Tepki Hızı Nasıl Geliştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster rekabetçi bir sporda tepki sürenizi geliştirmek isteyin, ister oyun oynarken süper kahraman hızıyla tepki vermek isteyin, refleksleriniz üzerinde çalışmak hayatınız boyunca sürdürmeniz gereken harika bir alışkanlıktır. Eğlenceli de bir alışkanlıktır: zihinsel esneklik için sadece zeka ve video oyunları oynayarak başlayabilir, ardından top ve çeviklik alıştırmalarıyla vücudunuzu çalıştırmaya geçebilirsiniz. Özel bir antrenman rejimi oluşturmak için bir spor uzmanıyla bile çalışabilirsiniz. Kedi gibi reflekslerinizle arkadaşlarınızı, ailenizi ve kendinizi etkilemeye hazır olun!

Adımlar

Video oyunları oynayın.

  1. bir oyun konsolu ve birkaç aksiyon oyunu alın ve günde 30 dakika oynayın.
    Bir oyun konsolu ve birkaç aksiyon video oyunu edinin ve günde 30 dakika oynayın. Oyun oynamanın hızlı doğası, beyninizin bilgiyi işleme yeteneğini artırabilir. Oyun ortamı ayrıca sizi sınırlı bilgiye dayalı hızlı kararlar almaya alışmaya zorlayabilir.
    • Video oyunları oynamak için daha fazla motivasyona ihtiyacınız varsa, araştırmalar aksiyon video oyunları oynayan kişilerin oynamayanlara kıyasla karar verme hızında yüzde 25'e varan bir artış gösterdiğini söylüyor.

Zeka oyunları oynayın.

  1. i̇nternette beyin jimnastiği sunan çok sayıda site var.
    İnternette beyin egzersizi sunan çok sayıda site var. Tekrar tekrar aynı şekilde çalışmaktan kaçınmak için karıştırın, aksi takdirde zihniniz adapte olur ve üstünlüğünüzü kaybedersiniz. Bunun yerine, kart oynamak veya bilgisayar oyunu oynamak gibi bazı 'eski moda' beyin egzersizi yöntemlerini deneyin.
    • Ayrıca bir dizi sayıya bakabilir ve onları ezberlemeye çalışabilirsiniz. Ardından, sayıları ne kadar süre hatırlayabileceğinizi ve doğru bir şekilde tekrar yazabileceğinizi görün. Arkadaşlarınızın ve aile üyelerinizin telefon numaralarını seçin, böylece refleksleriniz üzerinde çalışabilir ve aynı zamanda iletişim bilgilerini ezberleyebilirsiniz.

Hızlı karar verme pratiği yapın.

  1. günlük yaşamınızda, karar verme sürecinizi bilinçli olarak hızlandırmaya çalışın.
    Günlük yaşamınızda, karar verme sürecinizi bilinçli olarak hızlandırmaya çalışın. Geciktiğinizi veya çok fazla zaman harcadığınızı hissederseniz, son hamleyi yapana kadar kendinize 'daha hızlı, daha hızlı' deyin. Bu süreci tekrarlamak aynı zamanda hızlı kararlarla ilişkili strese alışmanıza ve baskı altında soğukkanlılığınızı korumayı öğrenmenize yardımcı olacaktır; refleksleriniz ne kadar hızlı olursa olsun bu iyi bir beceridir.
    • Hızlı kararlar vermeniz gereken bazı çevrimiçi oyunlar oynamayı deneyin. Bu oyunlardaki zamanlayıcı, yüksek bir skor elde etmek için sizi daha hızlı düşünmeye zorlayacaktır.

Hızlı okumayı öğrenin.

  1. bu neredeyse bir oyun gibi hissettiriyor:
    Bu neredeyse bir oyun gibi: Tek tek sayfaları okurken ne kadar sürede bitirdiğinizi görmek için kendinizi zamanlayın. Ardından, materyali anlamaya devam ederken saniyeleri kısaltıp kısaltamayacağınıza bakın. Zihninizi esnek tutmak için bunu çeşitli okuma türleriyle yapın. Ayrıca internetten ya da yerel bir üniversiteden hızlı okuma kursu alabilirsiniz. Yakında hem tepki sürelerinizi hem de çalışma seanslarınızı kısaltacaksınız.
    • Hızlı okuma pratiği yapmanın bir başka yolu da bir sayfaya göz atmak ve her seferinde tek bir harfin üzerini çizmektir. Yani, bir kalem alın ve tek bir sayfadaki her 'a' harfinin üzerini çizin. Hızınızın arttığını hissedene kadar aynı işlemi diğer harfler için de yapın. Başkaları da kitabın tadını çıkarmak istiyorsa, işiniz bittiğinde işaretleri silmeyi unutmayın!

Bir şeyler çiğneyin.

  1. bir paket sakız alın ve hızlı olmanız gerektiğini bildiğinizde çiğneyin.
    Bir paket sakız alın ve hızlı olmanız gerektiğini bildiğinizde çiğneyin. Ya da bir avuç ay çekirdeği alın. Çiğnemenin ağzınızdaki ve çenenizdeki kasları uyardığı, bunun da beyninize daha fazla kan ve aktivite gönderdiği öne sürülmüştür. İlk etkinin ortaya çıkması için sadece 10 saniye çiğnemeniz gerekir ve en az 15 dakika boyunca bir destek alırsınız. Lezzet patlamasının da tadını çıkarın!
    • Bu adımın faydaları genellikle çıplak gözle görülemez ve milisaniyelik farklarla ölçülür. Bununla birlikte, özellikle sporcular için, küçük miktarlarda zaman kazanmak bile olumlu bir etki yaratabilir.

Hızın önemini kabul edin.

  1. antrenörlerin her zaman söylediği gibi:
    Antrenörlerin her zaman söylediği gibi: Kafanızı oyuna verin! Oturun ve yaklaşan görevinizde nasıl hızlı ve doğru olmanız gerektiğini düşünün. Başlamadan önce elinizdeki görevi görselleştirmek ve yaptığınız tüm hazırlıkları zihinsel olarak gözden geçirmek yardımcı olur. Bir göreve sakin ve hassas bir şekilde yaklaşmak, stres sinirlerinizi dizginlemenize ve onları iyi bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.
    • Kendinize kontrolün sizde olduğunu hatırlatmak, başlangıç çizgisini atlamak gibi gerginlikten kaynaklanan hata olasılığını da azaltabilir.

Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin.

  1. eğer...
    Konsantrasyon ve hız gerektiren bir şey üzerinde çalışıyorsanız, dikkatinizi çekebilecek diğer tüm şeyleri ortadan kaldırmaya çalışın. Örneğin, kötü koşullarda araç kullanıyorsanız ve hızlı tepki vermeniz gerekiyorsa, radyoyu kapatın ve araçtaki yolcularla daha az konuşun. Şoförlerinin kendilerine iyi baktığını bilirlerse sessizliğe aldırmazlar.
    • Bunu diğer hız egzersizleriyle de birleştirebilirsiniz. Örneğin, bir video oyunu oynuyorsanız, odaklanabilmeniz için odanızdaki dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin.

Göz egzersizleri yapın.

  1. bazen's not your body that's lagging--it's your eyes!
    Bazen geciken vücudunuz değil, gözlerinizdir! Onları hızlandırmak için iki benzer nesne seçin ve birini yakına diğerini uzağa yerleştirin. İkisi arasında dönerek her birini okumaya çalışın. Göz doktorunuzdan başka egzersizler de isteyebilirsiniz.
    • Göz çevikliği eğitimini bir spor görme uzmanı ile de görüşebilirsiniz. Yakınınızda bir doktor bulmak için Amerikan Optometri Derneği'nin web sitesine gidin ve bir doktor araması yapın.

Bir arkadaşınızın bir kartı düşürmesini sağlayarak tepki hızınızı test edin.

  1. bir parça kart stoğunu şu şekilde kesin's about 8 inches (20 cm) long and 2 inches (5.1 cm) wide.
    Bir parça kart stoğunu yaklaşık 8 inç (20 cm) uzunluğunda ve 2 inç (5,1 cm) genişliğinde olacak şekilde kesin. Bir arkadaşınızdan kartı üst kısmından dikey olarak tutmasını isteyin. Parmaklarınızı kartın alt kenarı ile hizalayın ve arkadaşınızdan kartı uyarı vermeden düşürmesini isteyin. Kart düştüğünde, parmaklarınızla olabildiğince hızlı bir şekilde kartı kavrayın. Bu size ne kadar hızlı tepki verebileceğinizi gösterecektir.
    • Eğer kartı dibe yakın bir yerden tutarsanız, muhtemelen iyi bir tepki hızına sahipsiniz demektir.
    • Kartı tepeye yakın bir yerden tutarsanız veya tamamen ıskalarsanız, tepki hızınız zayıf olabilir.

Top alıştırmalarını deneyin.

