Futbolda Juke Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerikan futbolu genellikle kaba, odaklanılmamış fizikselliğe her şeyden çok değer veren bir oyun olarak kötü bir üne sahiptir. Aslında, en iri yarı yan hakemler bile takımlarına büyük katkı sağlamak için hız, hassasiyet ve zihinsel çeviklikle oynamak zorundadır. Bir oyuncunun çevikliğinin özellikle değerli olduğu oyunun bir bölümü, harika bir juke yapmak için gereken süslü ayak hareketleridir - savunmacıların etrafından dolaşmak isteyen hücum topu taşıyıcılarının (içinden geçmek yerine) savunmacının vücut dilini okuyabilmeleri ve hızlı ve kararlı bir şekilde tepki verebilmeleri gerekir. Her futbol okulu gibi, juking de mükemmelleştirmek için özel pratik gerektiren bir sanattır. Juking yapmaya başlamak için aşağıdaki Adım 1'e bakın!

Adımlar

Juking Temellerini Öğrenmek

  1. adım 1 topla koşarken sahayı okuyun.1Topla koşarken sahayı okuyun. Çalım atmak genellikle futbol topuna sahip olan kişiler tarafından savunma oyuncuları tarafından çalım yemekten kaçınmak için kullanılan bir beceridir, bu nedenle iyi bir çalım atmanın ilk adımı sahada ilerlerken etrafınızdaki savunma oyuncularının farkında olmaktır. Topla koşmaya başladığınız anda başınızı dik tutmaya ve gözlerinizi sahaya dikmeye gayret edin. Önünüzdeki sahayı gelen savunma oyuncuları için tarayın, böylece onlar üzerinize gelmeden önce tepki verecek zamanınız olur. Ne kadar çevik olursanız olun, geldiğini görmediğiniz bir çalımla yere serilirseniz çalım atamazsınız.
    • Savunmacılar her zaman doğrudan önünüzden gelmeyebilir. Savunma tehditlerinin nereden geleceği konusunda doğru bir fikir edinmek için, yanlarınıza da birkaç hızlı bakış atmayı unutmayın.
  2. adım 2 savunmacı(lar)ı tam olarak belirleyin'll encounter.2Karşılaşacağınız savunma oyuncusunu/oyuncularını belirleyin. Harika bir juke yapmak için, size sorun çıkaracak defans oyuncusunu (veya bazen defans oyuncularını) belirlemeniz gerekir. Bu, topla yanlarından geçmeden önce sahanın aşağısındaki hangi savunmacıların size ulaşabileceği konusunda anında karar vermeyi gerektirir. Bu beceriyi geliştirmenin en iyi yolu, bu durumla ilgili pratik yapmaktır - örneğin, sahte antrenmanlarda topu sizden aşağı sahaya dağılmış birkaç arkadaşınızın veya takım arkadaşınızın yanından geçirmeyi deneyin.
    • Savunmacıların hiçbiri size yetişemeyecek gibi görünüyorsa, juke yapmakla uğraşmayın - bunun yerine, çok daha az riskli olduğu ve size daha fazla yarda kazandıracağı için sadece yanlarından geçin.
    • Savunmacılarınızın hızını hafife almayın. Eğer 20 yarda (18,3 m) ötenizde bir savunma oyuncusu görüyorsanız, hem sizin hem de savunma oyuncunuzun 40 yardayı yaklaşık 5 saniyede koşabildiğinizi (hem profesyonel hem de lise düzeyindeki koşucular ve savunma oyuncuları için makul bir hız) ve ikinizin de birbirinize doğru düz koştuğunuzu varsayarsak, savunma oyuncusu muhtemelen iki saniyeden biraz daha uzun bir sürede üstünüzde olabilir.
  3. adım 3 her iki yöne de gidebileceğinizi işaret edin.3Her iki yöne de gidebileceğinizin sinyalini verin. Yolunuzu kesen bir savunma oyuncusuna yaklaştığınızda (yukarıda belirtildiği gibi, bu sadece birkaç saniye veya daha kısa bir süre içinde olabilir), beden dilinizi kullanarak hangi yöne gitmeye çalışacağınızı belirsiz hale getirin. Ona bakın ve onu yanlış yönlendirmek için başınızı, omuzlarınızı ve gövdenizi kullanarak sağınıza ve solunuza doğru birkaç küçük, hızlı eğilme ve dokunma hareketi yapın. Asıl hamleden önce bu hareketlerden herhangi birine çok fazla odaklanmayın, çünkü bu sizi yavaşlatabilir, değerli zamanınızı boşa harcayabilir ve sonuçta sizi daha kolay ele geçirebilir.
    • Bu tür yanlış yönlendirme çalışmaları zaman alır ve ileri hareketinizi yavaşlatabilir, bu nedenle etrafınız sarılmışsa veya peşinizde savunmacılar varsa, muhtemelen bunu atlamak ve hemen juke'unuzu denemek isteyeceksiniz. Bir çalımdan kaçınmak söz konusu olduğunda, bir saniyelik ekstra zaman bile fark yaratabilir, bu nedenle gerekli olmadığında süslü bir çalım deneyerek yarda kazanma fırsatını boşa harcamayın.
  4. adım 4 bir yönü taklit edin.4Bir yönü taklit edin. Defans oyuncunuza yaklaştığınızda onu izleyin - siz eğilip iki yana savrulurken hareketlerinizi okumaya ve eşleştirmeye çalışıyor olmalıdır. Hareketlerinizi takip ediyor gibi göründüğünde, bir yöne doğru hareket ediyormuş gibi yapın. O yöne doğru hızlı bir adım atın ve gövdenizi ve kalçanızı aynı yöne doğru kaydırın. Savunmacı sizinle temas kurmaya çalışırken ciğerlerini göstererek veya numara yaptığınız yöne doğru hareket ederek 'yemi yutmalıdır'.
    • Juke yaptığınız yöne doğru çok fazla eğilmeyin, çünkü bu düşmenize veya yavaşlamanıza neden olabilir. Jokenizin başarısı, 'sahte' hareketinizden yıldırım hızıyla hareketin ters yönüne geçme yeteneğinize bağlıdır.
  5. adım 5 hızla diğer yöne geçin ve koşun.5Hızlıca diğer yöne geçin ve koşun. Savunma oyuncunuz hareketinizi bir yönde engellemek için aşırı çaba sarf ettiğinde, tepki verip hatasını düzeltecek zamanı olmaması için olabildiğince hızlı bir şekilde ters yönde etrafından dolaşmak istersiniz. Ters yönde itmek için dikili ayağınızı kullanın ve savunma oyuncunuzun hareket ettiği veya hamle yaptığı yönden çapraz olarak ileri ve uzağa doğru hareket edin. Bunu yaptığınız anda olabildiğince hızlı koşmaya başlayın, çünkü savunma oyuncunuz siz onun etrafında hareket etmeye başlar başlamaz hatasını anlayacak ve muhtemelen size yetişmek için elinden geldiğince zorlayacaktır.
    • Başınızı dik tutmayı ve ilk savunmacının etrafından dolanır dolanmaz gelen diğer savunmacıları taramaya başlamayı unutmayın. Savunma hatlarını ve defans oyuncularını geçmiş olsanız bile, hala endişelenmeniz gereken defansif güvenlik oyuncuları var, bu yüzden tetikte olun.
  6. 6. adım doğrudan üzerinize gelirse defans oyuncunuzun etrafından dolaşın.6Doğrudan üzerinize gelirse defans oyuncunuzun etrafından dolaşın. Savunmacınızı hızlı ördekler ve örgülerle atlatmaya çalışarak bir juke başlattığınızda, savunmacınızın 'yemi yutup' hareketlerinizi takip etmeye başlamaması ve bunun yerine doğrudan size yönelmesi riskini her zaman taşırsınız. Bu durumda, büyük bir müdahaleden kaçınmak için hızlı tepki vermeniz gerekecektir. Defans oyuncunuza yaklaşırken ona dikkat edin - hareketlerinize uymaya çalışmak için yavaşlama belirtisi göstermiyorsa, yanal bir yön (sol veya sağ) seçin ve hemen ona doğru ilerleyin. Ayağınızı vücudunuzun koşmak istediğiniz yönün ters tarafına yerleştirin ve kendinizi onun etrafından dolaştırmak için yana doğru sertçe itin.
