ve büyük olasılıkla bir hayvandan size geçer.
    • Pireler bacakları, ayakları, baldırları ve ayak bileklerini ısırma eğilimindedir.
    • Evcil hayvanlarınızda pire olup olmadığını kontrol edin ve normalden daha fazla kaşınıp kaşınmadıklarına dikkat edin. Evcil hayvanınızda pire olduğundan şüpheleniyor veya görüyorsanız, tüylü dostunuza banyo yaptırarak onlardan kurtulun.
    • Kaşıntıyı doğal yollarla yatıştırmak için ısırıklarınızın üzerine aloe vera, bal veya yulaf ezmesi sürmeyi deneyin.
  3. adım 3 yatak böceği.
    Yatak böceği. Yatak böceği ısırıkları tipik olarak bir elma çekirdeği büyüklüğündedir, kahverengimsi kırmızı renktedir ve bir çizgi halinde görülür. Buna rağmen, ısırıkları tespit etmek zor olabilir çünkü genellikle ısırıldıktan 14 gün sonrasına kadar ortaya çıkmazlar; bu nedenle istila belirtilerini kontrol etmek çok önemlidir. Çarşaflarınızı ve örtülerinizi geri çekin ve yatak böceklerinin dış iskeletlerini, canlı yatak böceklerini ve tatlı, küflü bir kokuyu kontrol edin.
    • Yatak böcekleri mükemmel saklanırlar ve bavullardan, gönderilen mobilyalardan veya paketlerden rahat yatağınıza otostop çekmeyi severler.
    • Bir yatak böceği tarafından ısırıldıysanız ve istila belirtileri varsa, ısırıkları kaşımaktan kaçının ve bir böcek ilaçlama şirketi arayarak evinizi böcek ilacı spreyi ile tedavi edin.
  4. adım 4 örümcek.
    Örümcek.Örümcek ısırıkları genellikle zararsızdır ve kızarıklık, şişme ve hafif ağrıya neden olur; ancak sizi ne tür bir örümceğin ısırdığını tespit etmek çok önemlidir. Örümceğin türüne bağlı olarak bazı ısırıklar diğerlerinden daha şiddetli olabilir.
    • Recluse örümceği Isırıkların tipik olarak mavi veya mora dönüşen soluk bir merkezi ve etrafında kırmızı bir halka vardır. Ağrı genellikle ilk 8 saat içinde artar.
    • Dul örümcek Isırıkların ortasında bir diş delinme izi bulunur ve karnınıza, sırtınıza veya göğsünüze yayılan ağrı ve şişliğe neden olabilir.
    • Hobo örümceği ısırıkları ısırıktan sonraki 30 dakika içinde sertleşir ve irin dolu bir kabarcık oluşturur.
    • Kurt örümceği ısırıklarında ısırığın merkezinde 2 diş izi bulunur ve iltihaplanabilir.
    • Örümceklerin çoğu sıcak, karanlık ve kapalı ortamlardan hoşlanır.
  5. adım 5 kene.
    Kene.Kene ısırıkları küçük ve kırmızı olma eğilimindedir ancak ağrısızdır, bu nedenle özellikle aktif olarak bakmıyorsanız ilk başta çok fark edilmeyebilirler. Dışarıda ormanda veya sık çalılıklarda bulunduysanız (özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında), vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Bu küçük ısırıcılar üzerinize yapışır ve cildinizdeki bir kir lekesi veya ben gibi görünebilir, bu yüzden gözünüzü dört açın!
    • Bölgenizde kenelerin nerede ve ne zaman aktif olduğunu görmek için yerel kene tahminlerini kontrol edin Burada.
    • Kene ısırmasından kaçınmak için dışarı çıkmadan önce önlem alın. Uzun kollu, uzun pantolonlu ve uzun çoraplı bir kıyafet seçin ve böcek kovucu kullanın.
    • Eğer üzerinizde bir kene bulursanız, panik yapmayın ve kaldırın bir cımbızla mümkün olduğunca çabuk yakalayın.
