Futbol Topuyla Nasıl Hokkabazlık Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol topuyla nasıl hokkabazlık yapılacağını öğrenmek, futbol arkadaşlarınızı etkilemek, daha iyi denge sağlamak ve oyun sırasında topu kontrol etmek için harika bir yoldur. Hokkabazlık ilk başta zor görünse de, mutlak başarının anahtarı pratik yapmak, pratik yapmak, pratik yapmaktır. Ayaklarınızla, kalçalarınızla, başınızla ve omuzlarınızla nasıl hokkabazlık yapacağınızı öğrenmek için bu adımları izleyin - kısa sürede bir profesyonel gibi hokkabazlık yapacaksınız!

Adımlar

Top Elinizdeyken Başlayın

  1. 1Topu göğsünüzün hizasında olacak şekilde önünüzde düz tutun. Bırakın ve zıplamasına izin verin. Top bu zıplamadan sonra alçalmaya başladığında, havaya doğru tekrar tekmeleyin. Baskın ayağınızla göğüs hizasına ulaşacak kadar sert vurmaya çalışın. Deneyin tekme ayağınızı hafifçe yukarı doğru açarak topa vurun. Topa bağcıklarınızla vurduğunuzdan emin olun.
    • İlk başta bağcıklarınızın çift düğümlü olmadığından emin olun. Bağcıklarınız büyük bir düğümle bağlanmışsa top bağcıklarınızdan garip bir açıyla sekebilir.
    • Futbol topunun havasını biraz indirirseniz, zıplama şiddetini azaltmış olursunuz. Topu kontrol etmek daha kolay olacak ve her vuruşu kaçırdığınızda uçup gitmeyecektir. Hokkabazlık tekniğinde ustalaştıktan sonra, topunuzu tamamen şişirmelisiniz.
    • Açılı ve güçlü kalması için ayak bileğinizi 'kilitli' tutun. Sallantılı bir ayak bileği sallantılı bir vuruşa yol açar.
  2. 2Dizlerinizi hafifçe bükülü tutun. Bunu yapmak top üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Dizlerinizi kilitlemeyin. Tekme atmadığınız ayağınızı (kontrol eden ayağınızı) düz ve yere sağlam bir şekilde basılı tutun.
    • Topla hokkabazlık yaparken dengeli olmak önemlidir. Dokunuşlar arasında, her seferinde topa nasıl vuracağınızı kontrol edebilmek için kendinizi yeniden dengelemeye çalışmak riskli ancak yararlıdır. Her zaman ayak parmaklarınızın üzerinde dengede kalmaya çalışın, hızlı hareketler yapmaya hazır olun. Dengede kalmanın en büyük anahtarı dizlerinizi bükmek ve gözlerinizi toptan ayırmamaktır.
  3. 3Topu kolayca ve tutarlı bir şekilde karnınızın önünde yakalayana kadar pratik yapın. Topu yakalamak için eğilmeniz veya uzanmanız gerekmemelidir. Sonra aynı şeyi diğer ayağınızla yapın. Baskın olmayan ayağınızla hokkabazlık yapmanın daha zor olacağını unutmayın. Devam edin!
  4. 4Topun ayağınızdan sekmesine izin verme sayınızı artırın. Topa her vuruşunuzda onu yakalamak yerine, havaya doğru vurun ve düşerken yerde sekmesine izin vermek yerine tekrar yukarı doğru vurun. Topu kontrol altında tutmaya çalışın. Kendinize güvenene kadar tek ayakla hokkabazlık yapmaya odaklanın, ardından diğer ayağa geçin. Her iki ayağınızla hokkabazlık yaparken kendinize güvenene kadar pratik yapın.
    • Dikkatli bir pratikle topun düşüşünü yumuşatarak ve ayağınız ve kaval kemiğinizle yerinde tutarak topu ayağınızda 'yakalayabilirsiniz'.

Değişen Ayaklar

  1. 1Topu bırakın ve zıplamasına izin verin. Sağ ayağınızla yukarı doğru vurun. Vuruşu kontrollü tutmaya çalışın ve topa havada düz bir şekilde vurmayı hedefleyin. Belinizden daha yükseğe vurmamaya çalışın.
  2. 2Topun düşmesine izin verin ve ardından sol ayağınızla yukarı doğru vurun. Yine, vuruşunuzu hafif ve kontrollü tutmaya çalışın, böylece top sadece belinize kadar gider. Daha küçük vuruşları kontrol etmek daha kolaydır ve ayak değiştirmeyi öğrenmek için daha iyidir. Ayak değiştirmeyi öğrenirken muhtemelen çok fazla hareket edeceğiniz gerçeğine hazırlıklı olun.
  3. 3Her iki ayağınızla bir kez vurduktan sonra topu yakalayın. Hareket ettiyseniz yeniden ayarlayın ve ardından topu tekrar bırakın. Topa her iki ayağınızla iki kez vurduğunuzda topu yakalayın. Sonra her iki ayağınızla üç kez, sonra dört kez vb. vurmayı deneyin. Tek bir yerde durup topu ayaklarınızın arasında süresiz olarak hokkabazlık yapmaya devam edebildiğinizde bu adımda ustalaşmış olacaksınız.

Top Ayağınızdayken Başlamak

  1. 1Topu ayağınıza yerleştirin. Baskın vuruş ayağınızı alın ve topun üzerine yerleştirin. Ayağınızı topun üzerinde backspin oluşturacak kadar güçlü bir şekilde yuvarlayın. Ayak parmağınızı topun altına yerleştirin ve topun ayağınızdan yukarı yuvarlanmasına izin verin. Sanki ellerinizle yakalayacakmışsınız gibi topa hemen yukarı doğru vurun.
  2. 2Kendinizi diğer ayağınızla topa vurabilecek şekilde konumlandırın. Top aşağı inerken bunu yapın. Ayaklarınızı değiştirin ve önceki bölümde nasıl yapılacağını öğrendiğiniz gibi hokkabazlık yapmaya devam edin. Top her düştüğünde onu almayın - topu bağcıklarınız üzerinde yuvarlamak için ayağınızı kullanın ve tekrar hokkabazlığa başlayın.
  3. 3Topa vurduğunuz ayağınızı yere yakın tutun. Topa vururken ayağınızı çok yukarı kaldırmak topun kontrolünü kaybetmenize neden olur. Topun arkasındaki güç ayağınızdan gelir, bacağınızdan değil.

Dizlerinizi Kullanmak

  1. 1Bir dizinizi vücudunuza dik olacak şekilde kaldırın. Bunu yapmak uyluğunuzu düz tutacaktır. Düz bir yüzeyde jonglörlük yapmak köşeli bir yüzeyde jonglörlük yapmaktan çok daha kolaydır.
    • Sadece ayaklarınızla hokkabazlık yapmayı öğrendikten sonra uyluklarınızla hokkabazlık yapmaya çalışın. Uyluklarınızla jonglörlük yapmak, jonglörlük becerilerinize çok yönlülük katmanın bir yoludur. Ayrıca topu daha fazla kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 topu uyluğunuzun üzerinde tutun.2Topu uyluğunuzun üzerinde tutun. Topun uyluğunuzun orta kısmına düşmesine izin verin. Topu dizinizden sektirirseniz, ulaşamayacağınız bir yere uçması neredeyse garantidir.
  3. 3Ayaklarınızla hokkabazlık yaptığınız gibi uyluklarınızla da hokkabazlık yapın. Topu uyluğunuzdan sektirerek ve yakalayarak başlayın. Topun yönünü ve uyluğunuzla ne kadar yükseğe çıkacağını kontrol edebilene kadar bu işlemi tekrarlayın. Diğer uyluğa geçin ve işlemi tekrarlayın.
  4. 4Uyluklarınız arasında değiştirin. Topu her iki uyluğunuzla kontrol edebileceğinizden emin olduğunuzda bunu yapın.
  5. 5Uyluklarınız ve ayaklarınız arasında geçiş yapın. Topa önce her iki ayağınızla sonra da her iki uyluğunuzla vurmayı deneyin. Topu düşürmeden bunu yapabildiğinizde, topu her bir ayak ve uyluktan iki kez, sonra üç kez ve bu şekilde sektirmeye çalışın.

Vücudunuzun Diğer Kısımlarını Kullanmak

  1. 1Topu başınızla hokkabazlık yapın. Topu başınızın üzerine atın veya tekmeleyin ve ardından alnınızdan sektirin. Top alnınızın üst kısmına çarpacak şekilde yüzünüzü yukarı doğru açın. Boynunuzu rahat tutun ve dizlerinizi bükün. Dizlerinizi bükmek, üstünüzdeki topa odaklanırken dengede kalmanıza yardımcı olacaktır.
    • Hokkabazlık yapmak için başınızın üst kısmını kullanabilirsiniz ancak top üzerinde çok daha az kontrolünüz olacaktır. Ayrıca başınızın üst kısmıyla hokkabazlık yapmak canınızı yakabilir, bundan kaçınmaya çalışın.
  2. 2Omuzlarınızı kullanın. Omuzlar düz olmadıkları için hokkabazlık yapmak zor olsa da, topu gitmesini istediğiniz yere yönlendirmek için kullanabilirsiniz. Topa omzunuza doğru vurduğunuzda, omzunuzu yukarı ve topun gitmesini istediğiniz yöne doğru hareket ettirin. Örneğin, topa sağ ayağınızla vurabilir ve ardından sağ omzunuzla topa vurabilirsiniz, böylece top vücudunuzun üzerinden kavis çizerek düşer ve böylece topa sol ayağınızla vurabilirsiniz.
    • Üst kolunuzu değil sadece omuzlarınızı kullandığınızdan emin olun. Topa omuzlarınız dışında kolunuzun herhangi bir kısmıyla vurmak 'hentbol' olarak kabul edilir.
  3. 3Başınızı, omuzlarınızı ve göğsünüzü kullanarak pratik yapın. Omuzlarınızı ve başınızı rahatça kullanabilmek için ayak-göğüs-uyluk-omuz-baş modelini kullanın ve tekrarlayın.
    • Çeşitli oyun benzeri senaryolar oluşturmak için bu teknikleri bir arkadaşınızla birlikte uygulayın.
    • Bu modelde kendinizi rahat hissettiğinizde, değiştirin ve baş-göğüs-ayak-omuz-uyluk gibi başka bir model uygulayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruFutbol topuyla hokkabazlık yapmayı öğrenmek ne kadar sürer? Öğrenmeniz gerektiği kadar uzun sürer ve herkes farklıdır. Sizin iki ayınızı alırken kardeşinizin iki yılını alıyorsa, sorun değil - endişelenmeyin, çünkü herkes kendi zamanında öğrenir. Tabii ki, ne kadar çok pratik yaparsanız, nasıl yapılacağını o kadar çabuk öğrenirsiniz.
  • Soruİki yıldır futbol oynuyorum, ancak başarılı bir şekilde öğrenemediğim tek beceri hokkabazlık. Bu konuda ustalaşmama yardımcı olabilecek başka yararlı ipuçlarınız var mı? Kontrolünüz üzerinde çalışarak başlayın. Örneğin, topa bir duvara doğru vurabilir ve onu kontrol edebilirsiniz. Bu konuda ustalaştıktan sonra, topu kontrol edemediğinizi düşündüğünüzde topu havaya atın, sonra tekrar başlayın ve topu havaya atmaya devam edin. Sonra birkaç kez devam edin. Diğer vuruşlarınızın sorunsuz geçmesi için önce iyi bir dokunuşa sahip olmanız gerekir. Diz, göğüs veya baş gibi vücudunuzun diğer kısımlarını kullanın.
  • SoruFutbol topuyla hokkabazlık yaparken ayağın hangi kısmını kullanmalıyım? Ayağınızın düz kısmını kullanın. Ve unutmayın, her zaman baskın ayağınızla başlayın.

Video

İpuçları

  • Topa vururken çok fazla güç kullanmamaya çalışın.
  • Gerilmeyin. Gevşek ve rahat olun.
  • Uzun süre baskın ayağınızı kullanarak topla hokkabazlık yapmaktan kaçının; bunu yapmak daha kolay olsa da, her iki ayağınızı ve ayak bileklerinizi güçlendirmek önemlidir.