Zehirli Sumak Nasıl Tanımlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zehirli sarmaşığı ve hatta zehirli meşeyi muhtemelen biliyorsunuzdur, ancak zehirli sumağı fark etmek biraz daha zor olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusu ve Kanada'ya özgü bir bitkidir ve zehirli sarmaşık döküntüsüne benzer şekilde kırmızı, kaşıntılı bir döküntüye ve kabarcıklara neden olabilir. Bu bitkiye karşı alerjik bir reaksiyondan kaçınmanın en iyi yolu, özelliklerini tanımlamak ve mümkünse ondan uzak durmaktır. Zehirli sumak ile temas ederseniz, etkilenen cildinizi hemen yıkayın ve aletlerinizi veya giysilerinizi de temizleyin.

Adımlar

Fiziksel Özellikler

  1. adım 1 5 ila 20 ft (1,5 ila 6,1 m) uzunluğunda bir çalı veya ağaç arayın.
    5 ila 20 ft (1,5 ila 6,1 m) boyunda bir çalı veya ağaç arayın. Zehirli sumak tipik olarak yaklaşık 5-20 ft (1,5-6 m) yüksekliğinde bir çalı veya ağaca dönüşür, ancak bazen daha da uzayabilir. Bazı zehirli ağaç çeşitleri daha çok çalı gibi görünürken, zehirli sumak oldukça seyrek görünür.
    • Büyük zehirli sumak ağaçları, diğer sumak türleri gibi, genellikle yaşlandıkça sarkan veya aşağı doğru eğilen uzun, ince dallar yetiştirir.
  2. adım 2 her gövdede çift sıra yaprak olup olmadığına bakın.
    Her gövdede çift sıra yaprak olup olmadığına bakın. Zehirli sumak bitkilerinde, her sapın uzunluğu boyunca büyüyen 2 paralel yaprak sırası vardır. Her gövdede genellikle 6 ila 12 yaprak, ayrıca uçta ek bir tek yaprak bulunur. Genç gövdeler tipik olarak kırmızı veya kırmızı-kahverengidir, ancak bitki yaşlandıkça bu renk kahverengiye veya griye dönüşebilir.
    • Teknik olarak, pinnat yaprağın yapraklarına 'yaprakçık' denir.
  3. adım 3 zehirli sumağın dikdörtgen şeklini seçin's leaves.
    Zehirli sumağın yapraklarının dikdörtgen şeklini seçin. Bu bitkinin yaprakları oval veya dikdörtgen bir şekle sahiptir ve her iki uçta bir kama veya noktaya doğru incelir. Yaprağın kenarları dalgalı veya pürüzsüz görünebilir, ancak bazı zehirli olmayan sumak ağaçlarının pürüzlü 'diş' görünümüne sahip olmayacaktır.
    • Zehirli olup olmadığından emin değilseniz, dokunmayın!
    • Zehirli sumak yaprakları, tıpkı diğer yaprak döken bitkiler gibi yıl boyunca renk değiştirir. Turuncudan yeşile ve kırmızıya kadar değişebilirler.
  4. adım 4 i̇lkbahar veya yaz aylarında soluk sarı veya yeşil çiçekler arayın.
    İlkbahar veya yaz aylarında soluk sarı veya yeşil çiçekler arayın. İlkbahar ve yaz aylarında zehirli sumak soluk sarı veya yeşil çiçeklere sahip olabilir. Bu küçük çiçekler, kırmızı yapraklı gövdelerden ayrı, kendi yeşil gövdeleri boyunca kümeler halinde büyür.
    • Çiçekler son derece küçüktür ve ilk bakışta görülmeleri zor olabilir.
  5. adım 5 sonbaharda yeşil veya sarı meyveler bulun.
    Sonbaharda yeşil veya sarı meyveler bulun. Yaz aylarında veya sonbaharın başlarında zehirli sumak çiçeklerini meyvelerle değiştirir. Meyveler soluk sarı, parlak veya krem renginde olabilir ve genellikle bitkinin üzerinde aşağıya doğru sarkarlar.
    • Meyveler hayvanlar tarafından yenebilir veya kış aylarında doğal olarak dökülebilir, bu nedenle zehirli sumağı tanımlamanın kesin bir yolu değildir.

