Futbol Becerilerinizi Nasıl Artırırsınız & Daha İyi Bir Oyuncu Olursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sen ne zaman futbol oynamakzihinsel, fiziksel ve teknik becerilerin tümü devreye girer. Oyununuzu geliştirmek istiyorsanız, bu unsurlardan sadece birine odaklanmanız yeterli değildir. Kötü kondisyona sahipseniz ve oyuna girdikten sadece 10 dakika sonra nefes nefese kalıyorsanız, en iyi top tutma becerilerinin bir önemi olmayacaktır. Aynı şekilde, yetenekli ve iyi kondisyonlu bir oyuncu da doğru strateji ve odaklanma olmadan başarılı olamaz. Oyununuzu önemli ölçüde geliştirmek için teknik beceriler, futbol stratejisi, genel kondisyon ve zihinsel odaklanma üzerinde çalışan bir antrenman programı oluşturun. İyi hijyen sağlamak ve düzenli bir egzersiz rutini sürdürmek, futbolcuların kendilerini sağlıklı tutmalarının başlıca yolları arasındadır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Top kontrolünüzü geliştirmek için topla hokkabazlık alıştırması yapın. Top sürme becerinizi geliştirmek için düz bir çizgi üzerinde koniler oluşturun.
  • Esnekliğinizi ve hareket açıklığınızı artırmak için lunge ve squat gibi dinamik esneme hareketleri yapın. Ardından, aralıklı antrenman yaparak dayanıklılık geliştirin.
  • Oyuncuların sahada nasıl konumlandıklarını ve topu nasıl tuttuklarını incelemek için profesyonel futbol maçlarını izleyin.

Adımlar

Teknik Becerilerin Geliştirilmesi

  1. adım 1 top kontrolünüzü geliştirmek için hokkabazlık pratiği yapın.
    Top kontrolünüzü geliştirmek için hokkabazlık yapın. Üzerinde çalışmak için çok fazla alana ihtiyacınız yok Hokkabazlık. Oyunlar sırasında özellikle topla hokkabazlık yapmasanız da, topla iyi hokkabazlık yapabilmek size daha güçlü kontrol ve daha iyi top tutma becerileri kazandırır.
    • Odaklanmak istediğiniz bir Pozisyon bulun ve bu pozisyonun esas olarak ne yaptığını inceleyin. Topun kontrolünü kaybetmeden her seferinde biraz daha uzun süre hokkabazlık yapmaya çalışın. Sürekli olarak 5 dakika yapabiliyorsanız, 10 dakika yapmaya çalışın. Akıllı telefonunuzda bir zamanlayıcı ayarlayın veya analog bir mutfak zamanlayıcısı kullanın.
    • Hokkabazlık aynı zamanda topu kontrol etme ve durdurma konusunda daha iyi olmanıza yardımcı olur.
  2. adım 2 top sürme alıştırmaları için koniler veya bayraklar yerleştirin.
    Top sürme alıştırmaları için koniler veya bayraklar kurun. Herhangi bir spor malzemeleri mağazasından veya genel çevrimiçi perakendeciden driplingler için koniler veya bayraklar alabilirsiniz. Çok fazla alanınız olmasa bile, küçük bir bahçe parçasında alıştırmalar yapabilirsiniz. Konileri veya bayrakları arka arkaya dizin ve ilerlerken aralarından ve etraflarından top sürün.
    • İzin veriliyorsa, evin içinde de top sürme alıştırması yapabilirsiniz - ancak muhtemelen kramponlarınızı içeride giymek istemezsiniz. İçeride top sürmek size çok sayıda engel ve yön değiştirme fırsatı verir.
  3. adım 3 i̇lk dokunuşunuzu geliştirmek için topu duvara vurun.
    İlk dokunuşunuzu geliştirmek için topu duvara vurun. Tekrarlanan vuruşlardan zarar görmemesi için sağlam bir tuğla veya çimento duvar bulun. Başlamak için yaklaşık 2 fit (0,61 m) uzakta durun ve topa duvara doğru olabildiğince sert vurun. Topu almak için pozisyon alın, kontrol edin ve hemen duvara doğru geri vurun.
    • İyileştikçe yavaş yavaş duvardan uzaklaşın. Topa daha uzun mesafeden de daha kısa mesafeden yaptığınız kadar sert vurmaya çalışın.
  4. adım 4 düzenli bir...
    Düzenli bir antrenman programı oluşturun. Takımınızla düzenli antrenman yapıyor olsanız bile, oyununuzu gerçekten geliştirmek istiyorsanız kendi başınıza da pratik yapmanız gerekir. Futbol becerilerinizi geliştirmek için her gün 30 dakika ila 1 saat ayırabileceğiniz bir zaman bulun.
    • Sakatlanmayı önlemeye yardımcı olmak için antrenmanınızın başında ve sonunda ısınma ve soğuma için en az 5 dakika ayırın.
    • Sürekli farklı beceriler geliştirmek için farklı antrenmanlar planlamak isteyebilirsiniz. Takım antrenmanlarında öğrendiğiniz alıştırmaları kendi başınıza yapabilmeniz için nasıl uyarlayabileceğinizi düşünün.
    • Takımınızda yakınlarda yaşayan bir arkadaşınız varsa, onunla ortak antrenman seansları da planlayabilirsiniz.
  5. adım 5 özel bir beceri geliştirin.
    Özel bir beceri geliştirin. Futbolun gerçekten keyif aldığınız ve nispeten iyi yapabildiğiniz ya da size doğal gelen bir yönünü düşünün. Kişisel antrenman seanslarınızda bu beceriye odaklanın ve bunu bir imza hareketine dönüştürün.
    • Bir beceriyi mükemmelleştirmek, bir oyuncu olarak size değer katar ve herhangi bir antrenöre sizi takımlarında tutmak için bir neden verir. Örneğin, bir savunma oyuncusuysanız, defansif yönünüz üzerinde çalışabilirsiniz.
    • Mükemmelleştirdiğiniz özel bir beceriyi kullanma fırsatı bulmak, kendi öz saygınızı da artırabilir ve bir oyuncu olarak güven kazanmanıza yardımcı olabilir.