  1. eğer bir spor için pratik yapıyorsanız, bu atletik becerilerinizi ve reflekslerinizi aynı anda çalıştırmanın harika bir yoludur.
    Eğer bir spor için pratik yapıyorsanız, bu atletik becerilerinizi ve reflekslerinizi aynı anda çalıştırmanın harika bir yoludur. Bir yakalama oyunu oynayın, bir futbol topunu tekmeleyin veya sporla ilgili başka bir alıştırma yapın. Ayrıca yaratıcı olabilir ve topu farklı bir spor için kullanabilirsiniz. Ekstra bir zorluk yaratmak için daha fazla ortak ekleyin. Örneğin, bir beyzbol yakalayıcısıysanız, partnerinizin topu arkanıza atmasını sağlayın ve ardından ne kadar hızlı dönüp alabileceğinizi görün.
    • Hokkabazlığı bir deneyin. Havada uçuşan toplar sizi onları yakalamak için hızlı düşünmeye ve hareket etmeye zorlar. Düzenli olarak pratik yapmak tepki sürenizi azaltıp hızınızı artırabilir ve size harika bir parti numarası da verebilir.
    • Bir reaksiyon topu da kullanabilirsiniz. Bu küçük, altı kenarlı top, zıplatıldığında veya fırlatıldığında tahmin edilemeyen şekillerde hareket edecektir.

Çeviklik alıştırmalarını deneyin.

  1. birbirinden uzakta birkaç koni yerleştirin ve aralarında olabildiğince hızlı koşun.
    Birbirinden uzakta birkaç koni yerleştirin ve aralarında koşabildiğiniz kadar hızlı koşun. Konilerin konumunu değiştirin veya işleri karıştırmak için farklı bir şekilde koşun. Eğer bir spor yapıyorsanız, antrenörünüzden yapabileceğiniz bazı özel çeviklik egzersizleri önermesini isteyin. Adanmışlığınızdan etkilenecekler ve sonuçlardan daha da çok etkilenecekler.
    • Örneğin, ilk koşunuzda her bir koni arasındaki boşluklardan geçmeyi deneyin. İkinci koşunuzda, diğer tüm boşluklardan geçin.

Denge egzersizleri üzerinde çalışın.

  1. dengenizi geliştirmek reflekslerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
    Dengenizi geliştirmek reflekslerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Tek ayağınız yerdeyken bir yoga topunun üzerinde oturmayı, tek ayak üzerinde durup diğer ayağa zıplamayı veya tek ayak üzerinde dururken bir topu elden ele geçirmeyi deneyin. Bu egzersizlerin hepsi dengeleme becerilerinizi güçlendirecektir.
    • Başınızın veya parmak ucunuzun üzerinde bir şeyleri dengelemeyi de deneyebilirsiniz. Bu, eşyayı düşürmemek için dengenizi sürekli olarak ayarlamanız konusunda sizi eğitecektir.

Egzersiz yapın.

  1. zihinsel ve fiziksel olarak hızlı kalmak için kendinize dikkat etmelisiniz.
    Zihinsel ve fiziksel olarak hızlı kalmak için kendinize dikkat etmelisiniz. Haftada en az 3 kez veya mümkünse daha fazla egzersiz yapın. Egzersiz, beyniniz de dahil olmak üzere tüm vücudunuza giden kan akışını artırır. Vücudunuz size daha hızlı tepki süreleri ve bol miktarda endorfin ile teşekkür edecektir.
    • Egzersiz yapmaya alışık değilseniz, daha kısa ve basit egzersizlerle ilerleyin. 15 ila 30 dakikalık bir yürüyüşle başlayın, ardından koşu veya yüzmeye geçin.

Doğru beslenin.

  1. sağlıklı, dengeli ve tutarlı öğünler yiyin.
    Sağlıklı, dengeli ve tutarlı öğünler yiyin. Doğru beslenmek vücudunuza en iyi performansı göstermesi için gereken yakıtı sağlar. Diyetinize biraz yumurta ve ıspanak ekleyin; her ikisi de reaksiyon hızını artırdığı gösterilen tirozin amino asidini içeren beyin için süper gıdalardır.
    • Tersine, alkol almak veya yasadışı maddeler kullanmak reaksiyon hızınızı yavaşlatabilir.

Yeterince uyuyun.

  1. eğer yorgunsanız'll respond sluggishly no matter how well you eat or exercise.
    Yorgunsanız, ne kadar iyi beslenirseniz beslenin veya egzersiz yaparsanız yapın yavaş tepki verirsiniz. Gecede en az 8 saat iyi, kesintisiz, rahatsız edilmeden uyuduğunuzdan emin olun. Bu, daha uzun süre uyanık kalmanızı sağlayacaktır.
    • Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu kişisel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Tipik olarak bu süre 7 ila 9 saat arasında olacaktır.
    • Çok fazla da uyumayın. Erken uyanırsanız, gidin ve güne başlayın. Uyumak bedeninizi ve zihninizi halsizleştirebilir.

