Kışın Çadırı Sıcak Tutmanın En İyi Yolları

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Soğuk havalarda kamp yapıyorsanız çadırınızı sıcak tutmak son derece önemlidir. Uzun bir yürüyüş gününün ardından donmuş bir çadırla eve dönmek sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda dondurucu koşullarda kamp yapıyorsanız bu aslında bir güvenlik sorunudur. Neyse ki çadırınızı güzel ve rahat hale getirmenin çeşitli yolları var. Kış kampı geziniz için ucuz bir çadır ve basit bir uyku tulumu almadığınızdan emin olun; doğa koşullarıyla mücadele edecekseniz gerçekten kışa dayanıklı ekipmanlara ihtiyacınız var!

Adımlar

Çadırınızı yalıtın.

  1. yanınızda bir yığın battaniye getirin ve bunları çadırın etrafına yayın.
    Yanınızda bir yığın battaniye getirin ve bunları çadırın içine yayın. Her köşeyi hizalayın, battaniyeleri yere düz bir şekilde yayın ve battaniyeleri ağırlaştırmak ve yerinde tutmak için fazla malzemeleri kullanın. Çadıra girmeden önce botlarınızın üzerindeki karları temizleyin. Battaniye kaplı çadırınızı kuru tutmak için ıslak giysilerinizi poşetleyin.
    • Eğer varsa Mylar battaniyeler idealdir. Isıyı hapsetme konusunda en iyi işi onlar yapar. Ancak bunlar her zaman en rahat battaniyeler değildir, bu nedenle dışarısı dondurucu değilse normal battaniye kullanmaktan çekinmeyin.
    • Bazı çadırların iskeletinde kumaş asmak ve çadırınızın içini kaplamak için kancalar bulunur. Bunlara sahip değilseniz, isterseniz çadırın duvarlarına birkaç battaniye bantlayabilirsiniz.
    • Çadırınızın havalandırma delikleri varsa, gerçekten tonlarca soğuk havayı içeri almadıkları sürece açık bırakın. Havalandırma, nemin çadırdan dışarı çıkmasına yardımcı olacak ve sıcaklığı düşük tutacaktır.

Çadırınızda kat kat giyinin.

  1. bol, rahat yün, kaz tüyü veya polar katmanları giyin.
    Bol ve rahat yün, kaz tüyü veya polar katmanlar giyin. İçeri girdiğinizde giydiklerinizi değiştirmekten çekinmeyin, ancak sadece iç çamaşırlarınızla uyumaktan kaçının. Üzerinize rahat kıyafetler giyin. Siz ne kadar sıcak olursanız çadır da o kadar sıcak olacaktır. Hava gerçekten soğuksa, uyurken bile şapka, kalın çoraplar, eldivenler ve birden fazla kat giyinin!
    • Kıyafetlerinizin içinde terliyorsanız, bu nem havaya karıştığı için çadırı gerçekten soğutacaktır. Sadece uyku tulumunuzda veya cildinizde ölü alan bırakmadan sizi rahatça sıcak tutacak kadar katman giyin.

Köpük bir pedin üzerinde uyuyun.

  1. uyku tulumunuzun altına bir kamp süngeri koyun.
    Uyku tulumunuzun altına bir kamp süngeri koyun. Çadırınızın altındaki zemin battaniyelerle kaplı olsa bile, köpük ped koymazsanız uyku tulumunuzun altını soğutacaktır. Büyük bir yastık yoksa gecenin bir yarısı donarak uyanabilirsiniz. Yolculuğunuzda yanınızda bir sünger ped getirin ve onu yere serin. Geceyi geçirmeden önce uyku tulumunuzu bunun üzerine koyun.
    • Köpük pedler R-değeri adı verilen bir değerle derecelendirilir. R-değeri ne kadar yüksekse, geceleri sizi sıcak tutma konusunda o kadar iyi olacaktır.
    • Bazıları, köpük pedlerden daha fazla sıcaklık sağlama eğiliminde oldukları ancak patlama riski taşıdıkları için şişirilebilir pedleri tercih eder.
    • Zaten kamp alanındaysanız ve köpük pediniz yoksa, uyku tulumunun altına yere battaniye serin. Neredeyse o kadar sıcak olmayacaktır ama size biraz koruma sağlayacaktır.

Başkalarına yakın uyuyun.

  1. uyku tulumlarını yan yana koyarak arkadaş olmak ısıyı koruyacaktır.
    Uyku tulumlarını yan yana koyarak arkadaş olmak ısıyı koruyacaktır. Ailenizle veya sevgilinizle kamp yapıyorsanız, uyku tulumlarınızı mümkün olduğunca birbirine yakın yerleştirin. Yol arkadaşlarınızla o kadar yakın değilseniz, uyku tulumlarınızı ters çevirmeyi düşünün, böylece başınız onların ayaklarına yakın olur veya tam tersi olur. Aptalca görünebilir, ancak herkesin vücut ısısını korumak çadırı sıcak tutmanın en iyi yollarından biridir.
    • Yalnız kamp yapıyorsanız, çantalarınızı ve eşyalarınızı uyku tulumunuzun etrafına yayın. Bu, olası cereyanları engelleyecek ve uyku tulumunuzun kenarlarının yalıtılmasına yardımcı olacaktır.

Radyan bariyer yapın.

  1. bir mylar battaniye alın ve çadırınızın tavanına bantlayın.
    Bir Mylar battaniye alın ve çadırınızın tavanına bantlayın. Zemine paralel duracak ve çoğunlukla çadırın kubbe şeklindeki üst kısmını kaplayacak şekilde düz olarak bantlayın. Bu, geçici bir radyan bariyer oluşturacaktır. Isı yükselir, bu nedenle ısıyı hapseden bir battaniye asmak ve tavanı yapay olarak alçaltmak sıcaklığı yükseltmenin harika bir yoludur.
    • Radyant bariyer, tavanda ısıyı yansıtan ve emen bir yalıtım katmanı anlamına gelir. Genellikle evlere yerleştirilirler, ancak çadırınızdaki bir mylar battaniye de aynı temel işlevi yerine getirecektir.
    • Eğer dışarısı çok soğuk değilse ve siz de sıkı sıkı sarınmak konusunda oldukça iyi bir iş çıkarıyorsanız, bunu yaptığınızda terli bir şekilde uyanabilirsiniz.

Sıcak su şişesiyle uyuyun.

  1. yatmadan önce sırt çantanızdaki sobanın üzerinde biraz su kaynatın.
    Yatmadan önce sırt çantanızdaki sobanın üzerinde biraz su kaynatın. Bir termosu dikkatlice sıcak su ile doldurun. Gece için yattığınızda, kapalı termosu çantanızda yanınızda bırakın. Termostan gelen ısı sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır. Sıcak kalmakta gerçekten zorlanıyorsanız, vücudunuzu mümkün olduğunca sıcak tutmak için su şişesini uyluklarınızın arasına kaydırın.
    • Termos çok sıcaksa, sizi yakmasını önlemek için kalın bir çoraba veya tişörte sarın.
    • Suyunuzu çadırın içinde kaynatmayın. Bu mini sobalar çok fazla karbon monoksit yayar ve bu da çadırdan dışarı çıkamazsa zehirlidir.

Çadırın üzerindeki kar ve nemi temizleyin.

  1. çadırınızın içini ve dışını mümkün olduğunca kuru tutun.
    Çadırınızın içini ve dışını mümkün olduğunca kuru tutun. Kumaşta yoğuşma veya nem birikirse donabilir. Bu da çadırınızın içindeki sıcaklığı önemli ölçüde düşürecektir. Yatmadan önce ve uyandıktan sonra çadırın dışını silmek için bir fırça veya bez kullanın. İçeride nem biriktiğini fark ederseniz, kuru bir bezle silin.
    • Karı çadırınızın dışından uzak tutmak, güneş ışığının kumaşı sıcak tutmasını da kolaylaştıracaktır. Çadırınızın üzerindeki kar şiddetli rüzgarları engellemeye yardımcı olsa da, çadırı sıcak tutmak yerine soğutma olasılığı daha yüksektir.

İçeri girmeden önce kan akışını sağlayın.

  1. çadırın içine girmeden önce kan akışını sağlayın.
    Çadırın içine girmeden önce kan akışını sağlayın. Hiç ısınmadan içeri girerseniz, ısınmak için çok daha zor bir zaman geçirirsiniz. Çadıra her girdiğinizde kalp atış hızınızı artırmak için hızlı bir koşu yapın, biraz zıplayın veya yere inip birkaç şınav çekin. Teknik olarak çadırın içindeki sıcaklığı yükseltmeyecektir, ancak içeride kesinlikle çok daha sıcak hissedeceksiniz!
    • Terlemenize ya da başka bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece 15-30 saniyelik kısa bir egzersiz yapın.

Sıcak bir şeyler için.

  1. güzel bir fincan sıcak çikolata veya çay sizi içeriden ısıtacaktır.
    Güzel bir fincan sıcak çikolata veya çay sizi içeriden ısıtacaktır. Fincanınızdan çıkan ısı aynı zamanda çadırın içindeki havaya da yayılacak ve kendinizi rahat ve sıcak hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun da ötesinde, çadırınızın içinde ısınırken dumanı tüten bir fincan kahve veya çayın tadını çıkarmak gerçekten çok güzel!
    • Bu aynı zamanda ellerinizi de ısıtacaktır. Fincanı çenenizin altında tutarsanız, yüzünüze de hoş bir sıcak hava üflenir.
    • Sırt çantanızdaki set üstü ocağı asla çadırınızın içinde kullanmayın. İçeride çalıştırırsanız bu şeyler çadırınızı karbon monoksitle dolduracaktır.

Kış için güvenli bir çadır alın.

  1. tüm çadırlar eşit yaratılmamıştır, bu nedenle ihtiyacınız olan en küçük çadırı seçin.
    Tüm çadırlar eşit yaratılmamıştır, bu nedenle ihtiyacınız olan en küçük çadırı seçin. Çadırlar kaç mevsim için uygun olduklarına göre derecelendirilir ve soğuk havada kamp yapacaksanız, 4 mevsimlik bir çadır şiddetle tavsiye edilir. Bu çadırlar, ısıyı içeride tutmaya yardımcı olacak birden fazla naylon katmana sahiptir. Çadırın boyutu söz konusu olduğunda, gerekli olan en küçük çadırı kullanın. Çadırınızda ne kadar çok boş alan varsa, ısıyı içeride hapsetmek o kadar zor olacaktır.
    • Çadırınızın ne kadar büyük olması gerektiğini belirlemek oldukça basit olmalıdır. Çadırlar 1 kişilik, 2 kişilik, 3 kişilik vb. olarak etiketlenir. Sadece birlikte uyuyacak herkesin sığabileceği bir çadır alın.
    • Herkesin ayrı çadır getirmesi ile 1 büyük çadırı paylaşması arasında bir seçim yapma şansınız varsa, yol arkadaşlarınızla rahat uyuyabildiğiniz sürece herkesin aynı yerde uyuması daha iyidir. Ekstra vücut ısısı ekstra alanı telafi etmelidir.

Termal bir uyku tulumu alın.

  1. normal uyku tulumları't provide a ton of protection in winter weather.
    Normal uyku tulumları kış havasında çok fazla koruma sağlamaz. Kalın astarlı termal bir uyku tulumu satın alırsanız çok daha sıcak olursunuz. Bu, geceleri vücut ısınızı hapsetmek için çok daha iyi bir iş çıkaracaktır. Seyahatiniz sırasında karla karşılaşma ihtimaliniz varsa su geçirmez olduğundan da emin olun.
    • Geceleri 32 °F'den (0 °C) daha sıcak olacaksa, muhtemelen normal bir uyku tulumuyla idare edebilirsiniz. Ancak hava dondurucu ise kışa dayanıklı uyku tulumunu atlamak güvenli olmayabilir.
    • Bazı uyku tulumları buhar bariyerleri sunar. Bunlar nemi uyku tulumunun içine hapseder. Buhar bariyerleri uyku tulumunun içinde size çok fazla sıcaklık sağlayacaktır, ancak hava çok soğuk değilse terli ve nemli uyanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Çadırda nasıl sıcak kalırsınız?
    Kalori sayınızın yüksek olduğundan emin olun! İnsanlar kış kampı yaparken, yağ alımını günlük hayatta olduğundan çok daha yüksek tutmak için yiyeceklerine genellikle çok fazla zeytinyağı eklerler, çünkü yağ vücutta ısı üretir. Bunun ötesinde, her şeyin kuru olduğundan emin olun!

Video

İpuçları

  • Uyku tulumları aslında ısınmanıza yardımcı olmaz, sadece ısıyı tutarlar. Çok üşüdüğünüzde uyku tulumunuza girmemeye çalışın. Tüm o soğuk havayı tulumun içine hapsedersiniz. İçeri girmeden önce bir battaniye veya kalın bir palto ile ısının.

Uyarılar

  • Sobanızı çadırın içinde kullanmayın. Bu sobalar oldukça fazla karbon monoksit yayar ve hastalanabilirsiniz.
  • Başka bir yerde çadırınızın içinde bir ısıtıcı çalıştırabileceğinizi okumuş olabilirsiniz. Çalıştıramazsınız. Uzay ısıtıcıları ve açık alevler yangın tehlikesi yaratabilir, özellikle de ısıtıcı çalışırken uyuyorsanız.