5K Yarış Sürenizi Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

5K yarışı 3 milin (4,8 km) biraz üzerinde olduğundan, 5K yarış sürenizi iyileştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekir. Başlamak için düzenli olarak pratik yapın. Dayanıklılığınızı artırmak için uzun koşuları ve aralıklı antrenmanları bir arada kullanın. Tepe antrenmanı gibi şeyler ekleyerek ve düzenli egzersiz rutininizin süresini artırarak antrenmanınızı güçlendirmeye çalışın. Yeni bir antrenman programına başlamadan önce bir doktorla konuştuğunuzdan emin olun. 5k hızınızı artırmaya çalışırken sakatlanmadığınızdan emin olmak istersiniz.

Adımlar

Rutininizi Güçlendirin

  1. adım 1 tepe eğitimine başlayın.
    Tepe antrenmanı yapın. Tepe antrenmanı, tepelerden aşağı ve yukarı koştuğunuz bir antrenman şeklidir. Bu, dayanıklılık ve kas geliştirmeye yardımcı olarak daha yüksek hızlar elde etmenizi sağlayabilir. Ayrıca, 5K koşusu sırasında bir tepe ile karşılaşabilirsiniz, bu nedenle tepe antrenmanı hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
    • Yakınınızdaki güvenli bir bölgede dik bir tepe bulun. En az 80 ila 100 metre uzunluğunda olduğundan emin olun. Tepenin dibinden başlayın ve tutarlı ve hızlı bir tempoda tepeye doğru koşun. Sonra yavaşça aşağıya doğru koşun.
    • Yavaş başlayın. Haftada bir kez tepe antrenmanı yapın ve 4 ila 5 tekrar yapın. Yavaş yavaş 8 ila 10 tekrara kadar çıkın. Vücudunuz için doğru olanı yapın. 4 ila 5 tekrar kolay gelmeye başladığında, bir veya iki tekrar daha ekleyin.
  2. adım 2 bacak kaslarınızı geliştiren egzersizler yapın.
    Bacak kaslarınızı geliştiren egzersizler yapın. Hızlı bir tempo için güçlü bacaklar şarttır. Squat ve lunge egzersizleri düzenli egzersiz rutininizin bir parçası olmalıdır. Ağırlık antrenmanına yavaş başlayın. Haftada sadece iki kez ağırlık antrenmanı yapın ve az sayıda tekrar yapın. Asla iki gün üst üste ağırlık çalışması yapmayın.
    • Squat yapmak için ayaklarınız kalça hizasında açık ve kollarınız yanınızda olacak şekilde durun. Kalçanızı aşağı doğru iterek ve dizlerinizi bükerek vücudunuzu indirebildiğiniz kadar indirin. Ayak parmaklarınızın sivri olmadığından, dizlerinizin ön ayak parmaklarınızın üzerine gelmediğinden ve belinizin kemerli olmadığından emin olun. Denge için kollarınızı kaldırın. Bir an duraklayın ve ardından vücudunuzu tekrar yukarı kaldırın.
    • Hamle yapmak için vücudunuzun üst kısmı düz ve omuzlarınız geride olacak şekilde durun. Bir bacağınızla öne doğru adım atın ve dizinizi büküp kalçanızı indirin. Her iki diziniz de 90 derecelik bir açıyla bükülene kadar alçalmaya devam edin. Ardından, ağırlığınızı topuklarınızda tutarak kendinizi başlangıç pozisyonuna geri itin.
  3. adım 3 düzenli egzersiz süresini ve miktarını artırın.
    Düzenli egzersizin süresini ve miktarını artırın. Düzenli fitness rutininize biraz daha fazlasını ekleyerek dayanıklılığı ve gücü artırabilirsiniz. Genellikle günde 45 dakika sabit bisiklet sürüyorsanız, tam bir saat sürmek için fazladan 10 dakika ekleyin. Genellikle 5 ila 10 tekrar mekik veya şınav çekiyorsanız, fazladan 10 ila 20 tekrar ekleyin.
  4. adım 4 başarıyı görselleştirin.
    Başarıyı görselleştirin. 5K hızınızı artırmak için fiziksel dayanıklılığınızın yanı sıra zihinsel dayanıklılığınızı da geliştirmeniz gerekir. Hızlı koşmak çok fazla dayanıklılık ve özveri gerektirir. Başarıyı hayal etmek için görselleştirmeyi kullanın. Bir koşudan önce, koşuyu normalden daha yüksek bir hızda başarıyla bitirdiğinizi hayal ederek biraz zaman geçirin.
    • Koşmaya başlamadan hemen önce biraz zaman ayırın. Koşu takımlarınızı giydikten sonra bir süre oturun. Gözlerinizi kapatın ve hayal edin.
    • Tüm duyularınızı kullandığınızdan emin olun. Dışarıda duyacağınız kokuları ve sesleri düşünün. Koşu sırasında vücudunuzun nasıl hissettiğini hayal edin. Ter hissini ve ağzınızdaki kuru tadı düşünün. Koşarken yanından geçtiğiniz çimento veya yakındaki ormanların kokularını düşünün.
    • Koşuyu rekor sürede bitirdiğinizi hayal edin. Bocalamadan veya yorulmadan kendinizi zorladığınızı hayal edin. Ardından, görselleştirmeyi bitirdiğinizde, koşudan çıkın ve koşunuza devam edin.

