Karate Kuşakları Nasıl Belirlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Modern karate öğrencileri rütbelerini farklı renklerde kuşaklar ya da obi sistemi ile gösterirler. Öğrenciler eğitimlerinde ilerledikçe, ilerlemelerini belirtmek için önceki kemerlerini yeni bir renkle değiştirirler. Her karate stilinin kendi sıralama sistemi vardır ve bunların içinde organizasyonlar ve hatta bireysel dojolar arasında farklılıklar vardır. Bununla birlikte, belirli bir karate kemerinin ne anlama gelebileceği konusunda daha iyi bir fikir edinmek için öğrenilebilecek bazı genel kurallar vardır.

Adımlar

  1. adım 1 beyaz kuşakla başlayın.
    Beyaz kuşakla başlayın. Dövüş sanatçıları 20. yüzyıla kadar renkli kuşak sistemini benimsememişlerdir ve her okulun kendi varyasyonunu kullanması yaygındır. Neredeyse her okul yeni başlayanları beyaz kuşakla başlatır.
    • Bir karate öğrencisi 10. kyu'da (öğrenci rütbesi) başlar.
  2. adım 2 sarı kuşağa yükselin.
    Sarı kuşağa yükselin. Öğrenciler düzenli olarak antrenman yaparlarsa, bir sonraki kyu'ya ilerlemek için birkaç ayda bir sınava girerler. Belirli kilometre taşı rütbelerinde öğrenci yeni bir kuşak alır. Sarı kuşak genellikle öğrencinin 8. kyu'da taktığı ikinci kuşaktır.
  3. adım 3 daha koyu ve daha koyu kuşaklara doğru ilerleyin.
    Daha koyu ve daha koyu kuşaklarda ilerleyin. Bu, okullar arasında en çok değişiklik gösteren kısımdır. Genel olarak, öğrenciler ilk yıllarını daha koyu ve daha koyu kuşaklara ilerleyerek geçirirler.
    • Tipik bir ilerleme turuncu (7. kyu civarında), yeşil, mavi ve mor (4. kyu civarında) şeklindedir. Birçok okul biraz farklı bir sıra veya daha az renk kullanır.
  4. 4. adım kahverengi kuşak ile kyu ilerlemesini tamamlayın.
    Kahverengi kuşak ile kyu ilerlemesini tamamlayın. Kyu sistemindeki en yüksek rütbe neredeyse her zaman kahverengi kuşaktır. Öğrenci bunu genellikle 3. kyu civarında kazanır ve 1. kyu'ya ilerledikçe takmaya devam eder.
    • Öğrenci kahverengi kuşağa ulaştığında genellikle bir yıldan fazla bir süredir eğitim görmektedir. Birçok öğrenci, 3. kyu kahverengi kuşaktan 1. kyu kahverengi kuşağa ilerlemesine rağmen, bundan sonra iki yıl daha kahverengi kuşak takmaya devam eder.
  5. adım 5 siyah kuşağa ulaşın.
    Siyah kuşağa ulaşın. Meşhur siyah kuşak, bir öğrencinin en büyük başarısıdır. Ancak popüler anlayışın aksine, bu öğrencinin bir usta olduğu anlamına gelmez. Bir lisans derecesini tamamlamak iyi bir benzetmedir: yeni bir siyah kuşak geniş bir anlayışa ve yetkinliğe sahiptir ve başkalarına öğretmek için nitelikli olabilir.
    • Karateciler bu noktadan sonra da ilerleyebilirler ancak kuşak rengi siyah olarak kalır. Artık 1. aşamadan (Sho Dan) başlayıp yukarı doğru ilerleyen dan sıralama sistemini kullanırlar. (Bunun en yüksekten en düşüğe kyu sisteminin tam tersi olduğunu unutmayın).
  6. adım 6 kemerlerin üzerindeki şeritleri belirleyin.
    Kemerlerin üzerindeki şeritleri belirleyin. Bazı okullar düz renklerin yanı sıra çizgili kemerler de kullanmaktadır. Bu çizgiler tipik olarak bir öğrencinin düz kemerden daha ileride olduğunu, ancak henüz bir sonraki renge geçmediğini gösterir. Bu şeritler genellikle ya beyazdır ya da sıralama sistemindeki bir sonraki en yüksek renktir.
    • Örneğin, bir öğrenci renk sıralamasının sarıdan turuncuya doğru gittiği bir okula mensupsa, düz sarı bir kuşağa sahip olabilir. Birkaç ay sonra turuncu çizgili sarı bir kuşak alabilir ve sonunda düz turuncuya geçebilir.
    • Bazı dojolarda dan seviyeleri (siyah kuşak rütbeleri) siyah kuşak üzerinde beyaz veya kırmızı çizgilerle belirtilir. Bazen beyaz ya da kırmızı uçlar da kullanılır.
  7. adım 7 dövüş sanatçılarından ayrıntıları isteyin.
    Dövüş sanatçılarından ayrıntıları isteyin. Mavinin yeşilden daha yüksek olup olmadığını veya daha karmaşık bir şerit sisteminin ne anlama geldiğini anlamak için uygulayıcının ev dojosunu bilmeniz gerekebilir. Ayrıca, her okulun rütbede ilerlemek için kendi gereksinimleri ve standartları olduğunu unutmayın. Bir dojoda 7. kyu olarak kabul edilen bir öğrenci, aslında farklı bir dojoda 5. kyu'dan daha uzun süre çalışmış olabilir. Daha fazla bilgi edinmek için dojoda ders veren ve sensei olarak da adlandırılan eğitmenlerle konuşun. Birçok okul ve organizasyon, rütbelerini ve kuşak renklerini web sitelerinde açıklar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Öğrencilerin yüzde kaçı karatede siyah kuşak kazanıyor?
    Program zorlu ve uzun olabileceği için çok fazla değil. Gördüğüm rakamlara dayanarak öğrencilerin yaklaşık %5'inin siyah kuşak sertifikalarını tam olarak tamamladığını söyleyebilirim.
  • Soru
    Bir Kahverengi Kuşak spektrumda nereye düşer?
    Benim karate okulumda, siyah kuşaktan önceki kuşaktır, ancak yine de siyah kuşak olmadan önce şerit almaları gerekir. Diğer sistemlerde kahverengi kuşak bile kullanılmaz. Bunun yerine kırmızı kuşak kullanıyorlar.
  • Soru
    Daha önce sahip olduğunuz karate kuşağının rengini değiştirebilir misiniz?
    Testten sonra daha yüksek bir kuşak almak, seviyenizde yetkin veya ileri olduğunuz anlamına gelir ve eski seviye artık sizi içeremez. Geriye doğru hareket edemezsiniz.

İpuçları

  • Açıktan koyuya renk sıralamasını hatırlamanın bir yolu, bunun İkinci Dünya Savaşı dönemi Japonya'sındaki olası kökenlerini akılda tutmaktır. Bu kıtlık zamanlarında öğrenciler yeni bir kemer almak yerine aynı kemeri daha da koyuya boyamış olabilirler. Bir başka eğlenceli hikaye de kemerlerin hiç yıkanmadığını ve sonunda kirden siyaha döndüğünü iddia ediyor - ancak bu kesinlikle bir şehir efsanesi.
  • Her biri kendine özgü organizasyonlara ve geleneklere sahip düzinelerce farklı karate stili vardır. Kuşak rengi sıralama sistemlerinin dojo'lar arasında büyük farklılıklar gösterdiğini unutmayın. Burada verilen açıklamalar sadece genel bir rehber niteliğindedir.
  • Dünya Karate Federasyonu turnuvalarında yarışmacılar kırmızı veya mavi kuşak takarlar. Bunlar rütbe anlamına gelmez.