Kaykay Üzerinde Nasıl Zıplanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Temel kaykay zıplaması veya 'ollie' 1970 yılında Alan 'Ollie' Gelfand tarafından icat edilmiş ve kısa sürede en önemli kaykay numaralarından biri haline gelmiştir. Bu numara doğru bir şekilde yapıldığında, kaykaycı tahtayı ayaklarına bağlıymış gibi gösterecek şekilde tahtayı yanına alarak havaya sıçrayabilir. 'Ollie' diğer birçok kaykay numarasının temelini oluşturur, bu nedenle diğer, daha karmaşık manevraları denemeyi planlıyorsanız öğrenmek ve iyi öğrenmek önemlidir. Neyse ki, yeterli pratikle ustalaşmak nispeten kolaydır.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. İyi bir yer bulun. Başlangıç olarak, bu numarayı uygulamak için düz bir alan bulun. Kaykay konusunda deneyimli değilseniz, bunu tahtanın tamamen hareketsiz kalacağı (örneğin yuvarlanmayacağı) bir yerde yapmak isteyeceksiniz.
    • Düşmekten endişe ediyorsanız, çimlerde veya hatta halı kaplı bir yüzeyde başlamak bile isteyebilirsiniz.
  2. Ayaklarınızı konumlandırın. Ön ayağınızı tahtanızın ortasına yakın, boltlarınızdan yaklaşık iki inç uzağa yerleştirin. Arka ayağınızı kuyruğa koyun.
    • Ön ayağınız tamamen kaykayın üzerinde, ön cıvataların hemen arkasında olmalıdır.
    • Arka ayağınızın topuğu tahtanın ortası ile aynı hizada olmalıdır. Bu, topuğunuzun tahtanın yüzeyinden dışarı çıkacağı anlamına gelir.
    • Her iki ayak da düz karşıya bakmalıdır. Tahta üzerinde iki ayağınızı da açmayın.
  3. Dizlerinizi bükün. Dizlerinizi bükmeniz gerekir, böylece hem kuyruğu patlatabilir hem de yukarı zıplayabilirsiniz.
  4. Kuyruğu patlatın. Arka ayağınızla tahtanızın kuyruğunu hızla ve kuvvetlice aşağı doğru itin
    • Kaykayın kuyruğuna uyguladığınız aşağı doğru kuvvet, yere çarpmasına neden olacak ve kaykay 'fırlarken' yukarı doğru güçlü bir ivme kazanacaktır. Bunu ayak bileğinizle aşağı doğru hafif bir fiske vurmak olarak düşünün.
    • Kuyruğunuza çok sert bastırmamaya dikkat edin, çünkü o zaman ağırlığınız tahtanın havaya kalkmasını engelleyecektir.
  5. Yukarı zıplayın. Kuyruğu patlattıktan hemen sonra, havaya zıplamak için bacaklarınızı düzeltin.
  6. Ön ayağınızı tahta boyunca süpürün. Ön ayağınızın yan tarafını, ön uç yukarı çıkarken tahtanın yüzeyi boyunca kaydırın.
    • Ayağınızın sert tutma bandına sürtünmesi, tahtanın vücudunuzla birlikte yukarı doğru sürüklenmesine yardımcı olacaktır.
  7. Dengeleyin. Arka ayağınızı yukarı kaldırın ve atlayışınızın en yüksek noktasına ulaştığınızda tahtayı ayaklarınızla altınızda hizalayın. Tahtayı omuzlarınızla aynı seviyeye getirmek için ön ayağınızı hafifçe aşağı itmeniz gerekebilir.
  8. Yere inin. İnerken bacaklarınızı yere doğru uzatın ve iniş şokunu absorbe etmek için dizlerinizi bükülü tutun.
    • Dizlerinizi bükülü tutmak hem diz yaralanmasını önlemek hem de tahtanın kontrolünü korumak için önemlidir.

