Golf Salınım Temposu Nasıl Geliştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golfte tempo, vuruşunuzun başlangıcı ile devamının bitişi arasındaki süreyi ifade eder. Önemsiz gibi görünse de, doğru tempo oyununuzu muazzam bir şekilde geliştirebilir ve duff ile hole-in-one arasındaki farkı belirleyebilir.

Adımlar

Hareketleri İndirmek

  1. adım 1 kendinizi rahatlatmak için her eylemi bilinçli yapın.1Kendinizi rahatlatmak için her hareketi bilinçli yapın. Kötü golf temposunun en yaygın nedenlerinden biri gerginliktir. Topa vurmadan önce gerginseniz veya atışı yapamayacağınızı düşünüyorsanız, temponuzun düşme ihtimali yüksektir. Sinirlerinize karşı koymak için, topa vurmadan önce kendinizi sakinleştirmeye çalışın. Her hareketi bilinçli yapın ve kendinize şunu hatırlatın:
    • Siz harika bir golfçüsünüz ve topa vurmak için fazlasıyla yeteneklisiniz.
    • Başarı ile aranızda duran tek şey yetenek değil, sinirlerdir.
  2. adım 2 sopayı sıkıca kavrayın, ancak bileklerinizi gevşek tutun.2Sopayı sıkıca kavrayın ama bileklerinizi gevşek tutun. Vuruşa hazırlanırken sopanızı güçlü ve sıkı bir şekilde kavrayın. Bunu yapmak size topa başarılı bir şekilde vurmak için gerekli kontrolü ve gücü sağlayacaktır. Ancak aynı zamanda bileklerinizi gevşek, rahat ve manevra kabiliyeti yüksek tutun. Bu, sopayı bir sopa gibi değil, daha çok bir kamçı gibi sallamanıza olanak tanıyacak ve temponuzu düşürdüğünüzde hızınızın artmasını sağlayacaktır.
  3. adım 3 yavaş bir kalkış yapın.3Yavaş bir kalkış yapın. Baskın olmayan omzunuzu toptan uzağa çevirerek kalkışa başlayın. Bunu olabildiğince yumuşak bir şekilde yapın ve her hareketin bilinçli olduğundan emin olun. Kalkışınızın hızı tüm salınımın temposunu belirleyecektir, bu nedenle yavaşça yapın ve eğer geri salınım doğru gelmiyorsa baştan başlayın.
  4. adım 4 sopanızı mümkün olduğunca geriye çekin.4Sopanızı mümkün olduğunca geriye çekin. Geri salınımınızı gerçekleştirirken, sopanızı toptan mümkün olduğunca uzağa çekmeniz önemlidir, aksi takdirde düzgün vurmak için gerekli gücü kazanamayabilirsiniz. Ayrıca, yanlış bir geri dönüş genel temponuzu bozarak topla bağlantı kurmanızı zorlaştıracaktır.
    • Düzgün bir şekilde yapıldığında, geri salınımınız sopanın başınızın çok yukarısına kaldırılmasıyla sona ermeli ve zorlukla bükülmüş kollarla yerinde tutulmalıdır.
  5. adım 5 i̇niş salınımınıza dönüş salınımınızla aynı hızda başlayın.5Düşüş salınımınıza geri salınımınızla aynı hızda başlayın. Geri salınımınızı tamamladıktan sonra, aşağı salınımınıza hemen başlayabilir veya konsantre olmak için bir an duraklayabilirsiniz. Ancak, aşağı salınıma başlamaya hazır olduğunuzda, geri salınımınızla aynı hızda başlayın. Topa yaklaştığınızda, hızınızın doğal olarak artmasına izin verin ve takip hareketinizi tamamlayana kadar momentumu devam ettirin.

