Yaban Arıları Nasıl Tanımlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaban arıları en yanlış anlaşılan böceklerden biridir. Aslında, çoğu insan yaban arısı denince aklına tek bir tür yaban arısı -sarı ceket- gelir! Gerçekte, yaban arıları çok çeşitli böcek gruplarından biridir ve her türlü farklı yaban arısı türü vardır. Renklerini, işaretlerini ve kovanını inceleyerek hangi türe baktığınızı kesinlikle daraltabilirsiniz, ancak gerçekten çok yaklaşmak istemezsiniz. Arıların aksine eşek arıları soktuklarında ölmezler, bu nedenle uzaktan inceleyerek kendinizi güvende tutun!

Adımlar

Sarı Ceket

  1. bunlar en yaygın (ve en saldırgan) yaban arılarıdır.
    Bunlar en yaygın (ve en saldırgan) yaban arılarıdır. Bunlar sosyal eşek arılarıdır, bu nedenle bir yerde çok sayıda görebilirsiniz. Bu böcekler genellikle 3⁄8-5⁄8 inç (0,95-1,59 cm) uzunluğundadır ve ayırt edici sarı ve siyah desenleri vardır. Genellikle ağaçlarda, çalılarda, tavan aralarında ve çimenliklerde, üzerinde bal petekleri bulunan küçük yuvalar oluştururlar. Sarı prensesler en yaygın Kuzey Amerika yaban arısıdır, ancak oldukça agresiftirler, bu yüzden uzak durun!
    • Sarı prensesler kovanlarını savunmak söz konusu olduğunda son derece iddialı olma eğilimindedir, bu nedenle onları tanımlamaya çalışıyorsanız daha yakından bakmak için bir kovanın altına girmeyin. Genel olarak, yaz sonu ve sonbaharda en agresif olma eğilimindedirler.
    • Sarı prensesler toplayıcıdır ve hemen hemen her şeyi yerler. Sonuç olarak, dışarıda yemek yerken insanları taciz etme eğilimindedirler ve kapağını dışarıda bırakırsanız bir çöp tenekesine üşüşebilirler.
    • Birçok insan 'eşek arısı' kelimesini kullandığında, sarı ceketi hayal eder.

Avrupa Kağıt Yaban Arısı

  1. avrupa kağıt eşek arıları sosyal eşek arılarıdır, ancak't very aggressive.
    Avrupa kağıt eşek arıları sosyal eşek arılarıdır, ancak çok agresif değildirler. Neredeyse aynı siyah ve sarı işaretlere sahip oldukları için sarı sincaplara çok benzerler. Genellikle etrafta bulunurlar 3⁄4 (1,9 cm) boyutundadır ve sosyal yaban arılarıdır, bu nedenle kovanın etrafında bir sürü yaban arısı görebilirsiniz. Bir kağıt yaban arısını tespit etmenin en iyi yolu kovana bakmaktır. Genellikle binaların üzerinde veya ağaçlarda kağıt benzeri büyük yapılar inşa ederler.
    • Yellowjackets ve Avrupa kağıt yaban arıları temelde aynı görünür; onları ayırt etmek için kovanı bulmanız gerekir.
    • Sarısineklerin aksine, Avrupa kâğıt eşek arıları oldukça sakindir. Kendilerini tehdit altında hissederlerse sokabilirler, ancak sarı prensesler gibi aniden saldırmazlar.
    • Avrupa kağıt yaban arısı olarak bilinmelerine rağmen, aslında Kuzey Amerika'da son derece yaygındırlar.

Kuzey Kağıt Yaban Arısı

  1. bu eşek arıları çoğunlukla koyu kahverengidir ve çok hafif sarı işaretleri vardır.
    Bu eşek arıları çoğunlukla koyu kahverengidir ve çok hafif sarı işaretleri vardır. Avrupa kağıt yaban arısı gibi sosyaldirler ve binaların üzerinde ve ağaçlarda kağıt benzeri yapılar inşa ederler. Avrupalı kuzenlerinden biraz daha büyüktürler ve genellikle 3⁄4-11⁄4 (1,9-3,2 cm) uzunluğundadır. Ayrıca birçok yaban arısı türünden daha az agresif olma eğilimindedirler ve erkek Kuzey kağıt yaban arısı sokmaz bile! Bu eşek arıları genellikle fazla sorun yaratmazlar.
    • Kuzey kağıt yaban arıları en çok Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yarısında ve Kanada'da yaygındır.

