Golfte Skor Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Fore! Çoğu sporun puanlama sisteminin aksine, golfte az aslında çoktur. 72'lik bir skor 102'lik bir skordan çok daha iyidir. Golfte skor tutmak basit görünebilir -- topa vurun, bulun, tekrar vurun ve bu şekilde devam edin -- ve sonunda tüm atışları toplayın. Ancak, başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç incelik vardır golf oynamak ve skoru doğru tutmak. Başlamak için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Vuruşlu Oyunda Skor Tutma

  1. adım 1 bir puan kartı edinin.
    Bir skor kartı alın. Bir golf turu 18 delik üzerinden oynanır. Her delikten sonra skorunuzu bir skor kartına kaydetmelisiniz. Deneyimli golfçüler bile skor kartı olmadan şurada ya da burada bir atış kaçırabilir. Kendi skorunuzu ve grubunuzdaki diğer oyuncuların skorlarını takip edin.
    • Genellikle siz rakibinizin skorunu takip etmekten, rakibiniz de sizin skorunuzu takip etmekten sorumludur. Her turdan sonra rakibinizin kartına bakmalı, skorunuzu doğru yazdığını kabul etmeli ve imzalamalı ya da paraflamalısınız. Bunu turun en sonunda da yapmanız gerekecek. Yani rakibiniz bir şekilde puanınızı olması gerekenden daha kötü hale getiren bir hata yaparsa (dürüst bir hata olduğunu varsaysak bile), bunun suçunu üstlenmeniz gerekir.
    • Diğer oyuncular, oyun başlamadan önce tüm oyuncuların skorunu tutması için bir kişi belirler.
  2. adım 2 topa vurmak için yapılan her kasıtlı girişimi bir vuruş olarak sayın.
    Topa vurmak için yapılan her amaçlı girişimi bir vuruş olarak sayın. Bir golfçünün topla temas etme olasılığı %99,9'dur. Ancak topa vurmaya çalışır ve ıskalarsa, bu yine de bir vuruş olarak sayılır. Öte yandan, bir alıştırma vuruşu yapar ve yanlışlıkla topa vurursanız, bu sayılmaz. Bu nedenle, topa her vuruşunuz, iyi bir şey olsun ya da olmasın, bir vuruş olarak sayılır.
    • Her çukurun 'Par' altında listelenmiş bir vuruş sayısı olacaktır. Bu, topu deliğe sokmak için gereken ortalama vuruş miktarıdır. Eğer par 3 ise ve siz 4 yaparsanız, skorunuz 1-over olarak görülebilir. Parkur için par 80 ise ve parkuru 95 ile bitirdiyseniz, skorunuz 15-over olur.
    • Skor tutmak için bunları bilmeniz gerekmese de, bir kuşun parın bir vuruş altında, bir kartalın parın iki vuruş altında ve bir batağın parın bir üzerinde olduğunu bilmelisiniz.
    • Bazı oyuncular her çukur için çift bogey veya par üzerinden 2 puandan daha fazla vuruş alamayacaklarına karar verirler.
  3. adım 3 cezalarınızı bilin.
    Cezalarınızı bilin. Cezalar size ekstra puana mal olan atışlardır. Skorunuzun mümkün olduğunca düşük olmasını istediğinizi ve cezaların skorunuzu yükselttiğini unutmayın. İşte bazı cezalar:
    • Topu suya vurursanız, belirlenen yere yeni bir top bırakın ve 1 vuruş ceza alın.
    • Topu sınırların dışına vurursanız (beyaz kazıklarla gösterildiği gibi), orijinal konumdan yeniden vurun ve 2 vuruş ceza alın.
    • Bir topu kaybederseniz, orijinal konumdan yeniden vurun ve 2 vuruş ceza alın.
  4. adım 4 puanlarınızı toplayın.
    Puanlarınızı toplayın. Bitirdiğinizde, kümülatif bir toplam elde etmek için her delikten aldığınız puanları toplayın. İki kez kontrol edin. Eğer bir turnuvada oynuyorsanız, rakiplerinizden biri resmi skorunuzu tutacaktır. Kontrol etmeli ve ardından resmi hale getirmek için skor kartınızı imzalamalısınız. En az puana sahip olan oyuncu oyunu kazanır.
    • Bazı oyuncular her 9 delikte bir puanları toplarlar, böylece sonunda çok fazla hesaplama yapmak zorunda kalmazlar ve skor üzerindeki anlaşmazlıkları daha kolay çözebilirler.
  5. adım 5 handikapınızı bilin.
    Handikapınızı bilin. Aynı sahada en az on tur golf oynadıktan sonra (veya sahanın handikapınızı belirlemesi için kaç tur oynamanız gerekiyorsa), handikapınızı handikap. Bir handikap, önceki aynı golf turu boyunca önceki skorlarınızı dikkate alır ve handikapınızı aklınızda tutarak oyunu oynayabilirsiniz. (Amaç, daha önce yaptığınızdan daha iyisini yapmaktır).
    • Handikap konusunda biraz daha iddialı olmak istiyorsanız, Stableford yöntemini kullanarak oynayabilirsiniz. Bu puanlama yönteminde, golf skorunuz çukur başına aldığınız vuruş sayısından değil, çukur başına aldığınız net puan sayısından oluşur. Net skorunuz par'a eşitse 2 puan alırsınız; par'ın bir üstüne çıkarsanız (bogey) 1 puan alırsınız. Parın 1 altında vuruş yaparsanız (birdie) 3 puan ve parın 2 altında vuruş yaparsanız (bir kartal) 4 puan alırsınız. En çok puana sahip olan oyuncu kazanır.

