Krikette Vuruşunuzu Nasıl Geliştirirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vuruş, kriket sporunun temel unsurlarından biridir. Basit görünebilir, ancak yetkin bir vurucu olmak çok sıkı çalışmayı gerektirir. Diğer temel ipuçlarının yanı sıra duruşunuzu, tutuşunuzu ve vuruşunuzu gerçekten ayarlamak için biraz zaman ayırın. Sahaya çıkma zamanı geldiğinde, atış açısını tahmin etmeye çalışmak için atıcıyı yakından izleyin ve temas kurana kadar gözünüzü toptan ayırmayın. Yeterince pratik yaparak daha fazla koşu yapabilir ve oyununuzu bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 sopayı her iki elinizle sıkıca kavrayın.1Her iki elinizle sopayı sıkıca kavrayın. Baskın eliniz bıçağa en yakın olacak şekilde her iki elinizi de sopanın sapının etrafına sarın. Maksimum kontrol ve hassasiyet için, ellerinizi sapın ortası ile üstü arasında bir yere yerleştirin ve üst elinizin başparmağı ile alt elinizin işaret parmağı arasındaki boşluğun bir 'V' şekli oluşturması için birbirlerine yeterince yakın tutun.
    • Ellerinizi sapın üzerinde ne kadar uzağa yerleştirirseniz, sopayla manevra yapmak o kadar zorlaşacaktır.
  2. adım 2 rahat bir duruş benimseyin.2Rahat bir duruş benimseyin. Çoğu vurucu yan duruşu tercih eder. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol tarafınızı atıcıya doğru çevirin ve sopayı sağ tarafınıza alın. Eğer solaksanız, bu pozisyonu tersine çevirin. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve dizlerinizi biraz bükün. Ağırlığınızı ayak toplarınız üzerinde eşit olarak dağıtın.
    • Temel bir yan duruşa geçtikten sonra, daha doğal hissettiren bir pozisyona geçmek için ayaklarınıza veya vücudunuzun üst kısmına açı verin.
    • Kriket için tek bir en iyi vuruş duruşu yoktur. Önemli olan, daha güçlü vuruşlar yapabilmeniz için maksimum denge ve kaldıraç sağlayan bir duruş seçmenizdir.
    • Farklı atışlara uyum sağlamak için oyun sırasında duruşunuzu değiştirmeye hazır olun. Örneğin, atıcı tam ayağınızın önüne bir bouncer gönderirse, ağırlığınızı değiştirmeye ve arka ayağınızla kesik atmaya hazır olmanız gerekir.
  3. adım 3 sopayı bel hizasına kadar's time to swing.3Sopayı sallama zamanı gelene kadar bel hizasında tutun. Sopayı yere paralel olacak şekilde yana doğru tutun ya da hafif bir açıyla yukarı veya aşağı doğru tutun. Vuruşunuzu başlatmak için sopayı hızlı ve kolay bir şekilde hareket ettirebildiğiniz sürece sopanın tam konumu önemli değildir.
    • Sopayı düz tarafı atıcıya bakacak şekilde tuttuğunuzdan emin olun.
    • Çoğu atış yer seviyesine daha yakın yapıldığından, kriket sopası beyzbol sopası kadar yüksekte tutulmamalıdır.

Doğru Bir Vuruş Yapmak

  1. adım 1 atıcı topu gönderirken sopayı kaldırmaya başlayın.1Başlatıcı topu gönderirken sopayı kaldırmaya başlayın. Sopayı omuz hizasının hemen altında durana kadar yukarı ve geri getirin. Buradan itibaren, sopanın hazır pozisyonda kaldığından emin olurken ileri veya geri hareket edebileceksiniz. Dirseklerinizi bükülü ve omuzlarınızı rahat ama vuruşa hazır tutun.
    • Geri çekilmeye başlamak için atıcının topu bırakmasını beklerseniz, en uygun mesafede temas kurmak için sopanın hareketini zamanında tersine çeviremezsiniz.
    • Sopayı çok fazla açıyla kaldırmaktan kaçının çünkü bu, vuruşunuzun doğruluğunu bozabilir.
  2. adım 2 topla buluşmak için sopayı düz yukarı sallayın.2Topla buluşmak için sopayı düz yukarı sallayın. Sopayı, kanadı yere dik veya yatay bir açıda olacak şekilde vücudunuza doğru hızla geri getirin. Topa sopanın merkezine mümkün olduğunca yakın vurmaya gayret edin. Bu, vuruşlar ve savunma vuruşları da dahil olmak üzere çoğu temel vuruş için kullanılan temel tekniktir.
    • Hangi tür vuruş yapmanız gerektiğini belirlemek için topu sahayı geçerken yakından izleyin.
    • Kriketteki vuruş hareketi, bir beyzbol sopasının geniş, yatay kavisinden ziyade sıkı, kontrollü bir golf vuruşuyla daha fazla ortak noktaya sahiptir.
  3. adım 3 atışınızda daha fazla mesafe elde etmek için takip edin.3Atışınızda daha fazla mesafe elde etmek için devam edin. Temas kurduğunuzda kalçanızı bükün ve göğsünüzü salınım yönünüze doğru açın. Baskın olmayan elinizi kabzadan çekmeden sopayı yukarı doğru sürmeye devam edin. Yumuşak, iyi zamanlanmış bir dönüş daha fazla momentum yaratarak topu daha uzağa gönderecektir.
    • Abartılı bir takip vuruşlar için en yararlı olanıdır ve sadece topun kaleye ulaşmasını engellemeye çalıştığınızda gerekli olmayabilir.

Daha Başarılı Vuruşlar

  1. adım 1 anlatım için bowling oyuncusunu inceleyin.1Anlatımlar için atıcıyı inceleyin. Bowling oyuncusuna çok dikkat edin ve farklı türde atışlar yaparken koşma, ayak yerleştirme ve bırakma şeklinin nasıl değiştiğini inceleyin. İnce ipuçlarını yakalamak bazen aklındaki atış türünü size söyleyebilir.
    • Örneğin, bir bowling oyuncusu Yorker atmayı planladığında tutuşunu değiştirebilir veya bacak tarafına geniş bir atış yaparken hafifçe eğilebilir.
    • Elit seviyedeki bir vurucu, kendi oyunu kadar atıcının oyununu da düşünür.
  2. adım 2 sahaya inerken gözünüzü toptan ayırmayın.2Top sahaya inerken gözünüz topun üzerinde olsun. Top atıcının elinden çıktıktan sonra, vuruş çizgisine yaklaşırken nereye gideceğini tahmin etmek için elinizden geleni yapın. Topun hareketini yakından takip ederek, yolunu tahmin edebilir ve uygun şekilde tepki verebilirsiniz.
    • Çoğu kase çok hızlı hareket etme eğilimindedir, bu nedenle gözlerinizi bir saniye bile toptan ayırmamaya çalışın.
  3. adım 3 topun arkasında kalmak için gerektiği kadar ileri veya geri hareket edin.3Topun arkasında kalmak için gerektiği kadar ileri veya geri hareket edin. Top yaklaştıkça, ayak hareketlerinizi ayarlamaya hazır olun, böylece iyi bir vuruş yapmak için kendinizi doğru pozisyona getirebilirsiniz. Bu genellikle ileri ya da geri oynama konusunda anlık bir karar vermenizi gerektirecektir. Genel bir kural olarak, mümkün olduğunca en rahat olduğunuz aralıkta kalmak iyi bir fikirdir.
    • Topun arkasında kalmak, topu sopanız yerine vücudunuzla durdurma şansınızı da azaltır (kaleden önce bacak faulü).
  4. adım 4 vuruş için mükemmel anı bekleyin.4Salınmak için mükemmel anı bekleyin. Vuruş yapmanın ana amacı koşuları artırmaktır, önünüze gelen her topa vurmak değil. Bu nedenle, zamanınızı nasıl bekleyeceğinizi bilmek, nasıl vuracağınızı bilmek kadar önemlidir. Her topa cevap vermeye çalışmak sadece değerli enerjinizi boşa harcamanıza ve hayal kırıklığına uğramanıza neden olur.
    • Bir topa vurmak garip bir pozisyona girmenizi veya duruşunuzu ya da tekniğinizi önemli ölçüde değiştirmenizi gerektiriyorsa, genellikle en iyisi boşvermektir.
  5. adım 5 daha fazla sayı yapmak için topa vurduktan sonra geri dönün.5Daha fazla sayı yapmak için vuruştan sonra geri dönün. Uzak çizgiye ulaştığınızda, bir saha oyuncusu topu kaleye göndermeden önce arkanızı dönün ve başlangıç pozisyonunuza geri koşun. Başarılı olursanız, karşı kaleye her ulaştığınızda bir koşu kazanırsınız. Bu strateji, sahada kendinize fazladan zaman kazandırmak için topa yeterince uzağa vurmayı başardığınızda en iyi sonucu verir.
    • Saha boyunca tekrar tekrar ileri geri koşarak (bazen 'kaleler arasında koşmak' olarak adlandırılan bir strateji), tek bir topla 4 koşuya kadar çıkabilirsiniz.
    • Birden fazla koşu denemeden önce her zaman sizin ve vurucu arkadaşınızın güvende olduğundan emin olun. Siz hala hareket halindeyken bir saha oyuncusu topu ele geçirirse, kaleye vurma ve bir run-out yapma şansı vardır.

