Bir Spor Nasıl İcat Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Aynı eski sporları yapmaktan sıkıldığınızda ya da size tam olarak uyan bir spor bulamadığınızda, tamamen size ait bir spor icat edin. Mevcut sporlarda sevdiğiniz şeylere bakın ve bu hedefleri ve kuralları size daha iyi uyacak şekilde uyarlayın. Kurallar, ekipmanlar ve bir oyun alanı bulun. Bu sporu denemek ve geliştirmenize yardımcı olmak için birkaç arkadaş edinin.

Adımlar

Basit Bir Oyun İcat Etmek

  1. adım 1 bazı spor malzemeleri toplayın.
    Bazı spor ekipmanlarını toplayın. Bir spor icat etmek istiyorsanız, ne tür toplara, raketlere veya sopalara ve kale tipi ekipmanlara sahip olduğunuzu görmeniz gerekir. Kendi evinizin etrafına bakın ve arkadaşlarınıza da sorun. Eğer her oyuncunun kendi sopasını ya da topunu kullanması gerekiyorsa, yeterince malzemeniz olduğundan emin olun.
    • Bir golf topu, bir beyzbol sopası, bir futbol kaskı ve bir raket bulabilirsiniz. Her şeyi almak zorunda değilsiniz ama en azından elinizdekilerin bir listesini yapın.
    • Hiç spor ekipmanınız yoksa, hiç ekipmana ihtiyaç duymayan bir spor yapın. Sadece vücudunuzu ve çevrenizi kullanın. Koşu, göğüs göğüse mücadele veya egzersizi bir spora uyarlayın.
    • Oyun için spor dışı ekipmanlar kullanın. Kovalar, süpürgeler, taşlar, sopalar, sandalyeler, kutular, battaniyeler veya bir şekilde bir spor için kullanabileceğiniz diğer ev eşyalarını arayın.
  2. adım 2 puanlamanın nasıl işlediğini açıklayın.
    Skorlamanın nasıl işlediğini açıklayın. Oyuncuların oyunda nasıl sayı yaptıklarını bulun. Bir şeyi en uzağa atmalarını ya da bir topa en çok vurmalarını sağlayın. Belirli bir puana ulaşmaları gerekip gerekmediğini ya da en iyi skoru veya performansı yapanın kazanıp kazanmayacağını seçtiğinizden emin olun.
    • Örneğin, kazanmak için en çok puanı sizin atmanız gerekebilir. Golf topunu farklı mesafelerden kaska vurmak için raketi kullanarak puan kazanabilirsiniz.
    • Puanlama illa puan olmak zorunda değil. Bir görevi ilk tamamlamak, bir başarıyı en iyi şekilde gerçekleştirmek veya bir şeyi en çok kez yapmak olabilir.
  3. adım 3 oyununuz için bir dizi kural belirleyin.
    Oyununuz için bir dizi kural belirleyin. Oyununuz için tamamen yeni kurallar oluşturmak zorunda değilsiniz, sadece bildiğiniz diğer oyunların kurallarını kullanın. Kuralların oyunculara ne yapmaları gerektiğini ve ne yapmalarına izin verilmediğini söylediğinden emin olun. Farklı sporların kurallarını birleştirin, böylece birbirlerine uyarlar.
    • Örneğin, çoğu sporda oyuncuların içinde kalması gereken sınır çizgileri vardır. Eğer bir sınır çizgisini geçerseniz, diğer oyuncu veya takım oyunun kontrolünü ele geçirir.
    • Oyuncuların birbirlerine dokunmasıyla ilgili kurallar koyun. Futbol, neyin kabul edilebilir olduğuna dair düzenlemelerle oyuncuların fiziksel temas kurmasına izin verir. Oysa beyzbolda çok az temas vardır.
    • Futbolda topa vurma, futbolda topu atma ve yakalama ya da beyzbolda kaleyi tutma gibi ekipmanların nasıl kullanılacağına dair kurallar ekleyin.
  4. adım 4 oynayabilecek oyuncu sayısını belirleyin.
    Oynayabilecek oyuncu sayısını belirleyin. Oyununuzun teke tek mi yoksa takımlarla mı oynanacağına ya da her ikisiyle de çalışıp çalışmayacağına karar verin. Kesin bir sayı olması gerekiyorsa, kaç tane olduğunu bildiğinizden emin olun. Eğer oyun farklı sayıda oyuncu ile oynanabiliyorsa, bu size daha fazla özgürlük sağlayacaktır.
    • Örneğin, tenis sadece iki ya da dört oyuncuyla oynanabilirken, basketbol iki ila on ya da daha fazla oyuncuyla oynanabilir.
  5. adım 5 sporu oynamak için açık bir yer bulun.
    Sporu yapmak için açık bir yer bulun. Oynamak için yeterli alanınız olduğundan emin olun. Binalardan ve yolunuza çıkabilecek diğer şeylerden uzak durun. Çoğu spor için etrafta koşacak alana ihtiyacınız olacaktır. Evinizden uzaklaşmadan önce ailenize sorun.
    • Herhangi bir sınıra veya başlangıç çizgisine ihtiyacınız varsa, ağaçları veya çimlerin kenarını kullanın. Eğer konileriniz veya ipiniz varsa, bunları da çizgi oluşturmak için kullanın.