    • Bir savunma oyuncusunun sahanın aşağısından maksimum hızla doğrudan size doğru geldiğini varsayarsak, her iki tarafa da olabildiğince hızlı hareket etmeniz genellikle onun tepki vermesini zorlaştıracaktır. İleri doğru büyük bir momentuma sahip olduğundan, yavaşlamak ve yön değiştirmek için ihtiyaç duyduğu kuvvet miktarı, sizin onun etrafında hızlanmak için ihtiyaç duyacağınızdan daha fazla olacaktır.
    • Savunmacınızın menzilinden çıkmış gibi göründüğünüz anda, tekrar sahaya doğru koşmaya başlayın. Her zaman diğer savunma oyuncularının pozisyonlarından haberdar olun, böylece onlara mümkün olan en kısa sürede tepki verebilirsiniz.
  7. adım 7 don't waste time.7Zaman kaybetmeyin. Futbolda her türlü çalımda zaman çok önemlidir. Topa sahip olduğunuzda, tüm savunma takımının amacı sahada ilerlemenizi engellemektir, bu nedenle hiçbir savunma oyuncusunun yavaş bir çalım atmanızı beklemesini beklemeyin. Hızlı ve etkili çalımlar her zaman daha yavaş ve gösterişli çalımlardan daha iyidir, bu nedenle hareketlerinizi her zaman mümkün olduğunca kısa ve ekonomik tutun ve savunmaya gereksiz yere çalım atma fırsatı vermemek için savunma oyuncunuzun etrafından dolanır dolanmaz olabildiğince sert koştuğunuzdan emin olun.
    • Yeni başlayanların juke becerilerini öğrenmeye çalışırken sıklıkla yaptığı bir hata, juke'un başlangıcındaki hızlı ileri geri fake-out hareketlerine çok fazla zaman ayırmaktır. Bunlar doğrudan önünüzdeki savunma oyuncusunu şaşırtmak için harika olsa da, bu hareketleri yaparken harcadığınız her an, yanlarınızdaki ve arkanızdaki savunma oyuncularının size yaklaşması için fazladan bir an demektir, bu nedenle bunları kısa ve tatlı tutun. Ayrıca topu vücudunuzdan uzaklaştırmayın. Eğer top içeri sokulmazsa fumble yaparsınız ve uzun süre tekrar oynayamayabilirsiniz. Bunu yaparken top güvenliğini mükemmelleştirmek için pratik yapın.

Juking Varyasyonlarını Öğrenmek

  1. adım 1 bir dönüş hareketi deneyin.1Bir dönüş hareketi deneyin. Top taşıyıcıların temel 'bir yöne takla at, diğer yöne git' hareketine yaptıkları yaygın bir ekleme de hızlı bir dönüş hareketidir. Bir savunma oyuncusunun etrafında koşmak yerine onun etrafında dönmek, hareket yönünüzü daha az belirgin hale getirebilir ve ayrıca sizi yakalamayı daha zor hale getirebilir, bu da bu hareketi savunma oyuncunuzun zaten rahat olamayacak kadar yakın olduğu durumlar için iyi bir seçim haline getirir. Bununla birlikte, dönmek aynı zamanda yönünüzü şaşırtabilir, bu nedenle dönüşünüz sırasında (veya hemen sonrasında) sürpriz bir müdahaleden kaçınmak için bu hareketi yapmadan önce savunmacıların pozisyonlarını zihninize not etmeniz ekstra önemlidir.
    • Bir spin hareketine başlamak için defans oyuncunuza normal bir 'fake out' hareketinde yaptığınız gibi yaklaşın. Defans oyuncunuzu taklit etmeye başlarken, diğer defans oyuncularının nerede olduğunu hızlıca not edin. Defans oyuncunuzun bir yöne doğru aşırı hareket etmesini sağladığınızda, hızlı bir şekilde diğer tarafa doğru itin ve aynı anda hızlı bir 360 dönüş yapın.o. Dönerken defans oyuncusunun etrafında çapraz olarak hareket edin ve tekrar öne bakar bakmaz sahanın yukarısına doğru sprint atmaya ve defans oyuncularını taramaya başlayın.
  2. adım 2 sert bir kol deneyin.2Sert bir kol deneyin. Güçlü bir sert kolla sorun çıkaran savunmacıları zahmetsizce uzaklaştıran iri yarı bir top taşıyıcıdan daha klişe bir 'futbol' hareketi olabilir mi? Sert kollar (bazen 'sert kol fendleri' olarak da adlandırılır), savunmacıları kol mesafesinde tutmak isteyen top taşıyıcılar için değerli araçlardır. Sert kolun temel fikri, bir kolu kullanarak savunma oyuncusunu fiziksel olarak uzaklaştırmak ve mücadeleyi zorlaştırmak ya da imkansız hale getirmektir. İyi yerleştirilmiş bir sert kolla, kısa bir kazanç büyük bir oyuna ve hatta bir touchdown'a dönüşebilir, bu nedenle sık top taşıyanların bu hareketi öğrenmeleri akıllıca olacaktır. Bazı küçük liglerde (özellikle gençlik ligleri ve bayrak ligleri) sert kolların yasak olabileceğini unutmayın, bu nedenle bir oyunda kullanmadan önce koçunuza sorun.
    • Sert kolla çalım atmak için, bir savunma oyuncusuyla karşılaşana kadar normalde yaptığınız gibi sahada koşun. Normal bir 'fake out' yapın, ardından defans oyuncusunun etrafından dolaşın (tercihen topu taşımayan kol defans oyuncusuyla aynı tarafta olacak şekilde). Kolunuzu avuç içiniz yukarı bakacak şekilde savunma oyuncusuna doğru uzatın ve savunma oyuncusunu uzak tutmak, hatta devirmek için bir itme hareketi (vurma hareketi değil) kullanın.
    • Savunma oyuncusunun göğüs pedine, omuz pedlerine veya kaskının üst kısmına (yüz maskesine değil) sert kollar gönderin. Sert bir kol hareketi yaparken rakibin ekipmanının herhangi bir parçasını, özellikle de yüz maskesini tutmayın, çünkü bu bir faul olarak yorumlanabilir ve size bir ceza kazandırabilir.
  3. adım 3 geriye doğru zıplamayı deneyin.3 Geriye doğru zıplamayı deneyin. Birçok temel jokenin amacı sizi defans oyuncusunun etrafından dolaştırmak ve mümkün olduğunca hızlı ve verimli bir şekilde sahaya koşmanızı sağlamaktır. Ancak uzman top tutucular, geriye doğru hareket etmek anlamına gelse bile kendilerine sunulan her boşluğu kullanır. Bir savunma oyuncusu size kafa üstü hamle yaparsa ve yeterince hızlı tepki verebiliyorsanız, dengesini kaybetmesi veya öne doğru düşmesi için hızla geriye doğru adım atmayı veya zıplamayı deneyin. Dengesini kaybettiğinde ya da yere düştüğünde sorun çıkarmayacaktır - sadece etrafından dolaşın ve sahaya devam edin.
    • Geriye doğru çalım atmak için, savunma oyuncunuza normalde yaptığınız gibi yaklaşarak başlayın. Doğrudan size doğru hamle yaparsa ve tepki vermek için zamanınız varsa, geriye doğru birkaç hızlı adım atın (veya zıplayın) ve ulaşamayacağı bir yerde durmaya dikkat edin. Dengesi bozulur bozulmaz veya düşmeye başlar başlamaz, etrafından dolaşma ve sahanın yukarısına doğru koşma fırsatını değerlendirin.
