Futbolda Karar Verme ve Farkındalığı Geliştirmenin 9 Etkili Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol sahasında akıllı kararlar verme beceriniz başarınızın önemli bir parçasıdır. Nasıl uygulayacağınızı bilmiyorsanız, dünyadaki tüm teknik becerilerin hiçbir faydası olmaz! Neyse ki, bir oyuncu olarak akıllı kararlar vermeyi öğrenmek aslında makas hareketi yapmayı veya köşe vuruşu yapmayı öğrenmekten çok daha kolaydır. Bunun büyük bir kısmı, daha olumlu bir kafa yapısı oluşturmak ve her zaman en fazla bilgiye sahip olmak için başınızı döndürmekle ilgilidir. Biraz pratik ve deneyimle, kısa sürede usta bir taktisyen olma yolunda ilerleyeceksiniz!

Adımlar

Özgüveninizi geliştirin.

  1. ne kadar çok...Kendinize ne kadar çok inanırsanız, kararlarınız da o kadar güçlü olacaktır. Futbolun en önemli kısmı, oynarken yaratıcı ve akıllı kararlar verebilmektir. 'Bunu yapabilirim' ve 'Bugün elimden gelenin en iyisini yapıyorum' gibi olumlu ifadeler kullanmak, o anda kendinize güveninizi artırmanın harika bir yoludur. Boş zamanlarınızda sıkı antrenman yapmak, oyun zamanı geldiğinde kendinize güvenmenizi sağlamanın harika bir yoludur. Boş zamanlarınızda egzersiz yapmak fiziksel olarak kendinize güvenmenize yardımcı olacaktır. Kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, sahada büyük seçimler yapma zamanı geldiğinde o kadar güçlü olursunuz.
    • Kararlarınızın çoğu bir oyuncu olarak kendinizi nasıl hissettiğinizle ilgilidir ve kendinize ne kadar güvenirseniz sahada o kadar akıllı olursunuz.
    • Kendinizi emin hissetmiyorsanız 'başarana kadar numara yap' ifadesi size gerçekten yardımcı olabilir. Sahadaki en iyi oyuncu sizmişsiniz gibi davranın ve ona göre hareket edin. Kendinden çok emin davranmak, sonunda sizi de kendinden çok emin yapacaktır!
    • Kendinizi bir rutinin içinde bulursanız, birkaç gün boyunca gerçekten iyi olduğunuzu bildiğiniz bir şey yapmayı deneyin. Bu bir video oyunu, başka bir spor dalı ya da güçlü olduğunuz bir dersin ev ödevi bile olabilir. Bazen kendinize bir konuda güçlü olduğunuzu hatırlatmak sizi daha iyi bir kafa yapısına geri çekebilir.

Sahada sakin kalın.

  1. yüksek stresli ortamlarla başa çıkmayı öğrenmek zihninizi açık tutacaktır.Yüksek stresli ortamlarla başa çıkmayı öğrenmek zihninizi açık tutacaktır. Duygularınızı düzenlemek ve soğukkanlılığınızı koruyabilmek, akıllı kararlar verdiğinizden emin olmak için harika bir yoldur. Bunun büyük bir kısmı maruz kalmaya bağlıdır. Sahadaki zor durumlardan çekinmeyin ve mantıklı olduğunda aksiyonun ortasında olmak için aktif bir çaba gösterin. Stresli durumlarda ne kadar çok pratik yaparsanız, büyük oyunda o kadar az korkutucu olurlar.
    • O anda sakinleşmek için burnunuzdan derin nefesler alın, karnınızın genişlemesine odaklanın ve havayı yavaşça ağzınızdan dışarı verin. Diyaframınıza gerçekten odaklanın ve sinirlerinizin akıp gittiğini hissedin!
    • Aksiyonun sıcağında adrenalininiz sizi ele geçirecektir. İşin püf noktası, sahadaki dinlenme süresinde zihninizi açık tutmaktır. Nasıl performans gösterdiğinizi aşırı analiz etmeyin, tüm bunları daha önce çalıştığınızın farkına varın ve kendinize bunun sadece bir oyun olduğunu hatırlatın.
    • Boş zamanlarınızda meditasyon da yapabilirsiniz. Meditasyon, duygularınızla temasa geçmenin harika bir yoludur ve düzenli meditasyon, oyunlar sırasında soğukkanlılığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Topu her zaman zihinsel olarak takip edin.

