İnline Paten Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sıralı paten genellikle 'rollerblading' olarak adlandırılır, çünkü Rollerblade Inc. 1970'lerde sıralı paten üreten ilk şirketlerden biriydi. Sıralı patenler, beton üzerinde buz pateni yapmak gibi eğlenceli ve çok yönlüdür. Egzersiz yapmanın ve eğlenmenin harika bir yoludur. Temel donanım ve teknikleri öğrenmek istiyorsanız, bu harika açık hava sporunu keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Adımlar

Ekipmanı Almak

  1. adım 1 bir çift paten için uygun hale getirin.
    Bir çift paten için ölçü alın. Çoğu spor malzemeleri mağazasında, ayakkabı numaranızı uygun bir çift patenle eşleştirebilmeniz gerekir. Inline patenler, topuğunuz patenin arkasına dayanacak ve ayak bileklerinizi rahatsız etmeden dik tutacak şekilde oldukça rahat oturmalıdır. Herhangi bir şekilde gevşek olan patenlerden kaçınmak önemlidir, bu da ayak bileklerinin kolayca kırılmasına veya burkulmasına neden olabilir.
    • Inline patenlerin farklı türleri vardır: çok kullanımlı, sürat patenleri, sokak ve dublör patenleri ve özel çapraz eğitim patenleri. Yeni başladığınızda temel çok kullanımlı patenler iyidir. Hangisinin en iyi hissettirdiğini görmek için farklı çiftleri deneyin.
    • Patenin içinde ayağa kalkın. Topuklarınız ayağınıza tam oturmalı, botun içinde kaymamalı ve ayak parmaklarınızı oynatabilmelisiniz. İç astarın kalın olup olmadığını ve rahatlık için ayak parmağı çevresinde ekstra dolgu olup olmadığını kontrol edin.
  2. adım 2 uygun bir kask satın alın
    Uygun bir kask satın alın. Başınızı düşmelere karşı korumaya yardımcı olması için kask takmadan asla inline paten kaymayın. Biraz yansıtıcı bant ekleyin ve görüşün zayıf olduğu durumlarda sürücüleri varlığınız konusunda uyarın. Üzerinde güvenlik standardı işareti olan bir kask alın.
    • Kasklar, patende kullanım için Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CPSC) onaylı olmalı ve kafaya tam oturmalıdır. Ayarlanabilir çene kayışı olan bir kask alın ve kayışı sıkın, böylece kask başınızın üzerinde sallanmayacaktır.
  3. adım 3 ek güvenlik ekipmanları edinin.
    Ek güvenlik ekipmanları edinin. Herhangi bir güvenlik ekipmanı olmadan paten kayan insanlar görebilirsiniz, ancak ilk başladığınızda bazı temel güvenlik ekipmanlarını kullanmak önemlidir. Ucuzdur ve sizi maliyetli ve ciddi yaralanmalardan korumaya yardımcı olacaktır. Şunları almak isteyeceksiniz:
    • Bilek koruyucuları. Standart korumalar elinizin üst kısmını kaplar. Bazı bilek korumalarında avuç içini kaplayan bir 'kızak pedi' de bulunur.
    • Dirsek pedleri. Dirseğinizin etrafına takılan bu pedler kırılgan dirsek bölgesini düşmelere karşı korur.
    • Dizlikler. Bunların dizlerinizin etrafına tam oturduğundan ve paten kayarken hareket etmesini önlemek için hızlı bir şekilde sabitlenebildiğinden emin olun.
  4. adım 4 paten kayarken uygun koruyucu kıyafetler giyin.
    Kayarken uygun koruyucu giysiler giyin. Kendinizi sıyrıklardan korumak için paten kayarken uzun kollu ve rahat kıyafetler giyin. İnline paten bir egzersiz olduğundan, iyi nefes alan kıyafetler giyin ve kendinizi serin tutmaya yardımcı olmak için kolay hareket eden ve çok ağır olmayan kıyafetler seçin.
  5. adım 5 her zaman koruyucu giysiler giyin.
    Her zaman koruyucu giysiler giyin. Buz pateninde daha iyi olmanız yenilmez olduğunuz anlamına gelmez. Eninde sonunda bir sopaya ya da çakıl taşına takılacaksınız. Yine de düşeceksiniz. Koruyucu ekipman, sert yüzeylerde düşmelerden kaynaklanan kırılmaları ve diğer sorunları önlemek için önemlidir. Sert olmaya ve onlarsız gitmeye çalışmayın, yoksa ciddi yaralanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Başlarken

  1. adım 1 paten kaymak için düz ve kuru bir beton alan bulun.
    Paten pratiği yapmak için düz ve kuru bir beton alan bulun. Boş otoparklar, yürüyüş yolları ve diğer düz ve beton alanlar paten pratiği yapmak için harikadır. Paten kaymaya izin verildiğinden emin olun, böylece kimsenin yoluna çıkmamış olursunuz.
    • Kullanılmayan otoparkları arayın. Hafta sonları pratik yapmak için mükemmel olan büyük açık alanlar için işletmeleri kontrol edin.
    • Yerel parklarınıza bakın. Yollar ve oyun alanları paten kaymak için uygun olabilir. Sadece yasak olmadığından ve diğer park kullanıcılarının yoluna çıkmayacağınızdan emin olun.
    • Özel kaykay parkları birçok bölgede yaygındır, ancak ilk başladığınızda bir kaykay parkına gitmekten kaçının. Bunlar deneyimli olduğunuzda harikadır, ancak ilk başladığınızda biraz korkutucu ve hızlı tempolu olabilir.
  2. adım 2 patenlerinizin üzerinde durma ve dengede durma alıştırması yapın.
    Patenlerinizin üzerinde durma ve dengede durma alıştırması yapın. Bu egzersiz için bir duvarın veya başka bir desteğin yanında 'hazır pozisyonda' durun, ayaklarınız yaklaşık 6-10 inç (15-25 cm.) açık olsun, dizleriniz bükülmüş ve V pozisyonunda öne doğru itilmiş olsun.
    • Ayağa kalkmanın bir başka yolu da dizler yerde ve vücudunuzun geri kalanı dik olacak şekilde başlamaktır. Ardından, bir ayağınızı diz çökmüş halde tutarak, diğer ayağınızı paten yerde olacak şekilde öne doğru getirin (pateni çapraz konumda tutun). Avuç içlerinizi elmas veya üçgen şekli oluşturacak şekilde yerde tutarak bir önceki adımı diğer ayağınızla tekrarlayın. Ardından avuç içlerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin ve dizlerinizi tamamen düzleştirmeden yavaşça ayağa kalkın.
    • Belinizden hafifçe öne doğru eğilin ve dengenizi korumak için kollarınızı önünüze doğru uzatın. Dümdüz ileriye bakın. Pozisyonu ve patenleri hissetmek için başlangıçta bu pozisyonda dengede durma alıştırması yapın.
    • Kendinizi dengede ve sabit tutmak için ayaklarınızı omuz genişliğinde açık ve dizlerinizi hafifçe bükülü tutun.
    • Başlangıçta, çimlerin üzerinde biraz dolaşarak patenlerinizin hissine alışmayı deneyebilirsiniz. Ardından, düz bir yüzeye dönün ve hazır pozisyonu alın.
    Liz Miller, Foremost Paten Eğitmeni

    Inline paten, hızdan önce denge ve kontrol geliştirmeyi gerektirir. Patenlerin dönüşünü hissetmek için yerinde yürüyerek başlayın. Dizler bükülü ve ortalanmış bir duruşu korurken yavaş yavaş hızlanın. Dengesizliğe neden olan belden bükülmekten kaçının.

  3. adım 3 rahatlamak için küçük adımlar atın.
    Rahat etmek için küçük adımlar atın. Paten kaymaya ilk başladığınızda, kaygan bir çift ayakkabının üzerinde yürüyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz. Ağırlığınızı patenlerin üzerinde tutmayı öğrenmek, öğrenmenin en iyi yoludur. Çok sert itmeden ve gerçekten yuvarlanmadan önce küçük adımlar atın, yoksa ayaklarınız altınızdan kayar.
    • Pratik yaparken, hareketle denge duygunuzu teşvik etmek için her seferinde biraz daha hızlı gitmeyi deneyin. Hızınızı ılımlı tutun.
    • Dengenizi korumaya çalışırken muhtemelen ayaklarınızın birbirinden uzaklaştığını göreceksiniz. Dengede kalın ve ayaklarınızı tekrar birbirine yaklaştırmaya çalışın.
    • Bir ayağınızı çapraz şekilde yerleştirerek küçük adımlar atmak ve aynı hareketi diğer ayağınızla tekrarlayarak tekrar bir v harfi oluşturmak olan v yürüyüşünü deneyin. Ancak, patenler birbirine çarpacak ve sizi devirecek şekilde birleştirmeyin. Bu konuda ustalaştığınızda, dengenizi kaybetmeden hızınızı ve adım boyutunuzu yavaş yavaş artırın ve paten kaymaya başlayacaksınız.
  4. adım 4 kendinizi rahat hissetmeye başladığınızda itin.
    Kendinizi rahat hissetmeye başladığınızda itin. Bir ayağınızla ileri doğru bir adım attığınızda, diğer ayağınızla itin ve ayarladığınız ayağınızla ileri doğru süzülün. Adımdan sonra itme ayağınızı öne getirin ve ağırlığınızı ona verin. Ardından diğer ayağınızla itin. Ayaklarınızı değiştirmeye devam edin. Paten kayıyorsunuz.
    • Kayarken her iki ayağınızın üzerinde dengede durmayı öğrenin. İtme ve kayma hareketini yaparken ağırlığı arka ayağınızdan ön ayağınıza aktarın. Normal hissetmeye başlayana kadar bunu gerçekten yavaşça yapın.
    • Bir süre sonra sadece tek ayak üzerinde kayma alıştırması yapın. Her bir ayağınız üzerinde bağımsız olarak ne kadar rahat olursanız, o kadar iyi bir patenci olursunuz. Sırayla önce sol ayağınızla, sonra sağ ayağınızla kayın ve daha rahat olabilmek için kaymayan ayağınızı yerden kaldırın.
  5. adım 5 fren balatasını kullanarak durmayı öğrenin.
    Fren balatasını kullanarak durmayı öğrenin. Bazı yeni başlayanlar bir şeye çarparak durmayı sevse de, bir kez başladıktan sonra durmanın duvara çarpmayı içermeyen çeşitli farklı yolları vardır. Rahatça durmayı öğrenebilirseniz patenlerinizde daha rahat edersiniz.
    • Çoğu inline patenin arkasında fren balataları bulunur. Durmak için bir ayağınızı diğerinin önüne koyun ve geriye doğru eğilirken ön ayağınızın parmak ucunu kaldırarak topuk freninin yere sürtünerek sizi yavaşlatmasına yardımcı olun. Pratik yapmak için yavaş gidin.
    • Patenleriniz üzerinde daha rahat olduğunuzda, V şekli oluşturmak için ayak bileklerinizi içeri veya dışarı çevirebilir veya T şekli oluşturmak için bir pateni diğerine dik olarak koyabilirsiniz. Bu, buz patenlerinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir ve tekerlekleri sizi yavaşlatan frenler gibi kullanmanızı sağlar.
      • Öne doğru eğilin, ön dizinizi bükerek ağırlığı ön ayağınıza kaydırın.
      • Arka ayağınızı, diziniz düzleşecek ve paten tekerlekleri yere doğru kayacak şekilde, neredeyse yere düz basacak şekilde yerleştirin.
      • Arka ayak üzerindeki baskıyı hafifçe vurarak artırın ve yumuşak bir duruş yapmak için ayağı bu konumda sıkıca kilitleyin
      • Orta seviyede bir patenci olduğunuzda bu yöntemi uygulamaya başlayın. Fren pedi olmayan ayağınızı arka ayak olarak tutarak pratik yapın ve bu frende ustalaştığınızda fren pedini çıkarabilir ve diğer ayağınızla da pratik yapabilirsiniz.
    • Çok yüksek hızlarda gidiyorsanız, diğer yöntemleri kullanarak yavaşladıktan sonra fren balatalarını kullanın. Aksi takdirde balatalar çok kolay hasar görebilir.
  • Öne doğru eğilin, ön dizinizi bükerek ağırlığı ön ayağa kaydırın.
  • Arka ayağı, diz düzleşecek ve paten tekerlekleri neredeyse düz bir şekilde yere doğru kayacak şekilde yerleştirin.
  • Arka ayak üzerindeki baskıyı fiske vurarak artırın ve yumuşak bir duruş yapmak için ayağı bu konumda sıkıca kilitleyin
  • Orta seviyede bir patenci olduğunuzda bu yöntemi uygulamaya başlayın. Fren pedi olmayan ayağınızı arka ayak olarak tutarak pratik yapın ve bu frende ustalaştığınızda fren pedini çıkarabilir ve diğer ayağınızla da pratik yapabilirsiniz.

Güvende Kalmak

  1. adım 1 düzgün düşmeyi öğrenin.
    Düzgün düşmeyi öğrenin. Düştüğünüzde dizlerinizi bükün, kollarınızı açın ve ağırlığınızı bilek korumalarınıza vermek için öne doğru düşerek kayarak durun. Bunu doğru yaparsanız, dizliklerinizin ve diğer pedlerinizin üzerine doğru düşmeniz gerekir ve ayağa kalkıp tekrar deneyebilirsiniz.
    • Her patenci eninde sonunda düşer. Genellikle ilk başladığınızda değil ama biraz rahat ve ukala olduğunuzda gerçekleşebilir. Kendinizi mümkün olduğunca güvende tutmak için her zaman koruyucu pedlerinizi takmanız önemlidir.
  2. adım 2 yavaş gidin.
    Yavaşça kayın. Gittikçe daha rahat olsanız bile orta hızda kaymak önemlidir. Elbette hızlı gitmek eğlencelidir, ancak kendinizi olabildiğince güvende tutmak için yolunuza çıkabilecek engellerin farkında olmak önemlidir.
  3. adım 3 dikkatli olun...
    Tetikte olun. Bir patenci olarak etrafınızdakilere karşı tetikte olmak sizin sorumluluğunuzdur, bunun tersi değil. Yürüyüş yolları, parklar ve benzer yerlerdeki diğer kullanıcılara paten kaymanızın onların da keyfini tehdit etmediğini gösterin. Akılda tutulması gerekenler şunlardır:
    • Yayalara, bebek arabalarına, küçük çocuklara, varlığınızı fark etmeyen insanlara, bisiklet sürücülerine ve çevrenizdeki ani değişikliklere karşı her zaman gözünüzü dört açın.
  4. adım 4 pratik yapmaya devam edin.
    Pratik yapmaya devam edin. Denge, kayma ve durma konusunda rahat olduğunuzda, dönüşler yapmak ve ardından rampalara hazırlanmak, yarışmak, taşlamak ve hatta rekabet etmek gibi inline patenin daha gelişmiş unsurlarını öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Paten kaymayı öğrenmek ne kadar sürer?
    Bu her şeyden çok size bağlıdır. Birçok kişi ilk günden sonra paten kaymaya, dönmeye ve düşük hızda durmaya başlayabilir. Çoğu insan 1-2 ay sonra kendini tamamen rahat hisseder. Bununla birlikte, düşünmeden sorunsuz ve akıcı bir şekilde hareket etmek yıllar alabilir.
  • Soru
    Eğer paten kaymayı biliyorsam, sıralı paten kaymak daha mı kolay olacak?
    Bir dereceye kadar, ancak inline paten çok daha fazla denge gerektirir, bu yüzden muhtemelen bunun üzerinde biraz çalışmanız gerekecektir.
  • Soru
    Düşme endişesi olmadan nasıl odaklanabilirim?
    Daha deneyimli bir partnerle paten kaymayı deneyin. Düşecekmiş gibi hissederseniz onlara tutunun. Dengenizi korumanıza yardımcı olacaklardır.

Video

İpuçları

  • Adım atmayı öğrendikten sonra, yeni başlayanlar için kaymanın en iyi yolu topuklarınızı bir araya getirerek bir 'v' şekli oluşturmaktır. Sonra bir 'v' oluşturarak ileri doğru adım atmaya başlayın ve kısa süre sonra gerçekten kaydığınızı fark edeceksiniz. Yüksek veya geniş adımlar atmayın ve dizlerinizi bükülü tutun.
  • Hava sıcak olduğunda yanınıza su alın. Güneş kremi, şapka ve iyi örtüler giymeyi de ihmal etmeyin.
  • Susuz kalma ihtimalinize karşı yanınızda su taşıyın, ayrıca kesiklerinizi eve dönecek kadar iyi temizleyebilirsiniz.

Uyarılar

  • Düşme riskiniz olduğundan ıslak yollarda sürmeyin. Ancak yolda ıslak bir yolla karşılaşırsanız, bir ayağınızı neredeyse düz bir çizgi halinde diğerinin önüne getirerek patenlerinizi makas pozisyonuna getirin. Aynı yöntem, sopa veya kayalarla dolu bir alan gibi engelleri aşmak için de kullanılabilir.
  • Her paten kayışından önce fren balatalarınızı kontrol ettiğinizden emin olun. Eğer aşınmışlarsa değiştirmelisiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Inline patenler
  • Güvenlik donanımı
  • Su