Temel Bilgilerdeki Sorunları Giderme

  1. Patlama üzerinde çalışın. Patlamanın olması gerektiği gibi gerçekleşmesi için kuyruğa uygulanacak doğru kuvvet miktarını belirlemek, bu manevrayı öğrenmenin en zor kısımlarından biridir.
    • Sadece tahtanın ön ucunu kaldırmak için değil, aynı zamanda kuyruğun yerden yukarı doğru sıçramasına neden olacak kadar kuvvetle yere çarpmasına neden olacak kadar sert ve hızlı bir şekilde aşağı doğru itmeniz gerekir.
    • Tahtayı ne kadar sert indirirseniz, o kadar yükseğe zıplayacaktır. Bununla birlikte, bu konuda ilk kez ustalaşmaya çalıştığınızda, kontrolü korumak yüksek bir sıçramadan daha önemlidir. Kontrolü kaybetmeden tahtayı zıplatabileceğiniz noktaya gelene kadar farklı miktarlarda kuvvetle denemeler yapın ve ardından zıplama yüksekliğini artırmaya çalışın.
  2. Süpürme hareketiniz üzerinde çalışın. Zıplarken tahtayı sizinle birlikte yukarı çeken ve aynı zamanda gitmesini istediğiniz yöne doğru tutmanızı sağlayan ayağınızın süpürme hareketi de aynı derecede zordur. Bu da aynı şekilde bir miktar deneme yanılma gerektirecektir.
    • Ön ayağınızı bileğinizi hafifçe döndürecek kadar rahat tutmanız gerekir. İlk dürtünüz bu kasları germek olabilir ve bu dürtüye direnmeyi öğrenmeniz gerekecektir.
    • Kontrolü elinizde tutmak için, ayağınızı tahtanın ön kenarına kadar götürmesi gereken süpürme hareketini yaparken ayakkabınızın kenarı ile tahta arasındaki sürtünmeyi kullanmalısınız.
  3. Zamanlama üzerinde çalışın. Bu numarayı doğru yapmanın bir diğer zorlu kısmı da zamanlamayı doğru yapmaktır. Adımların Bölüm 1'de açıklanan sırayla gerçekleştirilmesi gerekse de, bu adımları çok hızlı bir şekilde, saniyenin sadece bir kısmında gerçekleştirmeniz gerekir.
    • Özellikle, patlama ve sıçramanın neredeyse aynı anda, esasen tek bir hareketle gerçekleştirilmesi gerekir. Zamanlama burada her şeydir ve pratik gerektirir.
    • Zamanlama hakkında daha iyi bir fikir edinmek için numarayı yapan kişilerin ağır çekim videolarını izleyebilir, böylece yapmanız gerekenlerin ayrıntılarını dikkatlice gözlemleyebilirsiniz.
  4. İnişiniz üzerinde çalışın. Son olarak, tahtadan düşmeden iniş yapmak gerçek bir numara olabilir. Buradaki anahtar, hem dizlerinizi bükülü tutmak hem de inmeden önce tahtanızı düzleştirmektir.
    • İdeal olarak, dört tekerleği de aynı anda indirmek istersiniz.
    • Süreç boyunca omuzlarınızı düz tutun. Bu manevrayı gerçekleştirirken öne doğru eğilme isteğinize karşı koyun, çünkü bunu yapmak indiğinizde tahtanın önünden düşmenize neden olabilir.