Zehirli Sumağın Yaşam Alanı

  1. adım 1 amerika birleşik devletleri'nin doğusunda veya kanada'da yaşıyorsanız dikkatli olun.
    Eğer Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda ya da Kanada'da yaşıyorsanız dikkatli olun. Akrabaları olan zehirli sarmaşık ve zehirli meşenin aksine, zehirli sumak dünyanın oldukça küçük bir alanıyla sınırlıdır. Aşağıdaki bölgelerin dışındaysanız, zehirli sumakla karşılaşma şansınız neredeyse sıfırdır:
    • Ontario, Quebec ve Kanada'nın diğer doğu eyaletleri.
    • Minnesota, Wisconsin ve New England'ın tamamı dahil olmak üzere bunların doğusundaki tüm ABD eyaletleri.
    • Illinois, Kentucky, Tennessee ve Güney'in tamamı da dahil olmak üzere bunların doğusundaki tüm ABD eyaletleri.
    • Teksas ve Florida da dahil olmak üzere güney ABD sınırı boyunca doğusundaki tüm eyaletler.
  2. adım 2 nemli veya su basmış topraklarda zehirli sumak arayın.
    Zehirli sumağı nemli veya su basmış topraklarda arayın. Zehirli sumak alışılmadık derecede ıslak toprakta, hatta durgun suda bile gelişir. Eğer çevredeki alan yıl boyunca kuruysa, zehirli sumağın mevcut olma ihtimali çok düşüktür.
    • Kuru havalarda, bölgenin genellikle ıslak olabileceğini gösteren boş nehir yataklarına veya kurumuş çamura dikkat edin.
    • Sık sık sular altında kalan bu noktalara sulak alan da denir.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda zehirli sumağa karşı dikkatli olun're at a low elevation.
    Düşük bir rakımdaysanız zehirli sumağa karşı dikkatli olun. Zehirli sumak, deniz seviyesinden 4.000 ft (1.200 m) veya daha yüksekte yetişmekte zorlanır. Eğer 5.000 ft'in (1.500 m) üzerindeyseniz, zehirli sumağa maruz kalma ihtimaliniz neredeyse hiç yoktur.
    • Akrabaları olan zehirli sarmaşık ve zehirli meşe de düşük rakımlarla sınırlıdır, yani yüksekteyseniz oldukça güvendesiniz demektir.

Zehirli Sumak Maruziyetinin Tedavisi

  1. adım 1 etkilenen cildinizi sabun ve suyla yıkayın.
    Etkilenen cildinizi sabun ve suyla yıkayın. Maruz kaldığınızı anladığınız anda cildinizi hemen suyla yıkayın. Ilık su kullanmayın çünkü gözeneklerinizi açacak ve maruziyeti daha da kötüleştirecektir. Sabun, deterjan veya Tecnu gibi özel ürünler de kullanabilirsiniz, ancak bunları sık sık yıkayın, böylece aldıkları herhangi bir toksinle birlikte cildinizde kurumazlar.
    • Yapraklardaki yağ döküntüye neden olan şeydir, bu nedenle cildinizden ne kadar çabuk çıkarırsanız o kadar iyi olur.
  2. adım 2 kaşıntıyı azaltmak için döküntünün üzerine kalamin losyonu sürün.
    Kaşıntıyı azaltmak için döküntünün üzerine kalamin losyonu sürün. Topikal bir çözüm için, yerel eczanenizden bir şişe kalamin losyonu alın ve ihtiyaç duyduğunuzda döküntünüze uygulayın. Kalamin cildinizi yatıştırmaya ve çok fazla kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır, böylece biraz rahatlama sağlayabilirsiniz.
    • Büyük, sızan kabarcıklar geliştirirseniz, reçeteli tedavi için bir doktora gitmek isteyebilirsiniz.
    • Kabarcıklardan sızan sıvı toksin içermez, bu nedenle döküntüyü yayamaz.
  3. Yulaf ezmeli bir ürünle serin bir banyo yapın. Küveti soğuk (dondurucu soğuk değil!) suyla doldurun, ardından az miktarda yulaf ezmeli banyo ürününü suyla birlikte dökün. Kendinizi küvete indirin ve etkilenen bölgenin suya battığından emin olun, ardından 10 ila 20 dakika veya çok üşüyene kadar banyoda kalın.
    • Hem soğuk su hem de yulaf ezmesi ürünü kaşınan cildinizi yatıştırmaya yardımcı olacaktır.
  4. Kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için ağızdan antihistaminik alın. Çoğu zehirli sumak döküntüsü birkaç hafta içinde kendiliğinden geçse de, kaşıntıya ve uyumayı zorlaştıran ağrıya neden olabilir. Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olması için Benadryl veya Claritin gibi bir antihistaminik almayı deneyin.
    • Oral antihistaminikleri çoğu eczanede bulabilirsiniz.
  5. adım 5 döküntüleriniz şiddetliyse tıbbi yardım alın.
    Döküntüleriniz şiddetliyse tıbbi yardım alın. Zehirli sumak dumanı soluduğunuzdan şüpheleniyorsanız, semptomlar gelişmemiş olsa bile derhal tıbbi yardım alın. Bir doktorun dikkatini gerektirebilecek diğer ciddi durumlar arasında yüzünüzde veya cinsel organlarınızda kızarıklık veya bir hafta sonra boyutu küçülmeyen herhangi bir yerdeki kızarıklık, şişmiş gözler veya nefes almada sorun sayılabilir.
    • Yanan bir zehirli sumaktan çıkan dumanı soluduysanız ve nefes almakta zorlanıyorsanız, hemen tıbbi yardım alın.
  6. adım 6 açıkta kalan aletleri ve giysileri yıkayın.
    Açıkta kalan aletleri ve giysileri yıkayın. Sumak yağını aletlerde veya giysilerde bırakırsanız, bunlar ilk maruziyetten sonra aylar veya yıllar boyunca döküntüyü yayabilir. Tek kullanımlık eldivenler giyin ve aletleri su ve sabunla yıkayın. Giysileri taşıma sırasında tek kullanımlık torbalarda saklayın, ardından diğer her şeyden ayrı olarak sabun ve sıcak suyla yıkayın.
    • Giysileriniz ve aletleriniz yağı diğer nesnelere yayabilir, bu nedenle yıkama şansınız olana kadar onları her şeyden uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Zehirli Sumağı Çıkarma

