Balıkçılık için Balık Solucanları Nasıl Canlı Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Son balık avınızdan arta kalan solucanları atmanız için hiçbir neden yok. Solucanların bakımı kolaydır ve kendi hallerine bırakıldıklarında hızla çoğalırlar. Eğer saklamanız gereken sadece birkaç solucan varsa, onları buzdolabınızda saklayın. Uzun vadede yemden tasarruf etmek istiyorsanız, solucanları dışarıda bir solucan kutusunda saklayın ve çoğalmalarına izin verin.

Adımlar

Solucanları Buzdolabında Saklamak

  1. adım 1 bu yöntemin solucanlarınız için doğru olup olmadığına karar verin.
    Bu yöntemin solucanlarınız için uygun olup olmadığına karar verin. Bu teknik, bir ay içinde kullanılacak küçük miktarlardaki solucanlar için en iyi sonucu verir. Örneğin, bir balık avı gezisi için küçük bir kap solucan aldıysanız ve hepsini kullanmadıysanız, bir sonraki gezinize kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
    • Eğer binden fazla solucan içeren büyük bir kutunuz varsa, solucanlarınızı bir solucan kutusunda saklamanız gerekir.
  2. adım 2 solucanları opak plastik veya strafor bir kaba yerleştirin.
    Solucanları opak bir plastik veya strafor kaba yerleştirin. Şeffaf bir plastik kap kullanırsanız, ışık toprağın içinden süzülür ve solucanların kafasını karıştırır. Yeminizle birlikte gelen toprak veya gazete parçalarını da eklediğinizden emin olun.
    • Solucanlar uygun bir kapta satın alındıysa, onları taşımanıza gerek yoktur.
  3. adım 3 solucanlarınızı haftada bir kez besleyin.
    Solucanlarınızı haftada bir kez besleyin. İki ila üç yemek kaşığı kullanılmış, nemli kahve telvesini kaplarına serpin. Kahve telvesini kabın her tarafına eşit olarak dağıtmaya çalışın. Ayrıca solucanların üst tabakasının üzerine birkaç çay kaşığı serperek toz solucan yemi ile de besleyebilirsiniz.
    • Toz solucan yemi çoğu yem tedarik dükkanından satın alınabilir.
    • Solucanları tekrar beslemeden önce tüm yiyeceğin yenmesini bekleyin. Eğer aşırı beslerseniz öleceklerdir.
  4. adım 4 solucanları buzdolabında saklayın.
    Buzdolabında saklayın. Nemi korumak için kabı kapatın ve solucanlarınızı buzdolabına yerleştirin. İyi beslendiklerinden ve yatağın nemli olduğundan emin olmak için birkaç günde bir sakladığınız solucanları kontrol edin. Gerekirse, solucan yatağını nemlendirmek için kabın içine birkaç damla su serpin.

Solucanları Solucan Kutusunda Saklama

  1. adım 1 büyük bir plastik kutu hazırlayın.
    Büyük bir plastik kutu hazırlayın. Tüm solucanlarınız için yeterince büyük bir kutu seçin. Her 1.000 solucan için en az bir metrekarelik alan sağlamalısınız. Suyun iyice akmasını sağlamak için kutunun yanlarına ve altına delikler açın.
    • Yerel nalburunuzdan büyük plastik beton karıştırma kutuları ya da bir konteyner tedarik mağazasından plastik bir saklama kutusu satın alın.
    • Kendi ahşap solucan kutunuzu da inşa edebilirsiniz.
    • Hava sirkülasyonuna yardımcı olmak için kapağın üst kısmına küçük delikler açın.
  2. adım 2 kutuyu toprakla doldurun.
    Kutuyu toprakla doldurun. Ticari solucan yatağı satın alabilir ya da saksı toprağı kullanabilirsiniz. Toprak nemli olmalı ama ıslak olmamalıdır. Toprak çok ıslak olursa solucanlar boğulacaktır. Toprağın nemini test etmek için bir avuç toprak alın ve sıkın. Düzgün nemli toprak sadece birkaç damla su salacaktır.
    • Çok fazla su salınırsa, solucanları eklemeden önce toprağın biraz kurumasını bekleyin.
    • Toprak çok kuruysa, üzerine biraz su püskürtün ve ellerinizle karıştırın.
  3. adım 3 solucanları solucan kutusuna boşaltın.
    Solucanları solucan kutusuna boşaltın. Solucanlar toprağın içinde kendi yollarını bulacaklardır. Bu işlem bir saat kadar sürebilir. Birkaç saat geçmesine rağmen solucanlar hala solucan kutusunun yüzeyindeyse, toprağınız çok ıslak olabilir veya kutunuza çok fazla solucan koymuş olabilirsiniz.
  4. adım 4 solucan kutusunu serin ve gölge bir yerde saklayın.
    Solucan kutusunu serin ve gölgeli bir yerde saklayın. Mümkünse, solucan kutusunu dışarıda gölgeli bir yere gömün ve kutunun yaklaşık iki inçlik kısmını yerden yukarıda bırakın. Solucanları dışarıda saklayamıyorsanız, mutfak lavabonuzun altında, bodrumunuzda veya bir dolapta saklayın.

Solucan Kutusundaki Solucanların Bakımı

  1. adım 1 onları haftada bir kez besleyin.
    Onları haftada bir kez besleyin. Bir yem tedarik mağazasından toz solucan yemi satın alabilir veya meyve ve sebze artıkları, kahve telvesi veya yumurta kabuklarını karıştırarak kendi solucan yeminizi yapabilirsiniz. Solucanları beslemek için solucan kutusunun üstüne hafif bir tabaka solucan yemi serpin. Tekrar beslemeden önce tüm yiyeceğin yenmesini bekleyin.
    • Mamayı toprağa karıştırmayın. Bu solucanlarınıza zarar verebilir.
    • Solucanlarınızı turunçgiller, baharatlı yiyecekler, et ve süt ürünleri, ekmek ve yağ ile beslemekten kaçının.
  2. adım 2 solucanlarınızı ayda en az bir kez hasat edin.
    Solucanlarınızı ayda en az bir kez hasat edin. Bunu yapmak için, solucan kutusuna uzanın ve bir avuç solucanı yavaşça çıkarın. Toprağın büyük kısmını solucan kutusunda tutmaya özen göstererek solucanları kapalı bir kaba yerleştirin. Solucanları hemen balığa çıkarın ya da bir haftaya kadar buzdolabında saklayın.
    • Balık tutma gezinizden arta kalan solucanları bahçenizin gölgeli bir bölümüne bırakarak atın.
    • Yiyeceklerin toprağa karışmasını önlemek için solucanları beslemeden önce hasat edin.
  3. adım 3 her 3-6 ayda bir toprağı değiştirin.
    Her 3-6 ayda bir toprağı değiştirin. Bunu yapmazsanız solucanlar hastalanacak ve ölecektir. Solucan kutusundaki tüm solucanları bir kovaya alın. Ardından, tüm eski toprağı veya yatağı kürekle çıkarın ve yerine yeni nemli toprak koyun. İşiniz bittiğinde solucanları tekrar solucan kutusuna atın.
    • Solucanları tekrar beslemeden önce toprağa yeniden entegre olmalarını bekleyin.
    • Eski toprak bahçenizde gübre olarak kullanılabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Solucan yatağı nasıl yapılır?
    Sıfırdan bir solucan yatağı inşa etmekle ilgili şu makaleye göz atın: https://www./Make-a-Worm-Bed Ancak bunun yerine kullanmak için plastik bir küvet de satın alabilirsiniz.
  • Soru
    Buzdolabında solucanlar için en iyi sıcaklık nedir?
    32 Fahrenheit ile 37 Fahrenheit arasındaki sıcaklık solucanların korunmasını ve mutlu olmasını sağlar.
  • Soru
    'Kahve telvesi' nedir?
    Bir cezve kahve demlendikten sonra filtrede kalan 'öğütülmüş' kahve çekirdekleri.

Video

İpuçları