Basketbol Topu Nasıl Şişirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Düz bir topla basketbol oynamak oyununuzu azaltır ve antrenmanınızı engeller. Çok fazla zıplayarak basketbol oynamak da topa zarar verebilir. Mümkün olan en iyi basketbol topu için topu uygun gerginlikte şişirmeniz ve bakımını yapmanız gerekir. Eğer bir top pompanız yoksa alternatifler de var.

Adımlar

Pompa Kullanımı

  1. adım 1 bir hava pompası edinin.1Bir hava pompası edinin. Henüz yapmadıysanız toplar için iyi bir hava pompası satın alın. Pompalar çok pahalı değildir ve bulunması kolaydır. Uygun iğneye sahip bir bisiklet pompası bile kullanabilirsiniz.
    • Pompanızda zaten yoksa bir bilye iğnesi satın almanız gerekecektir.
  2. 2İğneyi bilyeye takın. İğnenizi pompaya bağlayın. İğneyi su ile nemlendirin ve bilyenin deliğine yerleştirin.
    • İğneyi soktuğunuz delik, daha küçük bir deliği olan küçük siyah kauçuk bir dairedir. Topunuz için deliği bulamazsanız üreticiye danışın.
  3. 3Pompalamaya başlayın. Topunuzu pompalamaya başlayın. Topunuzu hissederek 3-5 aralıktan sonra hava basıncını kontrol edin. Önemli olan ne kadar hava pompaladığınızı kontrol etmektir. Hava basıncını kontrol etmek için topu parmaklarınızla sıkıştırın.
    • Kontrol etmenin bir başka yolu da topu göğüs hizasında tutup bırakmaktır. Top en azından belinize kadar zıplarsa, doğru miktarda havaya sahip demektir.
  4. adım 4 kalbinizi topa vurun.4Kalbinizi topa vurun. İyice şişirilmiş bir basketbol topuna sahip olduğunuzda, onu sahalara götürmeye hazırsınız demektir. Pompalanmış bir topla oyunun tadını çıkarın. İyi pompalanmış bir toptan daha iyi bir his yoktur.

Topunuzu Pompa Olmadan Şişirmek

  1. adım 1 bir basınçlı hava kutusu kullanın.1Basınçlı hava kutusu kullanın. Evet, topunuzu pompalamak için klavye temizleyicinizi kullanabilirsiniz. Basınçlı havaya bağlı plastik uzatıcıyı çıkarın. Tüpün bir ucunu nemlendirin ve topun hava deliğine yerleştirin. Tüpün diğer ucunu hava kabının başlığına sabitleyin.
    • Top istediğiniz şekilde şişene kadar kolu basılı tutun.
    • İşlemi tekrarlayın ve gerekirse daha fazla hava ekleyin.
  2. adım 2 co2 kullanarak şişirin.2CO2 kullanarak şişirin. Topun iğnesini basketbol topunun hava soketine sabitleyin. İç lastiksiz bir lastik valf gövdesini iğneye vidalayın. Valf gövdesine bir CO2 kartuşu takın. İkisini bağlamak için bir tüp kullanmanız gerekebilir.
    • Sıkıştırılmış CO2'yi basketbol topuna boşaltmak için CO2 valfini gevşetin.
    • Topu test edin ve gerekirse daha fazla hava ekleyin.
  3. adım 3 bir lastik veya hava kaynağı kullanın.3Bir lastik veya hava kaynağı kullanın. Topa uyan iğneye sahip olduğunuz sürece, uygun adaptörlerle neredeyse her şeyi kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan diğer malzemeler bir tüp ve bir lastik valfidir. İğneyi ve hortumu önce topunuza takın ve ardından sağlıklı bir lastiğe takın.
    • Topunuzu ve çeyreklikleri bir benzin istasyonundaki lastik pompasına da götürebilirsiniz. İhtiyacınız olan diğer tek alet, topa uyan bir iğnedir.

Topunuzun Bakımı

  1. 1Topunuzu temizleyin. Zorlu bir basketbol gününden sonra, topunuzu düzgün bir şekilde sildiğinizden emin olun. Periyodik olarak temizlemek, kir ve pisliğin topun içine yerleşmesini önleyecektir. Nemli bir bez kullanın ve kurumasını bekleyin.
  2. adım 2 topunuzu saklayın.2Topunuzu saklayın. Bu, ne sıklıkta basketbol oynamak istediğinize bağlıdır. Sık sık oynuyorsanız, topunuzu iyi şişirilmiş halde tutun ve oda sıcaklığında kapalı bir yerde saklayın. Çok sık oynamıyorsanız, topunuzu hafifçe sönük tutun. Bu, topun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
    • Topu asla dışarıda bırakmayın ve çok uzun süre doğrudan güneş ışığından kaçının.
  3. 3Basketbol için kullanın. Basketbol topunuzu mahvetmenin iyi bir yolu, onu bir futbol topu gibi tekmelemektir. Herhangi bir şişme topun her şey için işe yarayacağı yaygın bir yanılgıdır. Bir basketbol topunun yapısı ve tasarımı diğer toplardan çok farklıdır. Kort için tasarlanmıştır, bu yüzden onu sahaya değil sahaya getirin.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir basketbol topu ne kadar yükseğe sıçramalıdır? Topu göğsünüzden bırakırsanız, belinize veya biraz üstüne kadar geri gelmelidir.
  • SoruTopun hava valfi topun içine düştü. Nasıl çıkarabilirim? Topa zarar vermeden valfi çıkarmanın güvenli bir yolu yoktur.
  • SoruBir topu havalandırdığım halde hala yumuşaksa ne yapmalıyım? Topunuzun uygun PSI aralığı gereksinimlerini kontrol edin. Zıplama testi yapın. Topu iki elinizle önünüzde, çenenizin hemen altında tutun. Topu bırakın ve ilk zıplama yüksekliğini not edin. Top belinizin hizasına kadar zıplarsa mükemmel demektir. Top belinizin üstünde veya altında zıplarsa, uygun şekilde pompalayın veya havasını indirin.

Video

İpuçları

  • İğneyi yerleştirmeden önce iğneyi ve deliği nemlendirdiğinizden emin olun, aksi takdirde hem topa hem de iğneye zarar verebilirsiniz.
  • Çok sayıda iğne aldığınızdan emin olun (hava pompası için) çünkü kırılabilirler.
  • Düşme testi yaparak topun düzgün şişirilip şişirilmediğini ölçebilirsiniz. Top testi yapmak için topu alt kısmı yerden 6' (72') yüksekte olacak şekilde tutun. Top yere bırakıldığında, üst kısmı 4' (49-54') yüksekliğe ulaşacak şekilde geri sıçramalıdır. Eğer top belirtilen yüksekliğin altında bir yüksekliğe ulaşırsa, topu biraz daha şişirin ve tekrar deneyin.