Maç Oyununda Skor Tutmak

  1. adım 1 her deliği şu şekilde puanlayın holes up or holes down.
    Her deliği 'delikler yukarı' veya 'delikler aşağı' olarak puanlayın. Bu, yeni başlayanlar için harika bir oyun yöntemidir ve her bir turda tam olarak ne olduğunu takip etme konusunda titiz olmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken rakibinizden daha fazla delik kazanmaktır. Diyelim ki ilk çukurdaki skorunuz 5 ve rakibinizin ilk çukurdaki skoru 3; rakibiniz artık 'bir çukur önde' çünkü rakibiniz sizden bir çukur önde.
  2. adım 2 gerekirse bir çukuru kabul edin.
    Gerekirse bir çukuru kabul edin. Belirli bir turda topu bir deliğe sokmakta zorlanıyorsanız ve enerjinizi ve akıl sağlığınızı korumayı tercih ediyorsanız, o delikten vazgeçip bir sonrakine geçebilirsiniz. Bir sonraki delikte temiz bir başlangıç yaparsınız.
  3. adım 3 her deliği kimin kazandığını takip edin.
    Her deliği kimin kazandığını takip edin. Oynamaya devam edin ve her turdan sonra her çukuru kimin kazandığını yazın. Belirli bir tur için bir çukur öndeyseniz +1, o tur için gerideyseniz -1 yazın. Eğer siz ve rakibiniz topu deliğe aynı miktarda vuruşla soktuysanız, deliğin altına 'AS' yazabilir ve berabere kaldığınızı düşünebilirsiniz.
  4. adım 4 bir oyuncu kalan delik sayısından daha fazla delik kazandığında oyunu sonlandırın.
    Bir oyuncu kalan delik sayısından daha fazla delik açtığında oyunu sonlandırın. Maçlar 'dört ve üç' skorlarıyla bir olabilir. Bu, bir oyuncunun dört delik öndeyken sadece üç delik kaldığında (15. delikten sonra) kazanacağı anlamına gelir, çünkü diğer oyuncunun turu kazanmak için yeterli deliği geri kazanma fırsatı olmayacaktır.
  5. adım 5 don't obsess over how many shots you're taking.
    Kaç atış yaptığınızı takıntı haline getirmeyin. Yeni başlayan biriyseniz, çok fazla atış yaptığınız için üzülmek yerine topu deliğe sokmaya odaklanmak daha önemlidir. Bu şekilde, oyununuzu aşırı analiz etmek yerine bir ritme girmeye daha fazla odaklanacaksınız. Daha ileri seviyeye geldiğinizde, her bir atışınızı işaretlemek ve iyileştirmek için yer açmak üzerinde çalışabilirsiniz.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir çukurun skoruyla birlikte girildiğinde X ne anlama gelir?
    Kartta bir X gördüğünüzde, bu, oyuncunun o delikte bir skor vermediği anlamına gelir.
  • Soru
    Herhangi bir delikte mümkün olan maksimum skor nedir?
    Golf kuralları bir oyuncunun herhangi bir çukurda alabileceği vuruş sayısını sınırlamaz. Delikten çıkmak için on yedi vuruş gerekiyorsa (ceza vuruşları dahil), o delik için puanınız 17'dir. Daha fazla da olabilir.
  • Soru
    Turnuva oyununda beraberlikler nasıl bozulur?
    Oyunun şekline göre değişir. Maç oyununda beraberlikler ani ölümle bozulur. Vuruş oyununda, 18, dokuz veya sadece birkaç delik olsun, belirli sayıda delik üzerinden bir playoff yapılır.

İpuçları

  • Nasıl yapılacağını öğrenin Golf Handikapınızı Hesaplayın. Gerçekten iyi bir golfçü ve gerçekten kötü bir golfçü handikapları kullanarak rekabetçi bir maç oynayabilir.
  • Cezalar söz konusu olduğunda golfün temel kurallarını bilin. Bu sizi puanlama baş ağrılarından ve oyun ortaklarınızla olası tartışmalardan kurtaracaktır.
  • Golfçüler tarafından kaç vuruşun 'gözden kaçırıldığına' şaşıracaksınız. Eğer oyun partneriniz '5' attığını söylediyse ve siz '6' olduğunu düşünüyorsanız - atışları gözden geçirin ve doğrusunu öğrenin.

Uyarılar

  • Bira içmek golf turunuzun bir parçasıysa, skor tutmayı unutun ve golf arabanızı araba yolunda tutmaya odaklanın.
  • Kendisine her zaman daha düşük puan vermeye çalışan biriyle oynamak zorunda kalırsanız, tartışmayın. Özellikle de bu kişi eşiniz/sevgiliniz/kız arkadaşınızsa. Birlikte oynayacak başka birini bulun.
  • Bir turnuvada yanlış bir skor için imza atarsanız diskalifiye edilirsiniz.