Kayaklar Üzerinde Nasıl Atlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayak yapmayı öğreniyorsanız, atlamak göz korkutucu bir süreç gibi görünebilir. Ancak biraz pratik yaparak yaylanma tekniğini öğrenmeye başlayabilir ve rahat olduğunuzda daha zor olan ollie'ye geçebilirsiniz. Her ikisi de nasıl atlanacağını öğrenmenin, tekniğinizi geliştirmenin ve kayağınızı bir sonraki seviyeye taşımanın harika yollarıdır!

Adımlar

Baharı Öğrenmek

  1. adım 1 eğime yaklaşırken dizlerinizi ve kalçalarınızı öne doğru bükün.
    Eğime yaklaşırken dizlerinizi ve kalçalarınızı öne doğru bükün. Sırtınız ve bacaklarınız 45 derecelik bir açı oluşturana kadar yavaş yavaş öne doğru bükün. İdeal olarak, atlayışın dudağından (veya kenarından) sıçramanız gerektiğinde sırtınızın önünüzde yukarı doğru dönük olmasını istersiniz.
    • Vücut ağırlığınızı kayakların merkezi üzerinde tutun.
  2. adım 2 dudağa yaklaşırken vücudunuzu yukarı doğru uzatın.
    Dudağa yaklaşırken vücudunuzu yukarı doğru uzatın. Yayın amacı zıplamak ve vücudunuzu yukarı doğru uzatarak sizi havaya kaldırmaya yetecek kadar yukarı doğru momentum yaratmaktır. Bunu başarmak için, tek bir yumuşak hareketle yukarı zıplarken dizlerinizi ve kalçalarınızı düzleştirerek ayakta durur pozisyona getirin. Kayaklarınızın merkezi atlayış dudağına değdiğinde vücudunuzun düz olduğundan emin olmayı unutmayın; bu, havada geçirdiğiniz süreyi en üst düzeye çıkaracaktır.
    • Vücudunuzu yukarı doğru fırlatırken momentum yaratmak için karı aşağı doğru itin.
    • Havada yeterince zaman geçiremiyorsanız, çok erken veya çok geç atlıyor olabilirsiniz.
    • Atlamadan hemen önce ağırlık merkezinizi olabildiğince yükseğe çıkarın.
  3. adım 3 havadayken vücudunuzu sıkıştırın.
    Havadayken vücudunuzu sıkıştırın. Dudağa çarptığınız anda vücudunuzu yukarı doğru fırlattıktan sonra, yukarı doğru momentum sizi havaya kaldırmalıdır. Bu noktada, sırtınız atlamadan önceki 45 derecelik pozisyona gelene kadar dizlerinizi ve kalçalarınızı tekrar öne doğru bükerek vücudunuzu sıkıştırın.
    • Vücut ağırlığınızı kayaklarınızın merkezi üzerinde tutun.
    • İleri veya geri hareketler yapmayın, aksi takdirde dengenizi kaybedersiniz.
  4. adım 4 i̇nerken ağırlığınızı kayakların merkezinde tutun.
    İnerken ağırlığınızı kayakların merkezinde tutun. Vücudunuz kasılmış ve dizleriniz bükülmüş haldeyken, ağırlık merkezinizi kayaklarınızın ortasında tutmaya odaklanın. Bu, sağlam bir iniş için çok önemlidir çünkü indiğinizde dengenizin bozulmasını ve düşmenizi önler.
    • Sırtınızı mümkün olduğunca düz tutun.
  5. adım 5 darbeyi absorbe etmek için inmeden önce dizlerinizi hafifçe bükün.
    Darbeyi absorbe etmek için inmeden önce dizlerinizi hafifçe bükün. Yere yaklaşırken, dizlerinizi ve kalçalarınızı hafifçe büktüğünüzden emin olarak vücudunuzu tekrar uzatın. Önce kayaklarınızın arkasıyla yere dokunun ve ardından düzleştirin. Kayaklarınız yere tamamen temas ettikten sonra, iniş etkisini emmek için kalçalarınızı ve dizlerinizi öne doğru bükerek vücudunuzu tekrar sıkıştırın. Şimdi tekrar dik durun ve kaymaya devam edin.
    • Ağırlık merkezinizi kayakların ortası üzerinde tutun.
    • Bacaklarınızı göğsünüze yaklaştırmak için vücudunuzu sıkıştırırken vücudunuzu hafifçe öne doğru eğin.
    • İniş etkisini absorbe etmek için dizlerinizde hafif bir bükülmeye ihtiyacınız olduğundan vücudunuzu tamamen düzleştirmeyin.

Ollie Pratiği

  1. adım 1 eğime yaklaşırken 60 derece öne doğru eğilin.
    Yokuşa yaklaşırken 60 derece öne doğru eğilin. Yokuşa yaklaşırken, atlayışa hazırlanmak için hafifçe öne doğru eğilin. Vücut ağırlığınızı kayakların üzerinde ortaladığınızdan ve kollarınızla bacaklarınızı omuz genişliğinde açtığınızdan emin olun.
    • Sırtınızı düz tutun ve yüzünüzü doğrudan öne doğru çevirin.
  2. adım 2 atlamadan önce ağırlığınızı geriye doğru atın.
    Atlayıştan önce ağırlığınızı geriye doğru atın. Atlayışa başlamadan önce, kayaklarınızı bükmek ve ön uçlarını havaya kaldırmak için vücut ağırlığınızı geriye doğru atın. Dengenizi bozacak şekilde sola veya sağa düşmekten kaçınmak için sırtınızı düz ve vücut ağırlığınızı sabit tutun.
    • Sırtınızın ve bacaklarınızın 90 derecelik bir açı oluşturduğundan emin olun.
  3. adım 3 ağırlığınızı dudağın üzerinden öne doğru eğin ve zıplayın.
    Ağırlığınızı dudağın üzerinden öne doğru verin ve zıplayın. Kayaklarınızın uçlarını havada tutarken, ağırlığınız atlayacağınız noktanın üzerine kayacak şekilde öne doğru eğilin. Ağırlığınız tam olarak üzerine geldiğinde, yukarı doğru zıplayın ve öne doğru eğilin. Atladıktan sonra vücudunuzu düz bir şekilde uzattığınızdan emin olun.
    • Kayaklarınızın arkası atlayış dudağına değdiğinde vücudunuzu tamamen uzatın.
    • Kendinizi havaya kaldırmaya yardımcı olmak için yükselirken kayaklarınızın arkasındaki (veya kuyruğundaki) kıvrıma baskı uygulayın.
  4. adım 4 bacaklarınızı içeri çekin ve hafifçe öne doğru eğilin.
    Bacaklarınızı içeri çekin ve hafifçe öne doğru eğilin. Bu, rüzgar direncini azaltacak ve dengenizi korumanızı kolaylaştıracaktır. Vücut ağırlığınızı mümkün olduğunca kayaklarınızın ortasında tutmaya odaklanmaya devam edin.
    • Vücudunuz merkezin dışına kayarsa, sıkışmış pozisyondayken kendinizi yeniden ayarlayın.
  5. adım 5 darbeyi absorbe etmek için inmeden önce dizlerinizi hafifçe bükülü tutun.
    Darbeyi absorbe etmek için inmeden önce dizlerinizi hafifçe bükülü tutun. Yere yaklaşırken dizleriniz ve kalçalarınız sadece hafifçe bükülene kadar vücudunuzu uzatmaya başlayın. Kayaklarınızı düzleştirmeden önce kayaklarınızın arkasının yere değen ilk kısım olduğundan emin olmaya çalışın. Daha sonra, yere çarptığınızda darbeyi emmek için dizlerinizi ve kalçalarınızı öne doğru bükerek vücudunuzu sıkıştırın. Artık istikrarlı bir şekilde ayağa kalkabilir ve kaymaya devam edebilirsiniz.
    • Vücudunuzu asla tamamen düzleştirmeyin, aksi takdirde kalçalarınız ve dizleriniz inişin kuvvetini ememez.
    • Bacaklarınızı göğsünüze getirmek için vücudunuzu sıkıştırırken öne doğru eğilin.
    • Ağırlığınızı daima kayakların ortasında tutun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yeni başlayanların kayakla atlamayı öğrenirken yaptıkları bazı yaygın hatalar nelerdir?
  • Soru
    Kayakla atlama tehlikeli midir?
    Hiç pratik yapmadan atlarsanız kayakla atlamak tehlikeli olabilir. Ancak, tekniğiniz üzerinde çalışır ve küçük atlayışlarla başlarsanız, atlama güvenli ve eğlenceli olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kayaklar
  • Kayak botları
  • Özellikle yeni başlayan biriyseniz kask takmanız şiddetle tavsiye edilir.

İpuçları

  • Yeni başlayan biriyseniz, herhangi bir atlayış denemeden önce yerdeki hızınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek için iyi bir zaman harcayın.
  • Sadece birkaç inç gibi küçük atlayışlarla başlayın ve tekniğiniz geliştikçe ilerleyin.
  • Atlayışı yapıp yapamayacağınızdan emin değilseniz, yaklaşın ve tam dudakta durun. Şimdi kendinize hızınızın çok mu hızlı, çok mu yavaş, yoksa doğru mu olduğunu sorun.