Vuruşunuz Üzerinde Çalışmak

  1. adım 1 geri salınımınızdan 3 kat daha hızlı bir aşağı salınımı hedefleyin.1Geri dönüşünüzden 3 kat daha hızlı bir aşağı dönüş hedefleyin. Tiger Woods'tan Arnold Palmer'a kadar hemen hemen her golf ustasının salınım temposu 3:1'dir, yani geri salınımlarının tamamlanması aşağı salınımlarından 3 kat daha uzun sürer. Antrenman yaparken, bir arkadaşınızdan vuruşunuzun her iki bölümünü de zamanlamasını isteyin.
    • Eğer iniş salınımınız çok hızlıysa, atış hızınızı değiştirmek için kalkışınızı yavaşlatmayı deneyin.
    • Aşağı dönüşünüz çok yavaşsa, duruşunuzun doğru olduğundan ve gereksiz sürüklenmeye neden olmadığından emin olun.
  2. adım 2 atışlarınızı boş bir tişört ile yapın.2Atışlarınızı boş bir tişört ile çalışın. Temponuz üzerinde çalışırken, gerçek toplarla pratik yapmak sizi hızlı bir şekilde korkutabilir, özellikle de asla istediğiniz kadar uzağa gitmezlerse. Sadece vuruşunuzun hızına odaklanabilmek için boş bir tişörtten başka bir şeyle pratik yapmayın. Endişelenecek bir top olmadığından, vuruşun ne kadar sürdüğü ve doğru hissettirip hissettirmediği hakkında daha fazla düşünebilirsiniz.
  3. adım 3 salınım hızınızı %25'lik artışlarla değiştirin.3Salınım hızınızı %25'lik artışlarla değiştirin. Mevcut golf temponuzu değiştirmek zor olabilir, özellikle de çok fazla kas hafızasına sahip deneyimli bir oyuncuysanız. Ancak bunu bir gecede yapmanıza gerek yok. Bunun yerine, vuruşunuzu her seferinde yaklaşık %25 oranında yavaşlatmaya veya hızlandırmaya çalışın. Alışana kadar yeni hızınızda pratik yapın, ardından %25 daha değiştirin. Bunu 3:1 salınım oranına ulaşana kadar yapmaya devam edin.
  4. adım 4 atışlar arasında hızınızı tutarlı tutun.4Atışlar arasında hızınızı tutarlı tutun. Çoğu durumda, tempo sorunları tutarsız vuruşlardan kaynaklanır, yani golfçü hızını delikler, sopalar ve hatta bireysel vuruşlar arasında değiştirir. Değişken bir tempoya sahip olmak, her vuruşun ritminin rastgele olduğu anlamına gelir ve bu da vuruşlarınızın gücünü kontrol etmeyi veya her vuruşun ne başaracağını tahmin etmeyi zorlaştırır. Bir atıştan diğerine tutarlı olmak için elinizden geleni yapın, böylece uygun golf temposunun avantajlarından yararlanabilirsiniz.
    • Putter hariç, her tür sopa için aynı tempoyu kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 vuruşunuzu daha iyi zamanlamak için kafanızdan sayın.5Salınışınızı daha iyi zamanlamak için kafanızdan sayın. Temponuz ikinci bir doğa haline gelene kadar, zihinsel bir zamanlayıcı tutmak, atışlarınızı daha tutarlı hale getirmenize ve uygun bir hızda yapmanıza yardımcı olabilir. İstediğiniz herhangi bir kalıbı seçebilirsiniz, ancak vals için kullanılan 1-2-3 sayısı golf temposuyla iyi uyum sağlar; ilk 2 vuruş geri salınımla, üçüncü vuruş ise aşağı salınımla aynı hizadadır. Buna ek olarak, aşağıdaki gibi şarkıları kullanarak vuruşlarınızı zamanlamayı deneyebilirsiniz:
    • Fiddler on the Roof'tan Edelweiss, geri salınım 'E-del' ile hizalanır ve aşağı salınım 'weiss' üzerine iner.
    • Frank Sinatra'dan Fly Me To The Moon, burada geri salınım 'Fly me to' ve aşağı salınım 'the moon' ile aynı hizadadır.
    • Alicia Keys'den Fallin', geri dönüş 'I keep on' ile hizalanır ve aşağı dönüş 'fallin'' üzerine düşer.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruSalıncak temposunu nasıl ölçersiniz? Bunu yapmanın en iyi yolu dijital bir metronom kullanmak ve bunu beyninize kazımaktır. Bu golf için hayat değiştirici bir şeydir. Metronomla, birinin ikiye bir mi yoksa üçe bir mi savurduğunu öğrenebilirsiniz - dörde bir savurma biraz sıra dışıdır.