    • Keneler, zayıflatıcı semptomlara neden olabilen tehlikeli bir kronik hastalık olan Lyme hastalığını taşıyabilir. Isırığın etrafında boğa gözü şeklinde bir döküntü ortaya çıkarsa, bu Lyme hastalığının bir işareti olabileceğinden derhal doktorunuza başvurun.
  6. adım 6 chigger.
    Tetikçi. Bir chigger, ayak bilekleriniz, alt bacaklarınız, dizleriniz, beliniz veya kasıklarınız boyunca kırmızı, sivilce görünümlü benekli bir çizgi bırakacaktır. Bu minicik böcekler, yoğun ağaçlık veya çimenlik bir alanda bulunduktan sonra giysilerinizde saklanmayı sever. Çorabınız, pantolonunuz veya sütyen çizginiz boyunca küçük kırmızı, kaşıntılı noktalar fark ederseniz, bu büyük olasılıkla bir chigger ısırığıdır.
    • Kene ısırıkları nemli toprağa yakın yüksek nemli bölgelerde gelişir.
    • Tetikçi ısırıkları genellikle yaklaşık 2 hafta sürer ve en yoğun kaşıntı ilk 24 ve 46 saat içinde meydana gelir.
  7. adım 7 ateş karıncası.
    Ateş karıncası. Bir şey hissedeceksiniz ateş karınca ısırığı görmeden önce. Bu ateşli haşereler, yanlışlıkla yuvalarına bastığınızda saldıracak ve ayaklarınızı ve bacaklarınızı saracaktır. Önce yanma veya batma hissi oluşur, ardından ısırıktan sonraki bir saat içinde kaşıntılı kırmızı bir yara veya şişlik meydana gelir. Şiddetli vakalarda, tüm ekstremitenizde şişlik, nefes almada güçlük veya baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
    • Ateş karıncası ısırığı küçük kırmızı bir yaradan daha fazlasını tetikliyorsa, alerjik bir reaksiyon olabileceğinden derhal tıbbi yardım alın.
    • Birkaç saat sonra ısırığın olduğu yerde kabarcıklar oluşabilir; bir gün kadar sonra kabarcıklar sarı veya beyaz irinle patlayabilir.
    • Ateş karıncaları Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunda en yaygın olanlarıdır ve koloniler halinde veya yerdeki yuvalarda bulunurlar.
  8. adım 8 at sineği...
    At sineği. Sinekler nadiren ısırır, ancak ısırdıklarında çok acı verici olabilir. At sinekleri arkalarında orta veya büyük, ortası daha soluk bir yara bırakabilir. Bu uçan böcekler nemli ortamları sever ve genellikle suya yakın yerlerde yaşarlar.
    • At sineklerini ve diğer böcekleri uzak tutmak için bataklıklara veya nemli, ıslak ortamlara yakın olduğunuzda bir böcek kovucu kullanın.
  9. adım 9 bitler...
    Bitler. Bu küçük haşereler genellikle boyun, kafa derisi ve kulakların arkasında bulunur, çünkü saçların içinde saklanmayı severler. Bit ısırıkları, özellikle başınızı kaşıyorsanız, saç çizginizin etrafında küçük yumrular olarak görünebilir. Bu, durmak bilmeyen bir kaşıntı ve saç tellerine yapışan ufacık beyaz yumurtalarla (sirkeler olarak bilinir) birleştiğinde bitin açık bir işaretidir.
    • Yetişkin bitler hareket ederken başınızda yumuşak bir gıdıklanma hissedebilirsiniz.
    • Bitlendiğinizden şüpheleniyorsanız, saçınızı reçetesiz satılan bit öldürücü bir şampuanla yıkayarak böceklerden kurtulun ve bitlerle temas etmiş olabilecek tüm kıyafetlerinizi ve yatak takımlarınızı yıkayın.
    • Baş biti en çok küçük çocuklar arasında yaygındır ve kafa kafaya temas veya enfekte olmuş giysilerin paylaşılması yoluyla yayılır.
