Eşek Arıları Nasıl Uzak Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kel yüzlü eşek arıları, bahçe böcekleriyle beslenen yaygın ve yararlı bir yaban arısı türüdür. Beyaz desenli bir yüze sahip koyu renkli vücutları vardır ve başka bir yaban arısı türü olan sarı eşek arılarına benzerler. Yiyecek ararken sokma yetenekleri onları insanlar için tehlikeli hale getirebilir. Eşek arılarını uzak tutmanın en iyi yolu, evinizin etrafındaki yiyecek kaynaklarını önlemek ve azaltmaktır. Ancak, yakınlarda bir yuva yaparlarsa ve onlara tahammül edemezseniz, tek çözüm yuvayı kaldırmaktır.

Adımlar

Tuzak ve Kovucuların Kullanımı

  1. adım 1 2 litrelik soda şişesi ve reçelden bir eşek arısı tuzağı yapın.
    2 litrelik soda şişesi ve reçelden bir eşek arısı tuzağı yapın. 2 litrelik bir şişeyi boynunun hemen altından kesin ve huni oluşturmak için üst kısmını ters çevirin. 2 parçayı maskeleme bandıyla birbirine bantlayın, ağız kenarının karşı taraflarına 2 delik açın ve deliklerden biraz ip geçirin. Tabanı suyla doldurun ve yüzey gerilimini kırmak için birkaç damla bulaşık sabunu ekleyin. Ardından suyun içine bir kaşık reçel ekleyin ve tuzağı bir ağaca asın. Bir eşek arısı içine girdiğinde tuzağa düşecek ve sonunda ölecektir.
    • Bulaşık sabunu yüzey gerilimini kırarak eşek arısının boğulmasına yardımcı olur.
    • Tuzak eşek arısı ile dolduğunda veya su seviyesi azaldığında, boşaltın ve yeniden doldurun.
    • Ayrıca önceden hazırlanmış bir eşek arısı tuzağı satın alabilir ve eşek arılarını bölgeden uzak tutmak için içine reçel ekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 eşek arılarının yuva yapmayı sevdiği alanlara eşek arısı kovucu püskürtün.
    Eşek arılarının yuva yapmayı sevdiği alanlara eşek arısı kovucu püskürtün. Sprey yaban arısı kovucular, eşek arılarının bölgenizde yuva yapmasını engellemenin etkili bir yoludur. Kovucuyu barakalardaki ve verandalardaki yüksek köşelere ve ayrıca dış duvarlardaki tüm kuytu ve çatlaklara uygulayın.
    • Kovucuyu ilkbaharın başında ve sonbaharın başında eşek arılarının yuva yapmayı sevdiği alanlara uygulayın.
    • Popüler eşek arısı kovucular arasında Raid Wasp & Hornet Killer, Ortho Wasp Hornet Killer ve Black Flag Killer bulunmaktadır.
    • Yaban arısı kovucuyu hırdavatçılarda, büyük mağazalarda ve internetten sipariş ederek bulabilirsiniz.
  3. adım 3 doğal bir kovucu yapmak için karanfil, sardunya ve limon otu yağını karıştırın.
    Doğal bir kovucu yapmak için karanfil, sardunya ve limon otu yağını karıştırın. Bir sprey şişesini suyla doldurun ve her bir uçucu yağdan birkaç damla şişeye ekleyin. Karıştırmak için iyice çalkalayın ve evinizin dışında eşek arılarının yuva yapmayı sevdiği saçak altı, sundurma çatısı ve diğer çıkıntılar gibi alanlara püskürtün.
    • Eşek arılarının yuva yapmasını önlemek için doğal kovucuyu ilkbahar ve sonbaharda püskürtün.
    • Geçmişte eşek arısı yuvalarınız olduysa, eşek arılarının geri gelmesini önlemek için caydırıcıyı eski yuvaların olduğu yerlere püskürtün.
    • Kekik ve biberiye gibi diğer bitkiler de eşek arılarını uzaklaştırmada etkili olabilir.
  4. adım 4 eşek arılarını uzaklaştırmak için sahte bir eşek arısı yuvası asın.
    Eşek arılarını uzaklaştırmak için sahte bir eşek arısı yuvası asın. Bilim karışık olsa da, eşek arıları oldukça bölgesel olduklarından, iplik, kahverengi kağıt veya kağıt hamuru gibi bir malzemeden yapılmış sahte bir eşek arısı yuvası asmak, eşek arılarının bölgenizde yuva kurmasını engellemeye yardımcı olabilir. Satın alabileceğiniz sahte eşek arısı yuvalarını internetten araştırın ve asmak için yüksek bir köşe veya başka bir belirgin yer gibi bir nokta seçin.
    • Yıkılmaması için rüzgâr ve yağmurdan korunaklı bir yer arayın.
  5. adım 5 kuşları çekmek için bölgeye kuş yemlikleri yerleştirin.
    Kuşları çekmek için bölgeye kuş yemlikleri yerleştirin. Kuşlar eşek arılarını yiyip korkutacak ve bölgenize gelmelerini engelleyecektir. Bahçenize kuş yemlikleri koyun ve kuş tohumuyla dolu tutun, böylece sürekli bir kuş akışı çekebilirsiniz.
    • Bölgenize daha fazla kuş getirmek için kuş banyoları da kurun.
  6. adım 6 eşek arılarını caydırmak için sitronella, kekik veya okaliptüs ekin.
    Eşek arılarını caydırmak için sitronella, kekik veya okaliptüs ekin. Yaban arısı kovucu bitkiler doğal olarak eşek arılarını bölgeden uzak tutacaktır. Bahçenize güzellik ve hoş bir koku katmak için bunları bahçenize dikin.
    • Yemeğinize eklemek için kekik parçalarını da kesebilirsiniz.
    • Citronella da sivrisinekleri uzak tutmak için işe yarar.