Fitness ve Kondisyonu Artırmak

  1. adım 1 dinamik esneme hareketleriyle hareket açıklığınızı geliştirin.
    Dinamik esneme hareketleriyle hareket açıklığınızı geliştirin. Yürüme ciğerleri ve vücut ağırlığıyla squat gibi dinamik esneme hareketleri, bir antrenman veya kondisyon çalışması öncesinde iyi bir ısınma hareketidir ve aynı zamanda Esneklik ve eklemlerinizdeki hareket açıklığı.
    • Esneme hareketinden önce zıplayarak veya yerinde koşarak kaslarınızı ısıtın. Kan akışınızı hızlandırmak için kollarınızı geniş daireler çizerek sallayın. Ardından, antrenmandan veya maçtan önce dinamik esneme hareketleri için 5 dakika ayırın.
  2. adım 2 dayanıklılık oluşturmak için aralıklı antrenman yapın.
    Dayanıklılık oluşturmak için aralıklı antrenmanı kullanın. Birçok futbolcu kardiyovasküler dayanıklılıklarını artırmak için koşu veya jogging yapar. Bununla birlikte, bir futbol maçı sırasında çok fazla koştuğunuz doğru olsa da, bu durmaksızın koşmak değildir. Aksine, başlayıp duruyorsunuz, koşuyorsunuz, sprint atıyorsunuz, yürüyorsunuz ve sık sık yön değiştiriyorsunuz. İnterval antrenman sizi buna hazırlar.
    • Aralıklı antrenman, oyun sırasında hareket etme şeklinize benzer şekilde, doğal olarak yüksek ve düşük yoğunluklu aktiviteler içerir.
    • Aralıklı egzersizleri seçerken, bir futbol maçı sırasında kullanmanız muhtemel hareketleri taklit edenlere odaklanın. Sezon dışında, haftada 3 veya 4 gün 30 dakikalık bir aralıklı antrenman seansı formunuzu korumanıza yardımcı olabilir.
  3. adım 3 kuvvet antrenmanı için bileşik egzersizleri dahil edin.
    Kuvvet antrenmanı için bileşik egzersizleri dahil edin. Squat, lunge ve şınav gibi bileşik egzersizler birden fazla eklem ve kas grubunu çalıştırır. Bu egzersizler karşıt kas gruplarının gücünü otomatik olarak dengeleyerek yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir.
    • Egzersizlerinizin çoğu vücut ağırlığı egzersizleri olmalı veya direnç için serbest ağırlıklar kullanmalısınız. Sezon dışında haftada 2 veya 3 gün kuvvet antrenmanı yapmaya çalışın. Sezon boyunca da haftada en az 1 kuvvet antrenmanı yapabilirsiniz, ancak aşırıya kaçmayın.
    • Tüm kas gruplarını güçlendirmek için tüm vücudunuzu hareket ettirin ancak öncelikli olarak alt vücudunuza ve merkez bölgenize odaklanın.
  4. adım 4 ayak koordinasyonunuzu ve hızınızı artırmak için ip atlayın.
    Ayak koordinasyonunu ve hızını geliştirmek için ip atlayın. İki ayaklı, tek ayaklı ve çapraz atlayışlar arasında geçiş yapın ve atlama hızınızı kademeli olarak artırın. Atlama ipiniz olmasa bile hareketi taklit edebilirsiniz.
    • Ağırlıklı bir atlama ipi kullanmak, üst vücudunuzda ve merkez bölgenizde güç ve denge oluşturmanızı sağlar.
    • Haftada 3 veya 4 gün 15 dakika ip atlamaya başlayın. Yaptığınız süreyi kademeli olarak artırın. Aralıklı antrenman yapıyorsanız, ip atlamayı bir aralık olarak da dahil edebilirsiniz.
  5. adım 5 hız ve çeviklik için pliometrik alıştırmalar yapın.
    Hız ve çeviklik için pliometrik antrenmanlar yapın. Pliometrik egzersizler, kısa kasılan kas lifi oluşturmak için zıplama gibi patlayıcı hareketler kullanarak size daha fazla güç ve hız kazandırır. Bazı temel pliometrik egzersizler arasında jump squat ve burpees yer alır.
    • Pliometrik antrenmanlara ek olarak, hızınızı artırmak için sprint yapın. Profesyonel bir futbolcu 30 yardayı (27 m) yaklaşık 4 saniyede koşabilir.
    • Sezon dışında, haftada en az 2 gün 20 veya 30 dakika boyunca pliometrik ve sürat egzersizleri yapın. Sezon içinde bu seansı azaltabilirsiniz.

