Futbolda Çalım Atma Becerisi Nasıl Geliştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda nasıl doğru çalım atılacağını bilmek, kazanmak ve kaybetmek arasındaki fark olabilir. Bu önemli teknikte ustalaşmak pratik, teori ve temel kuvvet egzersizlerinin bir kombinasyonunu gerektirir. Ancak biraz çabayla, çalım atmayı ikinci doğanız haline getirecek kadar güven ve beceri geliştirebilirsiniz.

Adımlar

Ne Zaman Mücadele Edileceğini Öğrenmek

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda yan blok müdahaleleri yapın're near your opponent's net.
    Rakibinizin filesine yakın olduğunuzda yan blok müdahaleleri yapın. Rakip takım/muhalefet sizi geçerse veya çaprazdan geçerse, yan blok müdahalesi topu tekrar onların ağ alanına sokabilir. Topu süren oyuncuyla omuz omuza hareket ettikten sonra, rakibe en yakın ayağınızı kaldıraç olarak kullanarak içe doğru dönün ve omuzlarınızı ve kalçalarınızı onlara doğru çevirin. Çömelin ve dış ayağınızı hızla topa doğru asın.
    • Yan bloklar en iyi rakip fileye yakın yerlerde kullanılır çünkü bir tackle'ı kaçırmak sizi o kadar dezavantajlı duruma düşürmez.
    • Topa yeniden sahip olmak veya topu serbest bırakmak için yan blok müdahalelerini kullanın; rakip fileye yakın olduğunuzda her ikisi de faydalı durumlardır.
    • Unutmayın: Çalım atmanın amacı topu rakibinizden almaktır, onu devirmek ya da incitmek değil.
  2. adım 2 kayarak çalım atın...
    Kayarak çalım atın sadece son çare olarak. Sahanın bir tarafından başlayın ve bir partnerinizin topu kaleye doğru sürmesini sağlayın. Onların yanında koşun ve ayağınızın topu geçebileceğini düşündüğünüzde topu onlardan kaydırarak almaya çalışın. Bu noktada, topa en yakın bacağınızın üzerine çökün ve bacağınızın altınızda kıvrılmasına izin verin. Daha sonra, ayağınızı kanca pozisyonunda kilitli tutarak dış bacağınızı süpürün.
    • Ayağınızı süpürdüğünüzde, topa vurarak uzaklaştırabilir ya da kancalı ayağınızla yakalayabilirsiniz.
    • Kayarak yapılan müdahaleler sizi ayağınızdan kaldırdığı için son çare olarak düşünülmelidir. Bunları, hücuma yeterince yakın olduğunuz ve öndeki ayağınızın topu geçme şansının yüksek olduğu anlara saklayın.
  3. adım 3 rakibiniz takımınıza yakınken çalım atmaktan kaçının's net.
    Rakibiniz takımınızın filesine yakınken çalım atmaktan kaçının. Hücum filenize yakın olduğunda, başarısız bir tackle savunmanıza bir vuruş kazandıracaktır. Bu gibi durumlarda hücuma savunmacı bir şekilde yaklaşın; baskı uygulayın, hareketlerini okumaya çalışın ve mümkün olduğunca pasları ve hücumları filede kesin. Bunlar savunma tekni̇kleri̇ mücadele ihtiyacını ortadan kaldırır.
    • Bu kuralın istisnaları da vardır. Örneğin, hücum oyuncusu tam vuruş yapmak üzereyken, doğru zamanlanmış bir kayarak tackle topu geri alabilir.