Potansiyel Yemleri Ortadan Kaldırmak

  1. adım 1 eşek arılarını çekmemek için düşen meyveleri hemen toplayın.
    Eşek arılarını çekmemek için düşen meyveleri hemen toplayın. Eşek arıları meyveyi sever ve kokusuna çekilir, bu nedenle etrafta kabuk veya parça bırakmayın. Bir eşek arısı bölgede meyve bulursa, yakınlarda bir yuva kurmaya çalışabilir. Bölgenizde yerde olabilecek meyveleri toplayın.
    • Bir kompost yığınınız varsa, meyve kabuklarını veya parçalarını en az 6 inç (15 cm) aşağıya gömün, böylece eşek arıları bunları görmez veya koklamaz.
    • Muzlar eşek arıları için özellikle çekicidir, bu nedenle kabuklarını kapalı bir çöp kutusuna attığınızdan emin olun.
  2. adım 2 çöp ve geri dönüşüm kutularınızın kapalı olduğundan emin olun.
    Çöp ve geri dönüşüm kutularınızın kapalı olduğundan emin olun. Açık yiyecek ve çöp kapları yiyecek arayan eşek arılarını çekebilir. Çöp kutularını ve atık kutularını her zaman kapalı tutun. Eşek arıları yeni bir besin kaynağı keşfederlerse, bölgede yeni bir yuva kurabilirler, bu nedenle bunları kapalı tutmak onları caydırmanın etkili bir yoludur.
    • Eşek arılarının erişememesi için çöp torbalarının ağzını da bağlayın.
  3. adım 3 yuvalanmayı önlemek için duvarlarınızdaki çatlakları kalafatla kapatın.
    Yuvalanmayı önlemek için duvarlarınızdaki çatlakları kalafatla kapatın. Eşek arıları, herhangi bir çatlak veya yarıktan evinizin duvarlarına girebilir ve içinde yok edilmesi gerçekten zor olabilecek bir yuva kurabilir. Ayrıca duvarın yapısına da zarar verebilirler, bu nedenle kendinizi ve evinizi korumak için gördüğünüz tüm çatlaklara kalafat sürerek kapatın.
  4. adım 4 yiyeceklerinizi örtün ve içeceklerinize dikkat edin're dining outside.
    Dışarıda yemek yerken yiyeceklerinizi örtün ve içeceklerinize dikkat edin. Eşek arıları yuvaları için yiyecek ararken etrafta dolaşırlar, buna dışarıda yediğiniz yiyecek ve içecekler de dahildir. Tabaklarınızı kapalı tutun ve içeceklerinizi geniş ağızlı bardaklarda servis edin, böylece içini kolayca görebilirsiniz ve içinde bir eşek arısı varsa yanlışlıkla bir içecek almazsınız. Dışarıda yemeğinizi bitirdiğinizde, kirli tabaklarınızı mümkün olan en kısa sürede kaldırın.
    • Eşek arıları yeni bir besin kaynağı bulduklarını düşünürlerse, daha fazlası geri dönebilir ve potansiyel olarak bölgede bir yuva kurabilirler.
  5. adım 5 eşek arılarını çekebilecek tatlı kokulu kokular kullanmaktan kaçının.
    Eşek arılarını çekebilecek tatlı kokulu kokular kullanmaktan kaçının. Eşek arıları oldukça gelişmiş bir koku alma duyusuna sahiptir ve kolonya, parfüm ve sabundaki tatlı kokulu kimyasallar onları çekebilir ve sizin bir besin kaynağı olabileceğinizi düşünmelerine neden olabilir. Kokusuz sabunlar, şampuanlar ve deodorantlar kullanın. Bölgede eşek arıları varsa kıyafetlerinizi kokusuz deterjanlarla yıkayın.
    • Giysilerinizde biriken ter yakındaki eşek arılarını çekebilir, bu nedenle bölgede eşek arıları varsa temiz giysiler giyin.
  6. adım 6 parlak renkli eşyaları bölgeden uzaklaştırın.
    Alandaki parlak renkli eşyaları kaldırın. Eşek arıları parlak renklerden heyecanlanabilir ve potansiyel olarak size saldırabilir. Bahçenizdeki çim sandalyeler, bahçe süsleri ve hatta frizbi gibi eşek arılarını çekebilecek parlak renkli nesneleri toplayın.
    • Dışarıdayken parlak renkli kıyafetler giymekten de kaçının.
  7. adım 7 bahçenizdeki yaprak ve odun yığınlarını temizleyin.
    Bahçenizdeki yaprak ve odun yığınlarını temizleyin. Çiftleşen dişi eşek arıları kendilerini yaprak çöplerine gömebilir ve sonunda yeni bir yuva kurmak için ortaya çıkabilir. Gelecekteki yuvaları önlemeye yardımcı olmak için yaprak yığınlarını tırmıklayın ve odun varsa toplayıp bahçenizden uzaklaştırın.
    • Dişi eşek arıları yaprak yığınlarında kış uykusuna yatmaya çalışacaktır, bu nedenle kış boyunca bahçenizi temiz tuttuğunuzdan emin olun.
  8. adım 8 eşek arılarını çekmek için çiğ eti havuzunuzdan veya güvertenizden uzağa asın.
    Eşek arılarını çekmek için çiğ eti havuzunuzdan veya güvertenizden uzağa asın. Eşek arıları sudan etkilenebilir, bu da açık havuzda yüzmeyi riskli hale getirir. Güvertede takılmak sizi bölgedeki eşek arılarına maruz bırakabilir. Havuzunuzdan veya güvertenizden uzak bir alana ucuz bir biftek veya biraz kıyma asarak eşek arılarını kendinizden uzaklaştırın. Eşek arıları etin cazibesine kapılacak ve bölgenizden uzak duracaktır.
    • Eşek arılarını uzak tutmak için bahçenize havuzunuzdan veya güvertenizden uzak bir yere kedi maması veya balık artıkları da koyabilirsiniz.

Eşek Arısı Yuvasından Kurtulmak

  1. adım 1 eşek arılarının daha az aktif olması için gece karanlığından sonra 2 saat bekleyin.
    Eşek arılarının daha az aktif olması için gece karanlığından sonra 2 saat bekleyin. Eşek arıları gün boyunca oldukça aktiftir ve böceklerin çoğu yuva için yiyecek ve malzeme toplamak üzere dışarıda olacaktır. Güneşin batmasını bekleyin, böylece tüm böcekler yuvaya dönecek ve daha soğuk sıcaklık aktivitelerini yavaşlatacaktır.
    • Hepsini aynı anda yakalamak için tüm eşek arıları yuvanın içindeyken böcek ilacıyla vurmak istersiniz.
    • Ayrıca eşek arılarının daha az aktif olduğu şafak vaktini, güneş doğmadan hemen önce de bekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 sokulmaktan kaçınmak için koruyucu giysiler giyin.
    Sokulmaktan kaçınmak için koruyucu giysiler giyin. Eşek arıları acı verici iğnelere sahiptir ve tedirgin olduklarında sürü halinde hareket ederler, bu nedenle kendinizi onlara karşı korumaya yardımcı olacak giysilerle örtmeniz önemlidir. Sağlam bir kot pantolon, botlar, deri eldivenler ve kapüşonlu bir tişört sizi korumaya yardımcı olacaktır.
    • Bir arıcılık şapkası da yüzünüzü ve boynunuzu korumaya yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 kırmızı filtreli bir el feneri ile eşek arısı yuvasının yerini tespit edin.
    Kırmızı filtreli bir el feneri kullanarak eşek arısı yuvasının yerini tespit edin. Eşek arıları kırmızı ışığı göremez, bu nedenle kırmızı filtreli bir el feneri kullanın veya ışığı kırmızı bir selofan tabakası ve lastik bir bantla örtün. Işığı ağaçlar, barakalar veya yüksek köşeler gibi eşek arılarının yuva yapmayı sevdiği yerlere tutun.
    • Binanın kenarlarına da bakın. Bazı eşek arıları duvarlara yuva yapmayı sever.
    • Eşek arısı yuvaları, yuvanın yerini belirlemenize yardımcı olması için kullanabileceğiniz yüksek bir vızıltı sesi çıkarabilir.
  4. adım 4 yuvanın girişine 10 saniye boyunca eşek arısı ilacı püskürtün.
    Yuvanın girişine 10 saniye boyunca eşek arısı ilacı püskürtün. Yuvanın dibine yakın bir yerde eşek arılarının yuvaya girip çıkmak için kullandıkları geniş bir açıklık olup olmadığına bakın. Sprey kutusunu girişin yakınında tutun ve açıklığı böcek ilacıyla patlatın. Yuvanın böcek ilacına doyduğundan emin olmak için 10 saniye boyunca püskürtmeye devam edin. Ardından hemen bölgeden uzaklaşın.
    • Yaban arısı ve eşek arısı böcek ilacı eşek arılarını etkili bir şekilde öldürecek olsa da, bir veya iki dakika sürecektir, bu nedenle işiniz biter bitmez bölgeden çıkmanız gerekir.
    • Ultra Kill Wasp & Hornet Killer ve Raid Wasp & Hornet gibi eşek arıları ve eşek arıları için tasarlanmış böcek ilaçlarını ev geliştirme mağazalarında, yerel mağazanızda veya internetten sipariş ederek bulabilirsiniz.
  5. adım 5 ertesi gün yuvayı kontrol edin ve gerekirse tekrar püskürtün.