Taktik ve Strateji Oluşturma

  1. adım 1 profesyonel ve ulusal maçları izleyin.
    Profesyonel ve ulusal maçları izleyin. Seçkin oyuncuların hareketlerini yakından inceleyin ve topa sahip olmayı nasıl sürdürdüklerini ve oyuncuları gol atabilecekleri bir pozisyona nasıl soktuklarını inceleyin. Kendi oyununuzda benzer stratejileri kullanabileceğiniz fırsatları düşünün.
    • Çok çeşitli oyun tarzlarına sahip takımları izleyin - sadece kişisel olarak beğendiğiniz bir veya iki takıma odaklanmayın. Birçok farklı takımla oynayan tek bir takımla ilgili bir çalışma yapmak da iyi olabilir. Diğer takımın zayıflıklarından yararlanmak için stratejilerini nasıl uyarladıklarını öğrenin.
    • Güçsüz bir takımın üst sıralardaki bir takımı yendiği maçlar strateji izlemek için iyi maçlar olabilir.
  2. adım 2 hücumda sahanın genişliğini kullanın.
    Hücumda sahanın genişliğini kullanın. Takımınız topa sahip olduğunda, diğer takımın savunmasını dağıtmak ve skor fırsatları yaratmak için sahaya yayılın ve sahanın büyüklüğünü kullanın. Topu hareketli tutmak için kısa ve uzun paslar ve koşular kullanın.
    • Topu hareketli tutarsanız, savunma size yaklaşma fırsatı bulamaz ve pas vermenizi zorlaştırır.
    • Savunmayı zayıflatmak ve takım arkadaşınızı avantajlı bir konuma getirmek için boşluklar açmak için topu dışarıdaki oyunculara paslayın.
  3. adım 3 birim olarak savunma yapmak için sıkılaşın.
    Birim olarak savunma yapmak için sıkılaşın. Diğer takım topa sahip olduğunda, genel stratejiniz topa sahip olduğunuz zamanki stratejinizin tam tersi olmalıdır. Sahanın ortasına doğru daha fazla hareket edin ve aşılmaz bir kütle olarak birlikte hareket edin.
    • Rakip takım sizi sıkıştırmaya çalışacaktır ama pozisyonunuzu koruyun - özellikle de topu dışarıdaki bir oyuncuya aktardıklarında. Örneğin top sağ kanat oyuncusuna atıldığında, tüm takımınız bir birim olarak sağa doğru hareket etmelidir.
  4. adım 4 takım stratejinizi tutarlı bir şekilde uygulayın.
    Takım stratejinizi tutarlı bir şekilde uygulayın. Koçunuz genel takım stratejisini size ve takım arkadaşlarınıza iletecektir. Şüpheye düştüğünüzde, rakibinizin göreceli becerilerine bakmaksızın, varsayılan olarak bu stratejiye geri dönün.
    • Takım stratejiniz, takımınızın güçlü yönlerini en üst düzeye çıkaran ve zayıf yönlerini en aza indiren bir strateji olmalıdır. Takım stratejinizin geliştirilebileceği yollar görürseniz, bunları koçunuz ve takım arkadaşlarınızla konuşun.
    • Özellikle farklı bir pozisyona geçerseniz, genel takım stratejisindeki rolünüzü anlamak için koçunuzla birlikte çalışın.
  5. adım 5 rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini inceleyin.
    Rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini inceleyin. Her oyundan önce, genel stratejinizi rakibinizin gücünü sınırlayacak ve zayıflıklarından yararlanacak şekilde uyarlayacaksınız. Sadece tek tek oyunculara değil, takımın bir bütün olarak nasıl oynadığına bakarak oyunlarını dikkatlice inceleyin.
    • Rakiplerinizin çeşitli durumlarda tipik olarak nasıl davrandıklarını anlamak, nasıl tepki vereceklerini tahmin etmenizi sağlar, böylece sahada proaktif olabilirsiniz.
  6. adım 6 takım arkadaşlarınızla iletişim kurun.
    Takım arkadaşlarınızla iletişim kurun. Sahadayken takım arkadaşlarınızla konuşun ve sizinle konuştuklarında onları dinleyin. Bir oyuncu onlara baskı yapmak için üzerlerine doğru geliyorsa veya siz boştaysanız onlara haber verin. Fırsatınız varsa, topu isteyin ve oyuna dahil olun.
    • Sesinizin yanı sıra vücut dilinizle de iletişim kurun. Oynarken başınızı döndürün, böylece topun nerede olduğunu bilir ve sahanın herhangi bir yerinde neler olabileceğini tahmin edebilirsiniz.
    • İletişim kurmak için pasınızın gücünü de kullanabilirsiniz. Daha yumuşak bir pas tipik olarak alıcının daha fazla zamanı olduğunu gösterirken, keskin bir hız alıcının baskı altında olduğunu gösterebilir.

