Futbol Topu Nasıl Şişirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Düzgün şişirilmiş bir futbol topu bir maçta dünyalar kadar fark yaratabilir. Hava basıncı çok az olursa top o kadar uzağa ya da düz gitmez. Hava basıncı çok fazla olursa top patlayabilir ve kesinlikle vurmak için iyi hissettirmez. Futbol topunuzun uzun ve sağlıklı bir ömrü olmasını istiyorsanız, iyi şişirilmiş ve bakımlı tutun.

Adımlar

Futbol Topunu Şişirmeye Hazırlanma

  1. adım 1 bir hava pompası ve bir bilyeli pompa iğnesi edinin.
    Bir hava pompası ve bir bilye pompası iğnesi edinin. Bulması kolaydır ve herhangi bir spor malzemeleri mağazasından bir tane satın alabilirsiniz. Kaliteli bir pompaya, hava göstergesine yatırım yapın ve elinizde bir miktar pompa iğnesi bulundurun. Bazı pompalarda dahili bir hava göstergesi bulunur. Eğer sizinkinde yoksa, düşük basınç göstergesi aldığınızdan emin olun.
    • Yağlama için biraz silikon veya gliserin yağına da ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 futbol topunuz için ideal hava basıncını belirleyin.
    Futbol topunuz için ideal hava basıncını belirleyin. Futbol topunuz için önerilen hava basıncı seviyesini bulmak için üreticinin kılavuzunu kontrol edin. Önerilen hava basıncı lbs, psi veya bar cinsinden ifade edilir ve tipik olarak 6 lbs ile 8 lbs arasında olacaktır.
    • Futbol topunuz için önerilen basınç, hava göstergenizin okuduğundan farklı bir birimle ifade ediliyorsa, dönüştürmeniz gerekir. Barı psi'ye dönüştürmek için 14,5037 ile çarpın veya diğer yöne dönüştürmek için aynı miktara bölün. Barı lbs'ye dönüştürmek için 10 ile çarpın veya diğer yöne dönüştürmek için aynı miktara bölün.
  3. adım 3 i̇ğneyi ve valfi yağlayın.
    İğneyi ve valfi yağlayın. Silikon ya da gliserin yağı kullanın ve futbol topundaki valfin içine ve çevresine birkaç damla damlatın. Bu, valfin korunmasına ve iğnenin yerleştirilmesine yardımcı olur. İğneyi de aynı yağ ile yağlayın.

Futbol Topunun Şişirilmesi

  1. adım 1 bilyalı pompa iğnesini hava pompasına takın.
    Bilyalı pompa iğnesini hava pompasına takın. Hava pompasının ucuna doğru kaymalıdır. Pompanın kilitleme mekanizması ile iğneyi kilitleyin. İğne ucunu futbol topu valfinin açıklığına yerleştirin.
  2. adım 2 pompanın kolunu tutun ve pompalamaya başlayın.
    Pompanın kolunu tutun ve pompalamaya başlayın. Top şişmeye başlayacaktır. Topu aşırı şişirmemek ve dikişlere gereksiz baskı uygulamamak için yavaş gidin.
  3. adım 3 gösterge uygun hava basıncı seviyesine ulaştığında pompalamayı durdurun.
    Gösterge uygun hava basıncı seviyesine ulaştığında pompalamayı durdurun. Hava pompanızda dahili bir gösterge varsa, göstergedeki seviye önerilen hava basıncına ulaştığında pompalamayı durdurun. Pompanızda bir gösterge yoksa, iğneyi çıkarmanız ve sertleşmeye başladığında gösterge ile basıncı düzenli olarak kontrol etmeniz gerekecektir.

Futbol Topunun Bakımı

  1. adım 1 don't abuse your soccer ball.
    Futbol topunuzu kötü kullanmayın. Duvarlara sert bir şekilde vurmaktan kaçının. Futbol topunuzun üzerine asla oturmayın veya ayakta durmayın. Bu, topun dikişlerine çok fazla baskı uygular ve eğrilmesine veya sonunda patlamasına neden olabilir.
  2. adım 2 basıncı sık sık kontrol edin.
    Basıncı sık sık kontrol edin. İdeal olarak, futbol topunuzun hava basıncını birkaç günde bir bir gösterge ile kontrol etmek isteyeceksiniz. Ne kadar sık kullanılırsa, basınç o kadar sık kontrol edilmelidir. Butil keseli toplar, lateks keseli toplardan çok daha uzun süre hava tutacaktır.
  3. adım 3 oyundan sonra topunuzun havasını hafifçe indirin.
    Oyundan sonra topunuzun havasını hafifçe indirin. Gerekli olmasa da, üreticiler bir maçtan sonra futbol topunuzun havasını biraz boşaltmanızı önerir. Bu, kullanılmadığı zamanlarda top üzerindeki baskıyı azaltır. Tekrar kullanmadan önce yeniden şişirmeyi unutmayın.
  4. adım 4 pürüzsüz veya yumuşak yüzeylerde oynayın.
    Pürüzsüz veya yumuşak yüzeylerde oynayın. Oldukça sağlam olmasına rağmen, futbol topları keskin ve aşındırıcı yüzeylere maruz kalmaya karşı savunmasızdır. Pürüzsüz ahşap zeminler, çim veya çim üzerinde oynamaya devam edin. Çakıl ve asfalt gibi yüzeyler topa zarar verebilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Normal iğneler kullanabilir miyim?
    Evet. Şişireceklerdir, ancak çok kalın olmadıklarından emin olun.
  • Soru
    Neden futbol topunun üzerine oturmamalıyım?
    Havanın bir kısmının sönmesine neden olabilir, bu da basıncın dengesizleşmesine ve topun orantısız olmasına neden olur.
  • Soru
    Bagajıma koymak için topun havasını indirip sonra tekrar şişirebilir miyim?
    Evet. Topu paketlemeden önce hafifçe söndürün ve yanlışlıkla delik açmadığınızdan emin olun.

İpuçları

  • İğneyi çıkarırken dikkatli olun.
  • İğnenin sıkıca vidalandığından emin olun.

Uyarılar

  • Top çok fazla şişirilirse tekme atmak veya kafa vurmak acı verebilir ve ekstra basınç topun dikişlerine ve mesanesine baskı yapar.