Teniste Skor Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tenis, spor dünyasındaki en garip puanlama sistemlerinden birine sahiptir, ancak tartışmasız oynaması en eğlenceli sporlardan biridir. İyi haber şu ki, puanlama sistemini bir kez öğrendiğinizde hatırlamakta zorlanmayacaksınız. Tenis oyunundaki puanlama sistemini öğrenmek için Adım 1'e ilerleyin.

Adımlar

Skoru Anlamak

  1. adım 1 oyun, set ve maç arasındaki farkı düşünün.
    Bir oyun, set ve maç arasındaki farkı düşünün. Maç, tenisin tüm oyun süresini ifade eden terimdir. Bir maç ya üç setin en iyisinden ya da beş setin en iyisinden oluşur (liginize bağlı olarak). Her set altı oyun üzerinden en iyi şekilde oynanır.
  2. adım 2 her oyunun nasıl puanlandığını bilin.
    Her oyunun nasıl puanlandığını öğrenin. Oyun başına bir oyuncu servis atar. Bir oyun genellikle bir oyuncu (veya çiftler oynuyorsanız takım) dört sayı kazandığında kazanılır. Bir sayı, bir oyuncunun servis atması ve rakibinin de karşılık vermesiyle başlar ve sayı, bir oyuncu dışarı ya da fileye vurana kadar ileri geri şeklinde devam eder. Örneğin bir oyuncu üç sayı kazanırken diğerinin dört sayı kazanması durumunda oyunun yedi sayı veya daha fazla sürebileceğini unutmayın. Her puana her oyuncu için kendi değeri verilir:
    • Kazanılan 1. puan '15 puan'
    • Kazanılan 2. puan '30 puan'
    • Kazanılan 3. puan '40 puan'
    • Kazanılan 4. puan OYUN yapar (oyunun bittiğini gösterir)
  3. adım 3 servis atarken skoru nasıl söyleyeceğinizi bilin.
    Servis atarken skoru nasıl söyleyeceğinizi bilin. Her oyun sırasında, rakibin duyabilmesi için skoru söylemek servis atanın görevidir (skor tutucunun olduğu profesyonel bir ortamda oynamadığınız sürece). Her zaman kendi skorunuzu ve ardından rakibinizin skorunu söylemeniz gerekir. Örneğin:
    • Eğer siz iki sayı kazandıysanız ve rakibiniz bir sayı kazandıysa, '30-15' diye seslenirsiniz.
    • Eğer rakibiniz üç sayı kazandıysa ve siz bir sayı kazandıysanız, '15-40' diye seslenirsiniz.
  4. adım 4 her setin nasıl puanlandığını anlayın.
    Her setin nasıl puanlandığını anlayın. Her set, bir oyuncu veya takım (çiftler oynuyorsanız) altı oyun kazanana kadar oynanır. Servis atmaya başlarken, kendi skorunuzdan başlayarak her oyuncunun ya da takımın kazandığı oyun sayısını söylemelisiniz. Örneğin:
    • Siz dört oyun kazandıysanız ve rakibiniz iki oyun kazandıysa, 'servis oyununuza' (topu karşıladığınız değil, servis attığınız oyun) başlamadan önce '4-2' diye seslenirsiniz.
  5. adım 5 beraberlik durumunda her zaman iki farkla kazanmanız gerektiğini bilin.
    Beraberlik durumunda her zaman iki farkla kazanmanız gerektiğini bilin. Bu hem oyunlar hem de setler için geçerlidir. İşte bazı örnekler:
    • Eğer ikinizin de skoru 40'a 40 ise, oyunu kazanmak için arka arkaya iki sayı kazanmanız gerekir. (Daha fazla ayrıntı için aşağıdaki 3. Adıma bakın).
    • Eğer ikiniz de 5 oyun kazandıysanız ve skor 5'e 5 ise, seti kazanmak için arka arkaya iki oyun daha kazanmanız ve skoru 7-5 yapmanız gerekir.
    • Eğer skor 5'e 5 ise ve bir sonraki oyunu kazanırsanız, skor 6-5 olur. Bir sonraki oyunu kaybederseniz ve skor 6-6 olursa, seti kazanmak için 8'e 6 kazanmanız gerekecektir. Bazı setlerde skor 12'ye 10 veya daha da yüksek olmuştur.
  6. adım 6 maçın ne zaman kazanıldığını (veya kaybedildiğini) bilin.
    Maçın ne zaman kazanıldığını (ya da kaybedildiğini) bilin. Oynadığınız lige bağlı olarak, ya beş setten üçünü ya da üç setten ikisini kazanmanız gerekecektir. Ancak ikişer ikişer kazanmanız gereken oyun ve setlerden farklı olarak, maçların 2 setle kazanılması gerekmez. Yani maçlar, bir oyuncu 3 setlik bir maçın 2 setini ya da 5 setlik bir maçın 3 setini kazandığında sona erebilir.
  7. adım 7 maçtan sonra skoru nasıl yazacağınızı bilin.
    Maçtan sonra skoru nasıl yazacağınızı bilin. Bir skor kartına her setin skorunu yazmalısınız. Her zaman önce kendi skorunuzu yazmalısınız. Örneğin, eğer maçı kazandıysanız, skor kartınız şöyle görünebilir:
    • 6-3, 4-6, 6-2. Bu, ilk seti 6'ya 3 kazandığınız; ikinci seti 4'e 6 kaybettiğiniz ve üçüncü seti 6'ya 2 kazandığınız anlamına gelir.