Manevrada Ustalaşmak

  1. Yuvarlamaya başlayın. Temel tekniği öğrendikten sonra, bu numaranın biraz daha etkileyici görünmesi için çalışmaya başlayabilirsiniz. İlk adım, tahta hareket halindeyken ollie hareketini yapmayı öğrenmektir.
    • Tahtanızı rahat bir hızda yuvarlayın ve hareketi aynı şekilde ve ayaklarınız tahta sabitken yaptığınız pozisyondayken gerçekleştirerek deneyin.
  2. Alçaktan çömelin. Bir sonraki adım, patlamadan sonra daha yükseğe zıplamayı öğrenmektir. Kütle merkezinizi alçakta tutmak daha etkileyici bir sıçrama yapmanızı sağlayacaktır, bu nedenle tahtanın kontrolünü elinizde tutarken ne kadar alçalabilirseniz o kadar iyidir.
    • Kalçanızı bükmeyin veya omuzlarınızı öne eğmeyin. Kontrolü elinizde tutmak için denge merkezinizi ayaklarınızın arasında tutun.
  3. Zıplarken kollarınızı kaldırın. Yukarı doğru momentumunuzu artırmak için atlayışı gerçekleştirirken kollarınızı hızla kaldırmayı deneyin.
  4. Süpürmeyi geciktirin. Süpürme hareketinizi saniyenin sadece bir kısmı kadar geciktirebilirseniz, daha yüksek bir sıçrama elde edebilirsiniz.
    • Bu konuda gerçekten ustalaşmak için doğru gecikme miktarını belirlemek biraz deneme yanılma gerektirecektir.
  5. Dizlerinizi yukarı çekin. En etkileyici ollie için, atlayışınızın en yüksek noktasına ulaştığınızda her iki dizinizi de göğsünüze doğru olabildiğince yukarı çekin ve tahtayı bu pozisyonda düzleştirin.
  6. İnerken yuvarlanmaya devam edin. Yere inerken ileri doğru momentumunuz yuvarlanmaya devam etmelidir.
    • Yine, bu aşamada düşmemek biraz pratik gerektirecektir, ancak temelleri öğrendikten sonra, bu pastanın üzerindeki krema olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaykay üzerinde ollie nasıl yapılır?
    Tahtanızı yere göndermek için arka ayak bileğinizle aşağı doğru fiske atın, ardından ayağınızı hızla kaldırın. Bu, ağırlığınızı hem kuyruğunuzu aşağıya doğru göndermek hem de yerden kalkmasını sağlamak için kullanacağınız anlamına gelir. Ardından, ön ayağınızı yukarı kaydırdığınızda, tahtanız da yukarı çıkabilir.
  • Soru
    Zıplamak ve diğer numaraları yapmak için özel bir kaykay türüne ihtiyacım var mı?
    Hayır, sadece normal bir kaykay, ancak alçak tekerlekli bir kaykay numaraları yapmak için daha kolaydır. Pennyboard veya longboard kullanmak istemezsiniz.
  • Soru
    Patlatmak için çok uğraşıyorum ama olmuyor. Nasıl daha iyi yapabilirim?
    Sadece ayağınızla aşağı doğru itmeyin, bunun yerine ayak parmaklarınızla kuyruk üzerinde fiske benzeri bir hareket yapın. Yapabildiğiniz kadar çok deneyin ve sonunda başaracaksınız.

İpuçları

  • Sabırlı olun. Her numara gibi, bunu öğrenmek de biraz zaman alabilir ve özellikle uzun süredir paten kaymıyorsanız sizin için zor olabilir.
  • Bunu öğrenmeye ilk başladığınızda yükseğe zıplamanız konusunda endişelenmeyin. Önce tekniği öğrenmeye odaklanın.
  • Tahta yuvarlanırken bu numarayı yapmakta iyi olduğunuzda, küçük nesnelerin üzerinden atlamaya başlayın ve daha büyük nesnelere doğru ilerleyin.

Uyarılar

  • Her kaykay numarası gibi, bu basit numara bile yaralanmayla sonuçlanabilir. Deneyimsiz bir kaykaycıysanız, kask ve diz/dirsek pedleri gibi güvenlik ekipmanları takmak iyi bir fikirdir.
  • Eğer çocuksanız, kendinizi yaralama ihtimaline karşı yetişkin gözetimi olmadan bu numarayı öğrenmeye çalışmayın.