  1. adım 1 koruyucu giysiler giyin.
    Koruyucu giysiler giyin. Başlamadan önce tüm cildinizi kapladığınızdan emin olun. Uzun kollu bir gömlek, bacaklarınızı tamamen örten bir pantolon ve ayaklarınızı örten çorap ve ayakkabılar giyin. Gözlerinizi korumak için koruyucu gözlük takın ve ellerinizi örtmek için eldiven giyin. Bu, maruz kalma olasılığınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.
    • Lateks değil, pamuk veya deri eldiven giyin. Lateks sizi zehirli sumak yağından koruyacak kadar kalın değildir.
  2. adım 2 yapraklardan emilen bir herbisit kullanın.
    Yapraklardan emilen bir herbisit kullanın. Ağacı veya çalıyı yer seviyesinden yaklaşık 1 ft (0,30 m) yüksekliğe kadar kesin, ardından bitki spreyini hemen uygulayın. Kökler, sarmaşıklar ve yapraklar dahil olmak üzere bitkinin tüm alanlarına püskürttüğünüzden emin olun. Birkaç uygulama yapmanız gerekebilir. Yeni büyüme görülmeyene kadar bitkileri ilaçlamaya devam edin.
    • Bitkilere herbisit püskürtmenin bölgedeki diğer bitkileri öldürebileceğini unutmayın.
  3. adım 3 tüm ölü bitki materyallerini atın.
    Tüm ölü bitki materyallerini atın. Sumak ağacı veya çalısı öldüğünde, bitkiden düşen yapraklar da dahil olmak üzere tüm bitki kalıntılarını toplayın. Ölü bitki materyallerini çöp poşetlerine koyun ve poşetleri bahçe çöpüyle değil çöplerle birlikte dışarı atın.
    • Bitki materyallerinin hiçbirini yakmayın çünkü duman ciğerlerinizi tahriş edebilir ve cildinizle temas ederse kızarıklığa neden olabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Zehirli sumak döküntüsü neye benzer?
    Çoğunlukla hafif bir kaşıntı olarak başlar ve yavaş yavaş kırmızı bir döküntüye dönüşür. Bundan kısa bir süre sonra, döküntü noktalarında kabarcıklara dönüşebilen şişlikler oluşmaya başlayacaktır.
  • Soru
    Zehirli sumak nerede bulunur?
    En yaygın olarak ormanlık bataklık alanlarda bulunur. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu alan Florida ve güneydoğu eyaletleridir.
  • Soru
    Zehirli meşe döküntüsü neye benzer?
    Diğer zehirlerin yol açtığı döküntülere benzer; hafif kaşıntılı kırmızı bir döküntüdür ve bunu şişlikler ve hafif kabarcıklar izler.

Video

İpuçları

  • Zehirli sumakla temas sonucu kızarıklık oluşmasını önlemenin en iyi yolu, dışarıda yürürken uzun kollu, uzun pantolonlu ve parmakları kapalı ayakkabılar giymektir.
  • Toksin urushiol, zehirli sumak, zehirli sarmaşık ve zehirli meşede alerjiye neden olan maddedir, ancak genellikle en yoğun olarak zehirli sumakta bulunur.

Uyarılar

  • Zehirli sumağın yetiştiği bir alandan alınan bitki maddelerini asla yakmayın. Zehirli sumak bitkisinin yağının solunması solunum yollarında ciddi hasara ve hatta ölüme neden olabilir.