Terminolojiyi Anlamak

  1. adım 1 ne olduğunu anlayın 'all' means in tennis.
    Teniste 'tüm' kelimesinin ne anlama geldiğini anlayın. 'Hepsi' tenis dilinde esasen 'ikisi de' anlamına gelir. Eğer siz ve rakibiniz birer sayı kazandıysanız, yani durum 15-15 ise, aslında '15-all' diye seslenirsiniz. Aynı şey setler için de geçerlidir. Eğer ikiniz de üç oyun kazandıysanız, servis atmaya başlamadan önce '3-all' diye seslenirsiniz.
  2. adım 2 ne olduğunu bilin 'love' means.
    'Aşk'ın ne anlama geldiğini bilin. Ve hayır, romantik ya da platonik aşktan bahsetmiyoruz. Teniste 'aşk' kelimesi sıfır puan anlamına gelir. Örneğin:
    • Servis atıyorsanız ve hiç sayı kazanmadıysanız, ancak rakibiniz iki sayı kazandıysa, 'aşk-30' diye seslenirsiniz.
    • Aynı şey oyunlar için de geçerlidir. Eğer siz üç oyun kazandıysanız, ancak rakibiniz hiç kazanmadıysa, '3-love' diye seslenirsiniz.
    • Eğer bir oyuna yeni başlıyorsanız ve ikiniz de hiç puan kazanmadıysanız, 'love-all' diye seslenirsiniz. (Bu da oyuna başlamak için oldukça hoş bir duygudur).
  3. adım 3 kelimeleri anlayın 'deuce' and 'advantage'.
    'Deuce' ve 'advantage' kelimelerini anlayın. Teniste, bir oyun sırasında iki oyuncu 40'a 40 berabere kaldığında, buna 'deuce' denir. İkili oynamanın iki yolu vardır - ya bir sonraki puanı alan kişi kazanır ya da 'avantaj' (kısaca 'ad') oynarsınız. Bu, bir oyuncunun hem ikili sayıyı hem de bir sonraki sayıyı kazanması gerektiği anlamına gelir.
  4. adım 4 anlayın 'ad-in' and 'ad-out'.
    'Ad-in' ve 'ad-out'u anlayın. Servis atan oyuncu ikili sayıyı kazandığında skor 'ad-in' (avantaj-in, yani servis atan oyuncu avantajlıdır) olur. Servis karşılayan oyuncu ikili sayıyı kazandığında skor 'ad-out' olur. Eğer bir oyuncu deuce puanını kazanır ancak reklamı kazanamazsa, skor deuce'a geri döner.
    • Örneğin, servis atıyorsanız ve ikiniz de dört sayı kazandıysanız (40-40, diğer adıyla deuce), tekrar servis atarsınız. Diyelim ki ikili sayıyı kazandınız ve 'ad-in' yaptınız. Eğer bir sonraki sayıyı kazanırsanız, oyunu kazanırsınız. Bir sonraki puanı kaybederseniz, skor tekrar ikiye döner ve rakibinizin sizi yenme ve 'ad-out' alma şansı olur. Eğer rakibiniz 'ad-out'u kaybederse, skor tekrar ikiliye döner...vs.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Teniste puanlama sisteminin kökenleri nelerdir?
    Puanlama sisteminin kökenlerinin Fransa'dan geldiği söylenir. Fransızlar skor tutmak için bir saatin yüzünü kullanıyorlardı, 15, 30 ve 40 da buradan geliyor. 45 oyun sırasında çok fazla ağız dolusu olduğu için bırakılmıştır. Yumurta anlamına gelen L'oeuf, 0 için kullanılıyordu ki 'aşk' kelimesini buradan alıyoruz.
  • Soru
    Ben servis atarsam ve rakip ıskalarsa sayıyı kim alır?
    Servisiniz içeri girerse ve rakip topu geri göndermezse, bu sizin sayınızdır.
  • Soru
    Bir oyuncu rakibi servis attığında sayı yapabilir mi?
    Evet. Kimin servis attığına bakılmaksızın her iki oyuncu da herhangi bir sayıyı kazanabilir.

Video

İpuçları

  • Bir tenis partneriyle ilk kez oynarken puanlama kurallarını tartışmak akıllıca olacaktır. Bazı oyuncular her puandan önce skorun söylenmesini ister. Diğerleri ise standart puanlama ile oynamak istemez. Örneğin, birisi 'reklamsız' puanlama oynadığında, '40 all' skoruna ulaşırken iki puanın arka arkaya kazanılması ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • İstemiyorsanız skor tutmak zorunda değilsiniz - çoğu zaman sadece 'ralli yapmak' (oyuncular arasında topa ileri geri vurmak) bir maç oynamak kadar eğlenceli olabilir.
  • Bir oyun sırasında skoru unuttuysanız, hangi tarafta servis attığınıza dikkat edin. 'Hepsi' ile biten her skor sağ taraftadır.