Silt Çit Nasıl Kurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir tepeden akan tortu, bir inşaat sahasını bozmanın veya bir tatlı su kaynağını kirletmenin en kolay yollarından biridir. Silt çitler, tortuyu yakalayan ve sudan filtreleyen özel bir malzeme kullanır. Su akışını kısıtlamaya çalışıyorsanız, bir yamacın dibine bir silt çit kurmalısınız. Bir silt çit kurmak için tahta kazıklara ve silt çit kumaşına ihtiyacınız olacaktır. Doğru adımları izlerseniz, etkili bir silt çit kurabilirsiniz.

Adımlar

Kumaş Silt Çit Kurulumu

  1. adım 1 4-8 inç (101,6-203,2 mm) derinliğinde bir hendek kazın.
    4-8 inç (101,6-203,2 mm) derinliğinde bir hendek kazın. Bir kürek veya beko kullanın ve suyun birikebileceği bir eğimin dibinde 4-8 inç derinliğinde (101,6-203,2 mm), 4 inç genişliğinde (101,6 mm) bir hendek kazın. Hendek kavisli olmalı veya J kancası gibi görünmelidir, böylece su kumaşın arkasında birikir.
  2. adım 2 tepenin aşağı eğimine ahşap kazıklar çakın.
    Tepenin aşağı eğimine ahşap kazıklar çakın. Hırdavatçıdan 2 inç kalınlığında (50,8 mm), 4 fit uzunluğunda (1,21 m) direkler satın alın. Kazıklar hendeğin alt kısmına yerleştirilmelidir. Kazıkları 1 fit (0,30 m) (304,8 mm) zemine çakmak için bir çekiç kullanın. Her bir kazığı 3-5 feet (0,91-1,5 m) (1 - 1,5) metre yan yana yerleştirin ve ahşap kazıkları hendeğin tüm uzunluğu boyunca geçirin.
  3. adım 3 açmanın her iki ucuna 1,5 fit (0,5 m) (45,72 cm) yukarı eğimli iki kazık yerleştirin.
    Hendeğin her iki ucuna 1,5 fit (0,5 m) (45,72 cm) yukarı eğimli iki kazık yerleştirin. Bu direkler çitinizin ucunda olacak ve akışın çitin kenarlarından geçmesini engelleyecektir. Bu direkleri de diğer ahşap kazıklarda yaptığınız gibi çakın. Çitiniz şimdi biraz kavisli görünmelidir.
  4. adım 4 silt çiti kazıkların etrafına sarın ve zımbalayın.
    Silt çiti kazıkların etrafına sarın ve zımbalayın. Silt çit malzemesini nalburdan ya da internetten satın alabilirsiniz. İstediğiniz çitin uzunluğunu ölçün, böylece tüm çit için ne kadar silt çit kumaşına ihtiyacınız olacağını bilirsiniz. Silt çit kumaşını açın ve kumaşın alt kısmı hendeğin içinde kalacak şekilde kazıkların üzerine sarın. Silt çiti kazıkların bir tarafına sararken, kumaşı kazıklara tutturmak için bir zımba veya çekiç tabancası kullanın.
    • Silt çit kumaşı, suyun akmasına izin verirken tortuyu filtreleyebilen özel bir malzemeden yapılmıştır.
    • 100 feet (30,48 m) kumaş çoğu silt çiti kaplayacaktır.
  5. adım 5 hendeği toprakla doldurun.
    Hendeği toprakla doldurun. Hendeği toprakla doldurmak için bir kürek kullanırken kumaşın alt kısmını hendeğin içinde tutun. Toprağı silt çit malzemesinin üzerine yığarak malzemenin toprak altında kalmasını sağlayın. Tüm hendek tekrar dolana kadar hendeğin uzunluğu boyunca devam edin. Tüm toprağı doldurduğunuzda silt çitiniz tamamlanmış olacaktır.
  6. adım 6 silt çitleri hendeklerin veya akarsuların karşısına yerleştirmeyin.
    Silt çitleri hendeklerin veya akarsuların karşısına yerleştirmeyin. Sürekli akan su, bir silt çitin kaldıramayacağı kadar çok sudur. Silt çitler en iyi suyun aktığı yerlere değil, suyun biriktiği yerlere konur.

Silt Çitin Bakımı

  1. adım 1 kırılır veya patlarsa çiti onarın.
    Kırılır veya patlarsa çiti onarın. Şiddetli bir yağmur varsa, silt çitinizin kırılması veya patlaması mümkündür. Bu durumda, düşen tahtaları yenileriyle değiştirmeli ve çit kumaşında yırtık veya sökük olmadığından emin olmalısınız. Eğer varsa, yeni çit kumaşı satın alın ve eski kumaşı değiştirin.
  2. adım 2 suyun biriktiğinden emin olmak için çiti izleyin.
    Suyun biriktiğinden emin olmak için çiti izleyin. Eğer su silt çitin uçlarından akıyorsa, neredeyse hiçbir işe yaramaz. Suyun çitin kumaşının arkasında biriktiğinden ve silt çit kumaşından süzüldüğünden emin olun. Eğer öyle değilse, tasarımınızı değerlendirmeli ve çitin her iki ucuna eğimden yukarı doğru kazıklar yerleştirdiğinizden emin olmalısınız.
    • Eğer su silt çitin uçlarından akıyorsa, bunun için daha iyi bir yer bulmanız gerekecektir.
  3. adım 3 şiddetli bir yağıştan önce ve sonra çiti inceleyin.
    Şiddetli bir yağıştan önce ve sonra çiti inceleyin. Düzgün çalıştığından ve hasar görmediğinden emin olmak için yağıştan önce ve sonra çiti gözden geçirin. Silt çitlerin şiddetli yağmurdan sonra kırılma olasılığı yüksektir.
  4. adım 4 çiti her 5 ila 8 ayda bir değiştirin.
    Çiti her 5 ila 8 ayda bir değiştirin. Kendi kendine monte edilen silt çitler tipik olarak 5 ila 8 ay arasında dayanır. Bu noktadan sonra, küflenmiş veya hasar görmüş ahşap kazıklarla birlikte silt kumaşın da değiştirilmesi gerekecektir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları