Göz El Koordinasyonu Nasıl Geliştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

El-göz koordinasyonunu geliştirmek, ince motor becerilerinizin çoğunu ayarlayan devam eden bir görevdir. Çocuklara el-göz koordinasyonunu nasıl geliştirecekleri 4 aylıkken keşfederek ya da oyuncak ve oyunlarla öğretilir. Aynı ilkeler spor yaparak, video oyunları oynayarak, boyama ve el işleri yaparak her yaşta uygulanabilir. Fiziksel hareketleri planlamayı ve koordine etmeyi zorlaştıran zihinsel bir durum olan dispraksiyi yönetmeye yardımcı olmak için el-göz koordinasyonu eğitimini de kullanabilirsiniz.

Adımlar

Günlük Aktivitelerde Koordinasyonun Geliştirilmesi

  1. adım 1 bir sporu düzenli bir hobi olarak edinin.
    Bir sporu düzenli bir hobi olarak edinin. Neredeyse tüm sporlar gözleriniz ve elleriniz arasında koordinasyon kurmanızı gerektirir. Size ilginç gelen bir sporu seçin ve bunu haftalık düzenli rutininizin bir parçası haline getirin. Haftada 3-4 kez bir saat oynama hedefi belirleyin. Pratiğinizi tutarlı tutmak ve süreci daha eğlenceli hale getirmek için bölgenizdeki intramural takımları veya sınıfları araştırın.
    • Beyzbol, softbol, hokey ve lakros gibi sopa veya vuruş içeren sporlar, koordinasyonlarını geliştirmek isteyenler için yaygın önerilerdir.
    • Kendi zamanınızda pratik yapmak istiyorsanız eviniz için bir badminton ağı, voleybol ağı, basketbol potası veya pinpon masası almayı da düşünebilirsiniz.
    • Boks ve birçok dövüş sanatı türü de el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olmak için harikadır. Boks, karma dövüş sanatları (MMA), tekvando, karate, krav maga veya ilginizi çeken diğer dövüş sanatları için bölgenizdeki sınıfları araştırın.
  2. adım 2 video oyunları veya çevrimiçi oyunlar oynayın.
    Video oyunları veya çevrimiçi oyunlar oynayın. Video oyunları, oyunu yürütmek için hem motor beceriler hem de görsel algı gerektirir. Hassas zamanlama, hassas bir dokunuş ve/veya detaylara büyük dikkat gerektiren bir oyun oynayın ve bunun genel el-göz koordinasyonunuzu geliştirmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Call of Duty veya Assassin's Creed gibi aksiyon oyunları bu amaç için özellikle yararlı olabilir.
    • Eğer sisteminiz müsaitse farklı oyun türlerini deneyin. Konsol oyunları, PC oyunları ve VR oyunlarının hepsi sizi farklı şekillerde zorlayacaktır.
  3. adım 3 hokkabazlık pratiği yapın....
    Hokkabazlık pratiği yapın. Hokkabazlık yapmayı öğrenmek, koordinasyonlarını geliştirmeye çalışan insanlar için önerilen yaygın bir aktivitedir. İki topla hokkabazlık yapmayı öğrenerek başlayın, ardından üçe kadar ilerleyin. Hokkabazlık genellikle görsel olarak daha iyi anlaşıldığından, başlamanıza yardımcı olması için çevrimiçi eğitimlere ve videolara başvurun.
    • İlk başladığınızda harika bir jonglör değilseniz cesaretiniz kırılmasın. Bu, ustalaşması çok zaman alan bir aktivitedir. Pratik yapmaya devam edin ve genel el-göz koordinasyonunuzun faydalarını yavaş yavaş görmeye başlayacaksınız.
  4. adım 4 bir yapboz ya da yapı oyuncağını bir araya getirin.
    Bir yapbozu veya yapı oyuncağını bir araya getirin. Bu, hangilerinin birbirine uyduğunu analiz etmek için belirli parçaları almayı, hem el-göz koordinasyonunu hem de muhakeme becerilerini kullanmayı ve geliştirmeyi gerektirir. Bir 3D yapboz, bir Lego heykeli veya 3D düşünmenizi sağlayan başka bir yapı oyuncağı ile kendinizi daha da zorlayın.
  5. adım 5 bir boyama kitabında renklendirin.
    Bir boyama kitabında boyama yapın. Bu yaratıcı aktivite, sayfadaki çizgiler üzerinde çalışarak ellerinizi ve parmaklarınızı görsel olarak kontrol etmeyi öğrenmenize yardımcı olur. Sayfa boyunca ince çizgiler ve detaylarla sizi zorlayacak bir boyama kitabı arayın.
    • Yetişkin boyama kitapları popülerlik kazanmaktadır ve birçok el sanatları mağazasında ve kitapçıda kolayca bulunabilir. Birçok kişi bunları rahatlatıcı ve aynı zamanda iyi bir koordinasyon eğitim aracı olarak görmektedir.

