Dövüş Refleksleri Nasıl Geliştirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Refleksler, vücudunuzun düşünmeden hareket etmesi gerektiğinde gösterdiği davranış biçimidir. Bunlar doğal refleksler (çok sıcak bir şeye dokunduğunuzda elinizi hızla geri çekmek gibi) ya da öğretilmiş refleksler (çok pahalı ya da değerli bir bardağı çok değerli olduğu için düşürmemek gibi) olabilir. Reflekslerinizi eğitmek, hareketlerin sonsuz kez tekrarlanmasıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu süreç boyunca, belirli uyaranlara karşı tutarlı eylemler bilinçaltında tetiklenen eylemlere (reflekslere) dönüştürülecektir.

Adımlar

  1. adım 1 tepkinizi geliştirmek istediğiniz saldırıları listeleyin.
    Tepkinizi geliştirmek istediğiniz saldırıları listeleyin.
  2. adım 2 bir antrenman partneri bulun.
    Bir antrenman partneri bulun.
  3. adım 3 partnerinizden saldırıyı yavaşça gerçekleştirmesini isteyin.
    Partnerinizden saldırıyı yavaşça gerçekleştirmesini isteyin. Partneriniz saldırıyı uygularken, ondan kaçmaya veya onu engellemeye çalışın. Bazı saldırıların engellenemeyeceğini bilmenizde fayda var, örneğin bir yumruğu engellemek hem yumruğun hem de engellemeyi seçtiğiniz el ya da kolun size vurmasına neden olur. Ayrıca, orijinal saldırıdan başarıyla kaçtıktan sonra hemen bir karşı saldırı da geliştirebilirsiniz.
  4. adım 4 aynı saldırıyı aynı savunma ile tekrarlayın.
    Aynı saldırıyı aynı savunmayla tekrarlayın. Eğer doğru yaptığınızı düşünüyorsanız, saldırı hızınızı ve savunma hızınızı artırmaya başlayın. Bunu yaklaşık 10~15 dakika boyunca yapın. Vücudunuz bu özel duruma tepki vermeyi öğrenecektir.
  5. adım 5 başka bir saldırıya veya başka bir savunmaya (ya da her ikisine) geçin.
    Başka bir saldırıya veya başka bir savunmaya (veya her ikisine) geçin. Yaklaşık 10~15 dakika boyunca antrenmana devam edin. Vücudunuz artık farklı bir duruma tepki vermeyi öğrenecektir. Bununla birlikte, buraya kadar her zaman saldırı bekliyorsunuz.
  6. adım 6 aşağıdakileri yapana kadar değiştirmeye devam edin've successfully trained about 3 or 4 attacks and corresponding defenses.
    Yaklaşık 3 veya 4 saldırıyı ve ilgili savunmaları başarıyla eğitene kadar değiştirmeye devam edin.
  7. adım 7 partnerinizden önceden çalışılmış saldırılardan birini rastgele yapmasını isteyin.
    Partnerinizden daha önce çalıştığınız saldırılardan birini rastgele yapmasını isteyin. Bir kez daha, yavaş başlayın ve antrenmanınızda başarılı oluyorsanız saldırı hızını artırmaya devam edin. Vücudunuz artık saldırıyı nasıl hızlı bir şekilde tanımlayacağı ve buna göre nasıl tepki vereceği konusunda eğitilmeye başlayacaktır.
  8. adım 8 hepsini tekrarlayın.
    Hepsini tekrarlayın. Reflekslerinizin eğitilmesinin tek yolu tekrar etmektir.
  9. adım 9 daha fazla partner bulun ya da en azından farklı saldırıları kullanmanın yollarını bulmaya devam edin.
    Daha fazla partner bulun ya da en azından farklı saldırıları kullanmanın yollarını bulmaya devam edin. Dövüş reflekslerinizi geliştirmek istiyorsunuz, tanıdığınız biri size çok özel bir şekilde yumruk attığında reflekslerinizi geliştirmek değil.
  10. 10. adım bir kez've mastered this, find two more people.
    Bu konuda ustalaştıktan sonra iki kişi daha bulun. Biri önünüzde ve yanınızda dursun ve aynı saldırıları rastgele uygulayın (Hepsinin aynı anda size saldırmasını önlemek için başka bir kişinin her kişi için belirli bir sayı söylemesi en iyisidir).

Video

İpuçları

  • Yaptığınız şeyden keyif alın. Öfkeliyken veya bir tür intikam düşünürken antrenman yapmayın çünkü bu, vücudunuzun antrenman deneyimini kötü bir deneyim olarak görmesine ve uyarıcıyı mümkün olduğunca reddetmesine neden olacaktır. Antrenmandan keyif alırken vücudunuz öğrenmeye daha istekli olacaktır.
  • Ne kendinize ne de partnerinize zarar vermemeye çalışın. Yine de zaman zaman kazayla yaralanabilirsiniz...
  • Bir dövüş sanatları okuluna katılın. Burada anlatılanların aynısını yapacaksınız, tek fark saldırılardan kaçmanın, karşı saldırıya geçmenin en iyi yolları konusunda 'profesyonel' yardım alacaksınız ve çok çeşitli saldırılar sağlanacak.

Uyarılar

  • Kendinizi sakatlamamak için önce ısının (önce biraz hareket edin)
  • Kazalar olabileceği için yavaş başlayın
  • Birlikte antrenman yaptığınız kişilerin size gerçekten zarar vermeyeceğinden emin olun. Eğer vereceklerini düşünüyorsanız, antrenman yapmak için başka bir partner bulun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Daha iri bir adam olarak blok mu yapsam yoksa kaçsam mı daha iyi olur?
    Bazı insanlar iri olmalarına rağmen ayakları üzerinde hafiftir. Eğer ayaklarınızı rakibinizin vurabileceğinden daha hızlı hareket ettirebiliyorsanız, o zaman kaçmanız daha iyi olacaktır. Daha hızlı hareket edemiyorsanız, bunun yerine kollarınızla blok yapın.
  • Soru
    Tekvando için hızlı refleksler gerekli midir?
    Evet, tekvandoda başarılı olmak için mükemmel reflekslere ihtiyacınız olacak.
  • Soru
    Asa gibi uzun bir sopa kullanırken kaçma ve bloklamayı nasıl geliştireceğimi öğrenmek istersem ne olur?
    Aynı şey ama şimdi bir sopayla çalışıyorsunuz. Sadece refleksleriniz üzerinde çalışın ama sopayı yanınızdan ayırmayın.