Durumsal Farkındalığınızı Nasıl Artırırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Durumsal farkındalığınızı artırmak, size veya etrafınızdakilere zarar verebilecek kişi veya senaryoların sunduğu tehlikeden kaçma veya tehlikeyi azaltma fırsatı verebilir. Artan durumsal farkındalığa sahip olmak bela aramak anlamına gelmez; aslında tam tersi anlamına gelir. Bir kavgayı kazanmanın en etkili yolu ondan hep birlikte kaçınmaktır.

Adımlar

Çevrenizin Değerlendirilmesi

  1. Tehditler için çevrenizi değerlendirin. Durumsal farkındalığınızı artırmanın ilk adımı çevrenizi tam olarak değerlendirmektir. Etrafınıza bakın ve içinde bulunduğunuz durumun türünü göz önünde bulundurun. Farklı ortamlar, yüksek durumsal farkındalığı sürdürmek için farklı odaklanma seviyeleri gerektirecektir.
    • Çevrenizi daha iyi kavramak için her bir duyunuza odaklanmak üzere birkaç dakikanızı ayırın. Çevrenizde ne gördüğünüze, kokladığınıza, duyduğunuza ve hissettiğinize dikkat edin.
    • Bir şehir ortamı, kırsal bir ortamdan çok farklı tehlikeler ve dikkat dağıtıcı unsurlar sunar.
    • İçinde bulunduğunuz ortamın türünü belirleyerek olası risklere karşı kendinizi daha iyi hazırlayabilirsiniz.
  2. İçinde bulunduğunuz durumda neyin normal olması gerektiğinin farkında olun. Çevresel temel, benzer ortamlarda ve durumlarda deneyimlediğiniz şeylerdir. Mevcut durumunuzda neyin normal sesler, davranışlar ve görüntüler olarak kabul edilmesi gerektiğini belirleyin, böylece olağandışı davranışları karşılaştırmak için bir referans çerçevesine sahip olursunuz.
    • Ormanlık bir alandaki çevresel temel genellikle oldukça sessizdir ve genellikle sadece böceklerin, kuşların ve ağaçların arasından geçen rüzgarın sesleriyle kesintiye uğrar. Ayrıca loş ışıklı olabilir ve genellikle diğer insanlar tarafından seyrek olarak doldurulur.
    • Yoğun bir şehir caddesindeki çevresel temel, birden fazla aracın seslerini ve görüntülerini ve ortam gürültüsü seviyesi için normal bir ses seviyesinde konuşan insan kalabalığını içerecektir.
    • Çevresel temeller deneyimlerinize dayanır. Bunları oluşturmak, anormal olan durumları veya davranışları ayırt edebilmek için aşina olduğunuz ortamları bilinçli olarak değerlendirmenizi gerektirir.
  3. Etrafınızdaki unsurların tehlikesini belirleyin ve ölçün. Çevrenizdeki çevresel temelin ne olduğunu belirledikten sonra, olası tehlikeli durum kaynaklarını belirlemek ve değerlendirmek için etrafınıza bakın.
    • Geçmiş deneyimlerinize dayanarak ve etrafındakilerle karşılaştırarak normların dışında davranan insanları arayın.
    • Silah olarak kabul edilmeyen, ancak size veya çevrenizdekilere ciddi zarar verebilecek şeyler olan fırsat silahlarıyla silahlanmış olabilecek kişileri belirleyin. Yaygın örnekler beyzbol sopaları veya zincirler olabilir.
    • İnsanların kıyafetlerindeki silah izlerine bakın. Bir kişi gizli bir silah taşıdığında, genellikle kıyafetlerde silahın parçalarının 'izi' veya ana hatları olarak adlandırılan bir iz bırakır. Gizli bir silah taşıyıp taşımadıklarını belirlemek için şüpheli kişilerin bel bandının yakınına bakın.
    • Kalabalık alanlarda yalnız bırakılmaması gereken ancak bırakılmış olan çanta, bavul veya benzeri şeyleri arayın. Halka açık yerlerde sahipsiz çanta bırakmak patlayıcılar için yaygın bir teslimat yöntemidir.
  4. Farklı durumları planlamak için hayal gücünüzü kullanın. Muhtemel tehlikeli durumlar hakkında hayal gücünüzü serbest bırakmak her zaman iyi olmasa da, bunu zihninizde senaryolar oluşturmak ve bunları ele almanın yollarını planlamak için kullanabilirsiniz.
    • Şüpheli bir grubun size doğru geldiğini fark ederseniz, size veya etrafınızdakilere saldırmaya kalkışmaları halinde ne yapabileceğinizi düşünün.
    • Hızlı bir şekilde ayrılmanız gerekirse bulunduğunuz ortamdan çıkış yolları arayın.
    • İçinde bulunduğunuz durumda birinin silah çektiğini veya size saldırdığını düşünün. Bu olasılığı azaltmak için şimdi ne yapabilirsiniz? Yine de böyle bir şey olursa ne yapacaksınız?

Odağınızı ve Dikkatinizi Kontrol Etmek

  1. Anormal davranışların bir tehdit oluşturmadığını varsaymayın. Çoğu insan oldukça güvenli hayatlar yaşadığı için, işlerin yolunda gideceğine inanma eğilimindeyizdir. İnsanlar genellikle anormal davranışlara tepki vermek için beklerler çünkü bunu bir tehdit olarak görmek istemezler. 'Normallik Önyargısı', tehlikeli bir durumun meydana gelme olasılığı düşük göründüğü için olası tehditleri görmezden gelme eylemidir.
    • Tehlike belirtilerini ciddiye alın. Kendinize gördüklerinizin 'normal olması gerektiğini' söylemeyin.
    • Her duruma tehlikeli olabilecekmiş gibi yaklaşın. Bu, normallik önyargısının üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
  2. Dikkatiniz dağılmasın. Bir şeye o kadar çok odaklanırsınız ki etrafınızdaki potansiyel tehditleri tespit edemeyecek kadar dikkatiniz dağılırsa buna 'odak kilitlenmesi' denir. Odak kilitlenmesi son derece normal bir şeydir, ancak durumsal farkındalığınızı önemli ölçüde engelleyebilir veya azaltabilir.
    • Tehlikeli bir duruma neden olan odak kilitlenmesinin yaygın bir örneği, araba kullanırken yol yerine telefonunuza bakmaktır.
    • Bir yürüyüş parkurunda, önünüzdeki manzaralar ve sesler dikkatinizi o kadar dağıtabilir ki, çalıların arasında ayağınızın dibindeki bir yılanı fark etmeyebilirsiniz.
    • Kendinizi odak kilitlenmesi yaşarken yakaladığınızda, dikkatinizi çevrenize ve etrafınızdaki potansiyel tehditlere geri çekin.
  3. Zamana dikkat edin. Zamanın geçişi durumsal farkındalığın önemli bir parçasıdır. Zamanı takip etmek, başka türlü size olağandışı gelmeyebilecek insanların davranışlarındaki eğilimleri belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, en son ne zaman yemek yediğinizi veya dinlendiğinizi bilerek yorgunluğu önlemenize de yardımcı olabilir.
    • Birinin düzenli aralıklarla bir alanın etrafında tur attığını fark ederseniz, bir şey olmasını bekliyor olabilir. Bunda doğal olarak tehlikeli bir şey yoktur, ancak farkına varmanız tehlikeli durumlardan kaçınmanıza yardımcı olabilecek bir unsurdur.
    • Birlikte olduğunuz kişileri en son ne zaman gördüğünüzü takip edin. Örneğin, çocuğunuzu umumi bir tuvaletin dışında beklemek, onları en son ne zaman gördüğünüzü takip etmek isteyebileceğiniz bir durumdur.
  4. Rehavete karşı savaşın. Orduda, eğitimde kullanılan yaygın bir ifade 'rehavet öldürür 'dür. Rehavet, içinde bulunduğunuz durumda o kadar rahat olursunuz ki artık etrafınızdaki olası tehditleri aktif olarak tespit etmeye çalışmazsınız.
    • Zihninizin dağıldığını hissederseniz veya kendinizi odak kilitlenmesi yaşarken yakalarsanız, dikkatinizi şimdiki ana ve elinizdeki duruma geri getirin.
    • Tehlikeli senaryoların, eviniz veya sık sık gittiğiniz bir restoran gibi kendinizi çok rahat hissettiğiniz ortamlar da dahil olmak üzere her yerde meydana gelebileceğini kendinize hatırlatın.
  5. Yorgunluğun yerleşmesine izin vermeyin. Yorgunluk, dikkatli olmayı ve odaklanmayı son derece zorlaştırır. Aç, susuz veya yorgun olduğunuzda dikkatiniz dağılır. Uzun süre yemek yememenin neden olduğu düşük kan şekeri seviyeleri sizi en az uykusuzluk kadar halsizleştirebilir.
    • Yeterince uyuyarak ve iyi ve sık beslenerek kendinize iyi bakın.
    • Yorgunluk belirtileri ortaya çıktıkça farkına varın: dikkatinizi bir şeylere vermekte zorlanabilir, öfkenizin daha kısa olduğunu fark edebilir veya görüşünüz hafifçe bulanıklaşabilir.
  6. Tehditleri belirlemek için çevresel görüşünüzü kullanın. Bazen olası bir tehdide doğrudan bakarak istenmeyen dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Bazı aşırı durumlarda, olası bir tehdit, onlara bakmanızı bir şekilde onlarla etkileşime girdiğiniz şeklinde yorumlarlarsa gerçek bir tehdit haline gelebilir. Bu nedenle, nesnelere görüş alanınızın yanlarından bakma alıştırması yapın.
    • Bazı kişiler doğrudan onlara baktığınızı fark ederlerse size yaklaşabilir, hatta düşmanca davranabilirler.
    • Çevresel görüşünüzü kullanmak, çevrenizdeki tehlikeli kişilerin tam olarak neye baktığınızı bilmeyeceği anlamına gelir ve size hafif bir taktik avantaj sağlar.