Gelişmiş Yönergeler Oluşturmak

  1. adım 1 mevcut sporların kurallarına ve hedeflerine göz atın.
    Mevcut sporların kurallarına ve amaçlarına göz atın. Bildiğiniz sporları araştırın. Nasıl oynandıklarını, kuralların neler olduğunu, nasıl kazandığınızı ve hangi cezaların olduğunu görün. Birçok spor hakkında bilgi edinerek, neleri sevip neleri sevmediğinizi görebilirsiniz.
    • Sporunuzun içermesini istediğiniz çeşitli sporlardan özelliklerin bir listesini oluşturun. Bir beyzbol sahasının düzenini, bocce topunun oyun özelliklerini ve futbolun cezalarını ele alabilirsiniz.
    • Zaten var olan bir sporun varyasyonu olan bir şey yaratmak istemiyorsanız, her spordan bir veya ikiden fazla özellik almayın.
  2. adım 2 sporun temel amacını ana hatlarıyla belirleyin.
    Sporun temel amacını ana hatlarıyla belirtin. Oyunun nasıl oynandığını ve kazananın nasıl belirlendiğini yazın. Her oyuncunun veya takımın ne yapması gerektiği ve ne yapmasına izin verilmediği konusunda mümkün olduğunca açık olun. Bir zaman sınırı olup olmadığına veya oyunun belirli bir skora veya hedefe ulaşılana kadar devam edip etmeyeceğine karar verin.
    • Takımların dönüşümlü mü oynayacaklarına yoksa oyunun takımlar arasında rastgele mi gidip geleceğine karar verin.
    • Örneğin, voleybolda her takım belirli zamanlarda servis atar, ancak takımlardan biri topu kaçırana kadar oyun ileri geri gider. Beyzbolda takımlar sırayla vuruş yapar ve sahaya çıkar.
    • Futbol gibi birçok sporun zaman sınırı vardır ve kazanan en çok puana sahip olandır. Tenis gibi diğerleri ise belirli bir puan değerine ulaşılana kadar oynanır.
  3. adım 3 i̇deal oyuncu sayısını belirleyin.
    İdeal oyuncu sayısını belirleyin. Sporun takım gerektirmesini istiyorsanız, belirli bir sayı mı olması gerektiğine yoksa değişip değişmeyeceğine karar verin. Diğer taraftan, teke tek bir oyun olmasını istiyorsanız sporu farklı bir şekilde planlayın. En popüler sporlardan bazılarının çeşitli oyuncular için uyarlanabilir olduğunu unutmayın.
    • Futbol, basketbol, ultimate frizbi ve futbol gibi sporlar çeşitli oyuncu sayılarını barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Tipik olarak takım başına en az iki kişi ve en fazla on veya on bir kişi gerektirir, ancak oyun aradaki herhangi bir sayı ile oynanabilir.
    • Ping pong, tenis ve raketbol gibi oyunlarda ise çoğu durumda en az iki, en fazla dört kişi gerekir.
    • İdeal oyuncu sayısını belirleyin, ancak oyunun farklı oyuncu sayıları için nasıl uyarlanabileceğini de not edin.
  4. adım 4 oyunun çalışması için gerekli olan tüm kuralları yazın.
    Oyunun çalışması için gerekli olan tüm kuralları yazın. Geniş kapsamlı başlayın ve ayrıntılara doğru genişletin. Sporun işe yaraması için yeterli sayıda kural olduğundan emin olun, ancak oyuncuların öğrenmesi için kafa karıştırıcı olacak kadar çok olmasın. Yeni başlayanlar için beş ila on temel kural belirleyin.
    • Çok sayıda kural üzerinde beyin fırtınası yapabilir ve ardından bunları önem sırasına göre sıralayabilirsiniz. Gerekli olmayanlardan kurtulmak için bir eleme sürecinden geçin.
    • Kurallar oyuncuların ne yapması gerektiğini, ne yapmalarına izin verildiğini ve ne yapmalarına izin verilmediğini içerir. Örneğin, oyuncular yürümelidir, zıplamalarına izin verilir ancak koşamazlar.
    • Sporun gelişiminin ilk aşamasında araştırdığınız, halihazırda var olan sporlardan çeşitli kuralları dahil edin.