    • Top sizdeyken geriye doğru hareket etme konusunda dikkatli olun. Geriye doğru bir miktar hareket, müdahalelerden kaçmak için faydalı olsa da, sonuçta amacınız topu sahanın yukarısına taşımaktır, bu nedenle yarda kaybetmemek için fırsat bulduğunuz anda ileri veya yana doğru koşmaya başlayın. Ayrıca savunmacıların arkanızdan gelebileceğini unutmayın (özellikle de önemli bir yarda kazandıysanız).
  4. adım 4 müsait olduğunuzda blokçularınızı kullanın.4Müsait olduğunda blokçularınızı kullanın. Topu sahaya doğru koşarken yalnız olmadığınızı unutmamak önemlidir. Aslında, sahada koşmaya başladığınızda, sizi çalım yemekten korumak tüm hücum takımının görevidir. Topla koşarken yanınızda bir veya daha fazla blokçu varsa, onları avantajınıza kullanın. Savunmacıların etrafından dolanmaya çalışın, böylece kendinizle savunmacı arasında bir engelleyici konumlandırmış olursunuz. Blokçunuz savunmacıyı yavaşlatabilir, hatta tamamen oyun dışı bırakabilir ve böylece topu ilerletme işinizi çok daha kolay hale getirebilir.
    • Örneğin, topa sahip olduğunuzu ve solunuzda bir hücum yan oyuncusuyla sahada koşarken tam önünüzden size yaklaşan bir savunma oyuncusu gördüğünüzü varsayalım. Bu durumda juke yapmaya çalışırsanız, sağa fake atıp yan hakeminizin arkasından sola gitmek akıllıca olacaktır. Bu şekilde, yan hakemi kendinizle savunma oyuncusu arasında konumlandırmış olursunuz. Umarım, duruma hızlı bir şekilde tepki verebilir ve önemli bir blok yapabilir, ancak yapmasa bile, savunmacıyı etrafından (veya içinden) geçmeye zorlayarak yavaşlatabilir.

Juking Becerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kendinizi güç için şartlandırın.1Kendinizi güç için şartlandırın. Patlayıcı olmak çok önemli olacak. Eğer zıplayabilmek istiyorsanız hızlı ayaklara sahip olmalısınız. Bu da çeviklik merdiveni ile antrenman yapmanız, atlama ipi kullanmanız ve zıplama yapmanız gerektiği anlamına gelir. Patlayıcı olmak çok önemlidir çünkü maksimum hıza veya güce ne kadar hızlı ulaşabileceğinizi gösterir.
    • Genellikle topu sahada koşturmaktan sorumlu olan ve bu nedenle çok sayıda çalım atma fırsatı yakalayan koşucu bekleri, genellikle squat gibi çok sayıda karın ve alt vücut egzersizi içeren bir egzersiz rutinine sahiptir, deadliftler, mekik ve kalça egzersizleri. Buna ek olarak, omuz ve göğüs egzersizleri, sert kollar ve sallama vuruşları yapma becerinizi geliştirebilir.
    • Her türlü kuvvet antrenmanında olduğu gibi, futbol kondisyonu sırasında doğru form ve teknik, antrenman odasında ve sahada sakatlanmayı önlemek için hayati önem taşır. Tüm kuvvet antrenmanı egzersizlerini denemeden önce anladığınızdan emin olun ve doğru teknikte ustalaşana kadar düşük ağırlıklarla başlayın. Eğer varsa, ne yapacağınızdan emin değilseniz tavsiye almak için bir antrenöre danışın.
  2. adım 2 kendinizi hız için şartlandırın.2Kendinizi hız için şartlandırın. Hız ve çeviklik sadece hızlı çalım atmak için değil, aynı zamanda başarılı oyunları tamamlamak ve çalımınızdan sonra topu sahaya taşımak için de önemlidir. Ne kadar hızlı olursanız, çalım atmanıza bile gerek kalmadan sahada o kadar ileriye gidebilir ve etrafından dolaşmaya çalıştığınız bir savunma oyuncusunun hatasından o kadar çabuk faydalanabilirsiniz. Olabileceğiniz en iyi juker olmak için akıllı, hız odaklı bir egzersiz rejimi ile sahadaki hızınızı artırın.