Doğru Zihniyeti Geliştirmek

  1. adım 1 takım için oynayın.
    Takım için oynayın. Futbol bir takım sporudur ve sadece kendiniz için oynarsanız başarılı olamazsınız. Sahada yaptığınız her hareket, sizi iyi göstermek için değil, takımı gol atmak için daha iyi bir konuma getirmek için tasarlanmalıdır.
    • Bir takım üyesiyle kişisel bir sorununuz varsa, bunu sahaya taşımayın. Oyun başladığında, kişisel düşmanlıkları bir kenara bırakın ve bir bütün olarak takıma odaklanın.
  2. adım 2 odaklanmayı sürdürmek için cesaretlendirici kendi kendine konuşmayı kullanın.
    Odaklanmayı sürdürmek için cesaretlendirici kendi kendine konuşmayı kullanın. Aklınızdan cesaretlendirici bir mantra geçirmek özgüveninizi artırabilir ve anda kalmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi eleştirme dürtüsü hissederseniz, bunu bırakın ve cesaretlendirmeye geri dönün.
    • Örneğin, kendinize tekrarlayabilirsiniz 'Sorun değil. Harika gidiyorsun. Sadece basit bir vuruş, bunu daha önce de yaptın. İyi ve temiz bir vuruş.'
  3. adım 3 en iyi oyunlarınızı gözünüzde canlandırın.
    En iyi oyunlarınızı gözünüzde canlandırın. Gözünüzde canlandırma ve meditasyon özgüveninizi artırmaya ve öz imajınızı geliştirmeye yardımcı olabilir. Her gün 5 ila 10 dakika ayırarak sessizce oturun ve kendinizi en iyi oyununuzu oynarken ya da galibiyet golünü atarken gözünüzde canlandırın.
    • Hareketlerin nasıl hissettirdiğini ve vücudunuzun nasıl hissettiğini düşünün. Görselleştirmenizi zihninizde tekrar oynatırken kendinizi o ana koyun.
  4. adım 4 kontrolünüzü geliştirmek için nefes alma ve gevşeme tekniklerini deneyin.
    Kontrolünüzü geliştirmek için nefes alma ve gevşeme tekniklerini deneyin. Derin nefes egzersizleri baskı altında sakin kalmanıza yardımcı olabilir. Futbol son derece kişisel bir oyun olabilir ve rakipler genellikle dikkatinizi dağıtmak için duygularınızı tetiklemeye çalışacaktır.
    • Normalde kızgın veya üzgün bir tepkiyi tetikleyecek oyun olaylarına olumlu, yardımcı tepkiler verin. Örneğin, bir hakemin kararına kızmak veya tartışmak yerine silkinin ve yolunuza devam edin.
  5. adım 5 hatalardan ders alın ve onları unutun.
    Hatalardan ders alın ve onları bırakın. Futbolda ya da başka bir sporda, yol boyunca bazı hatalar yapmadan oyununuzu geliştiremezsiniz. Kaçınılmaz olan gerçekleştiğinde, derin bir nefes alın ve ana geri dönün.
    • Maçtan sonra veya antrenmanın sonunda hatanızı analiz etmek ve bundan ders çıkarmak için zamanınız olacaktır. Şu anda, bunu aklınızdan çıkarın. Eğer bunun üzerinde durursanız, zihninizi oyundan uzaklaştırmış olursunuz ve sonuç olarak performansınız düşer.

Nasıl Harika Bir Futbol Defans Oyuncusu Olabilirim?

