Kayak Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kano popüler bir su sporudur. Doğada zaman geçirirken egzersiz yapmanın harika bir yoludur. Kano yapmaya başlamadan önce doğru rehberliğe ihtiyacınız olacak, aksi takdirde baş aşağı dönersiniz! Suyun tahmin edilemez olabileceğini ve kano yaparken her zaman bir can yeleği giymeniz gerektiğini unutmayın.

Adımlar

Kayık Girişi

  1. adım 1 güvende kalmak için kanoya binmeden önce bir can yeleği giyin ve sabitleyin.
    Güvende kalmak için kanoya binmeden önce bir can yeleği giyin ve emniyete alın. Can yeleği olmadan asla kanoya binmemelisiniz. Ya bir can yeleği satın alın ya da bir kiralama şirketinden bir tane edinin. Can yeleğini başınızın üzerinden geçirin ve kayışları göğsünüzde birbirine tutturun. Can yeleğini sıkmak için kayışlardaki gevşek uçları çekin ve göğsünüze sıkıca oturtun.
    • Beyaz su kanosu veya nehirde kano yapacaksanız sert kabuklu bir kask da takmalısınız. Yine de bunu ilk seferinizde yapmak iyi bir fikir değildir.

    İpucu: Çaylak bir kano tutkunu olarak, en az bir başka partnerle veya bir eğitmenle kanoya çıkın. Bu şekilde, düşerseniz veya başınız belaya girerse yakınınızda yardımınız olacaktır.

  2. adım 2 kıyıdan suya girmek için sakin, kayalıksız bir alan bulun.
    Kıyıdan suya girmek için sakin, kayalıksız bir alan bulun. Kanoyu bir plajdan veya kıyı şeridinden çıkarıyorsanız, suya doğru kademeli bir eğimin olduğu pürüzsüz bir alan arayın. Suyun dışına çıkmış kayalar veya döküntüler gördüğünüz alanlardan kaçının.
    • Bir iskeleden kayığa biniyorsanız, kayığı çıkarmak için sakin bir yer bulma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  3. adım 3 öndeki kayışı tutarak kanoyu kıyıya sürükleyin.
    Kayığı öndeki kayıştan tutarak kıyıya doğru sürükleyin. Kayığı hareket ettirmek için kayığın ön tarafında kumaş bir kayış olup olmadığına bakın. Bu kayışı tutun ve kayığı suya yaklaştırmak için yavaşça sürükleyin. Başka biriyle birlikteyseniz, kayığı her iki ucundan tutarak yerden uzak tutmak için birlikte taşımaktan çekinmeyin.
    • Kano bir iskeleye bağlıysa bunu yapmanıza gerek yoktur.
  4. adım 4 kokpit suyun kenarında duracak şekilde kanoyu aşağı indirin.
    Kokpit suyun kenarına dayanacak şekilde kanoyu indirin. Kanoyu doğrudan suyun kenarına sürükleyin. Serbest elinizle kanoyu sürüklerken küreği arkanızda tutun. Kanoyu sürüklemeye devam edin ve kokpitin suyun kıyıyla buluştuğu noktaya dayanması için aşağı bırakın.
    • Kürek önünüzdeyse ve suya bırakırsanız, yüzerek uzaklaşabilir.
  5. adım 5 kokpite doğru ilerleyin ve ayaklarınızı dışarı uzatın.
    Havuzluğa doğru ilerleyin ve ayaklarınızı dışarı uzatın. Küreği kokpitin arkasına düz bir şekilde yerleştirin ve kanonun kenarına oturun. Ardından, poponuzu yavaşça kokpite doğru kaydırın ve ayaklarınızı her seferinde bir tane içeri sokun. Dik oturmak için koltuğa geri kaydırın ve kanoya oturmak için ayaklarınızı önünüze doğru uzatın.
    • Bir iskeleden biniyorsanız, kendinizi dengelemek için iskelenin kenarını kullanın. Ayaklarınızı kokpitin içine yerleştirin ve ağırlığınızı dengelemek için alçakta kalın. İçeri girerken ve koltuğa otururken küreği iskelenin kenarında dengeleyin.
    • Kanonuzun içinde ayaklıklar varsa, ayaklarınızı bunların üzerine koyun.
    • Çoğu insan kano yaparken ayakkabı giymez. Ayakkabı giymek istiyorsanız, su ayakkabısı giyin.
  6. adım 6 küreğinizi ve vücut ağırlığınızı kullanarak kendinizi suya doğru itin.
    Küreğinizi ve vücut ağırlığınızı kullanarak kendinizi suya doğru itin. Suya girmeye hazır olduğunuzda, küreği tutun ve yan tarafınızda dikey olarak kaldırın. Bıçağı kıyıya saplayın ve suya doğru itmek için ağırlığınızı tekrar tekrar öne doğru kaydırın.
    • Eğer yanınızda başka insanlar varsa, birinden sizi suya itmesini isteyin. Bu, kendinizi suya itmekten çok daha kolaydır.
    • Eğer bir rıhtımdan biniyorsanız, ya rıhtım görevlisinin bağlama halatını çözmesini bekleyin ya da halatı tekneden kendiniz çözün ve rıhtımdaki klemense bağlı bırakın.

Kürek Yerleştirme

  1. adım 1 küreği her iki elinizle yatay olarak tutun.
    Küreği her iki elinizle yatay olarak tutun. Kanonunuzda, küreği yatay olarak önünüzde tutun. Düşürme ihtimaline karşı küreğinizi iki elinizle tutun. Başparmaklarınızı 4 parmağınızın altına sararak çubuğu yumrukla kavrayın.
    • Küreği tutarken rahat değilseniz, yanlış yapıyorsunuz demektir. Kürek avuçlarınızda rahat hissetmelisiniz.
    • Tutmak için kolu sertçe sıkmanıza gerek yoktur. Ancak tutuşunuzu elleriniz çubuğun etrafında kayacak kadar gevşetmeyin.
  2. adım 2 küreği elleriniz omuzlarınızı biraz geçecek şekilde tutun.
    Küreği elleriniz omuzlarınızı biraz geçecek şekilde tutun. Küreği ortadan kavrayın, böylece her bir el ile her iki taraftaki bıçaklar arasında eşit miktarda boşluk olur. Rahat olmak için tutuşunuzda küçük ayarlamalar yapın.
  3. adım 3 küreği düz ve içbükey tarafı size bakacak şekilde elinizde çevirin.
    Elinizdeki küreği düz ve içbükey tarafı size bakacak şekilde çevirin. Kano küreğinin ucundaki yüzgeçlere bıçak denir. Bu kanatlar her iki tarafta da aynı değildir, bu nedenle hangi tarafın pürüzsüz ve içbükey olduğunu görmek için onları inceleyin. Pürüzsüz ve içbükey taraflar size bakacak şekilde küreği elinizde çevirin.
    • Kürek çekerken bıçakları su yüzeyine dik olacak şekilde yönlendirin.
  4. adım 4 bıçakları düz yatay kenar üstte olacak şekilde yönlendirin.
    Bıçakları düz yatay kenar üstte olacak şekilde yönlendirin. Her bir bıçağın uzun kenarlarını inceleyin. En düz yatay kenar her zaman üstte olur. Her bir bıçağın ucunda bir açı varsa, açı her zaman yukarı ve sizden uzağa bakar. Bıçaklarınız baş aşağı duruyorsa küreği ters çevirerek sol ve sağ tarafın yer değiştirmesini sağlayın.

    Uyarı: Kürek çekmeden önce daima bıçaklarınızı kontrol edin. Bıçaklarınızın açısı doğru değilse, dengenizi tamamen kaybedebilir ve suya düşebilirsiniz.

Kürek Çekme Tekniği

  1. adım 1 dik durun ve kayıkla kürek çekerken sıkı bir tutuş sağlayın.
    Dik durun ve kayıkla kürek çekerken sağlam bir tutuş sağlayın. Kanonuzda dik oturun ve gövdenizi meşgul tutun. Gerekirse biraz öne doğru eğilebilirsiniz, ancak gövdenizi geriye veya bir tarafa doğru hareket ettirmeye başlarsanız ağırlık merkeziniz değişeceğinden kanonun kontrolünü kaybedebilirsiniz.
    • Kürek çekerken ayaklarınızı ayaklıkların üzerinde tutun. Eğer ayaklıklarınız yoksa, ayaklarınızı önünüzde uzatın. Eğer sizin için daha rahatsa dizlerinizi biraz bükebilirsiniz.
  2. adım 2 küreği yukarı kaldırın ve gövdenizi döndürün.
    Küreği yukarı kaldırın ve gövdenizi döndürün. Küreğinizi biraz yukarı kaldırın ama dirseklerinizi omuzlarınızın altında tutun. Kendinizi ileriye doğru itmek için göğsünüzü hangi yöne doğru rahat hissediyorsanız o yöne doğru biraz döndürün. Sola dönerseniz, küreğinizi biraz sola kaydırın veya tam tersini yapın.
    • Gücünüzün çoğu kollarınızdan değil göğsünüzden gelir. Bu nedenle kürek çekmeye başladığınızda üst bedeninizi geriye sarmanız önemlidir.

    İpucu: Sağ tarafta kürek çektiğinizde hafifçe sola döneceksiniz. Sol tarafta kürek çektiğinizde, hafifçe sağa döneceksiniz. Sağa ve sola kürek çekmek arasında geçiş yaparak kendinizi ileriye doğru iteceksiniz.

  3. adım 3 yükseltilmiş bıçağı öne doğru getirirken küreğe açı verin.
    Yükseltilmiş bıçağı öne doğru getirirken küreğe açı verin. Vuruşa başlarken, geri çektiğiniz bıçağı 15 ila 25 derece aşağı eğin. Yükseltilmiş bıçağı suya doğru indirirken ileri doğru itin. Bunu bir tür yarım daire şeklinde yapın, böylece yukarı kaldırılan bıçak suya neredeyse dik olarak yukarı çıkar ve aşağı iner.
    • Eğer yardımcı olacaksa, her bir kolu zıt yönlerde hareket eden iki dişliyi döndürdüğünüzü hayal edin. İleriye doğru hareket eden kolunuz, diğer kolunuz arkanızda alçalırken aynı anda döner.
  4. adım 4 bıçağı suya saplayın ve ileri itmek için gövdenizi açın.
    Bıçağı suya batırın ve ileriye doğru itmek için gövdenizi açın. Ön bıçağı, su yüzeyinin hemen altında olacak şekilde suya doğru itin. Sonra bıçağı kendinize doğru geri çekin. Aynı zamanda, gövdenizi açmak için arka omzunuzu öne doğru çekin. Bunu yaparken sudan çıkardığınız bıçağı ileri doğru itin.
    • Eğer doğru şekilde kürek çekiyorsanız, sonunda gövdenizin, göğsünüzün ve omuzlarınızın aşağı yukarı aynı anda ağrımaya başladığını hissedeceksiniz.
  5. adım 5 kendinizi ileriye doğru itmek için bu hareketi karşı tarafta tekrarlayın.
    Kendinizi ileri doğru itmek için bu hareketi karşı tarafta da tekrarlayın. Küreği suyun altında sürüklerken gövdenizi küreğe doğru kıvırın, böylece omzunuz her zaman suyun altındaki küreği gösterir. Ardından, karşı taraftaki kanadı indirirken kanadı sudan kaldırmaya başlayın. Yükseltilmiş bıçağı suya doğru itin ve ileriye doğru kürek çekmeye devam etmek için kendinizi çözerken geri çekin.
  6. adım 6 i̇lerlemeye devam etmek için kürek çekerken bir ritim bulun.
    İlerlemeye devam etmek için kürek çekerken bir ritim bulun. Kürek çekerken, kanonun her bir kulaçta nasıl hafifçe kaydığını hissedeceksiniz. Kanonuzun düz hareket etmesini sağlamak için bu kaymanın her iki tarafta da eşit olduğu bir model bulun. Tutarlı ve sorunsuz bir şekilde hareket etmek için her kulaçta eşit miktarda güç kullanın.

    İpucu: Herhangi bir noktada kanodan düşerseniz, sakin olun. Önce kanoyu ters çevirin. Ardından, kayığın üzerinden kokpitin karşı tarafına uzanın. Tekmelemeye başlayın ve suyun yatay yüzeyine olabildiğince yaklaşın. Sertçe tekme atarken kendinizi yukarı çekin ve koltukta kendinizi yeniden yönlendirin.

Dönme ve Yavaşlama

  1. adım 1 kanonun açısını döndürmek ve dönmek için süpürme vuruşlarını kullanın.
    Kanonun açısını döndürmek ve dönmek için süpürme vuruşlarını kullanın. Sola dönmek için küreğinizin sağ tarafını önünüze doğru uzatın ve suya indirin. Gövdenizi sola doğru döndürün ve vücudunuzun üst kısmını açarken küreği yarı dairesel bir hareketle geriye doğru sürükleyin. Dönmeye devam etmeniz ve sağa gitmek için yönü tersine çevirmeniz gerekiyorsa bu hareketi tekrarlayın.
    • Göğsünüz, ağırlık merkezinizdeki kaymayı telafi etmek için küreği hareket ettirdiğiniz yönün tersine döner.
    • Bunu yaparken denge merkezinizi koruyun. Bunu yaparken küreğe doğru eğilmek cazip gelebilir, ancak çok fazla eğilirseniz suya düşebilirsiniz.

    İpucu: Dönmek için kanonun bir tarafında normalde yaptığınız gibi tekrar tekrar kürek çekebilirsiniz, ancak bunu doğru yapmak biraz zordur ve özellikle enerji açısından verimli değildir. Teknenin açısını değiştirmek için bir veya iki süpürme vuruşu kullanmak ve ileriye doğru kürek çekmeye devam etmek çok daha kolaydır.

  2. adım 2 fren yapmak veya yavaşlamak için ters yönde kürek çekin.
    Fren yapmak veya yavaşlamak için ters yönde kürek çekin. Yavaşlamak veya geri gitmek istiyorsanız, ileri gittiğiniz şekilde, ancak ters yönde kürek çekin. Sağ kanadınızı suyun altına sokun, ileri doğru kaydırın, ardından sağ kanadı kaldırırken sol kanadınızı suyun altına indirin. Sol bıçağı ileri kaydırın ve ileri giderken kendinizi yavaşlatmak ya da ters yönde kürek çekmek için bu işlemi tekrarlayın.
    • Dönerken aynı zamanda yavaşlamak için kanatlarınızdan birini suya sokun ve sabit tutun. Sağa dönmek için sağ bıçağınızı suyun altına sokun. Sola dönmek için sol kanadınızı suyun altına sokun.
  3. adım 3 yanlara doğru hareket etmek için çekme vuruşlarını kullanmak üzere küreği dikey olarak tutun.
    Yanlara doğru hareket etmek için çekme vuruşlarını kullanmak üzere küreği dikey olarak tutun. Geri dönerken rıhtımla aynı hizaya gelmeye çalışıyorsanız veya başka insanlarla birlikte kano yapıyorsanız ve birine çarpmaya yakınsanız, küreğinizi iki elinizle dikey olarak tutun. Ardından, bir bıçağı düz tarafı sizden uzağa bakacak şekilde suyun altına sokun. Teknenin açısını değiştirmeden kendinizi yana doğru itmek için bıçağı yavaşça kendinizden uzağa doğru itin.
    • Daha rahatsa, kanadı kanonuza doğru tutun ve aynı yönde hareket etmek için karşı taraftan kendinize doğru çekin.

Dışarı Çıkmak

  1. adım 1 bir iskeleye doğru kürek çekin ve paralel olmak için kulaç atın.
    Bir iskeleye doğru kürek çekin ve paralel olmak için çekme kulaçları kullanın. Bir rıhtıma dönüyorsanız, düz bir şekilde yan tarafa doğru kürek çekin ve yaklaştıkça kademeli olarak yavaşlayın. Rıhtımın kenarına 10 fit (3,0 m) yaklaştığınızda, tamamen fren yapın ve rıhtımın kenarıyla aynı hizaya gelmek için kulaçları çekin.
  2. adım 2 sahile iniş yapmak üzere kıyıya doğru kürek çekmek için ileri kulaçları kullanın.
    Kıyıya iniş için kürek çekerken ileri doğru kulaç atın. Kumsala veya kıyıya iniyorsanız, ileri doğru kürek çekin. İnmek için düz, düz bir yüzeye sahip kıyının sakin bir kısmını bulun ve kanoyu oraya doğru açın. Kanonuzun ön kısmı yere doğru kayana kadar ileriye doğru kürek çekmeye devam edin.
  3. adım 3 sudan çıkın veya kendinizi kaldırmak için iskeleyi kullanın.
    Sudan çıkın veya kendinizi kaldırmak için iskeleyi kullanın. Kıyıya iniş için, kanonuz yere kaydıktan sonra, kendinizi yukarı itmek için kokpitin yanlarını kullanın. Suya girin ve küreği bir elinizle tutun. Diğer elinizle teknenin ön tarafındaki kayışı tutun ve kanoyu kıyıya çekin. İskeleye iniş için, iskelenin yan tarafını tutun ve kendinizi dikkatlice yukarı kaldırın.

    İpucu: İskeleye iniş için kayık üzerinde ayağa kalktığınızda kendinizi dengelemek biraz zor olabilir. Sadece yavaşça gidin ve düşmekten kaçınmak için ağırlığınızı düşük tutun.

  4. adım 4 kayığı bir bağlama ipi ile veya kayışla çekerek sabitleyin.
    Kanoyu bir bağlama ipi ile veya kayışla çekerek sabitleyin. Sahile iniş için, kayığın ön tarafını kayıştan tutun ve suyun kayığın 10 fit (3,0 m) yakınında olmaması için kıyıya doğru kaydırın. Aksi takdirde, kayık suyun içine çekilebilir. Rıhtıma iniş için, tekneyi klemense bağlamak için rıhtımdaki halatı kullanın.
    • Kanoyu iskeleden çıkarıyorsanız, kanonun ön tarafındaki kayışı tutun ve iskeleye doğru çekin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl daha hızlı kayabilirim?
    Gövdenizi kollarınızdan daha fazla döndürün. Gövdeniz pazılarınızdan daha güçlüdür. Küreğinizle daha uzağa ulaşın, böylece aynı miktarda kulaçla daha fazla su kaplarsınız.
  • Soru
    Kürek çekerken kollarımı nasıl konumlandırmalıyım?
    Her iki kolunuzu da düz ve doğrudan öne doğru yerleştirin. Küreği bir yandan diğer yana düz tutun, ardından kürek çekmeye devam edin. Daha uzun kollarınız varsa kollarınızı kürek boyunca dışa doğru hareket ettirmeniz gerekebilir.
  • Soru
    Ters dönersem ne yapmalıyım?
    Eğer güverte giyiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tırnağı çekin. Güverte takıp takmadığınızı bilmiyorsanız, kokpitin üzerinden geçen bir şeydir. Eğer değilseniz, neredeyse anında çıkmanız gerekir, eğer çıkmazsanız, ellerinizi arkanıza koyun ve kendinizi dışarı itin. Asla kendi teknenizi kurtarmayın. Tek önceliğiniz kendinizsiniz. Mümkün olan en kısa sürede kendinizi en yakın tarafa alın. Eğer yapabiliyorsanız, küreğinizi getirin, ancak öncelikli değil.

İpuçları

  • Kano yaparken biraz ıslanmayı bekleyin. Sudan yalıtılmış kalmak istiyorsanız bir dalış kıyafeti giyin.

Uyarılar

  • Asla sert veya öngörülemez görünen sularda kürek çekmeyin.
  • Su sıcaklığı 70 °F'nin (21 °C) altındaysa asla kano yapmayın ve asla can yeleği olmadan dışarı çıkmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Can yeleği
  • Kask
  • Su ayakkabısı (isteğe bağlı)
  • Kürek
  • Kayık