Koordinasyon Alıştırmalarını Denemek

  1. adım 1 göz egzersizleri ile odak değiştirme alıştırması yapın.
    Göz egzersizleri ile odak değiştirme alıştırması yapın. Benzer büyüklükteki 2 nesneyi, örneğin 2 kitabı, birinden farklı mesafelere yerleştirmeyi deneyin. Birini kendinizden yaklaşık 18 inç (46 cm) uzağa, diğerini ise yaklaşık 10 fit (3,0 m) uzağa yerleştirin. Yakınınızdaki nesneye 5-10 saniye boyunca odaklanın ve olabildiğince fazla ayrıntıyı not edin, ardından hızla daha uzaktaki nesneye geçin ve aynısını yapın. Bu egzersizi her seferinde 3-5 dakika boyunca gözleriniz arasında ileri geri devam ettirin.
    • Bunun gibi egzersizler, odağınızı yeni nesnelere hızla ayarlamanız için sizi eğiterek tepki sürenizi geliştirmenize yardımcı olur.
  2. adım 2 top sürme alıştırmaları yapın.
    Top sürme alıştırmaları yapın. Basketbol antrenmanlarındaki gibi top sürme alıştırmaları, el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Top sürme konusunda yeniyseniz, sadece bir yönde 10-20 adım yürüyerek, arkanızı dönerek ve sürekli top sürerken geri yürüyerek başlayın. Daha iyi hale geldikçe, farklı hızlarda top sürerek ve elleriniz arasında ileri geri geçiş yaparak bunu çeşitlendirmeye başlayın.
    • Tenis topu gibi daha küçük toplar kullanarak kendinize meydan okuyun. Bunlar top sürerken daha öngörülemezdir, bu nedenle tepki sürenizi daha da zorlarlar.
  3. adım 3 balonla ayak uydurma oynayın.
    Balonla ayak uydurma oynayın. Bunun için de oksijenle şişirilmiş bir balon gerekir. Balonu yavaşça havaya fırlatın, sonra etrafından dolaşın ve yere çarpmadan önce çarpın. Bu oyun tek başınıza veya bir partnerle oynanabilir ve koordinasyon ve kontrol için harika bir egzersizdir.
    • Balona çok sert vurmak onu çok uzağa gönderebilir veya patlamasına neden olabilir, bu nedenle buradaki alıştırmanın bir kısmı, gözlerinizi hedefinizde tutarken kontrollü miktarda güç uygulama alıştırması yapmaktır.
    • Bu alıştırma, el-göz koordinasyonu kurmakta zorlanan çocuklar için de çok eğlenceli olabilir.
  4. adım 4 tek ayak üzerinde dururken bir yakalama oyunu deneyin.
    Tek ayak üzerinde dururken yakalama oyunu oynamayı deneyin. Yakalama oyunu genellikle çocuklarda koordinasyon geliştirmeye yardımcı olmak için önerilir, ancak yetişkinler de yakalama oyunundan faydalanabilir. Ancak topu sadece ileri geri atmak yerine, oynarken tek ayak üzerinde durmayı deneyin. Bu, koordinasyonunuzu geliştirirken hem dengenizi hem de tepki sürenizi geliştirmenize yardımcı olur.
    • Egzersizi eğlenceli ve sosyal hale getirmek için bir arkadaşınızla veya aile üyenizle yakalamaca oynayın.
    • Birlikte oynayabileceğiniz kimse yoksa, topunuzu yakındaki bir duvardan sektirerek her zaman pratik yapabilirsiniz.

