Boksta Jab Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boks sporunu öğrenmek istiyorsanız, yumruk ringdeki kaderinizi belirleyecek hızlı ve uzun menzilli bir yumruktur. Aynı zamanda en sık attığınız yumruk da olabilir çünkü en zayıf yumruklardan biri olmasına rağmen yumruklarnakavttan ziyade puan kararlarıyla kazanmanıza yardımcı olabilir. Büyük boksör Muhammed Ali'nin attığı yumrukların %90'ından fazlası yumruktu. Bir jabın amacı rakibinizi sizden uzak tutmak, ona biraz acı vermek, onu yavaş yavaş yıpratmak ve daha güçlü yumruklar için onu hazırlamaktır.

Adımlar

Temel Bilgilerde Uzmanlaşmak

  1. Boks duruşuna geçin. Bu makale boyunca sol yumruğu kullanacağız - sağ yumruk için her şey tersine çevrilmiştir. Şimdilik, sol ayağınızı sağ ayağınızın önüne yerleştirin, ayaklarınız hafifçe içeri doğru açılı olsun, ancak yine de rakibinize doğru baksın. Çenenizi korumak için ellerinizi yukarı kaldırın, dirseklerinizi aşağı doğru kıvırın, çenenizi aşağıda tutun ve kalçalarınızın ayaklarınızın üzerinde olduğundan emin olun.
    • Vücudunuzu ve ellerinizi rahat tutmanız önemlidir. Dizlerinizi hafifçe bükün ve arka topuğunuzu biraz yukarı kaldırın. Duruşta rahat olmak için zıplayın. Ayaklarınızın omuz genişliğinde açık olduğundan ve ön ayağınızın çoğunlukla ileriyi, arka ayağınızın çoğunlukla dışarıyı gösterdiğinden emin olun.
    • Hangi ayağınız öndeyse o elinizle yumruk atacaksınız. Jab, rakibinize çapraz yumruktan daha yakın olan ve düz bir şekilde dışarı çıkan bir yumruktur.
  2. Dirsekleriniz içeride ve sağ eliniz sol elinizden biraz daha yukarıda olacak şekilde öne doğru eğilin. Sağ eliniz çenenizi koruyarak savunma yaparken, sol eliniz yukarıda, vurmayı bekliyor. Eğer rakibinizden daha uzunsanız ve yüzünüze doğru düz bir sağ yumruk atma ihtimali düşükse, daha fazla güç ve görünürlük için sağ elinizi aşağıda tutabilirsiniz. Aksi takdirde, savuşturmak veya engellemek için çenenizde hazır tutun.
    • Şu anda jab vuruşunuz için en uygun pozisyondasınız. Şimdi yumruk kolunuzdan değil göbeğinizden gelirken, kendinizi yumrukla fırlatmamanız önemlidir. Bunun için daha iyi bir yumruk elde edemezsiniz. Hafif, doğal bir dönüş hissetmelisiniz, ama hepsi bu.
  3. Ağırlığınızı öne aktarın ve yumruk atın. Aynı anda arka (sağ) ayağınızı kaydırın (ancak yerden kalkmasına izin vermeyin) ve sol kolunuzu hızlı, güçlü bir yumruk atarken ağırlığınızı sol ayağınıza verin. Sol ayağınızın topuğunu hafifçe kaldırırken tüm sol tarafınızı öne doğru seğirin. Eliniz öne doğru gelirken vücudunuzun ağırlığı da aynı anda öne doğru gelmelidir.
    • Çenenizi omzunuzun arkasında tutun. Aslında, omzunuz çenenizle buluşmalı ve normal duruşunuzdan daha fazla koruma sağlamalıdır.
    • Yumruğu sanki bir boruya yumruk atıyormuş gibi dümdüz dışarı atın. Dirseklerinizi yumruğunuzla ve vücudunuzun geri kalanıyla aynı hizada tutun. Hiçbir parçanız gereksiz yere dışarı çıkmamalı -- yoksa kolay bir vuruş istiyorsunuz demektir.
    • Yumruğunuzu kalçalarınız ve omuzlarınızla yönlendirin.
  4. Avuç içinizi aşağı döndürdüğünüzden emin olun. Ellerinizi çenenizde tuttuğunuzda, başparmaklarınız size dönüktür. Ancak yumruk atmaya başladığınızda, avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde ellerinizi döndürün, başparmaklar tamamen yataydan biraz daha aşağıda olsun. Bunu hafif bir tirbuşon hareketi gibi düşünün. İşte bu dönüşte güç vardır - tıpkı bir kırbacın şaklaması gibi.
    • Arka eliniz tüm bu süre boyunca çenenizin yakınında duruyor. Sizi korumak için orada.
  5. Yumruğunuz tam uzamaya ulaşır ulaşmaz, hızlıca orijinal konumuna geri çekin. Burada anahtar kelime 'hızlıca'. Arka ayağınızı öne getirerek rakibinizin alanına tecavüz edebilir ya da geri adım atarak ağırlığı tekrar arka ayağınıza verebilirsiniz. Ancak yumruğu atarken geri adım atmayın, yoksa gücü kalmaz.
    • Yumruğunuzu sadece darbe anında sıkın. Bunu önceden yaparsanız hız ve güç kaybedersiniz. Ayrıca enerjinizi boşa harcarsınız. Ve darbeden hemen sonra tekrar gevşeyin. Boks duruşunuza devam edin ya da bir sonraki hamlenize hazırlanın.
  6. Neredeyse anında olmak üzere bir tür karşı atak bekleyin. Amacınız, eğer uzun boyluysanız, düz bir sağ kroşe vuracak kadar yaklaşmaktır. Daha küçük ve kompakt biriyseniz, yumruk/kanca ya da aparkat için yeterince yaklaşmak amacıyla birkaç yumruk vurmanız gerekebilir. Jab, bunların her ikisini de başarmanıza yardımcı olacaktır.
    • En güçlü yumruk olmasa da en kullanışlı olanıdır. Hem savunmaya hem de saldırıya yöneliktir ve son derece isabetli bir hassasiyete sahip küçük bir güç kıvılcımı gibidir. Kombinasyonları yarıda kesebilir, mesafeleri ölçebilir ve sizi nakavt için hazırlayabilir. Ayrıca çok ama çok dikkat dağıtıcı olabilir. Farklı durumlarda sizinkiyle denemeler yapın.

Varyasyonları Öğrenmek

  1. Tapper jab'ı kullan. Bu gerçekten sadece bir şaşırtmacadır. Rakibinizin dikkatini dağıtır, onu savunmaya geçmeye zorlar ve size başka bir saldırı hazırlamanız için bir saniye verir. Vurucu yumruk için fazla enerji harcamazsınız - adı da buradan gelir. Siz sağınızla hızlanırken rakibinize hafif bir dokunuş yaparsınız.
    • Bu durumda, sol elinizle rakibinizin eldivenine dokunmak ve ardından yüzüne bir tekme veya vücuduna bir aparkat atmak yaygındır. Tapper jab, daha uzun bir kombo için hazırlıktır.
  2. Çifte yumruk atın. Rakibiniz jab'ın genellikle ne için kullanıldığını bildiğinden, çift jab ile onu tamamen korkutabilirsiniz. Solunuzla yumruk atmanızı ve ardından sağınızla büyük bir yumruk atmanızı bekliyor - ama hayır, hayır, hayır. Çift yumrukla ona soldan, soldan vurursunuz ve ona neyin çarptığını anlamaz. Gerçekten.
    • Çift yumruk, siz ve partneriniz 1-2 kombinasyonda yakalandığınızda da kaosu dağıtabilir. İkiniz de solunuzla yumruk atarsınız ve o sağına hamle yaptığında solunuz onu engeller ve kroşe bile olsa sayıyı alırsınız. İkili hareketi ileriye, yana veya geriye doğru da yapabilirsiniz.
  3. Farklı seviyeler kullanın. Rakibinizin yüzüne yumruk atabilirsiniz, ama neden orada durasınız ki? Yüksek, orta ve alçak yumruklarla denemeler yapın. Yüze yüksek, vücuda orta ve alçak -- dizlerinizi büktüğünüz, yumruklardan kaçındığınız ve rakibinizin merkezine saldırdığınız yer. Prensiplerin hepsi aynı kalır.
  4. Karşı yumruk kullanın. Rakibiniz sağ yumruğunu yüzünüze doğru fırlattığında, sağınızla onu engellersiniz ve korumasız kaldığı için solunuzla hızlı bir yumruk atarsınız ve bum. Nokta. Kulağa basit geliyor, ancak hızlı ve aynı zamanda rahat olduğunuzdan emin olmalısınız. Mümkün olduğunca çabuk karşılık vermelisiniz. Kaçmak için zaman yok!
    • Bu hamlede ayaklarınızın üzerinde düşünmelisiniz; eğer karşı hamlenizi planlarsanız ya da beklentiyle gerginleşirseniz yavaşlarsınız, enerji kaybedersiniz ve rakibiniz sizi okuyabilir. Anda kalın, sağıyla takip etmesi ihtimaline karşı başınızı geride tutun ve gerekirse geri adım atın.
  5. Yumruk at, geri çekil, yumruk at. Eğer bir yumruk atıp geri çekilirseniz, rakibiniz muhtemelen sağ yumruğunu atıyor ve ıskalıyordur. Sonra bir tilki gibi geri çekilir ve rakibinizin beklemediği bir yumruk daha atarsınız. Çeviklik ve hız burada da önemlidir. Sizi okuyamadığından emin olun ve savunmasız olduğu anda sert bir vuruşla takip edin.

Acemi Hatalarından Kaçınma

  1. Dirseğinizi yumruğunuzla aynı hizada tutun. Boks hakkında bildiğiniz bir şey varsa, o da muhtemelen mümkün olduğunca az darbe almak istediğinizdir. Bu yüzden yumruk atarken dirseklerinizi içeride tutmanız kesinlikle zorunludur. Rakibiniz bir yandan diğer yana kolayca görebilir - fark edilmesi daha zor olan yukarı ve aşağıdır. Eğer dirsekleriniz yanlara doğru sallanıyorsa, bunu siz istemiş olursunuz.
    • Tek şey yukarı-aşağı düzleminde. Dirsekleriniz söz konusu olduğunda sağ ve sol diye bir şey yoktur. Yumruğun yumruğunuzdan değil de vücudunuzdan geldiğini düşündüğünüzde manevra yapmak daha kolay olacaktır.
  2. Ağırlığınızı fırlatmayın. Evet, yumruk bacaklarınızdan, kalçalarınızdan ve merkezinizden gelir. Yumruğunuzu sadece 'iterseniz', arkasında herhangi bir güç olmayacaktır. Ancak aynı zamanda, hiçbir şekilde ağırlığınızı ileri doğru fırlatmazsınız. Torba gücünüz olduğunu gösterebilir, ancak gerçek hayattaki herhangi bir rakip, dengeniz bozulduğunda ve gergin olduğunuzda hızlı bir şekilde saldırıya geçebilir.
    • Ağırlık eşittir güç değildir. Pek çok kaslı adam spor salonuna gidip kaslarını gerer ve bu işin böyle yapıldığını düşünür - ve sonra gazları biter ve savunma oyunları kalmaz. O ufak tefek, cılız boksörlerin bu güce sahip olmasının bir nedeni vardır.
    • Vücudunuzun arka tarafından geçen çelik bir çubuk düşünün. Formunuzdan ve tekniğinizden ödün vermenizi engelleyecektir.
  3. Sadece kollarınıza güvenmeyin. Gücünüzün çoğu ağırlık aktarımından ve göbeğiniz aracılığıyla yukarı doğru hareketten gelir. Ağırlığınızı öne doğru verirsiniz, vücudunuzdan yukarı doğru hareket eder ve kolunuzdan dışarı çıkar. Eğer sadece kolunuzla yumruk atıyorsanız, minimum etki yaratıyorsunuz demektir.
    • Kolunuzda olan tek şey - aslında eliniz - kırbaç şaklaması gibi son şaklamadır. Parmak eklemlerinizden yukarı doğru bir çıtırtı hissedilmeli ve anlaşma sağlanmalıdır.
  4. Yumruklayın. Çarpma noktasına kadar rahat duruyorsanız ve kolunuzu avuç içleriniz aşağıya, omzunuz çenenize doğru dönüyorsa, doğal bir güç hissine sahip olmalısınız. Bu hissi, karşınızdaki her neyse onu yumruklamak için kullanın. Üzerine değil, içinden. Rakibinize vurduğunuzda enerjiniz ve gücünüz durmaz - bir sonraki nokta için kolunuzu tekrar yerine oturtmak için bu enerjiyi hissetmeniz gerekir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yumruk atarken nasıl bir form kullanmalıyım?
    Bir ayağınız önde ve bir ayağınız arkada, ayaklarınız hafifçe içe doğru açılı olacak şekilde durun. Yumruk, ayağın önde olduğu taraftaki koldan gelir. Dirseğinizi aşağıya dönük tutun ve kalçanızdan ve omuzlarınızdan yumruğa doğru ilerlemeyi düşünün. Yumruğu uzatırken, başparmağınızı aşağı doğru döndürün, böylece üst iki ekleminiz darbe yapar.

Video

İpuçları

  • Bu yumruğu rakibiniz tam olarak kolunuzun uzunluğu kadar uzaktayken yapın. Eğer daha uzaktaysa, kısa düşecek ve enerjinizi boşa harcayacaksınız. Daha yakınsa ve kaçar veya savuşturursa, kendinizi düz bir sağ veya sol kroşeye (ah!) açarsınız.
  • Güç kazanmak için ağır torbada pratik yapın. Odada yankılanan yüksek bir patlama sesi duymalısınız. Yeterince yüksek değilse, elinizi daha fazla dışarı çekin veya daha fazla seğirme kullanın. Yumruklarınıza güç veren şey vücut ağırlığınızdır.
  • Tembel bir yumruk atmayın. Tembel yumruklar hız, çabukluk ve niyet eksikliği ile karakterize edilir. İyi bir boksör tembel bir yumruğun üstünden yumruk atacak ve sizi nakavt edecektir.

Uyarılar

  • Antrenman yaparken her zaman eldiven ve koruyucu ekipman kullanın.
  • Amatör bir boksör bile olsanız, kişisel güvenliğiniz tehlikede olmadığı sürece asla eldiven giymeden birine yumruk atmayın. Beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilirsiniz. Bu durum cezai suçlamalara ve/veya davalara yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • El sargısı (isteğe bağlı)
  • Eldivenler
  • Çanta
  • Punch eldivenleri (isteğe bağlı)