Ağustos Böceği Katili

  1. bu korkutucu eşek arıları büyük, yalnız avcılardır.
    Bu korkutucu eşek arıları büyük ve yalnız avcılardır. Adlarından da anlaşılacağı gibi, bu eşek arıları ağustos böceklerini avlayarak ve larvalarını içlerine bırakarak hayatta kalırlar. Sonuç olarak, bir ağustos böceğini yakalayan veya ona saldıran uçan bir böcek görürseniz, bu muhtemelen bir ağustos böceği katilidir. Bu eşek arıları daha büyüktür ve 2 inç (5,1 cm) uzunluğa kadar büyürler. Siyah ve koyu kahverengidirler, sarımsı işaretleri ve kırmızımsı kanatları vardır.
    • Bahçenizde neden bir sürü ağustos böceği leşi olduğunu merak ediyorsanız, bunun sorumlusu bu eşek arılarından biri olabilir. Bu eşek arıları toprağa gömülür ve tamamen yalnız yaşarlar, bu yüzden orada olduğunu bile bilmeyebilirsiniz!
    • Bu eşek arılarını rahatsız ederseniz sokarlar ve oldukça agresif olabilirler, bu yüzden çok yaklaşmayın!

Avrupa Eşek Arısı

  1. avrupa eşek arıları büyük sarı eşek arılarına benzer ancak kırmızımsı bir kafaları vardır.
    Avrupa eşek arıları büyük sarı eşek arılarına benzer ancak kırmızımsı bir kafaları vardır. Bu böcekler şu kadar büyür 11⁄2 (3,8 cm), bu da onu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük yerli eşek arısı yapar. Sosyaldirler, ancak yuvalarını genellikle içi boş ağaçların, tavan aralarının veya terk edilmiş yapıların içine inşa ederek gizlerler, bu nedenle nereden geldiklerini bilemeyebilirsiniz. Bunlardan birini tespit etmenin en iyi yolu davranışlarıdır; geceleri aktif olan ve ışığa ilgi duyan tek yaban arılarından biridir.
    • Gece geç saatlerde ışıklar açıkken pencerenize doğru uçan bir eşek arısı görürseniz, bunun bir Avrupa eşek arısı olma ihtimali yüksektir.
    • Bu eşek arıları yuvalarına yaklaşan herkese agresif bir şekilde saldıracaktır. Ne yazık ki, kovanları nadiren görülebildiğinden, onları bir anda üzerinize üşüşürken bulabilirsiniz. Yakınlarda bir kovan olduğunu düşünüyorsanız, bu sorunla başa çıkmak için bir uzman kiralayın.

Çamur Sökücü

  1. dışarıda birçok çamur bulayıcı var, ancak hepsi benzer şekilde görünüyor ve davranıyor.
    Dışarıda pek çok çamur sıvayıcısı vardır, ancak hepsi benzer şekilde görünür ve davranır. Çamur böcekleri yalnız yaşarlar ve insanlara karşı nadiren saldırgan olurlar. Bunlar, diğer eşek arılarına kıyasla oldukça tuhaf göründükleri için tanımlanması daha kolay eşek arılarından bazılarıdır. Genellikle 3⁄4-1 inç (1,9-2,5 cm) uzunluğundadır, ancak inanılmaz derecede incedirler. Ayrıca belirgin bir 'bel çizgisi' (yaprak sapı olarak adlandırılır) vardır, bu nedenle karınları ve iğneleri neredeyse üst vücutlarından ayrılmış gibi görünür. Biraz ürkütücü görünebilirler ama çoğunlukla zararsızdırlar.
    • Çamur yaban arıları yuvalarını çamur ve topraktan yaparlar. Bu yaban arıları yalnız yaşadıkları için yuvaları daha küçük olma eğilimindedir.
    • Bazı çamur sıvayıcılar, paralel tüpler dizisi gibi görünen organ şeklinde yuvalar inşa eder.

Kel Yüzlü Eşek Arısı

  1. bu eşek arıları neredeyse tamamen siyahtır ve beyazımsı sarı vurguları vardır.
    Bu eşek arıları neredeyse tamamen siyahtır ve beyazımsı sarı vurguları vardır. Bu beyaz/sarı işaretler sadece üst vücutlarında görülür, bu nedenle siyah bir karın genellikle bir ipucudur. Bu eşek arıları genellikle 1⁄2-3⁄4 (1,3-1,9 cm) uzunluğundadırlar ve sosyaldirler, bu yüzden yuvalarının etrafında bir sürü görebilirsiniz. Yuvalarını genellikle ağaçların yüksek yerlerine yaparlar ve kovanları futbol topu şeklindeki kağıt yapılara benzer.
    • Bu yaban arıları diğer saldırgan yaban arısı türlerine aktif olarak saldırır ve yuvalarına birkaç adım yaklaşmadığınız sürece insanlara saldırmazlar. Yuvaları genellikle yerden yüksekte olduğundan, bunlar genellikle etrafta bulunması yararlı böceklerdir.