Tehlikeli Durumlarda Farkında Olmak

  1. Çevrenizde yaklaşan olayları tahmin etmeye çalışın. Durumsal bir temel oluşturarak, bulunduğunuz yerde normalin nasıl görünmesi, nasıl ses çıkarması ve nasıl kokması gerektiğine dair kafanızda bir fikir oluşturursunuz. Etrafınızda meydana gelecek olayları tahmin etmek için bu temel çizgiyi kullanın, böylece sizi şaşırtmazlar.
    • Yakınınızdaki bir otoparka bir kamyonun girdiğini görürseniz, kapılarının açılıp kapanma sesini veya yedek alarmının bip sesini duyabileceğinizi tahmin edebilirsiniz.
    • Bir okul otobüsünün arkasında gidiyorsanız, bir noktada önünüzdeki çocukları indirmek için durabileceğini tahmin edebilirsiniz.
    • İnsanların birbirlerine karşı agresif davrandıklarını fark ederseniz, kavga edebileceklerini tahmin edebilirsiniz, bu da bölgeden çıkmanız gerektiğinin bir işareti olabilir.
  2. İçgüdülerinize güvenin. Bazen zihninizde durumsal temel çizgiyi belirlediniz, çevrenizdeki olası tehditleri değerlendirdiniz, olabilecek herhangi bir şeyden kaçmak için bir stratejiniz var, ancak yine de bir şeylerin yanlış olduğu hissinden kurtulamıyorsunuz. Bu hisse güvenin.
    • Vücudunuzun sizi çevreleyen uyaranları nasıl yorumladığının farkında olmayabilirsiniz, ancak insanlar tehlikeyi hissetmek için evrimleşmiştir. Kendinizi huzursuz hissediyorsanız, ancak bunun için nesnel bir nedeniniz yoksa, bu hissinize güvenin.
    • Klasik bir 'üzülmektense güvende olmak daha iyidir' vakasında, bir durum hakkında içgüdülerinize güvenmek ve oradan ayrılmak gereksiz olabilir, ancak bu konuda yüzlerce kez yanılmak, harekete geçmeden bir kez haklı çıkmaktan daha iyidir.
    UZMAN İPUCU