Doğru Tekniği Anlamak

  1. 1. adım topu kazanmak için kendinize güvenin ve kararlılığınızı koruyun.
    Topu kazanmak için kendinize güvenin ve kararlılığınızı koruyun. Kendinizi topu kazanacak oyuncu olarak belirlemek sadece sizin güveninizi artırmakla kalmaz, takım arkadaşlarınızın da güven kazanmasına ve daha agresif hareket etmesine yardımcı olur. Bunun beceriyle bir ilgisi yoktur; bu beceri, tereddüt etmeden çalım atacak özgüvene sahip olduktan sonra geliştirilmelidir.
    • Çalım atmadan önce kendinize topu kazanacağınızı söyleyin. Çalım atmadan önce kendinizden şüphe ederseniz, dünyadaki en iyi teknik bile daha az etkili olacaktır.
  2. adım 2 boşluğu kapatmayı ve hücumu kontrol altına almayı öğrenin.
    Boşluğu kapatmayı ve hücumu kontrol altına almayı öğrenin. Çalım atmadan önce dripling yapan oyuncuya olabildiğince hızlı yaklaşın. Onlara yaklaştıktan sonra, dizlerinizi bükerek, ayaklarınızı omuzlarınıza paralel tutarak ve ağırlığınızı ayaklarınızın topuklarına odaklayarak (topuklarınızın aksine) savunma pozisyonuna geçin. Çalım atmaya hazır olun, ancak sabırlı olun ve hamle yapmadan önce baskı uygulayın.
    • Vücudunuzun mümkün olduğunca büyük bir kısmını hücum oyuncusuna yöneltin. Çoğu zaman bu baskı top sürenin kaymasına ve topu kaybetmesine neden olur.
    • Arayı kapatmaya başladığınızda her zaman hızlı hareket etmeye hazır olun.
  3. adım 3 çalım atmadan önce ayağınızı yere sağlam bir şekilde basın.
    Çalım atmadan önce ayağınızı yere sağlam bir şekilde basın. Çalım atma anında yeterli denge ve vücut kontrolüne sahip olduğunuzdan emin olmak için ayağınızı her zaman sağlam bir şekilde yere basılı tutun. Çalım atarken ağırlığınız topun üzerinde olmalıdır, altında değil.
    • Asla topa hamle yapmayın.
  4. adım 4 gücünüzü topa odaklayın, oyuncuya değil.
    Gücünüzü topa odaklayın, oyuncuya değil. Her zaman topla ilk teması kurun. Topu rakibinizden alacak kadar agresif olmak istersiniz, ancak rakibinizi devirecek ya da incitecek kadar değil.
    • Dizlerinizi her zaman hücum driplingcisinin yönüne bakacak şekilde tutun.

Çekirdek Gücünün Geliştirilmesi

  1. adım 1 karın egzersizi yapın...
    Gerçekleştir karın egzersizi Klasik bir karın geliştirme egzersizi için. Karın kaslarınızı sıkarak sırt üstü düz bir şekilde uzanın. Ayaklarınızı bir duvara dayayın, başınızı ve omuzlarınızı yerden kaldırın, pozisyonu 3 derin nefes boyunca koruyun ve ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
    • Uyluklarınızı duvara paralel ve kaval kemiklerinizi duvara dik tutun
    • Kollarınızı başınızın arkasında tutmaktan kaynaklanan boyun gerginliğini önlemek için kollarınızı göğsünüzün üzerinde çaprazlayın.
  2. adım 2 köprüler kurun...
    Davranış köprüler Tek seferde merkez kasları geliştirmek için. Sırt üstü uzanın, dizlerinizi bükün ve sırtınızı nötr tutun - yere yaslanmayın ama kemerli de olmayın. Uygun formu elde ettikten sonra karın kaslarınızı sıkın ve vücudunuzu 'L' şekline getirmek için kalçalarınızı yerden kaldırın. Bu pozisyonu 3 derin nefes boyunca koruyun ve ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
    • Kalçalarınızın, omuzlarınızın ve dizlerinizin düz bir çizgi oluşturduğundan emin olun ('L' şeklinin uzun kenarı).
    • Kalçalarınızı asla eğmeyin.
  3. adım 3 segmental rotasyonlar gerçekleştirin...
    Gerçekleştirin segmental rotasyonlar alternatif bir karın egzersizi için. Dizleriniz yukarıda, tavana bakacak şekilde sırt üstü uzanın. Karın kaslarınızı sıkın ve dizlerinizin yavaş, sabit bir hızda sola doğru düşmesine izin verin. Bir esneme hissettiğinizde, pozisyonu 3 derin nefes için tutun ve ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
    • Sırtınızı nötr bir pozisyonda tutun-kemerli değil, ama yere de dayanmayın
    • Omuzlarınızı her zaman yere bastırın ve sadece rahatken gidebildiğiniz kadar uzağa gidin.
    • Bu egzersizi tekrarlayın, ancak bunun yerine bacaklarınızın sağa doğru düşmesine izin verin.
    • Bacaklarınızın acı hissedeceğiniz noktaya kadar düşmesine asla izin vermeyin.