    • Saçınızda kimyasal tedavi kullanamıyorsanız, bir gecelik hindistan cevizi yağı maskesi bitlerden kurtulmak için harika bir alternatif olabilir.
  10. adım 10 arı.
    Arı. Arı sokması geçici ağrı ve rahatsızlığa ya da aşırı alerjik reaksiyona neden olabilir. Bir arı sizi soktuğunda, ilk olarak sokulan yerde keskin bir yanma hissedersiniz. Daha sonra deri şişerek kırmızı bir yara oluşturur. Şişlik ve ağrı, reaksiyonun şiddetine bağlı olarak birkaç saat veya 10 güne kadar sürebilir.
    • Aşırı şişme ve/veya nefes almada zorluk yaşarsanız, alerjik bir reaksiyon geçiriyor olabileceğinizden derhal tıbbi yardım alın.
    • Aynı anda birden fazla arı tarafından sokulduysanız, hayati tehlike söz konusu olabileceğinden her zaman yardım isteyin.
    • Arılar çiçekli veya çimenli alanların ve bina duvarlarının etrafında bulunabilir ve rahatsız edilmedikleri sürece tipik olarak pasiftirler.
  11. adım 11 sarı ceket.
    Sarı ceket. A sarı ceket sokması arı sokmasıyla aynı şekilde görünür: keskin bir acı ve kırmızı bir yaraya dönüşen şişlik. İkisi arasındaki tek fark, sarı ceketin arkasında bir iğne bırakmamasıdır.
    • Sarı ceketler yuvalarını genellikle ağaç kütüklerine, tavan aralarına veya duvar aralarına yaparlar. Kısacası, içine sıkışabilecekleri herhangi bir boşluk.
  12. adım 12 akrep.
    Akrep. A akrep sokması Her zaman tıbbi müdahale gerektirir ve genellikle cildinizde biraz şişlikle birlikte kırmızı bir iz bırakır. Bu 8 bacaklı yaratıklar ölümcül bir etkiye sahiptir ve tek bir sokma şiddetli ağrıya, kasılmalara, kas seğirmelerine ve solunum depresyonuna neden olabilir. Belirtiler genellikle 48 saat sonra azalır, ancak asla tedavi edilmeden bırakılmamalıdır.
    • Akrepler genellikle gündüzleri saklanır ve geceleri ortaya çıkarlar; genellikle kayaların ve yerdeki diğer nesnelerin altındadırlar.
    • Kuru, çöl alanlarını tercih ederler ancak otlaklarda ve mağaralarda da bulunabilirler.

Bir Isırık veya Sokmanın Teşhisi

  1. adım 1 nerenizden ısırıldığınızı veya sokulduğunuzu not edin.
    Nerede ısırıldığınızı veya sokulduğunuzu not edin. Isırığın vücudunuzdaki yeri ve bulunduğunuz ortam, sizi ne tür bir böceğin ısırdığını veya soktuğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Dışarıda ormanlık bir alanda veya sıcak, nemli bir iklimde miydiniz? Isırık ayağınızda, sırtınızda, kolunuzda vs. mi? Bu soruların cevaplarını bilmek, sizi hangi böceğin ısırdığını daraltmanıza yardımcı olabilir, çünkü çoğu tipik olarak belirli alanlarda sokar veya yalnızca belirli ortamlarda yaygındır.
    • Dışarıda ormanlık bir alanın yakınındaysanız, sivrisinek, kene veya örümcek olabilir.
    • Yiyeceklerin veya çöplerin yakınındaysanız sinek, arı veya eşek arısı olabilir.
    • İç mekanda halı üzerinde oturuyorsanız veya bir evcil hayvanla oynuyorsanız, pire olabilir.
    • Uyurken yatağınızda ısırıldıysanız, yatak böcekleri olabilir.
  2. adım 2 isırığınızın veya sokmanızın boyutunu ve şeklini belirleyin.