Oyununuzu Hızlandırın

  1. adım 1 becerilerinizi geliştirmek için düzenli olarak pratik yapın.1Becerilerinizi geliştirmek için düzenli olarak pratik yapın. Pratik yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Mümkün olduğunca sık takım antrenmanlarına katılın ve haftada en az birkaç kez dışarı çıkıp kendi başınıza antrenman yapmaya çalışın. Bu seanslar size tekniğinizi geliştirme, zayıf noktalarınızı düzeltme ve farklı türde vuruşlar yapma konusunda deneyim kazanma şansı verecektir.
    • Üzerinde çalışmak için 1 veya 2 özel beceri seçerek antrenman zamanınızı daha iyi kullanın. Bir seansta off-drives çalışabilir, bir sonraki seansta hook veya sweep'lere odaklanabilirsiniz.
    • Ağır bir kriket sopasını tekrar tekrar sallamak omuzlarınıza çok fazla yük bindirebilir, bu nedenle ağrı veya acı hissetmeye başladığınızda ara sıra dinlenmek için bir gün izin aldığınızdan emin olun.
  2. adım 2 toplam vücut gücünüzü artırmak için ağırlık kaldırmayı veya direnç antrenmanını deneyin.2Toplam vücut gücünüzü artırmak için ağırlık kaldırmayı veya direnç antrenmanını deneyin. Vuruş antrenmanınızı desteklemek için haftada 3-4 kez ağırlık kaldırmaya veya bir tür direnç antrenmanı yapmaya başlayın. Aşağıdaki gibi hareketlere odaklanın bench press, omuz presleri, kürekler ve biceps curls Vuruşta kullanılan ana kas gruplarını hedef alan egzersizler. Ne kadar güçlü olursanız, vuruşunuza o kadar fazla güç aktarabilirsiniz.
    • Serbest ağırlıklara erişiminiz yoksa, aşağıdaki gibi vücut ağırlığı egzersizleri yaparak yine de etkili bir egzersiz yapabilirsiniz şınav, pull up, Dipsve egzersi̇zler.
    • Vuruş sadece üst vücutla yapılmaz. Tüm gücünüzü vuruşa yansıtmak için aynı zamanda sabit bir tabana ve güçlü bir karına ihtiyacınız vardır, bu nedenle squat gibi bazı alt vücut ve karın egzersizlerini dahil ettiğinizden emin olun, Ciğerler, mekikve tahtalar.
  3. adım 3 tercih ettiğiniz vuruş stilini geliştirin.3Tercih ettiğiniz vuruş stilini geliştirin. Örneğin, ön ayak vuruşu konusunda rakipsizseniz, kesinlikle gerekli olmadıkça kendinizi arka ayağınızla oynamaya zorlamanın bir anlamı yoktur. Benzer şekilde, kesiklere vurmakta zorluk çekiyorsanız, başarı şansınızı artırmak için her seferinde yapabileceğiniz atışlara bağlı kalın.
    • Düzenli pratik yapmak oyununuzun zayıf yönlerini ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır, ancak iyi olduğunuz yönlerinizi kullanmanız da bir o kadar önemlidir. Baskı altında tutarlı bir şekilde uygulayana kadar en güçlü becerilerinizi geliştirmeye devam edin.
    • En yetenekli vurucular genellikle kendilerine en doğal gelen becerilerden nasıl yararlanacaklarını bilenlerdir.
  4. adım 4 kısa, yoğun patlamalar halinde konsantre olmayı öğrenin.4Kısa, yoğun patlamalar halinde konsantre olmayı öğrenin. Vuruş yapmak inanılmaz bir odaklanma gerektirir. En yüksek performansınızı sergilemek için kalabalığın uğultusunu, rakip takımın sataşmalarını ve bir şutu kaçırmanın getirdiği hayal kırıklığı hissini bastırabilmeniz gerekir. Zihninizi tekniğinize ve vuruş menziline giren topu takip etmeye odaklayın.
    • 1 veya 2 kötü vuruşun özgüveninizi sarsmasına izin vermemeye çalışın. Hayal kırıklığı yaratan bir oyundan çıktığınızda, sakinleşmek ve kendinizi toparlamak için birkaç yavaş ve derin nefes alın.
    • Eğlenmeyi unutmayın! Sonuçta, keyif almasaydınız kriket oynuyor olmazdınız.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruDüz sürüşleri oynayamıyorum. Ne yapmalıyım? Yere bir top koyun ve drive vuruşu alıştırması yapın veya topu bir vuruş tişörtünün üzerine yerleştirin. Drive vuruşu için ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olursunuz.
  • SoruYorker topuyla nasıl oynarım? Yorker oynamak için duruşunuzu ayarlayarak topu tam bir taç atışına dönüştürebilirsiniz
  • SoruEn etkili blok yapma yöntemi nedir? Defansif bir vuruş yaparken sopayı pede yakın tutun ve yumuşak ellerle oynayın.

Video

İpuçları

  • Ağırlığınızı öne doğru aktarırsanız, yere vurursunuz. Ağırlığınızı geriye doğru aktarırsanız, topa havada vurursunuz.
  • Antrenman yapmadığınız zamanlarda, tanınmış vurucuların yer aldığı maçları izleyin ve sopayı nasıl kullandıklarını inceleyin.
  • Halihazırda bir kriket takımının parçası değilseniz, bir kriket takımına katılmayı düşünün. Nitelikli bir koçun rehberliğinde pratik yapmak vuruş becerilerinizi muazzam ölçüde geliştirmenize yardımcı olabilir.