    • Hızlarını ve çevikliklerini geliştirmek için koşucu bekler genellikle sprintler egzersiz rutinlerine dahil edebilirler. Basit bir sprint egzersizi olarak 'sprint merdiveni 'ni deneyin. Sahada 10 yarda (9,1 m) koşarak başlayın, dönün ve olabildiğince hızlı bir şekilde 10 yarda (9,1 m) geri koşun. 30 saniye dinlenin, ardından 20 yarda (18,3 m) koşun, dönün ve geri koşun. Tekrar 30 saniye dinlenin, ardından her sprint arasında 30 saniye dinlenerek 30, 40 ve 50 yarda (45,7 m) için tekrarlayın.
    • Hız antrenmanı yaparken gelişiminizi ölçmenin harika bir yolu kendinizi zamanlamaktır. Sprintlerinizi tamamlamak için geçen süreyi takip etmek için bir kronometre kullanmak, ilerlemenizi izlemenizi sağlar ve rekor sürelerinizden saniyeler düşürmek için sizi daha fazla zorlamaya teşvik edebilir.
  3. adım 3 reflekslerinizi geliştirin.3Reflekslerinizi geliştirin. Önemli bir koşu oyununun kaosunda, top tutucunun tepki hızı, yarda kaybı, küçük bir kazanç ve bir touchdown koşusu arasındaki fark olabilir. Yetenekli bir savunmacıya karşı çalım atmak, rakibinizin vücut dilindeki küçük işaretleri okumanızı, niyetini değerlendirmenizi ve tepki vermeye fırsat bulamadan etrafından dolaşmanızı gerektirir, bazen bunların hepsi bir saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleşir. Refleksleriniz ne kadar keskin olursa, savunma oyuncunuza o kadar hızlı tepki verebilirsiniz, bu da size büyük bir avantaj sağlayabilir.
    • Juking reflekslerinizi geliştirmenin harika bir yolu, oldukça deneyimli bir savunmacıya karşı juking alıştırması yapmaktır. Örneğin, boş bir alanda bir arkadaşınızla karşı karşıya gelmeyi ve size dokunmasına izin vermeden topu onun yanından geçirmeye çalışmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak, hızlı kasılan reflekslerinizi test etmenin yanı sıra rakibinizi okuma ve çeşitli juking yöntemlerine aşina olma pratiği yapmanızı sağlar.
    • Ekstra pratik için, sahanın farklı noktalarına dizilmiş iki veya daha fazla arkadaşınızla karşı karşıya gelmeyi deneyin.
  4. adım 4 açıkları okumayı öğrenin.4Açıkları okumayı öğrenin. Bir top taşıyıcı, korumasız ve eşit derecede açık bir yola sahipse asla bir savunmacının etrafından dolaşmaya veya içinden geçmeye çalışmamalıdır. Hücum koşu oyunlarının çoğu, savunmanın dizilişinde boşluklar (ya da 'delikler') açarak koşuculara yarda koşmak için kolay yollar sağlamak üzere tasarlanmıştır. Mümkün olduğunda, savunma oyuncularının düzenindeki bu boşluklardan yararlanmaya çalışın. En iyi koşucular her zaman, özellikle de savunma oyuncularının dizilişinin değişmiş olabileceği jokelerden sonra, koşmak için savunma delikleri ararlar.
    • Savunmadaki boşlukları fark etmek için, topla koşarken başınızı yukarıda tuttuğunuzdan ve gözlerinizi önünüzdeki sahada tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. İyi bir durumsal farkındalık her futbolcu için önemlidir, özellikle de topu ilerletmekle görevli olanlar için.
    • Deneyimli bir oyuncu veya koçun rehberliğinde maç görüntülerini gözden geçirmek de faydalı olabilir. Bir oyun sırasında aksiyona kuş bakışı bakmak, savunma boşluklarının nasıl oluştuğunu ve hücum oyuncularının doğru stratejiyle bunlardan nasıl yararlanabileceğini görmenizi sağlar.