Yeni Bir Saha ve Ekipman Tasarlama

  1. adım 1 sporunuzu yapmak için gereken ekipmanı oluşturun.
    Sporunuzu oynamak için gereken ekipmanı oluşturun. Diğer sporlarda kullanılan topları, raketleri veya ekipmanları kullanın veya tamamen yeni bir şey bulun. Ekipmanı, oyunu oynamak için gerekli olan eylemleri gerçekleştirecek şekilde düzenleyin. İhtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan ama fazladan hiçbir şeye sahip olmadığınızdan emin olun.
    • Eğer sporunuz bir topla oynanıyorsa, başka bir spordan sizin sporunuza uyan mevcut bir top bulun. Mevcut bir top bulamıyorsanız, kauçuk, plastik, deri veya kumaştan bir top yapmayı deneyin.
    • Yeni kaleler, topa vurmak veya topu fırlatmak için sopalar ya da oyunun işlemesi için gerekli olan diğer nesneleri inşa edin.
    • Sporla ilgili olmayan şeyleri bile sporunuzda işe yarayacak şekilde uyarlayın. Mutfak gereçlerini, temizlik malzemelerini, oyuncakları veya diğer günlük eşyaları sporunuz için kullanın.
  2. adım 2 oyuncuların giymesi için etkili bir üniforma yapın.
    Oyuncuların giymesi için etkili bir forma hazırlayın. Yaptığınız spor özel bir ekipman ya da üniforma gerektiriyorsa, bunu kendiniz yapmanız gerekebilir. Uygun bir üniforma oluşturmak için gömlek ve pantolon gibi temel kıyafetleri kullanın. Genel üniforma tasarımınıza gerekli güvenlik ekipmanlarını dahil ettiğinizden emin olun.
    • Örneğin, at nalı gündelik kıyafetlerle oynanabilirken, buz hokeyi en azından paten gerektirir, ancak oyuncular genellikle bir kask, pedler ve sıcaklık için ekstra katmanlar giyerler.
    • Raketbol ve tenis belirli bir üniforma gerektirmez, ancak dar ve rahat kıyafetler giymek oynamayı kolaylaştırır.
    • Oynamak için ideal kıyafetin ne olacağını düşündüğünüzü not edin, ancak bir oyuncunun ihtiyaç duyması halinde üniformayı değiştirebileceği yolları da ekleyin.
  3. adım 3 oyun alanı için temel bir tasarım çizin.
    Oyun sahası için temel bir tasarım çizin. Mevcut spor sahalarının düzenlerine göz atın. En kullanışlı olan düzeni seçin ve uyarlayın. Basit bir tasarım çizmek için büyük bir kağıt ve kalem alın. Bir tür bilgisayar tasarım yazılımınız varsa, ayrıntılı bir versiyon hazırlayın.
    • Sahanın düzenini oyunun amacına uygun olarak tasarlayın. Eğer çok fazla koşu varsa, uzun bir oyun alanı isteyebilirsiniz. Eğer oyun hareketsiz durarak oynanıyorsa, alanı küçük tutun.
    • Sınır çizgilerini, skor bölgelerini, ceza kutularını, başlangıç çizgilerini ve sahanın oyunun oynanması için hayati önem taşıyan diğer belirli yönlerini ekleyin.
    • Oyun alanının her bir parçasının boyutlarını yazdığınızdan emin olun çünkü çiziminiz muhtemelen ölçekli olmayacaktır.

