Avlanmayı Seven Kedileriniz Varken Balık Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hem kedi hem de balık sahipleri için hassas bir dengeleme hareketi söz konusudur. Bu avcılar ve avlar, bazı dramlar olmadan asla birlikte yaşamazlar ve kedi ne kadar küçükse, yaramazlık da o kadar fazla olur. Evcil hayvanlarınızın bir arada yaşamasına yardımcı olmanın yollarını arıyorsanız, bu adımlar sevgili balığınızı ve oynak kedinizi bir tür uyum içinde tutacaktır.

Adımlar

Balıklarınızı Korumak

  1. adım 1 konumunu güvence altına alın.1Yerini güvence altına alın. Balıklarınız için koruma modundaysanız, düşünmeniz gereken ilk şey akvaryumun veya tankın konumudur. Kedinizin zıplayıp içine bakması kolay mı? Eğer öyleyse, kedinizin balık ekosistemine girmesini en azından sizin balıkları kurtarmanıza yetecek kadar geciktirecek bir yer bulun, örneğin bir dolap ya da yüksek bir şöminenin üstü gibi.
    • Keşif, özellikle yavru bir kedi için, bir kedinin oyununun adıdır. Balık kabını kedilerin üzerine atlamayı sevdiği masalar, büfeler, dolaplar ve kitap rafları gibi yüzeylerden uzak tutmaya çalışın.
  2. adım 2 üzerine bir örtü sabitleyin.2Üzerine bir örtü örtün. Elinizde herhangi bir örtü varsa, bunları bir balık kasesi üzerinde kullanın. Büyük bir lastik bant alın ve balık kâsesinin üstüne bir örtü gerin, lastik bandı kâsenin dudağının altında yerine oturtun.
    • Bu şekilde kapağı çıkarmak zorunda kalmadan balık yemini kasenin içine serpebilirsiniz.
    • Örtünün sıkı bir örgüsü olmalıdır, böylece hiçbir kedi patilerini veya burnunu deliklerden geçiremez.
  3. adım 3 üzerine bir kapak koyun.3Üzerine bir kapak koyun. Hiç altlığınız yoksa veya balık kabınız çok büyükse, bir kapak eklemeyi düşünün. Sıkı oturan güvenli bir üst kısım muhtemelen en iyi çözümdür. Kedinin kapağa girip giremeyeceğini görmek için elinizde bulunan herhangi bir kapağı test edin. Kapağın çok ağır olduğundan veya kenarlara çok sıkı oturduğundan emin olun, böylece siz bile çıkarmakta zorlanırsınız.
    • Üstüne sadece ağır bir tabak koymayın. Kediler, yerine sabitlenmemiş bir tabak veya başka bir örtü ile çok becerikli olabilirler.
    • Hava akışı için kapakta bir delik olduğundan emin olun.
    • Kap satan bir mağazada akvaryumunuza uygun bir kapak bulabilirsiniz.
  4. adım 4 güvenli bir tank satın alın.4Güvenli bir tank satın alın. Mevcut kurulumunuz balık kabına güvenli bir kapak yerleştirmenize izin vermiyorsa, kapaklı bir tank satın almayı düşünün. Birçok evcil hayvan mağazası ve büyük mağazalar kapaklı balık tankları ve kaseleri satmaktadır.
  5. adım 5 balıkları taşıyın.5Balıkları taşıyın. Kedilerinizi akvaryum suyundan uzak tutmanın kesin bir yolu, balığı kedilerin gitmediği bir odaya taşımaktır. Balıklarınıza bakmayı seviyorsanız, sık sık gittiğiniz bir odayı kedisiz bölge olarak belirleyin.
    • Bir banyoyu kapatmaya başlayabilirsiniz.
    • Balığı daha çok bir dekorasyon olarak seviyorsanız, kullanılmayan bir yatak odasına kilitleyebilirsiniz. Sadece balığı beslemek için her gün bu odaya girdiğinizden emin olun.

Kedinizi Eğitmek

  1. adım 1 fiziksel ve sözlü cezalardan kaçının.1Fiziksel ve sözlü cezalardan kaçının. Kediler, şaplak gibi fiziksel cezalara ve bağırmak gibi sözlü cezalara iyi yanıt vermezler. Davranışı tekrarlamamayı öğrenmek yerine, kedi sizden korkmayı ve siz etrafta yokken yaramazlık yapmayı öğrenecektir.
    • Kedilerin keşfetmeye ve avlanmaya gerçekten ihtiyaç duyduklarını unutmayın. Bunu anlamak, evcil hayvanınıza karşı sabırlı olmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bir kedi şiddetli bir şekilde oynamaya başladığında (oyun saldırısı gibi) uzaklaşabilirsiniz.
    • Ayrıca bir mantar tabancası, havalı korna veya su sıkma şişesi de kullanabilirsiniz. Kaynağı göremedikleri zaman yüzlerine su çarpmak, onlara suça geri dönmemeyi öğretecektir.
  2. adım 2 çevresel cezalar uygulayın.2Çevresel cezalar uygulayın. 'Uzaktan cezalandırma' veya 'bubi tuzağı' olarak da adlandırılan bu yöntemde, kedinin çevresine hoşlanmadığı şeyler yerleştirmek, davranışı tekrarlamasını engeller.
    • Örneğin, kedilerin sevmediği herhangi bir dokulu yüzey, yapışkan kağıt, alüminyum folyo veya yumrulu tarafı yukarı dönük plastik bir halı yolluk gibi balıkların etrafına yerleştirilebilir.
    • Kediler için rahatsız edici kokuları da balık kabının yakınına yerleştirebilirsiniz. Kediler okaliptüs, sitronella ve keklik üzümü kokusundan nefret eder.
  3. adım 3 kedinizi yüzeylerden uzak tutun.3Kedinizi yüzeylerden uzak tutun. Kediler doğal olarak çevrelerini gözlemleyebilecekleri yüksek yerlerde bulunmaktan hoşlanırlar, ancak bu aynı zamanda balıkların genellikle yaşadığı tezgahlara ve masalara çıkmayı sevdikleri anlamına da gelir. Bununla birlikte, aşağıdakileri yaparak onları yüzeylerinizden uzak durmaları için eğitebilirsiniz:
    • Masa ve tezgahlardaki her şeyi kaldırın, böylece araştıracak bir şey kalmaz.
    • Tırmalama direkleri gibi tırmanabileceği yüksek ve güvenli yerler sağlamak.
    • Ödülleri hem zeminde hem de kedi direklerinin üzerinde güvenli noktalara yerleştirmek.
    • Balık kabının yakınındaki alandan yiyecekleri ve ilgi çekici şeyleri kaldırmak.
  4. adım 4 kedinizin dikkatini dağıtın.4Kedinizin dikkatini dağıtın. Kedinize yapacak ilginç şeyler vermek onu meşgul edecek, böylece balığı 'unutacak' ya da en azından enerjisini ve merakını başka bir yerde tatmin edecektir. Kedinizle düzenli olarak oynayarak egzersiz yaptırmayı unutmayın.
    • Motorlu bir fare, kovalamayı sevdiği için bir kediyi meşgul edebilir. İyi 'fare' ırkları arasında hem Amerikan ve İngiliz Shorthair hem de barınaklardan sahiplenilen karışık ırk kediler bulunur.
    • Lastik bantla tutturulmuş bir topa sahip bir pinpon raketini oturup topu tekrar tekrar fırlatırsanız bir kedi egzersiz yapmış olur.
    • Kediler, yüzeylerde hareket ettirildiğinde bir el fenerinin küçük çemberini kovalamayı severler.
  5. adım 5 balığın önüne bir su kabı yerleştirin.5Balığın önüne bir su kabı yerleştirin. Kediniz balığın kendisinden çok suyla ilgileniyorsa, bu sadece suya veya suyun içinde bulunduğu kaba duyduğu bir hayranlık olabilir. Balık kabının önüne küçük bir cam kase su koymak kedinizin dikkatini gerçek sudan uzaklaştırabilir.
    • Bir kedi çeşmesine yatırım yapmak da su hayranlığına bir çözüm olabilir. Kediler, vahşi doğadaki temiz suyu düşündürdüğü için doğal olarak hareketli suya çekildiklerinden, bir evcil hayvan çeşmesi kedinizi akvaryumdan uzaklaştırmak için ihtiyacınız olan şey olabilir.

Eğitim Alternatiflerini Değerlendirmek

  1. adım 1 birini ya da diğerini seçin.1Birini ya da diğerini seçin. Göz önünde bulundurmanız gereken bir başka şey de, özellikle de denediğiniz hiçbir şey kedinizin akvaryuma saldırmasını engelleyemiyorsa, sadece balığı veya kediyi tutmaktır. Kediler genellikle sürekli hareket eden, parıldayan bir vücudun büyüsüne karşı koyamaz, genellikle bir balık kabını keşfeder ve sonunda balığı ağzına atar. Durum böyle olduğundan, birinden veya diğerinden kurtulmak her iki taraf için de en iyisi olabilir.
    • Hangi evcil hayvana daha çok bağlandığınıza karar verin, ardından diğerini verin.
  2. adım 2 kedinizi dışarıda yaşaması için eğitin.2Kedinizi dışarıda yaşaması için eğitin. Birçok insanın açık havada yaşayan kedileri vardır. Eğer ev kediniz ne yaparsanız yapın akvaryumdan uzak durmuyorsa, kedinizi en azından yarı zamanlı olarak dışarıda yaşaması için eğitmeyi deneyebilirsiniz.
    • İlk başta yavaşça başlayın, kedinizi ilk gün sadece 10 dakikalığına arka bahçeye gönderin, ardından dışarıda geçirdiği süreyi kademeli olarak artırın.
    • Kedinizi içeride besleyin ve her gün aynı saatte dışarı çıkarıp içeri alın. Kedinizi dışarıda beslemek vahşi yaşamı çekecektir.
    • Kedinize her gün içeri girer girmez bir ödül verin ve böylece içeriye gelme isteğini canlı tutun.
    • Kedinizi sadece günün belirli saatlerinde içeride tutmak, balıkları düzgün bir şekilde korumanıza, belki de kedi içerideyken balıkları kilitlemenize olanak sağlayacaktır.
  3. adım 3 balığınızı uzaklaştırın.3Balığınızı uzaklaştırın. Evden ayrıldığınızda, balığınızı kilitli bir odaya koyun, böylece kedi ona ulaşamaz. Kedinizin balığı rahat bırakma konusunda eğitimli olduğunu düşünseniz bile, yaramazlık ihtimalini ortadan kaldırmak kedinizin baştan çıkmasını engeller.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yine de akvaryuma girerse kedinize sert davranmayın. Cezalandırmanın işe yaramadığını ve olumlu pekiştirmenin en iyi yol olduğunu unutmayın.
  • Büyük bir balık habitatına yatırım yapmadan önce, kedinizi balıkları rahat bırakması için eğitip eğitemeyeceğinizi görmek için kedinizle bir deneme yapmak isteyebilirsiniz.

Uyarılar

  • Bazı kediler birlikte yaşadıkları balıkları avlamaktan asla vazgeçmezler.