    Ertesi gün yuvayı kontrol edin ve gerekirse tekrar püskürtün. Böcek ilacının etkisini göstermesi ve eşek arılarının yanı sıra yuvadaki yumurta veya larvaları da yok etmesi için yuvayı 24 saat boyunca yalnız bırakın. Ertesi gün yuvaya dikkatlice yaklaşın ve yuvanın içinde veya çevresinde hala aktif eşek arısı olup olmadığına bakın. Eğer varsa, yuvayı böcek ilacıyla 10 saniye boyunca tekrar patlatın.
    • Yuvanın aktif olup olmadığından emin değilseniz, bir tırmık alın ve herhangi bir eşek arısını harekete geçirip geçirmediğini görmek için yuvaya dikkatlice vurun.
  6. adım 6 yuva aktif olmadığında tırmıkla yuvayı yıkın.
    Yuva inaktif hale geldiğinde bir tırmıkla yuvayı yıkın. 2-3 gün sonra, böcek ilacı yuvada yaşayan tüm eşek arılarını öldürmeli ve yuvayı güvenli bir şekilde çıkarmalıdır. Uzun saplı bir tırmık alın ve yuvayı bağlı olduğu tabanına vurun. Yuvayı bir çöp torbasına koyun ve atmadan önce ağzını sıkıca kapatın.
    • Güvende olmak için yuvayı yıkarken eldiven ve koruyucu giysi giyin.
  7. adım 7 i̇lkbahar ve yaz aylarında yeni yuvalar olup olmadığını kontrol edin ve onları yok edin.
    İlkbahar ve yaz aylarında yeni yuvalar olup olmadığını kontrol edin ve onları yok edin. Eşek arıları genellikle ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında yeni bir yuva kurmayı sever, bu nedenle korkulukların, tentelerin, saçakların, çıkıntıların ve bahçenizdeki oyun ekipmanları veya barakalar gibi yapıların altını kontrol edin. Herhangi bir ağaçtan veya duvarlarınızdaki çatlaklardan gelen yüksek bir vızıltı sesini de dinleyin. Sadece birkaç yumurta hücresinden oluşan küçük bir yuva görürseniz, tırmıkla yıkın ve yok etmek için üzerine basın.
    • Yine de çıplak ayakla eşek arısı yuvasına basmayın!
    • Dev bir eşek arısı yuvasının oluşmasını ve bir baş belası haline gelmesini önlemenin en iyi yolu, gelişmeye fırsat bulamadan onu ortadan kaldırmaktır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir eşek arısı yuvasını ilaçlamak için günün en iyi zamanı nedir?
    Yuvayı gece ilaçlamayı deneyin, çünkü eşek arıları o kadar aktif olmayacak ve muhtemelen sizi o kadar fazla sokmayacaklardır.
  • Soru
    Eşek arılarından nasıl hızlı kurtulabilirim?
    Koloniyi öldürmek için yuvalarının girişine toz, sıvı veya aerosol böcek ilacı püskürtün.

İpuçları

  • Etrafınızda bir eşek arısı görürseniz, ona vurmaya çalışmaktan kaçının, bu onu heyecanlandırabilir ve sizi sokmasına neden olabilir. Bunun yerine sakin olun ve bölgeyi terk edin.
  • Bir eşek arısı tarafından sokulduysanız, bölgeyi sabun ve suyla yıkayın ve şişmeyi azaltmak için buz uygulayın. İğneyi kaşımaktan kaçının, bu şişmeye ve potansiyel olarak enfeksiyona neden olabilir.
  • Yiyecek kaynaklarını bölgeden uzak tutun, böylece eşek arılarının yuva yapma ihtimali azalır.

Uyarı

  • Sokmalarına karşı alerjiniz varsa asla eşek arısı yuvasını yok etmeye çalışmayın. Bunun yerine lisanslı bir yok edici çağırın.