Su Altında Gözler Nasıl Açık Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gözlükler rahatsız edici olabilir veya ortalama bir yüzücü için onları işe yaramaz hale getiren kusurlu contalara sahip olabilir. Suyun altında gözlerinizi açık tutmak mukoza zarlarınızın (gözler, burun) tahriş olmasına neden olabilir. Bununla birlikte, birçok durumda gereklidir. Su altı ortamına ve görsel bozulmalarına uyum sağlamak, su altında herhangi bir süre geçirmenin anahtarıdır ve su altında gözlerinizi açmak ilk adımdır.

Adımlar

Evde Pratik Yapmak

  1. adım 1 banyonuza gidin ve lavabonuzu suyla doldurun.1Banyonuza gidin ve lavabonuzu su ile doldurun. Havuz suyu veya açık tatlı su ve tuzlu su yerine musluk suyu ile başlamak isteyeceksiniz. Lavabo, yüzünüzü en az yarıya kadar daldırabileceğiniz kadar dolu olmalıdır. İşlemi kolaylaştırmak için soğuk veya sıcak ile cildi şok eden veya haşlayan sıcaklıklardan kaçının.
  2. adım 2 gözleriniz kapalı olarak yüzünüzü suya sokun.2Yüzünüzü gözler kapalı olarak suya sokun. Yüzünüzün sıcaklığa uyum sağlamasına izin verin ve suyun altındayken kendinizi rahat ve sakin hissettiğinizden emin olun. Bu aşamada burnunuz tahriş olursa, gözleriniz klor veya halojen bazlı temizleyicilerden kaynaklanan temizlik yan ürünleri nedeniyle daha fazla tahriş olabileceğinden durmalısınız.
  3. adım 3 kendinizi bir küvete daldırın.3Kendinizi bir küvete daldırın. Nefesinizi tutabildiğiniz sürece su altında gözlerinizi açık tutma alıştırması yapın. Suyun sıcaklığı, daha önce havuzlarda veya lavaboda olduğu gibi orta ila soğuk olmalıdır. Sorun yaşamayana ve gözlerinizi suya maruz bırakmanın verdiği tahrişi önemsemeyene kadar bu alıştırmayı yapmaya devam edin.

Yüzerken Gözlerinizi Açmak

  1. adım 1 minimum düzeyde arıtılmış bir su kaynağı bulun.1Minimal düzeyde arıtılmış bir su kaynağı bulun. Klor bazlı olmayan temizleyiciler veya tatlı su kullanılan bir havuzda yüzme pratiği yapın. Klorun göz tahrişine veya kornea hasarına neden olduğu kesin olarak tespit edilmemiş olsa da, havuz temizleyicilerinin yan ürünlerinde bu aktiviteyi artırdığı tespit edilmiştir. Su kalitesini korumak için büyük olasılıkla hipoklorit veya elemental klor kullandıklarından daha büyük havuzlardan kaçınılmalıdır.
  2. adım 2 kendinizi suya daldırın ve gözlerinizi açın.2Kendinizi suya daldırın ve gözlerinizi açın. Tatlı suda iseniz, minimum tahriş beklemelisiniz, ancak işlenmiş veya tuzlu suyun tahriş edici maddeler içermesi çok daha olasıdır. Gözleriniz tahriş olsa ve kornealarınız tahriş olsa da, pratik yapmak için aşırı zaman harcamadan görme keskinliği kaybı olası değildir.
  3. adım 3 gözleriniz açıkken zaman ekleyerek pratik yapın.3Gözleriniz açıkken zaman ekleme pratiği yapın. Gözlerinizin tahriş olmasına veya yüzerken yorulmanıza aldırmadan, nefesinizi tutabildiğiniz sürece su altında gözlerinizi açık tutana kadar çalışın. Her seferinde su altında gözlerinizi açık tuttuğunuz ve odaklandığınız süreyi artırmaya odaklanın. Zaten güçlü bir yüzücü değilseniz derin veya tehlikeli alanlardan kaçının.
  4. adım 4 gözlerinizi açık tutma ve su altında görme alıştırması yapın.4Gözlerinizi açık tutma ve su altında görme pratiği yapın. İşlem görmüş bir havuzda veya tuzlu suda bulunuyorsanız tahriş riskini en aza indirmek için bunu muhtemelen birkaç seansa yaymak isteyeceksiniz, ancak rahat olmanız muhtemelen çok uzun sürmeyecektir. Görünürlükleri ve renkleri açısından önemli farklılıklar gösterebilen birden fazla su kaynağında pratik yapmak isteyeceksiniz. Su kaynaklı enfeksiyonlar küçük göl ve göletlerde risk oluşturduğundan, pratik yaparken sağlıksız veya durgun sulardan kaçının.
    • Su altındaki görsel bilgileri doğru bir şekilde ayrıştırmak için ek pratiğe ihtiyacınız olacaktır. Sizden belirli bir derinlikte veya uzaklıkta olduğunu bildiğiniz nesnelerle mesafe tahmini alıştırması yapın ve bu nesnelere tepki verme yeteneğinizi anlamak için nesneye ulaşmanızın ne kadar sürdüğünü tahmin edin.
    • Dalış yapıyorsanız, basınçsız bir elbiseyle çok derine inmekten kaçının. Yükseliş sırasındaki basınç değişiklikleri kolayca kılcal damarların patlamasına ve kulakların zarar görmesine neden olabilir. Kolaylıkla daldığınızda basıncı kolayca eşitleyebildiğinizden emin olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKorkarsam gözlerimi nasıl açabilirim? Gözlük takmayı ve suyun yavaşça içeri sızabilmesi için gözlükte hafif bir boşluk bırakmayı deneyin. Bu şekilde gözlerinizin suyla temas etmesine alışırsınız. Ağırdan alın. Ben bunu yaptım ve ilk başta korktum ama işe yaradı.
  • Soruİnsanlar biraz pratik yaptıktan sonra su altında gözlerini açık tutabilir mi? Evet. Bu sadece bu konuda sahip olduğunuz korkunun üstesinden gelme meselesidir.
  • Soru Ya hassas gözleriniz varsa? Tüm bu adımlar hala gözlerinizi acıtıyorsa ne yaparsınız? Yapmayın. Unutmayın, bu sadece gözlerinizi açma konusunda kendinizi rahat hissediyorsanız geçerlidir. Sadece gözlük veya dalış maskesi kullanın.

İpuçları

  • Kornea hasarı ve göz tahrişi riskini en aza indirmek için arıtılmış veya tuzlu suda her zaman gözlük kullanılması tavsiye edilir. Klorlu havuz temizleyicileri yüzücüler arasında herhangi bir görme kaybına doğrudan neden olmamış olsa da, temizleyicilerin yan ürünlerinin ve pH veya ozmolarite gibi su özellikleri üzerindeki etkilerinin mukoza zarlarını ve korneayı tahriş ettiği gösterilmiştir.
  • Kendi havuzunuzda pratik yapıyorsanız, tahrişi ve kornea hasarı riskini en aza indirmek için düşük klorlu veya klorsuz havuz temizleyicilerine yatırım yapmayı düşünün.

Uyarılar

  • Durgun veya arıtılmamış havuzlarda yüzmekten veya gözlerinizi açmaktan kaçının. Mukoza zarlarınızı arıtılmamış suya ve orada yaşayan mikroplara maruz bıraktığınızda enfeksiyon riski yüksektir.
  • Ortamdaki klor gazı konsantrasyonları yüzücülerde solunum problemleriyle bağlantılı olduğundan, özellikle solunum problemleriniz varsa klorlu havuzlardan kaçının.