  5. adım 5 büyükleri inceleyin.5Büyükleri inceleyin. Futbolda büyük jokerler söz konusu olduğunda rol model sıkıntısı yoktur. En sevdiğiniz koşucu veya oyun kurucunun süslü ayak hareketlerini incelemek, birinci sınıf güç ve çevikliği iş başında görmenin harika bir yoludur. Buna ek olarak, profesyonel futbolcuları izlemek sizi başka türlü tanışamayacağınız yeni joking stratejileriyle tanıştırabilir ve size hedeflemeniz gereken mükemmellik için yüksek su işaretleri verebilir. Aşağıda, söz konusu sahada çeviklik olduğunda tüm zamanların en iyilerinden sadece birkaçı yer almaktadır:
    • Walter Payton: Sahada bir aşağı bir yukarı zahmetsizce dans etmesi nedeniyle 'Tatlılık' lakabıyla anılan Payton, bazıları tarafından tüm zamanların en iyi koşucusu olarak kabul edilir. Payton'ın hızı ve çevikliği efsanevidir ve 21.803 yarda ile NFL'in tüm amaçlar için koşu yarda rekorunu ele geçirmesine yardımcı olmuştur.
    • Marcus Allen: Gelmiş geçmiş en iyi kısa mesafe NFL koşucularından biri olarak kabul edilen Allen, Super Bowl XVIII'de harika bir çalımla başlayan ve rekor kıran 74 yardalık koşusuyla üne kavuştu.
    • Jim Brown: 50'li yılların sonu ve 60'lı yılların başında forma giyen Brown, günümüzde spor tarihinin en iyi futbolcularından biri olarak kabul ediliyor. Ham fizik konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olan Brown, sahada hesaba katılması gereken ciddi bir güçtü. Savunmacılarını basitçe yıkmak yerine çalım atmaya karar verdiğinde Brown genellikle rakiplerini çamur içinde bırakırdı.
    • Bo Jackson: Jackson 80'ler ve 90'larda NFL'deki en hızlı oyunculardan biri olarak biliniyordu. Hızını mümkünse insanların etrafından dolaşmak için kullanırdı, ancak gerektiğinde çalım da atabilirdi. Zaten çoğu rakipten daha hızlıysanız, çeviklikten çok hızı kullanmaya çalışın, ancak çevikliğin temellerini öğrenin, böylece her duruma her zaman hazır olursunuz.
    • Futbolun en iyi çalımcılarından bazıları modern çağdan. Reggie Bush, Adrian Peterson, Marshawn Lynch ve diğerleri gibi oyuncular kolej veya profesyonel seviyede (veya her ikisinde de) son derece yetenekli koşucular olarak isim yapmışlardır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruFutbol için antrenman yapmanıza yardımcı olacak herhangi bir egzersiz öneriyor musunuz? Çeviklik merdiveni antrenmanını yapmayı deneyebilirsiniz. Nasıl yapılacağını öğrenmek için internete bakın.
  • SoruSarılmayı önlemek için kullanabileceğim etkili hareketler nelerdir? Spin hareketini kullanabilirsiniz, yani gerçekten hızlı bir şekilde 360 derece dönebilirsiniz. Ya da sert bir kol, kolunuzu dışarı çıkarın ve açık elinizle kişinin göğsüne vurun.
  • SoruAyağımı sert mi yoksa yumuşak mı basmalıyım? Ben yumuşak ama sert basarım, bu şekilde adımınıza yay ekleyebilirsiniz ancak sertlik herhangi bir savunma hareketini durdurmanızı sağlar.

İpuçları

  • Sadece bir ya da belki iki juke adımı atın. Bir o yana bir bu yana dans etmeye devam ederseniz, defans oyuncusu size kolayca çelme takacaktır.
  • Juke ile hızlı gidin. Sonsuza kadar sürmesin. Büyük bir hareket halinde tutun.
  • Alçakta kaldığınızdan ve hareket boyunca dengenizi koruduğunuzdan emin olun.

Uyarılar

  • Rakibinizle aranızda yeterince boşluk bırakarak harekete yeterince erken başlayın ki çalım yemeyesiniz.
  • Aşırı kutlama yapmayın, aleyhinize bir penaltı çalınabilir.