Zehirli Meşe Nasıl Tanımlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yürüyüş yapmak veya doğada bulunmak keyiflidir, ancak zehirli meşeye maruz kalmak çok kaşıntılı, kabarcıklı bir döküntüye neden olur ve bu da eğlencenizi hızla azaltır. Ne aradığınızı biliyorsanız, bu bitkinin yaprakları tanınabilir bir görünüme sahiptir. Daha önce zehirli meşeye maruz kalmadıysanız, bitki tanımlama yoluyla zehirli meşeye maruz kalmayı önlemenin yolları vardır.

Adımlar

Zehirli Meşe Bulmak

  1. adım 1 zehirli meşe hakkında bilgi edinin.
    Zehirli meşe hakkında bilgi edinin. Zehirli meşe, yakın akrabaları olan zehirli sarmaşık ve zehirli sumağa benzer çünkü hepsi aynı botanik ailenin üyeleridir. Batı zehirli meşesi olarak bilinen en yaygın zehirli meşe türü, en yaygın olarak Oregon, Washington ve Kaliforniya'daki Pasifik kıyısı boyunca yetişir. Açık alanlarda küçük bir çalı olarak veya gölgeli ormanlık alanlarda tırmanan bir sarmaşık olarak yetişebilir.
    • Diğer zehirli meşe türleri arasında ABD'nin güneydoğusunda yetişen Atlantik zehirli meşesi de bulunmaktadır. Bu tür batı zehirli meşesinden çok daha az yaygındır.
  2. adım 2 bitkiyi incelerken dikkatli olun.
    Bitkiyi incelerken dikkatli olun. Zehirli meşe döküntüsünden kaçınmanın iyi bir yolu, zehirli meşe olabileceğini düşündüğünüz bir bitkiye asla dokunmamaktır. Bitkiyi tanımlayabilecek kadar yaklaşmak için bir sopa ya da eldivenli bir el kullanarak bitkiyi daha yakından inceleyin.
    • Zehirli meşe olduğu ortaya çıkarsa, bitkiyle temas eden her şeyin su ve sabunla yıkandığından emin olun.
  3. adım 3 yapraklara bakın.
    Yapraklara bakın. Zehirli meşe, ister çalı ister tırmanan bir sarmaşık olarak büyüsün, üç yapraklı bir yaprak yapısına sahiptir. Bu, yaprakların gövdeden üçlü setler halinde büyüdüğü anlamına gelir. Yaprakların kenarları dalgalı veya taraklı bir görünüme sahiptir.
    • Adından da anlaşılacağı gibi, yapraklar biraz meşe yapraklarına benzer.
  4. adım 4 rengi kontrol edin.
    Rengi kontrol edin. Yaprakların üst tarafı tipik olarak parlak yeşil renktedir. Bitkinin sağlığına ve mevsime bağlı olarak sarımsı, kırmızımsı veya kahverengimsi de olabilirler. Yaprağın alt tarafında daha az parlaklık, daha az yeşil ve daha çok kadifemsi bir görünüm vardır.
  5. adım 5 sapları inceleyin.
    Sapları inceleyin. Saplar biraz grimsi renkte olma eğilimindedir, ancak bazı ormanlık alanlardaki ışıklandırma göz önüne alındığında bunu görmek zor olabilir. Gövdeler ayrıca küçük kıllar veya diken benzeri yapılarla kaplı olacaktır.
  6. adım 6 çiçekleri ya da meyveleri not edin.
    Çiçekleri ya da meyveleri not edin. Zehirli meşenin ilkbaharda sarımsı yeşil küçük çiçekleri vardır. Bitki ayrıca yaz boyunca ve sonbaharda açık yeşil meyveler üretecektir.
    • Bu, neye sahip olmadığını not ederek diğer bitkileri elemenize yardımcı olacaktır. Sivri yaprakları ve dikenleri yoksa zehirli meşe değildir.
  7. adım 7 diğer zehirli meşe türlerini öğrenin.
    Diğer zehirli meşe türlerini öğrenin.
    • Kışın yapraklarını kaybeder ve kırmızımsı kahverengi çubuklar (bazen yerden birkaç tane, bazen de büyük bir yığın) halinde görünür.
    • Ayrıca, bazen (mevsime bağlı olarak) içinden küçük zehirli meşe yaprakları çıkan bir ağaca tırmanan kalın bir sarmaşık olarak da bulabilirsiniz.