  1. topun nerede olduğunu bilmek sahadaki her kararınıza yön vermelidir.Topun nerede olduğunu bilmek sahadaki her karara yön vermelidir. Sahada akıllı kararlar vermek söz konusu olduğunda başınızı dik tutmak ve topu zihninizde takip etmek çok önemlidir. Topun izini kaybederseniz, kendinizi bir anda yüksek basınçlı bir durumda bulma olasılığınız artar ve anında akıllı bir karar vermekte çok daha zorlanırsınız.
    • Sırtınız topa dönük koşuyorsanız, topu aramak için birkaç saniyede bir başınızı çevirin. Bu bilgiyi koştuğunuz rotayı planlamak için kullanın, böylece kendinizi bir oyun yapmak için en iyi pozisyona yerleştirirsiniz.
    • Bir rakibi aktif olarak koruduğunuzda, dikkatinizi top ve hücum oyuncusu arasında bölün. Rakibin fileye giden yolunu kapatırken hücum oyuncusu ile top arasındaki rotayı korumak çok önemlidir ve aynı anda hem topun hem de rakibinizin izini kaybetmek felaket olabilir.
    • Buradaki amaç, her zaman olup biten her şeyi bilmek değil, oyun geliştikçe akıllıca yanıt vermek için yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olmaktır.

Takım arkadaşlarınızın davranışlarını tahmin edin.

  1. futbol bir takım oyunudur ve takım arkadaşlarınız kararlarınıza yön vermelidir.Futbol bir takım oyunudur ve takım arkadaşlarınız kararlarınıza yön vermelidir. Hücumda, takım arkadaşlarınızdan biri topu istemek üzereymiş gibi davranıyorsa, onlara doğru oynayın! Bir takım arkadaşınız nefes nefese kalmış gibi görünüyorsa, belki de şu an ona pas vermek için en iyi zaman değildir. Savunmada, yardım istemek ve her bölgeyi korumak için takım arkadaşlarınızla iletişim kurun ve takım arkadaşlarınızın ne zaman yenilmek üzere olduğunu tespit etmeye çalışın.
    • Eşleşmeleri de göz önünde bulundurun. Eğer diğer takımın gerçekten güçlü bir sol forveti varsa ve siz sol defans oyuncusu olarak oynuyorsanız, kanat oyuncunuza yardım etmek için sahanın biraz sol tarafında oynamak isteyebilirsiniz!

Takım arkadaşlarınızla uzak durma oyunu oynayın.

  1. keep away, anlık tepkilerinizi geliştirmenin basit bir yoludur.Uzak tutmak, anlık tepkilerinizi geliştirmenin basit bir yoludur. İki takım arkadaşınızı veya arkadaşınızı alın ve biriniz savunma oynasın. Ardından, uzakta tutma oynayın! Hücumdaki iki oyuncu topu ileri geri paslayacak veya savunma oyuncusundan uzakta top sürecek. Defans oyuncusu topu aldığında, topu kaybeden oyuncu yeni defans oyuncusu olur. Bu, anlık karar verme becerilerinizi geliştirmenin harika bir yoludur ve çok eğlencelidir!
    • Esasen, birisinin hızlı bir şekilde karar vermeniz için size baskı yapmasını içeren herhangi bir alıştırma, sahada eleştirel düşünme becerilerinize yardımcı olacaktır. Özünde, uzakta tutma her an 'top sürme' ile 'pas verme' arasında bir seçim yapmanızı gerektirir. Savunma oyuncusu da 'top çalma' ya da 'koruma' arasında seçim yapmak zorundadır.

Kanatlardaki oyuncularla hücum alıştırmaları yapın.

  1. bu basit alıştırma, o anda zor kararlar vermenize yardımcı olacaktır.Bu basit alıştırma, o anda zor kararlar vermenize yardımcı olacaktır. İki takım arkadaşınızı ya da dostunuzu iki yanınıza yerleştirin. Önünüzde bir savunma oyuncusu olsun ve onlardan size pas vermelerini isteyin. Ardından top sürün ve topla defans oyuncusuna doğru ilerleyin. Onları geçmeye çalışın. Defans oyuncunuzun hareketlerine göre, etrafından dolaşmak, solunuza pas vermek veya sağınıza pas vermek arasında seçim yapın. Bu, yüksek baskı anlarında tepki sürenizi ve karar verme yeteneğinizi geliştirecektir.
    • Savunma oyuncusuyla ileri geri paslaşabilirsiniz, böylece savunmada da biraz pratik yapmış olursunuz.

Koçunuzdan tavsiye alın.

  1. kimse sizi koçunuz kadar iyi tanıyamaz, bu yüzden onlardan geri bildirim isteyin!Kimse sizi koçunuz kadar iyi tanıyamaz, bu yüzden onlardan geri bildirim isteyin! Antrenmandan önce veya sonra koçunuzu bir kenara çekin ve ona sadece 'Sahada verdiğim kararlar hakkında ne düşünüyorsunuz?' diye sorun. Çoğu zaman oyuncular kendilerini en kötü eleştirenlerdir ve kimse sizin oyununuzu koçunuz kadar objektif göremez. Kendinizi geliştirmek için enerjinizi nereye harcamanız gerektiği konusunda size özel geri bildirimler vereceklerdir. Size söylediklerini dikkatle dinleyin, cevaplarını beğenmezseniz savunmaya geçmeyin ve becerilerinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi sorun.
    • Örneğin, koçunuz 'Hücum ederken zaman zaman pas verme fırsatını kaçırdığını düşünüyorum' diyorsa, başınızı yukarıda tutarak hızlı top sürme üzerinde çalışın. Top tutma ve pas verme alıştırmaları yapın. Bir dahaki sefere oynadığınızda, büyük maç zamanı geldiğinde bu tavsiyeyi aklınızda tutun!
    • Karar verme yetiniz gerçekten çok iyi olabilir ve siz bunu bilmiyor olabilirsiniz!
    • Antrenörünüz size saha dışı çabalarınızı önce teknik bir beceriye odaklamanız gerektiğini söylüyorsa, bunu yapın. Oynamaya devam ettikçe karar verme yeteneklerinizi zamanla geliştireceksiniz, ancak önce temelleri öğrenmelisiniz.

Profesyonellerin oyunlarını izleyin.

  1. profesyonel maçları analiz etmek size karar verme konusunda çok şey öğretecektir.Profesyonel maçları analiz etmek size karar verme konusunda çok şey öğretecektir. Sadece oturup maçın tadını çıkarmayın, düşünme gözlüklerinizi takın ve maçları bir taktisyen gibi inceleyin! Her takımda sizin pozisyonunuzda oynayan oyuncuyu takip edin. Topa sahip olmadıklarında nasıl hareket ettiklerine dikkat edin ve rakip takımın hareketlerine göre nasıl oynadıklarını görün. Bir profesyonelin sizin pozisyonunuzda oynamasını izlemek, topa müdahale etmek, güçlü bir şut için sıraya girmek veya rakibinizi topa vurmak için kendinizi nasıl konumlandırabileceğiniz konusunda size daha iyi bir fikir verecektir.
    • Örneğin, bir forvetin kaleye doğru açılı bir şekilde depar atmadan önce sürekli geriye doğru yürüdüğünü görürseniz, defans oyuncusunun onu nasıl takip ettiğine ve ona daha fazla alan açtığına bakın. Defans oyuncusu yenilirse, nerede hata yaptı? Üstlerinde kalırlarsa, savunma oyuncusu topa göre nereye bakıyor?
    • Oyuncuların baskıya nasıl tepki verdiğine dikkat edin. Hücumda ne zaman pas veriyorlar? Ne zaman savunmacıları driplingle geçmeye çalışıyorlar? Savunmada ne zaman toptan uzaklaşıyorlar, ne zaman hücum edip top çalmaya çalışıyorlar?
    • Farklı takımların maçlarını izlemeye çalışın; sadece tuttuğunuz takımı takip etmeyin. Her profesyonel takımın kendine özgü bir düzeni vardır ve bir sürü farklı takım izlerseniz yeni şeyler öğrenme olasılığınız daha yüksektir.

Boş zamanlarınızda FIFA oynayın.

  1. fifa video oyunu sizi futbol hakkında yeni bir şekilde düşünmeye zorlayacaktır.FIFA video oyunu sizi futbol hakkında yeni bir şekilde düşünmeye zorlayacak. Kulağa garip geliyor ama FIFA oynarken planları ve oyunları siz belirliyorsunuz. Ayrıca sahadaki her oyuncuyu da kontrol ediyorsunuz. Bu size bir futbol sahasında neler olup bittiğine dair daha kapsamlı bir bakış açısı kazandıracak ve stratejik bir bakış açısından neyin işe yarayıp neyin yaramadığı hakkında çok şey öğrenebileceksiniz.
    • Bu, haftada onlarca saatinizi video oyunları oynamaya ayırmanız ve daha iyi bir oyuncu olmayı beklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak, boş zamanlarınızda eğlenmek için bir şeyler yapacaksanız, bu kötü bir yol değil!

Uzman Soru&Cevapları

İpuçları