Voleybolda Zıplayarak Servis Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sıçrayarak servis, topun havaya atıldığı ve oyuncunun zıplayarak havada topa vurduğu gelişmiş bir voleybol servisidir. Bu, kolej ve profesyonel voleybol oyunlarında popüler bir servistir çünkü çok fazla güç ve hıza sahiptir. Sıçrayarak serviste ustalaşmak rakip takımın kafasını karıştırabilir ve moralini bozabilir, bu da hızlı bir şekilde sayı toplamanın iyi bir yoludur.

Adımlar

Topu Fırlatmak

  1. adım 1 kendinizi konumlandırın.
    Kendinizi konumlandırın. Arka çizginin iki üç ayak gerisinde durun. Atlayışınız için ivme kazanmak amacıyla topu yükseğe atmak ve çizgiye doğru adım atmak isteyeceksiniz.
    • Sağ elinizi kullanıyorsanız sol ayağınızla, sol elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınızla ileriye doğru başlayın. Üç adımlı bir yaklaşım uygulayacaksınız.
  2. adım 2 servis atışınızı hedefleyin.
    Servis atışınızı hedefleyin. Rakip takımdaki oyuncuların pozisyonlarına bakın ve servisinizi boş alanlara atmaya çalışın. Topa 'ölü bölgelere' vurmak istiyorsunuz. Bu, topa vurduğunuzda oyuncuların arasına düşmesini istediğiniz anlamına gelir, böylece topa kimin geri vuracağı konusunda iletişim kurmak zorunda kalırlar.
    • Vücudunuzu ölü bölgelerden birine bakacak şekilde konumlandırın. Kalçanızı ve omuzlarınızı bölgeye doğru çevirin. Bakmak için başınızı çevirmek zorunda kalmamalısınız.
  3. adım 3 topu havaya atın.
    Topu havaya fırlatın. Float servis atmak için her iki elinizi de kullanın. Topun dönmesini sağlamak için baskın elinizle topspin yaparak yukarı doğru atın. Topu yükseğe ve önünüze doğru atın. Topa vurmadan önce bir yaklaşım yapabilmelisiniz, bu nedenle topu önünüze ve yeterince yükseğe attığınızdan emin olun, böylece servis çizgisinin hemen arkasında süzülür.
    • İyi bir kural, topu size nasıl ayarlanmasını istiyorsanız o şekilde atmaktır. Setlerinizi alçak seviyorsanız, topu daha alçak atın. Setlerinizi daha yüksek seviyorsanız, topu daha yükseğe atın.

Topa Vurmak

  1. adım 1 topa havada vurmak için zıplayın.
    Topa havada vurmak için zıplayın. Normal vuruş yaklaşımınızı yapın: Yavaş sol adım ve ardından iki hızlı adım: sağ, sol. Eğer solaksanız tam tersini yapın. Her iki ayağınızla zıplayın ve baskın elinizle topa sertçe vurun.
    • Zıplamanızı servis alanında kalacak şekilde hedefleyin. Servis alanının dışındayken topa vurursanız servis geçersiz olacaktır.
  2. adım 2 topa havada vurun.
    Topa havada vurun. Elinizin mümkün olduğunca fazla yüzey alanıyla topa temas edin ve topspin için bileğinizi sallayın. Float servis için daha çok avuç içinizle vurun. Mümkün olduğunca sert vurun. Sıçrayarak servisin gücü ve momentumu buradan gelir.
    • Kolunuzu tamamen açarak topa temas edin ve yükseğe zıplayın. Bunu yaparsanız, top fileyi geçmeli ve derine inmelidir.
  3. adım 3 topu hedefleyin ve takip edin.
    Topu hedefleyin ve takip edin. Topa vururken gözleriniz topun üzerinde olmalıdır. Topa vurduktan sonra vuruş kolunuzu aşağı indirin. Elinizi topun inmesini istediğiniz yere doğru tutun.
    • Gözlerinizle de takip edin. Bu, temas anından takip edene kadar topa odaklanmanızı sağlayacaktır.
  4. 4. adım sıçrayışınızı gerçekleştirin.
    Sıçrayışınızı yere indirin. Topa vurduğunuzda servis çizgisinin gerisinde olduğunuz sürece servisiniz yasal olacaktır. Ancak, güvende olmak için servis çizgisinin gerisine de inmeye çalışmalısınız. Eğer inişinizi aşarsanız, yanlışlıkla topa kortun çok yakınından vurabilirsiniz.
    • Her iki ayağınızla da yere inin. Herhangi bir sakatlanmayı önlemek için dizlerinizi bükülü tutun.

Sıçrayarak Servis Atmak için Alıştırma

  1. adım 1 alıştırma için sekiz top hazırlayın.
    Alıştırma için sekiz top hazırlayın. Bir çift topu saha boyunca dört aralıkla yerleştirin. İlk çift filede olmalıdır. Bir sonraki çift üç adım geride olmalı ve bir sonraki çift bundan üç adım geride olmalıdır. Son çift servis çizgisinde olmalıdır.
    • Topları fileye yakın yerleştirmek, topu filenin üzerinden geçirmek için sıçramanızı ve kolunuzu uzatmanız gereken yükseklik hakkında size iyi bir fikir verir.
  2. adım 2 her çiftten bir topa filenin üzerinden vurun.
    Her çiftten bir topa filenin üzerinden vurun. Topa vurmak için zıplamayın. Bunun yerine topu havaya fırlatın ve vurmak için kolunuzu yukarı doğru sallayın. Kolunuzu tamamen açtığınızda topa vurmalısınız. Fileye en yakın topla başlayın ve topa servis çizgisinden vurana kadar geriye doğru hareket edin.
    • Zıplamamanız önemlidir, böylece vücudunuzun ve kolunuzun ne kadar uzun olması gerektiğini hissedersiniz. Zıplayarak servis atarken kolunuzu tamamen uzatarak aynı pozisyonu kullanmak istersiniz.
  3. adım 3 her çiftten ikinci topa file üzerinden vurun.
    Her çiftten ikinci topa filenin üzerinden vurun. Bu sefer topa vurduğunuzda zıplayın. Fileye yakın olan ilk vuruş size ne kadar yükseğe zıplamanız gerektiği konusunda bir fikir verecektir. Daha uzaktaki bir topa her vuruşunuzda, biraz daha sert vurmalısınız.
    • Servis çizgisine geri döndüğünüzde, şimdiye kadar öğrendiğiniz her şeyi kullanın. Tıpkı zıplamadan önce yaptığınız gibi zıplamalı ve kolunuzu tamamen uzatmalısınız. Ayrıca fileye yakın servis atarken yapmanız gerektiği kadar yükseğe zıplamalısınız.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Koşarak sıçrayarak servisi nasıl atabilirim?
    Arkanızda 4 fitten daha fazlasına ihtiyacınız var. Vurmak üzere olduğunuz gibi sol-sağ-sol yaklaşımı yapmaya devam edeceksiniz, ancak bu daha uzun, daha hızlı adımlarla olacak.
  • Soru
    Kısa boylu olduğum için topu file üzerinden geçiremiyorsam, sıçrayarak servis atmayı öğrenmeli miyim?
    Daha kısa boylu birinin sıçrayarak servis atması şüphesiz daha zor olacaktır, ancak bu yapamayacağınız anlamına gelmez. Float servisler ve hatta jump float da çoğu durumda aynı derecede etkilidir ve hatta bazen sunucuya bağlı olarak daha da ölümcül olabilir. Bu, servisleriniz için ne kadar çaba harcamak istediğinize ve voleybol kariyerinizi rekabetçi olarak ne kadar yükseğe taşımak istediğinize bağlıdır.
  • Soru
    Başlamak için, atlamalı şamandıra porsiyonu ile mi başlamalıyım?
    Eğer servis atmaya başlamayı kastediyorsanız, hayır. Normal bir el üstü servisle başlayın ve bu konuda ustalaştıktan sonra jump servis gibi daha sert servislere geçin. Ancak jump servis atmaya başlamayı kastediyorsanız, evet, jump float ile başlamanızı öneririm çünkü bunları atmak daha kolaydır.

Video

İpuçları

  • Nasıl atış yapacağınızı ve topla temasınızı nasıl zamanlayacağınızı öğrenin. Sıçrayışınızın zirvesinde topa vurmak çok önemlidir.
  • Sıçrayışınızdan inerken denge sağlayın. Servis atar atmaz sahadaki yerinize koşmanız gerekecektir.
  • Yaklaşımınızı yaparken, vuruş yaparken yaptığınız gibi yapmalısınız. Eğer sağcıysanız, sol - sağ - sol, solcular için ise tam tersidir. Vuruşta olduğu gibi, yanlış ayak hareketleri servis atışınızı bozabilir.

Uyarılar

  • Topu havaya atarken kontrolün sizde olduğundan emin olun.
  • Topla temas ettiğinizde, sıçrayarak spin servisi yapıyorsanız sadece bileğinizle takip edin...