Minnows Nasıl Canlı Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balıklar canlı yemin hareketine kapıldıkları için kullanılabilecek en iyi balık yemlerinden biri canlı minnowlardır. Bununla birlikte, minnowların yem olarak kullanılabilmesi için yeterince uzun süre canlı tutulması gerektiğinden ve bu biraz bilgi birikimi gerektirdiğinden, kullanımı biraz daha zor olabilir. Bir sonraki balık avı gezinizde göle gitmeden önce, minnow'ları oltanıza takacak kadar uzun süre canlı tutmak için ihtiyaç duyacağınız ekipman ve malzemeleri stoklayın.

Adımlar

Minnows Almaya Hazırlanıyor

  1. adım 1 minnowları ne zaman satın alacağınıza karar verin.
    Minnowları ne zaman satın alacağınıza karar verin. Minnowlar genellikle çok uzun yaşamazlar, özellikle de en uygun koşullardan daha azında tutulduklarında. Bu, onları balığa çıkmayı planladığınız zamana yakın bir zamanda satın almanız gerektiği anlamına gelir.
    • Ancak, sabahın erken saatlerinde balığa çıkmayı planlıyorsanız bu bir sorun olabilir, çünkü birçok yem dükkanı balığa çıkmak istediğiniz gün minnows satın almak için yeterince erken açılmaz.
    • Aşırı kalabalık olmak gibi kötü koşullarda tutulan bir yem balığı 24 saatten kısa bir süre içinde ölebilir. Balıklarınızın daha uzun süre dayanması için onlara uygun şekilde bakmanız gerekir.
    • Bir minnowun ömrü, minnowun türüne ve içinde yaşadığı koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Örneğin yağ başlı minnowlar ve küt burunlu minnowlar, gölet gibi doğal bir ortamda birkaç yıl yaşayabilir. Yedi ila on yıl kadar yaşayabilen bazı minnowlar da vardır. Ancak balıkçılık için minnows kullanıldığında, koşullar idealden daha azdır. Bu da çok daha çabuk ölecekleri anlamına gelir.
  2. adım 2 minnow'u içine koymak için bir kap alın.
    Minnow'u içine koymak için bir kap alın. Birçok kişi minnowları köpük bir kamp soğutucusunda veya başka bir tek kullanımlık, yalıtımlı kapta tutar. Ancak, minnow'ları koymak için özel olarak üretilmiş kaplar da vardır.
    • Köpük soğutucular çoğu markette bulunmalıdır. Minnow'u içinde tutmak için özel olarak yapılmış kaplar genellikle spor malzemeleri mağazalarında veya özel balıkçılık mağazalarında bulunur.
    • Özel kaplar, kabı bir su kütlesinde yüzdürebilme ve havalandırıcı eklentileri gibi çeşitli özel özelliklerle birlikte gelebilir.
  3. adım 3 kabı minnow için hazırlayın.
    Minnow için kabı hazırlayın. Minnowları satın almadan hemen önce ya da satın aldıktan hemen sonra kabınızı damıtılmış suyla ya da bir göl veya dereden aldığınız suyla doldurun. Su soğuk olmalıdır, çünkü balıklar hayatta kalmak için soğuk bir sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
    • Musluk suyundaki kimyasallar minnowlarınızı öldürebilir, bu nedenle minnowları içinde tutmak için kullanmayın.
    • Kullandığınız kap sabit bir sıcaklığı korumalı ve minnoşlarınızın daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı olmalıdır.

Minnoşları Yem Kabına Alıştırma

  1. adım 1 suyunuzun bir kısmını minnoşların içinde tutulduğu suya ekleyin.
    Suyunuzun bir kısmını minnoşların içinde tutulduğu suya ekleyin. Kullandığınız göl, dere veya damıtılmış suyun bir kısmını yavaşça minnowların içinde bulunduğu plastik torbaya dökün. Bu, onların suya ve sıcaklığına yavaş yavaş alışmalarını sağlayacaktır.
  2. adım 2 minnowları içeren kapalı plastik torbayı yem kovanıza koyun.
    Minnowları içeren kapalı plastik torbayı yem kovanıza koyun. Onları hemen kabınıza dökmek istemezsiniz. Bunun yerine, minnowların yem kovanızdaki suyun sıcaklığına uyum sağlaması için yeterli zaman tanıyın.
    • Torbayı kapalı tutun ve yaklaşık 15 dakika boyunca su soğutucusuna yerleştirin.
  3. adım 3 minnowları bekletme kabınıza ekleyin.
    Minnowları bekletme kabınıza ekleyin. 15 dakika sonra, minnowların torbadan çıkmasına ve köpük soğutucuda veya yem kovasında serbestçe yüzmesine izin verin. Geçirmiş oldukları alışma dönemi, yeni çevrelerine hızla adapte olmalarını sağlayacaktır.

Minnoşları Canlı Tutmak

  1. adım 1 don't overcrowd your minnow tank.
    Minnow tankınızı aşırı kalabalıklaştırmayın. Bir kaba çok fazla yem doldurmak yemin daha çabuk ölmesine neden olabilir. Çok fazla balık oksijeni hızla tüketecek ve çok fazla ısı yaratacaktır.
    • Örneğin, sekiz litrelik bir kaba sadece yaklaşık altı düzine küçük minnow (3/4' ila 1' uzunluğunda) koyun.
  2. adım 2 kabı karanlık ve serin bir yerde saklayın.
    Kabı karanlık ve serin bir yerde saklayın. Örneğin, yem kabınızı bir dolapta veya bodrumda saklayabilirsiniz. Minnowlar narindir ve daha soğuk suda daha iyi gelişirler. Soğutucuyu aydınlık bir alanda tutarsanız su çok çabuk ısınacaktır.
  3. adım 3 kabın içine bir havalandırıcı yerleştirin.
    Kabın içine bir havalandırıcı koyun. Havalandırıcı suya oksijen ekleyecektir, böylece minnowlar oksijeni tüketip boğulmayacaktır. Bu, özellikle balıkları bir veya iki gün tutmanız gerekiyorsa ve yem kabının suyunu sık sık değiştirmeyi planlamıyorsanız önemlidir.
    • Ticari olarak minnows satanlar genellikle sularını iki yoldan biriyle oksijenlendiren bir havalandırma sistemi kullanırlar: çalkalama veya sıkıştırılmış oksijen.
    • Bir havalandırıcı, minnow'unuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, ilave su eklemek veya hidrojen peroksit eklemek gibi suyu havalandırmanın diğer yollarının balığı aşırı derecede strese sokabilmesidir. Bir havalandırıcı ile minnowlar, onları zaten alıştırdığınız suda kalırlar.
  4. adım 4 havalandırıcınız yoksa soğutucuya az miktarda hidrojen peroksit dökün.
    Havalandırıcınız yoksa soğutucuya az miktarda hidrojen peroksit dökün. Her üç galon su için yalnızca bir ons yüzde üç hidrojen peroksit çözeltisi eklemek istersiniz. Hidrojen peroksit suda oksijen oluşumuna yardımcı olarak balıklar tarafından tüketilen oksijenin yerini alır.
    • Minnowların suyunu tazelemek için gerektiğinde daha fazla damıtılmış su da ekleyebilirsiniz.
    • Suya hidrojen peroksit eklemek tartışmalı bir fikirdir. Bazı insanlar suyu oksijenlendirmeye yardımcı olduğuna ve balıklara zarar vermeyeceğine inanırken, diğerleri balıkları kolayca öldürebileceğini savunuyor. Minnow'unuzun suyuna ekleme konusunda emin değilseniz veya endişeliyseniz, havalandırıcı veya suyu sık sık değiştirmek gibi bir alternatif bulun.
  5. adım 5 suyu serin tutun.
    Suyu serin tutun. Minnowlar için yeterince soğuk tutmak için yem kovasının içindeki suya bir kavanoz içinde buz küpleri yerleştirin. Suyu serin tutmak için bunu gerektiği kadar sık tekrarlayın.
    • Minnow'lar ılık suda hayatta kalabilse de, tutulan su 60 °F'nin (15.6 ° C) üzerine çıktığında ölüm oranı önemli ölçüde artar. Suyunuzu bu sıcaklığın altında tutmaya çalışın.
    • Minnoşların bulunduğu suya doğrudan buz eklemeyin. Buz, balıkları öldürecek az miktarda kimyasal madde veya klor içerebilir.

Balıkçılık Sırasında Minnoşları Canlı Tutmak

  1. adım 1 yem kovasını balık tuttuğunuz göl veya dereye daldırın.
    Yem kovasını balık tuttuğunuz göl veya derenin içine daldırın. Bunu ya kabı suyun kenarına yerleştirerek yapabilirsiniz, burada suyun içinde oturur ancak su değişimi yapmaz ya da su kütlesinden gelen suyun balık kaybetmeden kabın içine ve dışına akmasına izin veren bir kap kullanabilirsiniz. Bu, yemin avlandığınız su kütlesinin sıcaklığına alışmasına yardımcı olacaktır.
    • Yem kovanızı göle veya dereye yerleştirerek suyun yer değiştirmesini sağlayın, böylece su oksijenlenir ve bu da minnowların canlı kalmasına yardımcı olur.
  2. adım 2 minnow'u kancaya takın.
    Minnow'u kancaya takın. Kancanıza takmak için bir minnow seçin ve onu nasıl takacağınıza karar verin. Minnow'u bağlamak için en iyi yolun ne olduğu konusunda çeşitli düşünce okulları vardır. Kararınızı, yemi canlı tutmanın en iyi kombinasyonunun ne olduğuna ve bağlantının yemin suda hareket etmesine nasıl izin verdiğine göre verin.
    • Ağız yoluyla: Kancayı balığın alt dudağından burun deliklerine doğru itin.
    • Sırtından: Bir minnow'u sırtından kancalamak, minnow'un suda daha doğal bir pozisyonda olmasını sağlar. Bu, balık yakalamak için daha etkili olabilir.
  3. adım 3 minnowları değiştirmeye hazır olun.
    Minnowları değiştirmeye hazırlıklı olun. Oltaya bir kez minnow taktığınızda, ne şekilde yapmış olursanız olun, nispeten hızlı bir şekilde ölecektir. Suda hareket etmeyi bırakırsa, canlı olduğu zamankinden çok daha az etkili bir yem olur. Bu nedenle, kancanızdaki minnowları öldükten sonra değiştirmek en iyisidir.
    • Minnowların ölme hızı, onları kancaya taktığınızda sağlık durumlarına ve sudaki koşullara bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Yeniden atarken minnow'un hala canlı görünüp görünmediğine dikkat edin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları