Tenis Servisi Nasıl Geliştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç maç sırasında servisiniz bir türlü içeri girmediği için kendinize kızdığınız oldu mu? Muhtemelen formunuzda ve servis tekniğinizde bazı küçük hatalar vardır, ancak bunu birkaç basit adımla düzeltebiliriz. Servis atmak tenisteki en zor atışlardan biridir, ancak iyi ustalaşırsanız, kariyerinizin kozu haline gelecek ve aynı zamanda maçın belirleyici faktörü olacaktır.

Adımlar

  1. adım 1 nasıl yapılacağını bilin...
    Servise nasıl hazırlanacağınızı bilin---Servis tenisin çok önemli bir parçasıdır ve eğer tenis topuna servis atamazsanız, oyununuz büyük ölçüde etkilenecektir. Bu genellikle servis atan oyuncunun gerginleşmesine ve servis oyununda baskı altında hissetmesine neden olur. Topu birkaç kez sektirmek ve birkaç kez nefes alıp vermek, sinirlerinizi yatıştırmanıza ve servis atmaya daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 tutuşu öğrenin...
    Servis atarken tutuş şeklinizi öğrenin---Raketinizi hangi tutuş şekliyle tuttuğunuz servisinizin gücünü, spinini ve isabetini belirleyen ana faktördür. Normalde servis atan oyuncu, sağ ekleminizin raketinizin sağ kenarıyla aynı hizada olduğu ve raketinizin kolunuzla düz bir çizgi oluşturmasına neden olan bir tutuş olan 'kıtasal tutuşu' tercih eder. Bu, servis atan oyuncunun kontrollü ve güçlü bir şekilde doğru servis atmasını sağlayacaktır.
  3. adım 3 kendinizi tanıyın...
    Kendi oyun stilinizi bilin---Oyun stilinizi ve hangi vuruşları diğerlerine tercih ettiğinizi bilmek, hangi servis türünü istediğinize temel oluşturacaktır. Sert servis atmak, servis atıldıktan sonra servis atanın fileye doğru koşması anlamına gelen 'servis ve voleybol' yapmanızı sağlayacaktır. Dip çizgide oynayan ve filede hırçın olmaktansa yer vuruşlarında daha rahat hisseden diğer oyuncular, büyük olasılıkla üstten spinli veya daha yumuşak bir servisle tatmin olacaktır. Eğer oyun stiliniz servis stilinizle uyuşmuyorsa, sorun yaşayacak ve kendinizi tek taraflı bir maçta köşeye sıkışmış bulacaksınız.
  4. adım 4 hangi servis türünü istediğinizi fark edin ve ona sadık kalın---bu, şu anda tenis oynayan birçok kişi için büyük bir sorundur.
    Hangi servis türünü istediğinizi fark edin ve buna sadık kalın---Bu, şu anda tenis oynayan birçok insan için büyük bir sorundur. Belki bir gün düz bir servis öğrenmek isterken, ikinci gün üstten spinli bir servis öğrenmek isteyebilirler. Bir servisçinin odaklanması gereken maksimum servis sayısı bir seferde sadece bir tanedir. Aynı anda birden fazla servis üzerinde çalışırsanız, her iki servis türünün de tam potansiyeline ulaşamaması ve zayıf servislere mahkum olmanız muhtemeldir.
  5. adım 5 doğru formu koruyun---uzun süre servis atmak kişinin kendi formunu geliştirmesini sağlayabilir.
    Doğru formu koruyun---Uzun süre hizmet etmek kişinin kendi formunu geliştirmesini sağlayabilir. Ancak bir oyuncu bir ya da iki hafta ara verdiğinde formunu unutmaya başlayabilir. Bu durum servis atışınızda sorun yaratır, sadece servis atışındaki isabet ve gücü değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel oyununuzu da bozar.
  6. adım 6 sıçrama ve ani...
    Zıplama ve Ani Patlama---Servis için zıplamak yükseklik avantajı elde etmenizi sağlar ve topu servis kutusunun içine sokma şansınızı daha da artırır. Tenis topunun temasında ani patlama, top üzerinde güçlü bir spin ve kuvvet yaratmanızı sağlayarak geri dönmesini zorlaştıracaktır.
  7. adım 7 pronasyon---bu, iyi bir servis atmak isteyen birçok kişi tarafından kullanılan zor bir tekniktir.
