Karate Pirzolası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arkadaşınız sizin kesemediğiniz bir odun parçasını kesebilir mi? Hiç kendinizi bir tuğlayı ikiye bölerken hayal ettiniz mi? Bu adımları takip ederek bu eğlenceli ve ünlü karate hareketi olan karate chop'u hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz!

Adımlar

  1. adım 1 odunu yerleştirin...
    Odunu (veya tuğlayı) iki sabit doğrama bloğunun üzerine, odun damarları elinizin doğramaya baktığı yönle aynı yönde olacak şekilde yerleştirin. Tahtayı damarlarıyla birlikte kesmek daha kolay kırılmasını sağlar.
    • Doğrama için ince çam tahtaları gibi ince, pürüzsüz tahtalar seçin.
    • Çok kalın veya sert bir şeyi kesmeye çalışmayın (başlangıç için en fazla 3 inç önerilir). Birkaç haftadır antrenman yapıyorsanız ve temas ederken çok yüksek sesle bağırırsanız bir kül bloğu mümkün olabilir.
  2. adım 2 duruşa geçin.
    Duruş pozisyonuna geçin. Bu, bacaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durmayı ya da dizleriniz omuzlarınızdan dikey, doğrama bloklarından iki ayak uzakta olacak şekilde diz çökmeyi içerir.
  3. adım 3 vuruş için hazırlanın...
    Sakin kalarak vuruşa hazırlanın. Başarılı vuruşun anahtarı zihin olduğu için korkmak yardımcı olmayacaktır, vurmadan önce mümkün olduğunca sakin kalmak istersiniz.
    • Elinizin tahta veya tuğlanın içinden geçtiğini hayal edin. Eğer bunun gerçekleştiğini göremiyorsanız, büyük ihtimalle gerçekleşmeyecektir. Olmazsa bu kötü olabilir. Pozitif kalın. Doğrama hareketiyle bir olun.
  4. adım 4 başparmağınızı işaret parmağınızın yanına koyun.
    Başparmağınızı işaret parmağınızın yanına koyun.
  5. adım 5 parmaklarınızı hafifçe sola (sağ elinizi kullanıyorsanız) veya sol elinizi kullanıyorsanız sağa doğru bükün.
    Parmaklarınızı hafifçe sola (sağ elinizi kullanıyorsanız) veya sol elinizi kullanıyorsanız sağa doğru bükün.
  6. adım 6 kolunuzu havaya kaldırın, yere çarpmaya ve vurmaya hazır olun.
    Kolunuzu havaya kaldırın, yere çarpmaya ve vurmaya hazır olun.
  7. adım 7 bloğu kırana kadar elinizi daha uzağa iterek aşağı doğru vurun.
    Bloğu kırana kadar elinizi aşağı doğru itin. Elinizi doğrama bloklarından hemen çekmeyin - kırmak için elinizin sonuna kadar gitmesi gerekir.
  8. adım 8 eğer yapmazsanız't chop it, check on how you feel.
    Eğer kesmiyorsanız, nasıl hissettiğinizi kontrol edin. Eğer çok az acı hissediyorsanız, hızınızı artırmaya çalışın. Biraz ekstra güç de başarılı bir karate kesimi için faydalıdır.
    • Elinizin tahta ile temas eden kısımları olması koşuluyla, elinizin kenarı ve topuğu oldukça fazla güç alabilir. Ancak, bir öğrenci olarak en iyisi size akıl hocalığı yapacak birinin olması ya da bu mümkün değilse elinizi nazikçe aşağı indirmeniz ve tekrar tekrar pratik yaparak kuvveti artırmanızdır.
    • Çok acı hissediyorsanız, o gün için durun. Vücudunuzda ciddi bir hasar meydana gelmişse, derhal bir doktora görünün.
  9. adım 9 pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın.
    Alıştırma, alıştırma, alıştırma. Ne kadar çok pratik yaparsanız, isabet oranınız ve vuruş yeteneğiniz o kadar iyi olur.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Doğrarken elimi kırar mıyım?
    Hayır, insan kemiği güçlüdür, ancak çok fazla eğitim gerektirecektir. Eğer bu konuda eğitim almadıysanız bunu yapmaya kalkışmayın.
  • Soru
    Karate doğrama tahtaları gerçek hayatta dövüşmeme yardımcı olacak mı?
    Evet, dövüş becerilerinize çeşitlilik katmanızı sağlar ve bir dövüşte uygulamak için hızlı bir tekniktir.
  • Soru
    Doğradıktan sonra elime kalın bir kıymık batarsa ne olur?
    Çoğu karate okulunun kullandığı tahta türlerinden kıymık çıkması pek olası değildir. Rastgele bir tahta parçasını kırmaya çalışırsanız, büyük olasılıkla kıymık batacaktır. Eğer kıymık batarsa, cımbızla çıkarabilirsiniz.

İpuçları

  • Tahtayı veya tuğlayı kırarsanız, kırmadığınızdan daha az acı verici olacaktır. Eğer kırmazsanız, kuvvet elinizde yoğunlaşacak ve yere aktarılmayacaktır.
  • Zihninizi sakinleştirmek için bazı gevşeme teknikleri uygulayın.
  • Tahtanın altındaki noktayı hedeflemeye çalışın, çünkü insanlar genellikle darbelerindeki kuvvetin çoğunu vurmadan hemen önce geliştirirler.

Uyarılar

  • Kesemeyeceğiniz açık olan hiçbir şeyi kesmeyin. Çok güçlü değilseniz, 3 inçten (7,5 cm) büyük tahtaları ve 1 inçten (2,5 cm) küçük tuğlaları doğramayı denemeyin.
  • Kendinizi yaralamış olabileceğinizi düşünüyorsanız tıbbi yardım almaktan çekinmeyin
  • Kalın ahşap tahtaları veya başka sert bir şeyi denemeyin. Kalın ve yoğun tahtalar için profesyonel eğitim şarttır!
  • İnsanları sebepsiz yere karate ile doğramayın. Bunu düşünmek aptalca gelse de, birinin ciddi şekilde yaralanmasına veya başınızın belaya girmesine neden olabilir. Karate kendini savunmaktır, masum başkalarına karşı suç olarak kullanılmamalıdır!
  • Eğer dövüş sanatlarına yeni başlayan bir öğrenciyseniz, gözetim olmadan ASLA herhangi bir kırılma girişiminde bulunmayın. Genel olarak konuşursak, dövüş sanatları bir 'kendi kendine öğretme' fırsatı değildir. Deneme yanılma yoluyla öğrenmek için iyi bir zaman değil - öğretmenlerimizin bile öğretmenleri var.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Doğrama blokları, (çimento/kömür blokları iyi iş görür)
  • Odun kesmek (genellikle çam tahtaları, ince tahtalar seçin)
  • Eğitim (bir Dövüş Sanatları sınıfına katılmayı deneyin)
  • Bandajlar