Asya Dev Eşek Arısı

  1. cinayet eşek arıları olarak da bilinen bu istilacı eşek arıları çok büyüktür.
    Cinayet eşek arıları olarak da bilinen bu istilacı eşek arıları çok büyüktür. Genellikle 2 inç (5,1 cm) uzunluğunda veya daha büyüktürler, ancak 3 inçlik (7,6 cm) devasa bir kanat açıklığına sahiptirler. Dünyanın en büyük eşek arısıdırlar ve karşılaştıklarında insanları korkutmaya meyillidirler. Kendine özgü turuncu ve siyah işaretleri olan bu eşek arılarını gözden kaçırmak oldukça zordur. İğneleri çok acı vericidir, ancak kendilerini tehdit altında hissetmedikleri sürece size saldırmazlar.
    • Bu eşek arıları sosyaldir ve yuvalarda yaşarlar, ancak yuvalarını yeraltında tenha alanlarda inşa ederler.
    • Kuzey Amerika'da bu eşek arıları şu anda sadece Washington ve Kuzeybatı Kanada'da bulunmaktadır. Ancak Asya'da son derece yaygındırlar.
    • Bu tür istilacıdır, yani ekosisteme aktif olarak zarar verirler. Asya dev eşek arılarına rastlarsanız, onları ortadan kaldırmak için bir profesyonel çağırın.
    • Washington eyaleti, Asya veya British Columbia dışında yaşıyorsanız ve bu eşek arılarını görürseniz, eyaletinizin tarım departmanıyla iletişime geçin ve en yakın üniversite uzatma programına ulaşın. Bu eşek arıları yayılmaya devam ederse, ciddi hasara neden olabilirler.

Kazıcı Yaban Arısı

  1. bu garip yaban arıları yeraltında yuvalanır ve're common in gardens.
    Bu tuhaf yaban arıları yer altında yuvalanır ve bahçelerde yaygındır. Birkaç farklı kazıcı yaban arısı türü vardır, ancak genellikle daha koyu renklidirler ve karınlarında parlak sarı veya turuncu işaretler bulunur. Yalnız yaşarlar, bu yüzden sağlıklı bir bahçeniz yoksa onlardan bir sürü göremezsiniz! Bu eşek arıları sağlıklı bitkilerle beslenen kurtçukları avlar, bu yüzden onları görürseniz öldürmeyin. Kazıcı eşek arıları bazı insanlara korkutucu görünür, ancak çok nadiren insanlara saldırırlar.
    • Kazıcı eşek arıları genellikle yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzunluğundadır.

Çim Taşıyan Yaban Arısı

  1. bu yalnız eşek arıları tamamen otlardan yuva yaparlar.
    Bu yalnız yaban arıları yuvalarını tamamen otlardan yaparlar. Birkaç alt türü vardır, ancak yuvalarını yapmak için kullandıkları tek ot demeti, ot taşıyan bir yaban arısına baktığınızı gösteren bir işarettir. Genellikle 3⁄4 (1,9 cm) uzunluğunda ve parlak siyah renktedirler. İnsanlara saldırmazlar ve polen yaymaya yardımcı oldukları için genellikle faydalı böcekler olarak kabul edilirler.
    • Çim taşıyan yaban arıları yuvalarını tuhaf yerlere yapma eğilimindedir. Onları oluğunuzda, yağmur giderinizde veya pencere pervazınızda bulabilirsiniz. Hatta bazıları yuvalarını yerde, herkesin görebileceği şekilde açıkta yaparlar!

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir yaban arısı yuvası ile bir arı kovanı arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz?
    Yaban arısı yuvası, arı kovanından çok daha küçüktür. Genellikle çıkıntılı yapılara tutturulurlar ve boyutları birkaç inç ile yaklaşık bir ayak arasında değişir.

Video

İpuçları

  • Bazı yaban arılarının boyutu milimetrenin 2/10'undan daha küçüktür! Bu, dışarıda bazı yaban arısı türlerinden daha büyük bakteriler olduğu anlamına gelir. Neyse ki, bu küçük adamlar hakkında endişelenmenize gerek yok - insanlarla ilgilenmiyorlar.
  • Birçok bilim insanı, her ikisi de soktuğu için arıların ve birçok yaban arısının birbirlerini taklit edecek şekilde evrimleştiğine inanıyor. Siyah ve sarı renk kombinasyonunun diğer böceklere ve hayvanlara kendileriyle uğraşılmaması gerektiğini işaret ettiği düşünülmektedir!

Uyarılar

  • Sokulduysanız, sokulan yer sonraki birkaç gün içinde iyileşmezse, ağzınızdan veya gözünüzden sokulursa, ısırığın etrafındaki deri şişmeye başlarsa veya irin oluşursa ya da grip benzeri belirtiler ortaya çıkarsa doktorunuzu arayın.
  • Yellowjackets gibi birçok sosyal eşek arısı, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde aslında bir feromon yayarlar. Bu, saldırmaya başladıklarında destek çağırabilecekleri anlamına gelir, bu yüzden en kısa sürede oradan uzaklaşın.
  • İnsanların arı sokmasına alerjisi olduğu gibi yaban arısı sokmasına da alerjisi olabilir. Alerjiniz varsa ve sokulduysanız, derhal bir doktora görünün. Tedavi edilmeyen yaban arısı sokmaları hipertansiyona, cilt reaksiyonlarına ve hatta bilinç kaybına neden olabilir.