    Isırığınızın veya sokmanızın boyutunu ve şeklini belirleyin. Çoğu böcek ısırığı ve sokması şişer, kızarır ve kaşınır. Kaç tane yumru olduğunu ve ne kadar şiştiklerini görmek için ısırık veya sokmaya daha yakından bakın.
    • Sivrisinekler genellikle arkalarında küçük ve kırmızı tek bir ısırık bırakırlar.
    • Tetikçi ısırıkları, bir araya dizilmiş çok sayıda küçük, kaşıntılı tümseklerdir. Bunları muhtemelen giysilerinizin vücudunuza sıkıca oturduğu bölgelerde, örneğin bel kuşağınızda bulabilirsiniz.
    • Yatak böceği ısırıkları 2'li veya 3'lü sıralar halinde gruplanmış kaşıntılı kırmızı yumrular olacaktır.
    • Arı sokmaları başlangıçta batma hissine neden olur ve iğnenin yerleştirildiği yerde kırmızı, şiş bir yara oluşturur.
    • Ateş karıncaları derinin her yerine saldırarak yanan parlak kırmızı şişlikler oluşturur.
    • Örümcek ısırıklarında genellikle 1 veya 2 delinme izi olur ve merkezde kırmızı bir dış hat ile daha soluk olur.
  3. adım 3 i̇ğne belirtisi olup olmadığını kontrol edin.
    İğne izi olup olmadığını kontrol edin. Bir arı ya da yaban arısı sizi soktuğunda, iğnesi büyük olasılıkla cildinizden ayrılır. Bu nedenle, bu sokmalar inanılmaz derecede acı vericidir ve anında şişmeye neden olabilir. Ortasında (iğnenin deriyi parçaladığı yerde) küçük beyaz bir nokta bulunan kırmızı bir yara izi bırakırlar. Bazı durumlarda, özellikle de bir arı tarafından sokulduysanız, yaranın içinde bir iğne bulunabilir.
    • İğneyi bulursanız, bir kredi kartının kenarıyla dikkatlice çıkarın. İğneyi derinin içine daha fazla itebilecek cımbız kullanmaktan kaçının.
    • Bir bal arısı sizi soktuktan sonra ölür çünkü iğnesini kaybeder.
    • Eşek arıları ve eşek arıları geride bir iğne bırakmazlar, bu nedenle arka arkaya birden fazla kez sokabilirler.
  4. adım 4 böceği arayın.
    Böceği arayın. Çoğu durumda, özellikle de ısırığı hemen hissederseniz, sizi ısıran veya sokan küçük böceği tespit edebilirsiniz. Olası reaksiyonlar veya hastalıklar konusunda endişeleriniz varsa böceğin fotoğrafını çekin veya doktorunuza götürün.
    • Lyme hastalığı taşıyabildikleri için bu özellikle bir kene tarafından ısırıldıysanız önemlidir. Canlı keneyi doktorunuza göstermek için tekrar kapatılabilir bir plastik arkalığa, kapaklı bir kaba veya ispirtoya koyun.
    • Arı, eşek arısı veya diğer sokan böcekleri canlıyken yakalamaktan kaçının, çünkü bu tekrar sokulmanıza neden olabilir.

Isırık veya Sokmanın Tedavisi

  1. adım 1 isırığı su ve sabunla temizleyin.
    Isırığı sabun ve suyla temizleyin. Bu, ek enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur ve ısırığı veya sokmayı daha net görmenize yardımcı olabilir. Suyun dokunulamayacak kadar soğuk olduğundan emin olun, çünkü bu şişlikle mücadeleye yardımcı olacak ve ısırığın daha fazla kaşıntılı histamin salgılamasını önleyecektir.
    • Temizlenene kadar etkilenen bölgeye asla herhangi bir ilaç veya krem sürmeyin.
  2. adım 2 şişmiş bir ısırığı veya sokmayı yükseltin ve buzlayın.