Zehirli Meşe Döküntüsünü Tanıma

  1. adım 1 döküntüye neyin sebep olduğunu öğrenin.
    Döküntüye neyin sebep olduğunu öğrenin. Zehirli meşenin hem yaprakları hem de sapları, zehirli meşe döküntüsü şeklinde alerjik reaksiyonu tetikleyen yağlı bir bitki maddesi olan urushiol içerir. Urushiol köklerde ve hatta ölü bitkide de bulunabilir.
    • Ayrıca bitki yakıldığında uruşiol havaya karışabilir ve bir nesneden diğerine kolayca taşınabilir.
    • Zehirli meşe döküntüsü standart anlamda bulaşıcı değildir, ancak birinin elinde uruşiol varsa ve başka bir kişiye dokunursa, ikinci kişi de reaksiyon gösterebilir.
    • Zehirli meşe bitkisinin tüm parçaları toksin urushiol içerir. Kışın yaprakları döküldüğünde bile bitkiye dokunmak güvenli değildir.
  2. adım 2 döküntüyü tanıyın.
    Döküntüyü tanıyın. Zehirli meşeye maruz kalmaktan kaynaklanan kızarıklık kişiye göre değişebilir çünkü bazı insanlar uruşiole diğerlerinden daha duyarlıdır. Genel olarak, döküntü çok kaşıntılı ve çok kırmızı olacaktır, kırmızı yumrular kabarabilir ve sıvı sızabilir. Döküntüler çizgili ve yamalı olabilir ve nispeten hafiften çok şiddetliye kadar değişebilir.
  3. adım 3 cildinizi ve giysilerinizi yıkayın.
    Cildinizi ve giysilerinizi yıkayın. Zehirli meşeye maruz kaldığınızda, maruz kalan bölgeyi mümkün olan en kısa sürede, umarım 30 dakika içinde sabun ve ılık suyla durulayın. Ayrıca bitkiye maruz kalmış olabilecek giysi veya aletleri de yıkayın.
  4. adım 4 kaşıntıyı hafifletin.
    Kaşıntıyı hafifletin. Kızarıklığın kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olmak için bölgeye kalamin losyonu uygulayın. Ayrıca klobetasol gibi topikal steroidler veya sistemik steroidler ve antihistaminikler de uygulayabilirsiniz. Ayrıca soğuk kompres veya yulaf ezmesi banyosu da deneyebilirsiniz.
    • Yulaf ezmesi banyosu yapmak için iki bardak yulaf ezmesini naylon bir çoraba veya çoraba dökün ve musluğa bağlayın, böylece ılık banyo suyu yulaf ezmesinin içinden akar. Küvette bekletin veya etkilenen bölgeleri en az 30 dakika boyunca ıslatın.
    • Ilık bir banyoda karbonat da kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 kızarıklığın başkalarına yayılmasını önleyin.
    Döküntünün başkalarına yayılmasını önleyin. Uruşiolün başka bir kişiye, hayvana veya nesneye kolayca geçebileceğini unutmayın. Zehirli meşe ile temas etmiş olabilecek herhangi bir şeyin veya herhangi birinin su ve sabunla dikkatlice yıkandığından emin olun.
    • Çoğu kızarıklık beş ila 12 gün içinde iyileşir, ancak kızarıklık bir ay veya daha uzun sürebilir.
  6. adım 6 tıbbi yardım isteyin.
    Tıbbi yardım alın. Zehirli meşe reaksiyonu şiddetli ise acil servisleri arayın. Ayrıca, siz veya enfekte olan kişi yutkunmakta, nefes almakta zorlanıyorsa veya temas bölgesinde veya vücudun herhangi bir yerinde ciddi şişlik varsa da aramalısınız.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Zehirli meşe döküntüsü neye benzer?
    Çoğu durumda, cildinizde kırmızı kabarık kabarcıklardan oluşan yamalar veya çizgiler olacaktır.

Video

İpuçları

  • Zehirli meşe ile temastan kaçınmanın en iyi yolu, dışarıda yürürken uzun pantolon ve kollu giymektir.
  • Bulaşık deterjanı, özellikle de hemen kullanılabiliyorsa, zehirli meşenin zehirli kalıntılarını yıkamak için mükemmeldir. Bitkiyle temas edebileceğiniz ve geç fark edebileceğiniz bir geziye çıkacaksanız yanınızda su ve kağıt havlu ile birlikte getirin.