    Saul Jaeger, MS

    Polis Başkomiseri, Mountain View Polis Departmanı
    Saul Jaeger, Mountain View, California Polis Departmanında (MVPD) Polis Memuru ve Yüzbaşı olarak görev yapmaktadır. Saul, devriye memuru, saha eğitim memuru, trafik memuru, dedektif, rehine müzakerecisi ve MVPD'de trafik birimi çavuşu ve Kamu Bilgilendirme Görevlisi olarak 17 yılı aşkın deneyime sahiptir. Saul, MVPD'de Saha Operasyonları Bölümüne komuta etmenin yanı sıra İletişim Merkezini (sevkiyat) ve Kriz Müzakere Ekibini de yönetmiştir. California State University, Long Beach'ten 2008 yılında Acil Durum Hizmetleri Yönetimi alanında yüksek lisans derecesi ve 2006 yılında University of Phoenix'ten Adalet Yönetimi alanında lisans derecesi almıştır. Ayrıca 2018 yılında Stanford Üniversitesi Graduate School of Business'tan Kurumsal İnovasyon Liderliği Sertifikası almıştır.
    Saul Jaeger, MS Polis Komiseri, Mountain View Polis Departmanı

    Uzmanımız Kabul Ediyor. Sokakta yürürken birinin size doğru geldiğini görürseniz ve bir şeylerin yanlış gittiğini hissederseniz, bu içgüdünüze güvenin. Karşınızdaki kişiyi kırmak istemediğiniz için bunu görmezden gelmeyin, aksi takdirde kendinizi tehlikeye atabilirsiniz. Mantıklı değil ama bu her zaman olur.

  3. Tehditleri kolayca tespit etmek için kendinizi konumlandırın. Durduğunuz yer, durumsal farkındalığı sürdürme beceriniz açısından son derece önemli olabilir. Örneğin, takip edilmesi gereken çok fazla insanın bulunduğu kalabalık bir ortamdaysanız, sırtınızı bir duvara dönerek konumlanmak isteyebilirsiniz, böylece size yaklaşan herkesi görebilirsiniz.
    • Farklı durumlar farklı konumlandırma gerektirebilir, ancak her zaman kendinizi yaklaşan olası tehditleri tespit edebileceğiniz bir yere koymaya çalışın.
    • Kendinizi çıkışların yakınında konumlandırmak, bir durum meydana geldiğinde hızla kaçmanızı kolaylaştırabilir.
  4. Kişisel alanınıza girenlerin tehlikeli faktörlerini hemen belirleyin. Kalabalık şehir sokaklarında, insanların kişisel alanınıza girmesi, bir markette veya parkta olabileceğinden daha yaygın olacaktır. Kişisel alan genellikle etrafınızda kol mesafesinde bir daire olarak kabul edilir. Herhangi biri bu alana girerse (sizinle temas kuracak kadar yakın) oluşturabilecekleri olası tehditleri hızla belirleyin.
    • Ellerinde ya da görebiliyorsanız vücutlarında silah izi olup olmadığına bakın.
    • Size odaklanıp odaklanmadıklarını ya da sadece yanınızdan geçip gitmediklerini görmek için yüzlerine bakın.
    • Ellerinin nerede olduğuna ve onlarla ne yaptıklarına dikkat edin. Size saldıracaklarsa, elleri muhtemelen yumruk şeklinde olacaktır veya muhtemelen bir silah taşıyor olabilirler.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları