Keneler Nasıl Tanımlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kene ısırıkları genellikle acı verici olmasa da enfeksiyonlara ve hatta Lyme hastalığı gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Kene istilasıyla karşı karşıya olup olmadığınızdan emin değilseniz, bir keneyi diğer böceklerden ayıran tanımlayıcı özellikleri kontrol edin. Kene gibi görünen bazı böcekler zararsızdır, ancak hastalık veya enfeksiyondan kaçınmak için kenelerle derhal mücadele edilmelidir. Hala emin değilseniz profesyonel bir görüş almak için bir imha uzmanını arayın.

Adımlar

Ayırt Edici Kene Özelliklerinin Kontrol Edilmesi

  1. adım 1 yuvarlak, oval bir şekil arayın.
    Yuvarlak, oval bir şekil arayın. Bir kene kanla dolmadan önce vücudu 2 ana bölümden oluşan oval bir şekle sahiptir. Kene kana doyduktan sonra başı küçük kalır ancak vücudu yuvarlak ve dolgun olur.
  2. adım 2 uzunluğu 1⁄2 ila 2 inç (1,3 ila 5,1 cm) arasında olan böcekleri kontrol edin.
    Aşağıdakiler arasında olan böcekleri kontrol edin 1⁄2 2 inç (1,3 ila 5,1 cm) uzunluğundadır. Bir keneyi bulduğunuzda ne kadar büyük olduğu, yakın zamanda kanla beslenip beslenmediğine bağlıdır. Herhangi bir kan içmeden önce, bir kene yaklaşık bir toplu iğne başı büyüklüğünde olacaktır. Hemen ya da birkaç saat sonra, kene yaklaşık bir lima fasulyesi büyüklüğüne ulaşacaktır.
  3. adım 3 koruyucu sert bir gövde için dışını inceleyin.
    Koruyucu sert bir gövde için dışını inceleyin. Çoğu durumda kenelerin sert bir dış iskeleti vardır. Bunlara sert veya 'otantik' keneler denir ve genellikle insanlar keneleri tanımlarken bunlardan bahsederler. Esnek bir dış iskelete sahip yumuşak keneler mevcuttur ancak sadece belirli bölgelerde bulunurlar.
    • Yumuşak keneler batı Amerika Birleşik Devletleri ve güneybatı Kanada'da bulunur.
  4. adım 4 sırtında yıldız şeklinde bir desen olup olmadığını kontrol edin.
    Sırtında yıldız şeklinde bir desen olup olmadığını kontrol edin. Yalnız yıldız kenelerinin dış iskeletlerinde beyaz, yıldız şeklinde bir tasarım vardır. Eğer bir böcek bu desene sahip değilse, yine de kene olabilir. Bu desen sadece bu kene türünün tanımlayıcı bir özelliğidir.
  5. adım 5 böceği siyah bacaklar açısından inceleyin.
    Böceği siyah bacaklar açısından inceleyin. Siyah bacaklı keneler, adlarından da anlaşılacağı gibi, vücutlarından daha koyu renkte bacaklara sahiptir. Yalnız yıldız kenesinin siyah bacakları gibi, bu da siyah bacaklı kenelerin tanımlayıcı bir özelliğidir ve her kenede bulunmayabilir.

Keneler ve Diğer Böcekler Arasında Ayırım Yapmak

  1. adım 1 kanatlı veya antenli böcekleri kene sanmaktan kaçının.
    Kanatlı veya antenli böcekleri kene sanmaktan kaçının. Kenelerin kanatları olmadığı gibi antenleri de yoktur. Eğer her ikisine de sahip bir böcek bulduysanız, bu bir kene değildir. Kenelere benzer özelliklere sahip ancak kanatları ya da antenleri olmayan böcekleri araştırın.
    • Genellikle kenelerle karıştırılan kavak bitlerinin hem kanatları hem de antenleri vardır.
  2. adım 2 böceklerden ayırt etmek için bacak sayısını sayın.
    Böceklerden ayırt etmek için bacak sayısını sayın. Keneler örümcekler ve akrepler gibi bir araknid türü olduğu için 8 bacakları vardır. Eğer böceğinizin 6 bacağı varsa, o bir böcektir ve bu nedenle kene değildir.
    • Böceğinizin 6'dan az veya 8'den fazla bacağı varsa, ne bir böcek ne de örümcektir, ancak yine de kene değildir.
  3. adım 3 kanla beslenen ve gruplar halinde seyahat etmeyen böceklere dikkat edin.
    Kanla beslenen ve gruplar halinde seyahat etmeyen böceklere dikkat edin. Billbugs, neredeyse aynı görünümleri nedeniyle genellikle kenelerle karıştırılır. Kene ile billbug'ı ayırt etmenin yolu onları izlemektir. Kene genellikle yalnızken, kütük böcekleri gruplar halinde dolaşır. Keneler ayrıca kanla beslenirken, billbugs beslenmez.
    • Genel bir kural olarak, tahta kuruları insanların ve hayvanların etrafında ya da üzerinde dolaşmazlar. Keneler genellikle bunu yapar.
  4. adım 4 deri yüzeyinde durmak yerine deride yuva yapan böcekleri arayın.
    Derinin yüzeyinde durmak yerine derinin içinde yuva yapan böcekleri arayın. Hem keneler hem de yatak böcekleri hayvanların ve insanların etrafında dolaşır. Ancak insanlardan ve hayvanlardan beslenme yöntemleri farklıdır. Keneler bir canlının kanını içmek için derinin içine girer ancak yatak böcekleri deri yüzeyinde kalır.
    • Bir böceğin kene mi yoksa yatak böceği mi olduğunu bilmeden önce onu cildinizden çıkarmak. Uygun önlemler alınmazsa, kenenin başı derinizde kalırken gövdesini çıkarabilirsiniz.

Kene Isırıklarını Tanımlama

  1. adım 1 isırık çevresinde hafif ağrı olup olmadığını kontrol edin.
    Isırık çevresinde hafif ağrı olup olmadığını kontrol edin. Kene ısırıkları genellikle ağrılı değildir. Keskin bir ağrı hissediyorsanız, muhtemelen bir kene tarafından ısırılmamışsınızdır. Sizi hangi böceğin veya örümceğin ısırdığını belirlemek ve tedaviye başlamak için diğer belirtilerinizi araştırın.
    • Yumuşak bir kene sizi ısırırsa, kene düştükten hemen sonra lokalize ağrı fark edebilirsiniz.
  2. adım 2 bölgeyi kızarıklık açısından inceleyin.
    Bölgeyi kızarıklık açısından inceleyin. Kene ısırıkları ağrılı olmasa da, yine de vücudunuzun bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Isırık ve onu çevreleyen deri kırmızımsı görünüyorsa, bu bir kene ısırığı olabilir. Ancak kızarıklığın birçok böcek ısırığının belirtisi olduğunu unutmayın.
  3. adım 3 isırığınızı takip eden günler ve haftalarda döküntü gelişimini izleyin.
    Isırığınızı takip eden günlerde ve haftalarda döküntü gelişimini izleyin. Genellikle kene ısırıklarının bir belirtisi olmamakla birlikte, kene ısırığınız enfekte olursa veya kene ısırığından bir hastalık kaparsanız bir döküntü geliştirebilirsiniz. Kızarıklık kene ısırığından vücudunuzun diğer bölgelerine yayılırsa, doktorunuzu arayın veya bir acil bakım kliniğini ziyaret edin.
    • Lyme hastalığı gibi kenelerin taşıdığı bazı hastalıkların belirtilerinin ortaya çıkması aylar ya da yıllar sürebilir.
  4. adım 4 hala vücudunuza yapışmış bir kene olup olmadığına bakın.
    Vücudunuza yapışmış bir kene olup olmadığına bakın. Kene ısırıkları genellikle acıtmadığından, kene ısırığını fark etmenin en yaygın yolu kenenin derinizde yuva yaptığını görmektir. Vücudunuzdaki böceği daha önce başka böceklerle karşılaştırın Kaldırmak Böylece bir cımbız ya da kredi kartı kullanarak keneyi cildinizden güvenli bir şekilde çıkarabilirsiniz. Dikkatli olmazsanız, kene başları cildinizde kalabilir.
  5. adım 5 acil tıbbi bakım gerektiren kene ısırığı belirtilerini tanıyın.
    Acil tıbbi bakım gerektiren kene ısırığı belirtilerini tanıyın. Kene ısırıklarının çoğu evde tedavi edilebilirken, enfeksiyon veya alerjik reaksiyon geliştirirseniz acil bakıma ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz derhal acil tıbbi yardım alın:
    • Vücudunuzun her yerinde kabarık kırmızı şişlikler (kurdeşen)
    • Nefes almada sorun
    • Ağız, dudak, dil veya boğazda şişme
    • Baş dönmesi, sersemlik veya bilinç kaybı

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Kene istilasını önlemek için çalılarınızı, çimlerinizi ve diğer tüm bitkilerinizi kısa tutun. Keneler gölgeli, yapraklı alanları tercih eder.
  • Enfeksiyon veya hastalık bulaşmasını önlemek için keneleri mümkün olan en kısa sürede vücudunuzdan uzaklaştırın.

Uyarılar

  • Vücudunuzdaki bir böceğin kene olduğunu tespit ettiyseniz, onu ellerinizle çıkarmayın. Başı vücudundan ayrılıp cildinizde kalabilir ve bu da enfeksiyonlara neden olabilir. Nasıl yapılacağını araştırın düzgün bir şekilde çıkarın denemeden önce.