Kafein tüketiminizi sınırlayın.

  1. hızlanmaya ve bir göreve odaklanmaya ihtiyaç duyduğunuzda bir fincan kahve içmek çok caziptir.
    Hızlanmaya ve bir göreve odaklanmaya ihtiyaç duyduğunuzda bir fincan kahve içmek çok caziptir. Yine de dikkatli olun, çünkü bu geri tepebilir! Kafein tüketiminizi kontrol edin, böylece sizi kıpır kıpır ve dağınık yapmadan tepki sürelerinizi artırır. Hızlı tepki gerektiren bir görev üzerinde çalışmadan önce sadece 1 fincan tüketmeye özen gösterin, böylece gerginleşmez ve odaklanmanızı kaybetmezsiniz.
    • Bu aynı zamanda enerji içecekleri için de geçerlidir. Kahveyi bırakıp yerine konserve bir enerji içeceği koymayın.

İlaçlarınızı takip edin.

  1. bazı ilaçlar tepki sürenizi ve reflekslerinizi yavaşlatabilir.
    Bazı ilaçlar tepki sürenizi ve reflekslerinizi yavaşlatabilir. Hatta baş dönmesi veya bulanık görme yaşayabilirsiniz. Yüksek tepki hızına ihtiyacınız varsa, ilaçlarınızın yeteneklerinizi nasıl etkileyebileceği konusunda eczacınızla veya doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
    • Bu, özellikle motorlu taşıt kullanacaksanız takip etmeniz gereken önemli bir adımdır. İyi koşullarda bile keskin reflekslere sahip olmak isteyeceksiniz.
    • İlaçlarınızı hiç değiştiremiyorsanız cesaretiniz kırılmasın. Zihinsel ve fiziksel çevikliğiniz üzerinde çalışarak reflekslerinizi hala geliştirebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Teniste tepki hızımı nasıl artırabilirim?
    Tenis hareketi tamamen ilk birkaç adımla ve topa ulaşmak için mümkün olduğunca patlayıcı olmakla ilgilidir. Bu da iyi bir hazır pozisyonu gerektirir. Her top için topuklarınıza değil ayak topuklarınıza dayanın ve atışınız tamamlandığında hazır pozisyonuna geri dönün. Bu sizi hızlı hareketler yapmaya ve çok çabuk yön değiştirmeye hazırlar. Merdiven alıştırmalarını kullanarak ayak hareketlerinizi geliştirebilirsiniz. Eğer bir merdiveniniz yoksa, bir tane oluşturabilirsiniz. Boş şişeler veya elinize geçirebileceğiniz herhangi bir ev eşyası kullanın. Bacakların hızlı hareketi üzerinde çalışın, ancak başınızı yukarıda tutmayı unutmayın.
  • Soru
    Tepkilerinizi hızlandırmak için sesleri dinleme pratiği yapabilir misiniz?
    Belirli bir sesi duyduğunuzda bir tür hareket veya aktivite gerçekleştirirseniz, sesleri dinlemek tepki hızınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, belirli bir sesi her duyduğunuzda bir topu tekmeleyin veya duvara fırlatın ve yakalayın ya da bir araba kornası duyduğunuzda parmaklarınızı şıklatın veya bir kuş cıvıltısı duyduğunuzda havaya zıplayın veya topuklarınızı vurun. Tek başına dinlemek konsantrasyonunuzu ve odaklanmanızı geliştirebilir, ancak tepkilerinizi değil.
  • Soru
    El/göz koordinasyonumu nasıl geliştirebilirim?
    Tenis gibi top oyunları oynayabilirsiniz. Ya da bir partner bulup topu ikiniz arasında paslaştırabilir, hızınızı artırıp azaltabilir ve yeni açılar deneyebilirsiniz. Halihazırda bir sporla uğraşıyorsanız, antrenörünüzden de herhangi bir ipucu isteyin. Doğru beslenerek, egzersiz yaparak ve yeterince uyuyarak vücudunuza iyi baktığınızdan emin olun.

İpuçları

  • Kısa bir süre parlak ışığa maruz kalmak da tepki hızını artırmaya yardımcı olabilir. Kendinizi kör etmemek için güneş gözlüğü takın!
  • Güne uyanık başlamanıza yardımcı olması için ilk uyandığınızda bazı tepki oyunları oynayın ve beyninizi hala düşündürücü, esnek bir durumdayken çalıştırın.