    Pronasyon---Bu, iyi bir servis atmak isteyen birçok kişi tarafından kullanılan zor bir tekniktir. Bu teknik, topa temas ederken bileğinizi aşağı doğru pronasyon yapmanızı gerektirir. Bu, topa daha fazla güç ve spin katarak servis kutusuna vurma şansınızı daha da artıracaktır.
  8. 8. adım servis---teniste en önemli servis birinci değil, ikinci servistir.
    Servis---Teniste en önemli servis birinci değil, ikinci servistir. İlk servis genellikle sayı başlatıcıdır ve sayının tonunu belirler, ancak ikinci servis genellikle yedek servistir ve genellikle %80-90 oranında içeri girme şansı vardır. İlk servisi kaçırdıktan sonra, rakibinize ace yapmamış olmanız gözünüzü korkutmasın. İkinci servisin topa daha sert vurmanızı ve temas noktasında raketinizi daha hızlı sallamanızı gerektirdiğini anlamalısınız, çünkü bu topa daha fazla spin vermenizi sağlayacak ve içeri girme şansını artıracaktır.
  9. adım 9 kondisyon ve pratik---i̇nsanlar...
    Kondisyon ve Pratik---Güçlü servise sahip kişiler normalde maç boyunca servislerini korumak için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Maç sırasında dayanıklılığınızı kaybetmemek için kendinizi her gün kondisyonlamalısınız ve yorulmayacağınızdan ya da yorgunluktan rahatsız olmayacağınızdan emin olmak için servisinizi tekrar tekrar çalışmalısınız.
    • Isınma sırasında, servis de dahil olmak üzere tüm ana vuruşları çalışın. İyi bir ısınma sakatlanmaları önler ve vücudunuzu korta hazırlar.
    • Tenis oyuncularının omuz gücüne ve hareketliliğine ihtiyacı vardır. Servis de dahil olmak üzere tenis atışlarını tekrarlamak için elastik bant kullanın. Novak Djokovic, özellikle kaslarını ısıtmak ve tendonlarını güçlendirmek için elastik bantlar kullanır.
  10. 10. adım zihinsel oyununuzu geliştirin---i̇lk servisi kaçırmak hiçbir şey ifade etmez.
    Zihinsel Oyununuzu Geliştirin---İlk servisi kaçırmak hiçbir şey ifade etmez. Birçok oyuncu ilk servisi kaçırdıktan sonra servis atmak için bir şansları daha olduğunu fark edemez. Bir oyuncu servisi atıp atamayacağından şüphe duymaya başladığında, işte o zaman hata yapmaya başlar ve sorunlarını fark edene kadar hata yapmaya devam eder. Servis atarken kendinizi iyimser tutmak, bir maç sırasında hatırlanması gereken en önemli şeylerden biridir. Kendi oyununuzla ilgili şüpheleriniz yüzünden kaybetmek kabul edilemez.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kendi başıma servis atma alıştırması yapmak için bir öneriniz var mı?
    Bir sepet içinde bir grup top getirin, onlara servis atın, gidip onları toplayın ve diğer taraftan tekrar servis atın.
  • Soru
    Yeni başlayanlar için en iyi servis türü hangisidir?
    Yeni başlayanlar için, profesyonelmişsiniz gibi görünmesini sağlamak için yapabileceğiniz bir servis vardır. Sadece topu havaya bırakın ve hemen vurun.
  • Soru
    Teniste sıçrayarak servis atmaya izin verilir mi?
    Sıçrayarak servis atmaya izin verilmez. Servis atarken ileri doğru koşamazsınız. Ancak yerden ayrılmanıza izin verilir.

Video

İpuçları

  • İlk servis oyununuzdan sonra yıpranmamak için kendinizi şartlandırın.
  • İnancınızı kaybetmeyin. Pratik yapmaya devam edin.
  • Formunuzu değiştirmediğinizden emin olmak için ara sıra tutuşunuzu kontrol edin.

Uyarılar

  • Sadece iyi aydınlatılmış bir ortamda pratik yapın.
  • Servis atmadan önce ısının, böylece kaslarınızı incitmezsiniz
  • Çarpma ihtimaline karşı her zaman insanlara dikkat edin
  • Raketinizi uçmayacak şekilde kavrayın
  • Servis atarken top sepetini kendinizden yaklaşık 6 fit (1,8 m) uzakta tutun