Tekvando'da Tekmelerinizin Hızını ve Doğruluğunu Nasıl Artırırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayağınızı rakibinizin yüzüne, boynuna, dizine vs. koyma süresini nasıl kısaltacağınızı öğrenin. Bu adımları uygularsanız, birkaç hafta içinde karşınızdaki kişi size tekme atmanın yarısına bile gelemeden ona tekme atmakta zorlanmayacaksınız. Tabii ki onlar da aynı tekniği uyguluyor değillerse.

Adımlar

Isınma

  1. Gerin, gerin, gerin! Tekmelerinizi uygulamaya başlamadan önce uygun şekilde ısındığınızdan emin olun. Odaklanın bacaklarını esnetmek. En azından dizlerinizi esnetin, ardından yarım split, split, ön split, kelebek esneme hareketleri yapın. Ayrıca tekme ile ısınma hareketleri yapın. Esneme hareketlerinde her seferinde daha derine inmeyi unutmayın. Bu esnekliğinizi artıracak ve daha yüksek vuruşlar yapabileceksiniz.
  2. Dayanıklılığınızı artırmak için kardiyo yapmayı unutmayın. Koşabilir, burpee yapabilir, kardiyo kickboks yapabilir, yüzebilir veya kalbinizi çalıştıracak başka bir şey yapabilirsiniz. Taekwondo'da dayanıklılık önemlidir!
  3. Bacaklarınızı çalıştırın. Genel olarak tüm tekme türlerini, tekme hedeflerini uygulayın ve bunu sık sık yapın. Formunuza odaklanın ve hareketlerinizin doğru olduğundan emin olun.
  4. Ayak hareketinizi hızlandırmak için ayak drilleri yapın! Futbol veya basketbola benzer şekilde, TKD de ayak çalışması gerektirir! İleriye ve geriye, yana doğru nasıl hareket edeceğinizi, nasıl kayacağınızı veya ayaklarınızı nasıl çaprazlayacağınızı bildiğinizden emin olun. Bu, genel olarak vuruş yaptığınız zaman hareketlerinizi hızlandıracaktır.

Hızın Artırılması

  1. Bir hedef edinin. Tekme pedi veya özellikle Taekwondo için satın alabileceğiniz bir tekme hedefi kullanabilirsiniz. Hedef olarak sert veya katlanmış bir kağıt parçası veya bir röntgen kağıdı da kullanabilirsiniz.
    • Birlikte çalışacağınız bir partneriniz yoksa ve bir hedef istiyorsanız, bir çivi, ip, tenis topu ve küçük bir plastik sandviç torbası kullanarak kendiniz bir hedef yapabilirsiniz. Topu torbaya yerleştirin, ardından torbayı bağlamak için ipi kullanın ve fazladan birkaç metre ip bıraktığınızdan emin olun. Çiviyi tavana çakın ya da eğer tekmeleyemiyorsanız 51⁄2 (1,7 m), bir kapı çerçevesi işe yarayacaktır. Torbanın ipini tavandaki çiviye bağlayın, böylece tekme atabileceğinizden yaklaşık 6 inç (15,2 cm) daha aşağıya sarkacaktır.
  2. İlk olarak, sadece tekme hareketini uygulayın. Hızlı olmaya çalışmayın veya tekmeye çok fazla güç yüklemeyin, sadece tekme hareketinizin mükemmel olduğundan emin olun. Hedefe vurun, ancak daha çok harekete, daha az güce odaklanın.
  3. Tekmelerinizi yavaşça uygulamaya devam edin, hareketlerinizin kesinlikle tam ve doğru olduğundan emin olun.
  4. Tekmeleriniz mükemmel olduğunda, hedefinize vurma hızınızı biraz artırın. Tekme hareketleriniz yeni hızda bir kez daha mükemmel olduğunda, hızı biraz daha artırın.
  5. Çalışmaya devam ettikçe tekmelerinize güç katın. Ancak hareketlerinizin tam olduğundan emin olun.
    • Hızınızı veya gücünüzü artırmak için antrenman yaparken, doğruluğu unutmayın. Doğruluk en az hız kadar önemlidir.
  6. Aynı anda isabet, hız ve kontrol pratiği yapmak için daha küçük bir hedef kullanın. Bir arkadaşınızdan yumruğunu kaldırmasını isteyin ya da tekmelemeniz için farklı yüksekliklerde bir kağıt parçası gibi daha küçük bir hedef tutun.
  7. Dizinizi hızlı bir şekilde yukarı kaldırma hareketini uygulayın. Bazı tekmeler için dizinizi yukarı kaldırmanız gerektiğinden, bu hareketi hızlandırmak hızınızı da artıracaktır. Hızınızı artırmak için dizinizi daha hızlı çekme alıştırması yapın.
  8. Tekmeye doğru ilerlemek önemlidir. Tekmeye doğru kayma ve adım atma alıştırmaları yapın. Vuruşa giriş daha hızlı olursa, bu size daha hızlı vurmanız için ivme kazandıracaktır. Hızlı ayak hareketleri ve tekmenin birleşimi genel hızınızı artıracaktır.
  9. Tekmeden çıkış da önemlidir, böylece bir sonraki adımınıza hazırlanabilirsiniz. Tekme attıktan sonra hedeften hızla uzaklaşmaya çalışın.
  10. Ayaklarınızın üzerinde hafif kalmak da hızınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Ağırlığınızı ayaklarınızın önünde tutarsanız, ağırlığınızı topuklarınızda tutmanıza kıyasla daha hızlı hareket edebilirsiniz.

