Futbol Topu Nasıl Şişirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol topları zaman içinde kaçınılmaz olarak düzleşir ve bir futbol topunu önerilen basınçta tutmak, düzgün çalışması için çok önemlidir. Futbol topunuzun düz olduğunu fark ettiğinizde, düşük basınç göstergeli bir pompa ve pompa ile kullanılmak üzere tasarlanmış uzun bir iğne kullanarak şişirmenin zamanı gelmiştir. Futbol topunu şişirmek için standart bir bisiklet pompası kullanmanız önerilmez.

Adımlar

Futbolu Şişirmek

  1. adım 1 bar veya p.s.i. değerini bulun
    Bir futbol topunu şişirirken ne kadar basınç kullanmanız gerektiği iki ölçü biriminden biri ile belirtilir: Bu sayı genellikle valfin etrafına basılır veya futbol topunun kullanım kılavuzunda yer alır. Futbol topunuz yıpranmışsa ve numara görünmüyorsa, BAR veya P.S.I.'yı tahmin etmek için futbol topunun boyutunu kullanabilirsiniz:
    • 5 numara: 0,8 - 1,0 BAR (11,6 - 14,5 P.S.I.)
    • Boyut 4: 0,7 - 0,8 BAR (10,1 - 11,6 P.S.I.)
    • Boyut 3: 0,5 - 0,7 BAR (7,2 - 10,1 P.S.I.)
    • 1 BAR = 14,5 P.S.I.
  2. adım 2 en büyük kıvrımları gidermek için topu yuvarlayın veya manipüle edin.
    En büyük kıvrımları gidermek için topu yuvarlayın veya manipüle edin. Top tamamen düz veya çok sönükse bunu yapmak gerekir. Daha az kırışmış ve daha az katlanmış olması için topu ellerinizle yuvarlayın.
  3. adım 3 mesaneyi (bir iç tüp) valften uzaklaştırmak için topa hafifçe vurun.
    Mesaneyi (bir iç tüp) valften uzaklaştırmak için topa dokunun. Mesane, uzun iğneyi valfe (ortasında delik olan siyah daire) sokarken delmek istemediğiniz bir iç tüptür. Futbol topunu yukarı kaldırır, sallar ve vurursanız, mesaneyi valften uzaklaştırabilirsiniz.
  4. adım 4 valf size bakacak şekilde futbol topunu çevirin.
    Futbol topunu valf size bakacak şekilde çevirin. Bunu yaptığınızda, mesane doğrudan valfin altında asılı kalacak ve hasar riskini azaltacaktır.
  5. adım 5 uzun iğneyi yağlayıcı ile nemlendirin.
    Uzun iğneyi yağlayıcı ile nemlendirin. Doğrudan iğnenin üzerine 1-2 damla yağlayıcı koyun ve parmağınızla yayarak tüm iğnenin yağlanmasını sağlayın. Özel olarak tasarlanmış valf ürünlerini, normalde silikon veya gliserin spreyleri kullanabilirsiniz. Valf yağlayıcınız yoksa iğneyi suya batırın.
  6. adım 6 uzun iğneyi pompanın içine itin.
    Uzun iğneyi pompanın içine itin. Hava pompanızın hortumunda iğnenin takıldığı bir ek olacaktır. İğneyi pompanın bu bölgesine sokun. İğnenin takıldığı yer pompanızın marka ve modeline göre değişebilir.
  7. adım 7 i̇ğneyi tamamen valfin içine yerleştirin.
    İğneyi tamamen valfin içine sokun. Çok az dirençle içeri kaymalıdır, ancak içeri sokmak için biraz güç uygulamanız gerekebilir. İğne tamamen valfe girdikten sonra, futbol topunu şişirmeye başlamak için hava pompasını açabilirsiniz.
  8. adım 8 topu üreticiye göre şişirin's recommended pressure.
    Topu üreticinin tavsiye ettiği basınca kadar şişirin. Pompa üzerindeki gösterge gerekli BAR veya P.S.I. değerini gösterene kadar hava pompasını kullanın. Örneğin, futbol topunuzun 0,5 - 0,7 BAR (7,2 - 10,1 P.S.I.) değerinde olması gerekiyorsa, gösterge bu rakamlar arasında olana kadar pompayı açık tutun.
    • Göstergede şu anda hangi BAR veya P.S.I. değerinde olduğunu gösteren bir iğne olacaktır.
    • Önerilen BAR veya P.S.I. değerinin üzerine çıkarak topu aşırı şişirmeyin.
  9. adım 9 i̇ğneyi hızlıca çıkarın.
    İğneyi hızlıca çıkarın. İstenen basınca ulaşıldığında, hava pompasını kapatabilir ve iğneyi çıkarabilirsiniz. İğneyi hızlıca dışarı çekmek, herhangi bir havanın kaçmasını önleyecektir.

Futbol Topunuzu İyi Durumda Tutmak

  1. adım 1 her kullanımdan önce futbol topunu yeniden şişirin.
    Her kullanımdan önce futbol topunu yeniden şişirin. Futbol topunuzu her kullandığınızda BAR veya P.S.I. değerini kontrol edin. Futbol topunu en uygun basınçta tutmak, futbol topunuzu en iyi durumda tutmak için çok önemlidir.
  2. adım 2 kullanırken futbol topuna nazik davranın.
    Kullanırken futbol topuna nazik davranın. Topu duvara veya asfalta fırlatmak ona zarar verir ve kırılan bir topu onarmak zordur. Topa vurun, atın ve yakalayın, ancak asla beton veya asfalt gibi sert yüzeylere atmayın.
  3. adım 3 her kullanımdan sonra futbol topunu temizleyin.
    Her kullanımdan sonra futbol topunu temizleyin. Topun üzerindeki çamur veya kiri temizlemek için ıslak bir bez veya havlu kullanın. Aşındırıcı temizleyiciler kullanmaktan kaçının, çünkü bu topun dikişlerine ve dış katmanına zarar verebilir.
  4. adım 4 futbol topunu serin ve kuru bir yerde saklayın.
    Futbol topunu serin ve kuru bir yerde saklayın. Futbol topunun üzerindeki nem ve aşırı ısıya maruz kalması topun yüzeyinde çatlamaya ve büzülmeye yol açacaktır. Kullanımlar arasında futbol topunu serin ve kuru bir yerde saklayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Valf domuz derisindeki delikle aynı hizada değilse ne yapmalıyım?
    Korkarım yeni bir futbol topu almanın zamanı geldi.
  • Soru
    İğneyi nasıl nemlendirebilirim?
    Ucunu ağzınıza sokmanız yeterlidir.
  • Soru
    Tüm valfi çıkarmam gerekiyor mu?
    Vanayı sökmeyin. Topu mahvedersiniz.

Uyarılar

  • Futbol topunuzu çok fazla şişirmeyin, çünkü bu topu esnetebilir ve muhtemelen dikişlerin patlamasına neden olabilir.

İpuçları

  • Şişirilmiş bir futbol topunu kullanmak, tam olarak şişirilmemiş bir futbol topunu kullanmaktan daha kolaydır. Futbol topunuzu ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak, daha sık şişirmeniz gerekebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Futbol
  • Düşük basınç göstergeli pompa
  • Pompa ile çalışmak üzere tasarlanmış uzun iğne