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Futbol oynarken nasıl iyi bir defans oyuncusu olabilirim?
    Her şeyden önce savunma yapmayı sevmelisiniz. Savunma yaptığınızda, bu becerilerinizden çok zihniyetinizle ilgilidir. Ne zaman öne çıkacağınızı ya da geri çekileceğinizi ve rakibe ne zaman baskı yapıp yapmayacağınızı anlamanız gerekir. Ayrıca tüm oyun boyunca topa ve rakiplerinize sürekli atıfta bulunmanız gerekir.
  • Soru
    Evde futbol antrenmanı yaparken ne tür alıştırmalar yapmalıyım?
    Antrenman yaparken oyunun kurallarını gerçekten bilmek ve anlamak istersiniz. Futbol antrenmanlarınızda kullandığınız tüm alıştırmalar oyun kurallarına uygun olmalıdır.
  • Soru
    Bir futbol topuyla nasıl hokkabazlık yapılır?
    Topu ellerinizde tutarak ve dizlerinizi hafifçe bükerek başlayın. Topu bırakma ve her iki ayağınızla dönüşümlü olarak tekrar tekmeleme alıştırması yapın. Sonunda, top ayağınızdayken başlamayı ve bir ayağınızdan diğerine tekmelemeyi deneyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Kramponlar, tekmelikler ve çoraplar dahil olmak üzere her antrenmanda uygun ekipman kullanın. Bu, sizi doğru ekipmanı giymeye alıştıracak ve ayrıca sakatlanmayı önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Hidrasyonu korumak için futbol oynarken bol su için. Dehidrasyon yorgunluğa ve sakatlanmaya yol açabilir.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Sakatlanma riskini azaltırken esnekliği ve hareket açıklığını artırmak için maçlardan ve antrenmanlardan önce her zaman dinamik esneme hareketleriyle uygun şekilde ısının. Ayrıca haftada birkaç gün karın ve alt vücut kuvvet antrenmanlarına ayırın. Bu fitness sütunları size ihtiyacınız olan hızı, çevikliği, dayanıklılığı ve gücü sağlar.
  • İster takım arkadaşları ister rakipler olsun, tüm oyuncularla saygı ve takım zihniyetini teşvik edin. Futbolda bağırma, küfür etme veya kasıtlı tehlikeli manevralar gibi agresif davranışlara yer yoktur. Adil ve düşünceli davranışlarla sportmence kalın. Bu zihniyet sizi çok ileriye götürecektir.
  • Kaçınılmaz olarak bazı hatalar yaptığınızda, her birini bir başarısızlıktan ziyade bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirin. Nefes alın, hatanın gitmesine izin verin, böylece mevcut kalın ve daha sonra geliştirilecek alanları incelerken bunu analiz etmek için bir not alın. Şu anda bunun üzerinde durmak sadece performansı kötüleştirecektir.
  • Profesyonel futbol oyunlarını ve elit oyuncuları yakından incelemeyi alışkanlık haline getirin. Topun kontrolünü nasıl ellerinde tuttuklarına ve takım arkadaşlarını stratejik olarak gol pozisyonuna nasıl soktuklarına dikkat edin. Kendi beceri setinize daha fazla araç eklemek için onların en akıllıca hareketlerinden bazılarını çalın.
  • Kendinize olan güveninizi veya odağınızı kaybettiğinizi hissettiğiniz her an kendi kendinize olumlu konuşmayı ve cesaretlendirmeyi alışkanlık haline getirin. Kötü bir oyun olursa, kendinizi kaybetmeden önce düşüncelerinizi hemen yeniden yönlendirin. Kendinize 'Bunu başarabilirim' veya 'Kendimi toparlayabilirim' deyin.
  • Yeteneklerinize inanın ve aksiliklerle karşılaştığınızda bile pozitif kalın. Aşırı eleştirel geri bildirimleri görmezden gelin ve gelişmenize yardımcı olabilecek yapıcı ipuçlarına odaklanın. Pratik yaparak daha iyi olabileceğinizi unutmayın.

Uyarılar

  • Antrenmanda veya maçta sakatlanırsanız, dinlenmek için birkaç gün izin alın ve tekrar antrenman yapmaya başlamadan önce vücudunuzun iyileşmesine izin verin.