Ayak Bileği Ağırlıkları Kullanmak

  1. adım 1 bir spor malzemeleri mağazasından veya büyük mağazadan ayak bileği ağırlıkları satın alın.
    Bir spor malzemeleri mağazasından veya büyük mağazadan ayak bileği ağırlıkları satın alın. Boyunuza, kilonuza ve deneyiminize göre doğru ağırlıkları almak için Taekwondo konusunda uzman birine danışın.
  2. adım 2 kalın bir çift çorap giyin.
    Kalın bir çift çorap giyin. Sabah giyindikten sonra ayak bileği ağırlıklarını takın ve gün boyunca, hatta araba kullanırken veya mümkünse çalışırken bile sürekli giyin. Artık dayanamayacağınız kadar rahatsız olurlarsa, birkaç dakikalığına çıkarın ve sonra tekrar takın.
  3. adım 3 ağırlıklar takılıyken tekme atma alıştırması yapmayın; yaparsanız ciddi diz yaralanması riskiyle karşı karşıya kalırsınız!
    Don't practice kicking with weights on; you'll risk serious knee injury if you do!
  4. adım 4 ağırlıkları takarken, yanal bacak kaldırma, lunge, squat gibi farklı bacak egzersizleri yapın.
    Ağırlıkları takarken, yanal bacak kaldırma, lunge, squat gibi farklı bacak egzersizleri yapın. Bu, bacak kaslarınızı çalıştıracak ve bacaklarınızı daha güçlü hale getirecektir.
  5. adım 5 tekmelerinizi her zamanki gibi çalışın, ancak ağırlıklar olmadan!
    Tekmelerinizi her zamanki gibi çalışın, ancak ağırlıklar olmadan! Hızınızı artırmaya geçmeden önce tekmenizin doğruluğuna odaklandığınızdan emin olun.
  6. 6. adım görmek için izleyin...
    Birkaç hafta sonra ağırlıklarınızı takmadığınızda tekme atmada o kadar hızlı olacaksınız ki, birinin size tekme atmaya başlamasını bekleyebilecek ve önce siz ona tekme atabileceksiniz.
    • Taekwondo'da diğer dövüş sanatlarına kıyasla daha yüksek seviyede ve sayıda hava tekmesi vardır.
    • Taekwondo, atlama dönüşü tekmeleri, 360 derecelik tekmeler ve 540 derecelik tekmeler yapmasıyla bilinir.
    • Taekwondo ve karate arasındaki en büyük fark, hava tekmeleri ve el tekniklerinin aksine tekme miktarıdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ya pratik yapacak bir alanım ya da yerim yoksa, nasıl pratik yapacağım?
    Güç ve denge oluşturmanın yollarını arayın. En küçük alanlarda bile tek ayak üzerinde dengede durabilirsiniz. Pratik yapmak sadece sporun kendisi değil, aynı zamanda güç, hız, denge vb. oluşturmak anlamına da gelir.
  • Soru
    Videodaki kadın neden tekme atmadan önce hep küçük bir sıçrama yapıyor? Bu, niyetini belli eden kesin bir sinyaldir.
    Ayağınıza ivme kazandırarak çok daha fazla güç sağlar, ama evet, bu kesinlikle 'Tekme atacağım!' diyen bir sinyaldir. Ama her zaman zıplarsanız, bu pek bir işe yaramaz.
  • Soru
    Dövüşte her tekme için bağırmalı mıyım?
    Eğer bir puan için kullanmayı veya kasıtlı temas kurmayı planlıyorsanız, evet. Temas kurmaya çalışmıyorsanız veya çok fazla güç harcamıyorsanız, o zaman hayır.

Video

İpuçları

  • Kontrolünüze güvenmeyi öğrenmek sizi daha hızlı yapacaktır çünkü antrenman partnerinize zarar verme korkusuyla tereddüt etmeyeceksiniz.
  • Bacağınızı hareket ettirmek, doğru bir şekilde ve kaslarınızı doğru kullanarak hareket etmiyorsa veya dengenizi kaybediyorsanız önemli değildir. Bu yüzden yavaş tekmeler faydalıdır.
  • Ağırlıkları ilk çıkardığınızda ayaklarınız çok hafif hissedecektir. Bu, tavandan sarkan topa tekme atmak için iyi bir zamandır.

Uyarılar

  • Uzun süre ayak bileği ağırlıkları takarken çok dikkatli olun. Dikkatli olmazsanız, ayak bileklerinizde veya dizlerinizde ciddi yaralanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Eklemlerinizde sürekli ağrı hissediyorsanız, ağırlıkları takmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.
  • Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce bir doktora danışın.
  • Bir rakibe tekme ve yumruk atmak tehlikeli olabilir ve egzersiz yaptığınızda ciddi yaralanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.