Çadır Nasıl Serin Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kamp yapmak, sıcak yaz günlerinde bile eğlenceli bir açık hava etkinliğidir. Ancak, hava sıcaksa çadırınız gerçekten rahatsız edici olabilir. Neyse ki çadırınızı serin tutmak için seçenekleriniz var. Malzemelerinizi kendi yararınıza kullanarak, çadırınızı doğru yere kurarak ve ısıyı engellemek için bir muşamba veya güneşlik kullanarak sıcağı yenebilirsiniz.

Adımlar

Eğimli Bir Çadırın Soğutulması

  1. adım 1 buz soğutucunuzu çadıra getirin.
    Buz dolu soğutucunuzu çadıra getirin. Yiyecek veya içeceklerinizi bir soğutucuda getirdiyseniz, buzdan gelen soğukluk çadırınızın sıcaklığını düşürmenin en iyi yoludur. Soğutucuyu çadıra yerleştirin ve açın. Buz çadırın içindeki havayı soğutacak ve böylece daha rahat edeceksiniz.
    • Buzunuzun tamamının erimesini istemiyorsanız, soğutucudan birkaç avuç buz alın ve bunları bir kaseye veya kaba koyun. Daha sonra çadırınızın içine yerleştirin.
  2. adım 2 havayı sirküle etmek için pille çalışan bir fan kullanın.
    Havayı sirküle etmek için pille çalışan bir vantilatör kullanın. Vantilatörünüzü çadırın girişine veya arka köşesine yerleştirin. Seçeneği varsa, hava sirkülasyonunu daha iyi artırması için salınımlı konuma getirin. Bu, çadırınızın serinlemesine yardımcı olacaktır.
    • Küçük bir kişisel vantilatör bile büyük bir fark yaratabilir! Ancak, bulabilirseniz daha büyük bir portatif vantilatör getirmeye çalışın.

    İpucu: Eğer bir soğutucunuz varsa, fanı soğutucunun arkasına yerleştirin, böylece fan serin havayı çadırın içine üfleyecektir. Alternatif olarak, soğutucunuzdan bir bardak veya kaseyi buzla doldurun ve fanın önüne yerleştirin.

  3. adım 3 çadırınızı açın's door and vents if it has any.
    Çadırınızın kapısını ve varsa havalandırma deliklerini açın. Bu, çadırınızın içinde daha fazla hava dolaşmasını sağlar. Çadırınız sizi böceklerden ve hayvanlardan korumak için fileye sahipse, kapılarınızı ve havalandırma deliklerinizi her zaman açık bırakın. Aksi takdirde, çadırda olmadığınız zamanlarda ve gün boyunca kapı ve havalandırma deliklerini açık bırakın.
    • Bir çadır satın alıyorsanız, kapıları ve havalandırma deliklerini daha uzun süre açık bırakabilmeniz için ağ tabakası olan bir çadır arayın. Ayrıca, daha serin olacağı için havalandırma delikleri olan bir çadır seçin.
  4. adım 4 hava tahmini uygun değilse yağmur sineğini çıkarın't predict rain.
    Hava tahmini yağmur öngörmüyorsa yağmur sinekliğini çıkarın. Çoğu çadır, nemin ana odaya girmesini önlemek için bir yağmur sinekliği ile birlikte gelir. Bunlar genellikle oldukça kalın olduğu için ısıyı hapsedebilir ve çadırın sıcaklığını yükseltebilir. Eğer yağmur yağmayacağı tahmin ediliyorsa, yağmur sinekliğini çıkarın ve çadır çantasında saklayın. Bu, çadırın serin kalmasına yardımcı olabilir.
    • Çadırınızın üzerinde bir muşamba veya güneşlik varsa, yağmur yağsa bile yağmur sineğine ihtiyacınız olmayabilir. Muşamba veya güneşlik yağmuru çadırınızdan uzak tutacaktır.
  5. adım 5 serin kalmak için uyku tulumunuzun üstünde uyuyun.
    Serin kalmak için uyku tulumunuzun üstünde uyuyun. Uyku tulumları ısıyı tutmak için tasarlandığından, çadırın içi sıcaksa içine girmeyin. Bunun yerine, rahat ve serin olmak için çadırın üstüne uzanın.
    • Çadırınızın içinde 1'den fazla kişi uyuyorsa, vücut ısısı çadırın sıcaklığını artıracaktır. Üşümekten endişe ediyorsanız bunu aklınızda bulundurun.

    İpucu: Sıcak havalarda kamp yaparken, altında uyuyabileceğiniz bir çarşaf getirmek en iyisidir. Uyku tulumunuzun içinde olduğundan çok daha serin kalacaksınız.

Çadırınızı Kurmak

  1. adım 1 çadırınızı bir ağacın altı gibi gölgeli bir yere koyun.
    Çadırınızı bir ağacın altı gibi gölgeli bir yere koyun. Mümkünse ağaçların çadırınızı örteceği bir yer seçin. Bu şekilde, ağaçlar ısının çoğunu emecek ve böylece çadırınız serin kalacaktır. Aksi takdirde, dağ gibi daha büyük bir yapının gölgesinde kalan bir alan arayın.
    • Gölgeli yerler genellikle bir ağacın altında, alçak tepelerin yakınında, sırtların altında veya yakındaki kabinlerin yakınında bulunur.
    • Güneşin konumunun hareket ettiğini unutmayın, bu nedenle siz içindeyken çadırınızı serin tutacak alanlar arayın. Örneğin, doğudaki bir sırt muhtemelen sabahları güneşi batıdaki bir sırttan daha iyi engelleyecektir.
  2. adım 2 i̇yi rüzgar sirkülasyonu olan bir alan bulun.
    Rüzgar sirkülasyonunun iyi olduğu bir alan bulun. Esen rüzgar sıcaklığı daha düşük tutacaktır, bu nedenle iyi sirkülasyona sahip bir ana üs seçin. Ayrıca, çadırınızın kapısını rüzgara bakacak şekilde konumlandırın.
    • Havanın hangi yönden estiğini anlamak için elinizi havaya kaldırın. Elinizin soğuk tarafı size rüzgarın hangi yönden estiğini söyleyecektir. Başka bir seçenek olarak, cep telefonunuz çekiyorsa bir hava durumu uygulamasını kontrol edin.
  3. adım 3 bir nehir veya göl kenarında kamp yapın's cooler.
    Daha serin olan bir nehir veya göl kenarında kamp yapın. Su kenarları genellikle daha serindir, bu nedenle sıcak havalarda kamp yapmak için harika bir yerdir. Bir göl, gölet veya okyanus yakınındaysanız, sudan gelen esintileri yakalamak için çadırınızı kıyıya doğru çevirin. Nehirler ve dereler için, serin rüzgarları yakalamak için çadırınızı yukarı doğru yönlendirin.
  4. adım 4 yer ısısını engellemek için çadırınızın altına bir battaniye yerleştirin.
    Zemin ısısını engellemek için çadırınızın altına bir battaniye yerleştirin. Zemin, güneş ışınlarını emdikçe doğal olarak ısınır. Bu ısı çadırınızın içine yayılarak sıcaklığı yükseltebilir. Zemini bir battaniyeyle örtmek ısıyı çadırınızın altında hapsedebilir. Çadırınızı battaniyenin üzerine kurun.

    Varyasyon: Kullanabileceğiniz her türlü zemin örtüsünü kullanabilirsiniz. Bu, varsa bir çadır ayak izi veya getirdiyseniz bir karton olabilir. Başka bir seçenek olarak, ısıyı dışarıda tutmak için çadırınızın altına yapraklar koyun.

  5. adım 5 gündüz sıcağından kaçınmak için çadırınızı hava karardıktan sonra kurun.
    Gündüz sıcağından kaçınmak için çadırınızı hava karardıktan sonra kurun. Gün boyunca kullanmayı planlamıyorsanız, çadırınızı güneş batmaya başladıktan sonra kurun. O zamana kadar çantasında tutun ve serin veya gölgeli bir alanda saklayın. Özellikle sıcak günlerde çadır çantanızı buz üzerinde tutun.
    • Güneş tepedeyken çadırınızın içinde ısı birikecektir.
    • Çadırınızı karanlıkta kurmanın zor olacağından endişeleniyorsanız, güneş batarken yapın, böylece hala ışık olur.
  6. adım 6 çadırı gün içinde indirin's very hot.
    Hava çok sıcaksa çadırı gün içinde indirin. Çadırınızı her gün tekrar kurmak zorunda kalmak rahatsız edici olsa da, bu çadırınızın bir fırın gibi hissetmesini önleyebilir. Çadırlar ısıyı tutmak için tasarlanmıştır, bu nedenle çadırınızı açık bırakırsanız çadırınız gittikçe ısınacaktır. En iyi sonucu almak için çadırınızı sabahları indirin ve akşamları tekrar kurun.
    • Çadırı mümkün olduğunca serin kalması için serin bir alanda saklayın.

Muşamba veya Yansıtıcı Gölge Kullanmak

  1. adım 1 tüm çadırınızı kaplayan bir muşamba veya güneşlik alın.
    Çadırınızın tamamını kaplayan bir muşamba veya güneşlik alın. Güneşlik en iyi sonucu verse de, bir muşamba veya battaniye de ısıyı çadırınızdan uzak tutabilir. Kampa gitmeden önce bir güneşlik veya muşamba alın ya da güneşi engellemek için elinizdekileri kullanın.
    • Güneş genellikle çadırınızın ısınmasına neden olur, bu nedenle ışınlarını engellemek büyük bir yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 muşamba veya güneşliği desteklemek için kazıkları veya direkleri yere çakın.
    Muşamba veya güneşliği desteklemek için kazıkları veya direkleri yere çakın. Çoğu güneşlik, kurmak için ihtiyacınız olan direklerle birlikte gelir. Bir muşamba veya battaniye kullanıyorsanız, gevşek kazıklar veya direkler kullanabilirsiniz. Onları sabit tutmak için yeterince derine toprağa koyun. Ardından, güneşliğinizi veya muşambanızı tutacak bir taban oluşturmak için direkleri birbirine bağlayın.
    • Daha fazla destek için muşamba veya güneşliği bir ağaç dalının üzerine asmak en iyisidir.
    • Kazıkları ve direkleri yerel kamp veya açık hava mağazanızda bulabilirsiniz.

    Varyasyon: Eğer doğaçlama yapıyorsanız, ağaç dallarını, aracınızın üst kısmını ya da yanınızda getirdiğiniz malzemeleri gölgelik olarak kullanabilirsiniz.

  3. adım 3 muşamba veya güneşliğinizi çadırın en az 12 inç (30 cm) üzerine serin.
    Muşamba veya güneşliğinizi çadırın en az 12 inç (30 cm) üzerine serin. Güneşliği veya muşambayı yavaşça direğin veya kazıkların üzerine yerleştirin. Çadırın tamamını kaplayacak şekilde ayarlayın. Havanın dolaşabilmesi için muşamba veya güneşlik ile çadırınızın üstü arasında boşluk bırakın.
    • Güneş ışınları güneşlik veya muşambadan yansıyarak çadırınızın içine girmesini önleyecektir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Sudan ne kadar uzakta kamp kurmalısınız?
    İz Bırakma ilkelerine uymak ve su kaynaklarını etkilemekten kaçınmak için kampınızın suya 200 metreden daha yakın olmadığından emin olun.

İpuçları

  • Serin, rahat kıyafetler giymek ve bol su içmek serin kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Çadırınızdayken, serinlemek için boynunuza ıslak bir bez veya havlu koyun.

Uyarılar

  • Çadırınız aşırı terlemenize ve içerideyken baygınlık, mide bulantısı, şaşkınlık veya halsizlik hissetmenize neden oluyorsa, derhal dışarı çıkın, kendinize gelmek için serin ve gölgeli bir yer bulun ve bol bol su için.