Çalım Atma Alıştırmaları

  1. adım 1 bir partner bulun ve aynı anda topa doğru sürün.
    Bir partner bulun ve aynı anda topa doğru sürün. Topun karşı taraflarında durun. Partnerinizle aynı anda topa yaklaşın ve tekme atan bacağınızla bir çalım hareketi yapın. Bu hareketi sürekli tekrarlayın, yavaş hızlarda başlayın ve yavaş yavaş standart bir koşu vuruşu hızına ulaşın.
    • Tekme sırasında ayak bileklerinizi ve dizlerinizi sıkıca kilitli tutun.
    • Çok sert gelmemeye dikkat edin; topa her zaman partnerinizle aynı güçte vurun.
    • Vuruşlarınızı topa aynı anda vuracak şekilde zamanlayın.
    • Bu alıştırma, çalım atmak için uygun forma aşina olmanın harika bir yoludur. Zamanla ikinci doğanız haline gelecektir. Unutmayın: Bazen gelişmenin en iyi yolu geriye dönüp temel bilgileri tazelemektir.
  2. adım 2 bir arkadaşınızla eşleşerek surprise effect drill.
    'Sürpriz etkisi' alıştırması için bir arkadaşınızla eşleşin. Sahanın güney tarafında başlayın ve partneriniz savunma yaparken (güney filesine dönük) siz de hücum yapın (kuzey filesine dönük). Oyuna topu partnerinize atarak başlayın ve partneriniz geriye doğru siz de ileriye doğru hareket ederken topu ileri geri paslamaya devam edin. Topa birden fazla kez dokunduğunuzda bitiş çizgisini geçmeye çalışın.
    • Rolleri değiştirin ve her tur için sahanın farklı bir ucundan başlayın.
    • Her başarılı atılım 1 puana eşittir. Oyuna 10 puana kadar devam edin.
  3. adım 3 karşıdan gelen top sürücülere karşı blok çalım alıştırması yapın.
    Karşıdan gelen top sürücülere karşı blok çalım alıştırması yapın. Bir partner bulun, topu ona verin ve sizi driplingle geçmeye çalışmasını sağlayın. Bir blok tackle şu hareketleri içerir: hücuma yaklaşmak; çömelmek; hafifçe öne eğilmek; ayağınızı geri hareket ettirmek; açınızı kilitlemek; ayak parmağınızı dışarıya doğrultmak; ve topa vurmak.
    • Ağırlık merkezinizi alçak tutun ve rakibinizin momentumunu kırmak için yeterli kuvvet oluşturmaya yardımcı olmak için çömelin. Bu özellikle kalabalık alanlarda önemlidir ve saldırganı durdurmanızı ve savunmanızın topu alması için bir pencere açmanızı sağlar.
    • Topa her zaman ayağınızın kavisli orta kısmıyla, diğer adıyla ayak tarağıyla vurun. Ayağınızı sadece durdurmak yerine topun içinden geçecekmiş gibi hareket ettirin.
    • Ayağınız topa vururken, vuruş ayağınızla aynı tarafta olan öndeki omzunuzu öne doğru hareket ettirin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Futbol becerilerimi kendi başıma nasıl geliştirebilirim?
    Farklı senaryolar için hazırlanın. İyi bir savunma oyuncusu olmanın bir parçası da ne zaman öne çıkmanız ya da geri çekilmeniz gerektiğini bilmektir. Rakibiniz topu aldığında yana veya geriye doğru dripling yapıyorsa, sizi geçmemesi için geri çekilin. Öte yandan, rakibiniz topu aldıysa ve kaleye doğru top sürüyorsa, öne çıkın ve topu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtarmaya çalışın.

İpuçları