    Şişmiş bir ısırığı veya sokmayı yükseltin ve buzlayın. Vücudunuzun ısırılan kısmını yukarıda tutarak ısırığa giden kan akışını azaltmaya yardımcı olun. Bir bezi soğuk suyla nemlendirerek serin bir kompres yapın veya etkilenen bölgeye bir buz torbası koyun. Bunların her ikisi de vücudunuzun tepkisini yatıştırmaya ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 isırık kaşınıyorsa kaşıntı önleyici bir krem kullanın.
    Isırık kaşınıyorsa kaşıntı önleyici bir krem kullanın. Bazı böcek ısırıkları veya sokmaları aşırı kaşıntılı olabilir. Kaşınmaktan ve kaşımaktan kaçınmak için elinizden geleni yapın, çünkü bu ısırıkları daha da kötüleştirebilir ve hatta yara izine neden olabilir. Kaşıntıyı yatıştırmak için ısırığa Benadryl veya Cortizone 10 gibi bol miktarda antihistaminik veya kortikosteroid krem sürün.
    • Kaşıntıyı kontrol etmeye yardımcı olabileceğinden, içeriğinde pramoksin bulunan kremleri, jelleri ve losyonları arayın.
    • Badem veya hindistan cevizi yağı ile 5 damla lavanta, 3 damla sığla ve 2 damla nane yağını karıştırarak kaşıntı önleyici bir uçucu yağ yapmayı deneyin.
  4. 4. adım şok tedavisi uygulayın...
    Alerjik bir reaksiyonunuz varsa şok tedavisi uygulayın. Bazı böcek ısırıkları, son derece tehlikeli ve hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir. Bu sizin veya yakınınızdaki birinin başına gelirse, 911'i arayarak ve bir EpiPen kullanarak hemen harekete geçin.
    • Ciddi bir reaksiyonun ilk belirtileri genellikle kurdeşen, döküntü, şişmiş boğaz ve/veya dil ve nefes almada güçlüktür.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım alın're concerned about your insect bite.
    Böcek ısırığı konusunda endişeleriniz varsa tıbbi yardım alın. Çoğu durumda, böcek ısırıkları veya sokmaları endişelenecek bir şey değildir. Kaşıntı ve şişlik, özellikle kaşıntı önleyici bir krem ve soğuk kompres yardımıyla büyük olasılıkla zamanla geçecektir. Ancak belirtileriniz azalmazsa veya giderek kötüleşirse doktorunuza başvurun.
    • Ateş, vücut ağrıları veya mide bulantısı gibi böcek ısırığı ile ilgisi olmayan yeni semptomlar yaşarsanız dikkat edin. Bu, böcekten size bir hastalık geçtiğinin işareti olabilir.
    • Bir akrep veya ölümcül örümcek tarafından sokulduysanız her zaman derhal tıbbi yardım alın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kaşıntıyı durdurmak için hangi ev ilaçlarını kullanabilirim?
    Kendi doğal kaşıntı önleyici yağınızı yapabilirsiniz! Öncelikle, badem veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ seçin. Ardından, 5 damla lavanta esansiyel yağı, 3 damla buhur esansiyel yağı ve 2 damla nane esansiyel yağı ekleyin. Yağları birlikte karıştırın, ardından böcek ısırıklarınıza birkaç damla yağ uygulayın.
  • Soru
    Bir sütunda dört büyük kırmızı ısırık var. Ne tür bir böcek olabilir?
    Bu ısırık şekli yatak böceği ısırığına benziyor. Teyit etmek için bir doktora görünmeliyim.
  • Soru
    Bir sedir çitini yıkadıktan ve bahçemi malçladıktan sonra karnımda ve bacaklarımda ısırık benzeri yaralar oluştu. Ne olabileceğine dair bir fikriniz var mı?
    Bir böcek ısırığı ne zaman bir yaraya dönüşürse, alerjik bir reaksiyon olabilir. Lütfen muayene için doktorunuza danışın.

Video

İpuçları