İnsanların Sporunuzu Oynamasını Sağlamak

  1. adım 1 sporunuzu adlandırın.
    Sporunuza isim verin. İcat sürecinin son adımı yeni sporunuza bir isim vermektir. Bu ismi oyunla ya da sporun hedefiyle ilişkilendirmeye çalışın. İnsanların ilgisini çekecek akılda kalıcı bir şey olsun. Söylemesi ve insanların hatırlaması kolay olmalı, yoksa tutmaz.
    • 'Hooskerdoodlerama' gibi çok karmaşık bir isim vermeyin ama 'Throwball' gibi de çok açık olmamasına dikkat edin.
    • 'Prawdle', 'Malinny' veya 'Bindleboo' gibi isimler düşünün.
  2. adım 2 i̇nsanlara sporu anlatın.
    İnsanlara sporu anlatın. Bir grup arkadaşınızı bir araya getirin ve onlara sporu anlatın. Onlara amaçtan, kurallardan ve oynamak için kullandığınız şeylerden bahsedin. Onlardan bu konuda geri bildirim isteyin ve nasıl geliştirilebileceğini sorun.
    • Yazdığınız kurallara ve elinizdeki saha veya ekipman çizimlerine bakmalarına izin verin. Bu, oyunun nasıl işlediğine dair daha iyi bir fikir edinmelerine yardımcı olur.
    • Mantıklı olup olmadığını ve oyunun genel fikrini hatırlayıp hatırlamadıklarını görmek için size sporun bir özetini vermelerini isteyin.
  3. adım 3 sporu bir grup insanla oynayın.
    Sporu bir grup insanla oynayın. İnsanlardan sporu oynarken size katılmalarını isteyin. Sahanın basit bir versiyonunu kurmak için halka açık bir yer bulun. İnsanlara ne giyeceklerini söyleyin veya üniforma sağlayın. İhtiyacınız olan ekipmanı getirin. Herkese sporu nasıl oynayacaklarını anlatın ve başlayın.
    • Eğer onlarla birlikte oynuyorsanız, herkesin doğru şekilde oynadığına ve kurallara uyduğuna dikkat ettiğinizden emin olun. Mucit sizsiniz, dolayısıyla hakemlik yapmanız ve oyunculara koçluk yapmanız da gerekiyor.
    • Oyunun nasıl gittiğine dikkat edin ve sonrasında neyin iyi neyin kötü gittiğine dair notlar alın. Bu notları bir sonraki oyunda ayarlamalar yapmak için kullanın.
    • Oyunculardan oyun hakkında size geri bildirim vermelerini isteyin. Onlara anlamanın ve oynamanın kolay olup olmadığını sorun. Eğlenip eğlenmediklerini ve oyunun iyi akıp akmadığını veya çok karmaşık olup olmadığını sorun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Uydurma sporumu nasıl tanıtabilirim?
    Sporunuzu arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın, okul çevresinde reklamını yapın ve sınıf arkadaşlarınızı sizinle oynamaya davet edin, hatta belki oyunu internette paylaşın! (Çok tanınır hale gelirse başkalarının oyundan pay almaya çalışabileceğini unutmayın).
  • Soru
    Spor iki farklı spor türünden oluşabilir mi?
    Evet, ancak hangi iki spora benzediğinin belli olmasına izin vermeyin.
  • Soru
    Su balonlu top sporları var mı?
    Eğer su balonları olsaydı, bu bir 'top' sporu olmazdı. Ancak daha çok paint balling veya tag ile ilgili bir şey olabilir. Su 'balonu' bir şey haline gelebilir, bu yüzden iyi fikir!

İpuçları