Motor Dispraksiyi Yönetmek

  1. adım 1 her gün fiziksel aktivite planlayın.
    Her gün fiziksel aktivite planlayın. Sizde veya çocuğunuzda dispraksi varsa, fiziksel aktivite motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Her gün fiziksel aktivite için en az 30-60 dakika zaman ayırmaya çalışın.
    • Dispraksi ile uğraşan yetişkinler için spor salonuna gitmek, yüzmek, fitness dersleri almak veya yüzme ya da dans gibi rekabetçi olmayan bir spor yapmak yardımcı olabilir.
    • Dispraksili çocuklar için, onları tekvando veya futbol gibi bir spora kaydettirmek veya yüzme ve dans gibi aktiviteler için ders almalarını sağlamak, fiziksel aktivite için düzenli olarak yapılandırılmış bir zaman ayırmanın iyi bir yoludur.
  2. adım 2 oyun yoluyla koordinasyon pratiği yapın.
    Oyun yoluyla koordinasyon pratiği yapın. Yakalama oyunu veya fasulye torbası fırlatma gibi basit ev aktiviteleri dispraksili bir çocuğun koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzla koordinasyon geliştirici oyunlar oynamak için her gün 10-15 dakika ayırın. Bu sadece el-göz becerilerine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda birlikte ekstra kaliteli zaman geçirmenizi de sağlayacaktır.
  3. 3. adım yazma dersleri alın.
    Daktilo dersleri alın. Dispraksisi olan hem çocuklar hem de yetişkinler kalemleri tutmakta ve net bir şekilde yazmakta sorun yaşayabilir. Daktilo yazmak hala bir zorluk teşkil edebilir, ancak genellikle yazma becerilerini ayarlamaktan daha kolaydır. Kendinizi veya çocuğunuzu özellikle hız geliştirmeye odaklanan bir daktilo kursuna yazdırın.
    • Çocuğunuzun okuluna bu alanda yardımcı programlar sunup sunmadıklarını sorun. Çocuğunuza motor beceri bozukluklarıyla çalışma konusunda uzmanlaşmış bir daktilo öğretmeni ayarlayabilirler.
  4. adım 4 algısal motor eğitimi için bir fizyoterapiste görünün.
    Algısal motor eğitimi için bir fizyoterapiste görünün. Bu tür bir eğitim, dispraksisi olan kişilerin hareketlerinin yanı sıra görme, işitme ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bölgenizde algısal motor eğitimi veren bir fizyoterapist bulma konusunda doktorunuzla konuşun.
    • Bu eğitim, zorlayıcı ancak kişinin süreç boyunca pes etmesine neden olacak kadar zorlayıcı olmayan görev dizilerinin kullanılmasına dayanır. Bu egzersizler genellikle katılımcının farklı motor ve duyusal bilgileri entegre etmesini gerektirir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yakalama öğrencilerde el-göz koordinasyonunu nasıl geliştirir?
    El-göz koordinasyonu atma ve yakalamada çok önemlidir. Yakalama pratiği yapmak beyninizde kas hafızası adı verilen bir şeyi harekete geçirecektir. Belirli bir eylemi tekrarladıktan sonra, o eylem kafanızda yer edecektir.
  • Soru
    Bacak rahatsızlığı olduğu için tekerlekli sandalyede olan birine nasıl yardım edeceğimi bilmem gerekiyor. Kişinin basketbol oynamasına yardımcı olmaya çalışıyorum ama el göz koordinasyonu konusunda alıştırmaya ihtiyacı var?
    Bu kişiyle üzerinde çalışabileceğiniz bir alıştırma top sürmedir. Sandalyesinde sabit dururken top sürmesini sağlayarak başlayın, ardından öne doğru yuvarlanmasını sağlayarak hareketi yavaşça entegre edin ve top sürmeye devam ederken dönme alıştırması yapın. Bu hem koordinasyonu hem de basketbol becerilerini geliştirir.

Video

İpuçları

  • Atlama ipleri, fazladan boş zamanınız olduğunda koordinasyon geliştirmeye yardımcı olacak eğlenceli bir aktivite olabilir.

Uyarılar

  • Hızlı başlayan görme veya hareket sorunları yaşarsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.