Düzenli Pratik Yapmak

  1. adım 1 her hafta tek bir uzun koşu yapın.
    Her hafta tek bir uzun koşu yapın. Dayanıklılık oluşturmak daha hızlı koşmanıza yardımcı olabilir. Bu, aerobik kapasitenizi artıracak ve 5k sırasında daha hızlı koşmanız için size ekstra bir itici güç sağlayacaktır.
    • Her hafta 30 ila 45 dakikalık bir koşu için çabalayın. Programınızda bu uzunlukta bir koşu için zaman ayırın.
    • Uzun koşunuz sırasında kendinizi olağanüstü hızlarda koşmaya zorlamanıza gerek yoktur. Sabit, sürdürülebilir bir tempo için çabalayın. Buradaki amaç dayanıklılık oluşturmaktır.
  2. adım 2 haftada bir kez aralıklı antrenman yapın.
    Haftada bir kez aralıklı antrenman yapın. Aralıklı antrenman, sabit bir tempo ile yoğun hız patlamaları arasında geçiş yaptığınız bir antrenmandır. Aralıklı antrenman, tıpkı daha uzun koşularda olduğu gibi, 5K koşusu sırasında daha hızlı bir tempoyu sürdürmek için gerekli dayanıklılığı oluşturmanıza yardımcı olabilir.
    • Başlamak için, tempolu bir yürüyüş veya yavaş bir koşu ile ısınmak için 5 ila 10 dakika harcayın.
    • Koşmaya başladığınızda, belirli bir mesafe veya süre boyunca normal hızınızda gidin. Aralıklı antrenman için belirlenmiş kurallar yoktur. Örneğin 400 metre boyunca normal hızda koşmayı ve ardından 100 metre boyunca hızlanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca 4 dakika boyunca sabit bir tempoda koşmayı ve ardından bir dakika boyunca kendinizi olabildiğince zorlamayı deneyebilirsiniz.
    • Koşunuzun normal uzunluğu veya süresi boyunca sabit hızlar ve hızlı hızlar arasında geçiş yapmaya devam edin.
  3. adım 3 düzenli olarak dışarıda koşun.
    Düzenli olarak dışarıda koşun. Hava kötüyse koşu bandında koşmak da işe yarayabilir. Ancak, 5k'da hızınızı artırmaya çalışırken çoğunlukla dışarıda koşmaya bağlı kalmalısınız. 5K koşusu açık havada yapılacaktır. Yeterince hazırlanmak için vücudunuzun dış ortamın atmosferine alışmış olması gerekir. Hava açık havada koşmak için çok sert değilse koşu bandından kaçının.
    • Koşmak için güvenli bir alan seçtiğinizden emin olun.
    • Gün batımından sonra koşuyorsanız, sürücüler tarafından kolayca fark edilebilmeniz için parlak renkler giydiğinizden emin olun.
  4. adım 4 toparlanmak için kolay bir koşu günü geçirin.
    Toparlanmak için kolay bir koşu gününüz olsun. Haftada birden fazla gün uzun veya hızlı koşu yapıyorsanız, vücudunuzun toparlanmak için zamana ihtiyacı vardır. Uzun ve yoğun bir koşu yerine yavaş bir koşu veya tempolu bir yürüyüş yaptığınız haftada en az bir yavaş koşu gününe ihtiyacınız vardır. Kendinizi çok uzun süre çok fazla zorlarsanız, vücudunuzu zorlar ve kaza yaparsınız.

Sakatlanmayı Önlemek için Önlem Almak

  1. adım 1 yeni bir fitness planına başlamadan önce bir doktor veya antrenörle konuşun.
    Yeni bir fitness planına başlamadan önce bir doktor veya antrenörle konuşun. Önce bir doktor veya antrenörle konuşmadan asla yeni bir fitness planına başlamamalısınız. Vücudunuzun ekstra ve daha zorlu egzersizlerin getireceği ek yüke hazır olduğundan emin olmak istersiniz. Kalifiye bir doktor veya lisanslı bir antrenör, özel ihtiyaçlarınıza uygun bir antrenman planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  2. adım 2 antrenmanlardan önce ısının.
    Antrenmanlardan önce ısının. Koşudan önce her zaman ısınmalısınız. Bu, kas gerginliğini, ağrıyı ve yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Normal koşunuza başlamadan önce 5 veya 10 dakikanızı ayırarak sağlam bir ısınma çalışması yapın.
    • Başlamak için iki ila beş dakika yürüyün. Ardından sık sık yürüme molaları vererek yaklaşık yarım mil boyunca yavaş bir koşu yapın.
    • Koşmaya başladığınızda, vücudunuzun ısınmasına yardımcı olmak için ilk 10 adımda yavaş gidin. Daha sonra normal hızınıza çıkın.
  3. adım 3 antrenmanlardan sonra soğuyun.
    Antrenmanlardan sonra soğuyun. Bir koşuyu bitirdikten sonra asla aniden durmayın. Her zaman koşudan hafif koşuya ve ardından yürüyüşe geçmelisiniz. Koşunuzdan sonra 10 dakika boyunca yürüyüş molaları vererek yavaşça koşun. Ardından, vücudunuzun soğumasını sağlamak için yaklaşık üç ila beş dakika yürüyün.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Koşu becerilerimi nasıl geliştirebilirim?
    Bence gerçek şu ki, koşuda iyi olmak için çok koşmanız gerekiyor. Bence iyi yarışçılar olacak ham yeteneğe sahip insanlar var, ancak başlangıçta kimse için gerçekten iyi hissettirmiyor; aslında oldukça sefil hissettiriyor. Bence önemli olan bunu eğlenceli hale getirmenin yollarını bulmak.

Video

İpuçları

  • Bir pistte hız antrenmanı yapmak mümkün değilse, sokak lambaları arasındaki mesafeyi ölçebilir ve ardından 400 metreye ulaşmak için gerekli sayıda sokak lambasının yanından geçebilirsiniz.