Ping Pong veya Masa Tenisinde Skor Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ping Pong eğlenceli ve rekabetçi bir oyun olabilir, ancak herkes skorların nasıl hesaplanacağını bilmez. Masa tenisi müsabakalarının puanlama kuralları oldukça basittir. Elinizin altında bir parça kağıt ve kalem bulundurun, böylece izinizi kaybetmezsiniz.

Adımlar

Temellerin Oluşturulması

  1. adım 1 önce kimin hizmet edeceğine karar verin.
    Önce kimin servis atacağına karar verin. Ping pong/masa tenisinde, önce kimin servis atacağına karar vermelisiniz. Topu servis eden kişi, oyunu başlatmak için topa ilk vuran kişidir. Kimin servis atacağına karar vermek için yazı tura atabilir veya taş, kağıt, makas gibi bir oyun oynayabilirsiniz. Servis atan kişi masanın hangi tarafında oynamak istediğini seçer.
  2. adım 2 servis atma kurallarını öğrenin.
    Servis atma kurallarını öğrenin. Servis yapmak için seçilirseniz, bunu yapmak zorunda kalacaksınız. Masa tenisinde topa nasıl servis atacağınıza dair uymanız gereken bazı özel kurallar vardır.
    • Yeni başlayanlar için, elinizi düz bir şekilde açarak topu avucunuzun içinde tutun. Bu elinizi masa ile aynı seviyede tutun.
    • Topu yukarı doğru fırlatmalı ve masanın üzerinde gezinirken vurmalısınız. Topa öyle bir vurmalısınız ki top bir kez sizin sahanızda, bir kez de rakibinizin sahasında sekmeli.
    • Bir servisi yalnızca belirli koşullar altında tekrar oynayabilirsiniz. Eğer top fileye rakibinizin sahasından önce çarparsa, rakibiniz topa kendi sahasına değmeden önce vurursa veya siz servis attığınızda rakibiniz hazır değilse servisi tekrarlayabilirsiniz.
  3. adım 3 oynayacağınız tur sayısını belirleyin'll play.
    Oynayacağınız tur sayısını belirleyin. Ping pongda her zaman tek sayıda tur oynarsınız. Kazanan, turların çoğunu kazanan kişidir. Örneğin, 7 tur oynuyorsanız, kazanan kişinin oyunu kazanmak için bu turlardan en az 5'ini kazanması gerekir.
  4. adım 4 karar verin're playing to 11 or 21 points in each round.
    Her turda 11 veya 21 sayıya kadar oynayacağınıza karar verin. Her turda, bir oyuncu belirli bir sayıya ulaşana kadar oynayacaksınız. Çoğu oyun 11 sayıya kadar oynanır, ancak 21 sayıya kadar da oynayabilirsiniz. Eğer daha uzun bir oyun istiyorsanız, 21 daha iyi bir seçenek olabilir.
    • En az 2 puan farkla 11 veya 21 puana ilk ulaşan turu kazanır. Örneğin, 9'a 11 skor 11 puanlık bir turu kazandırır, ancak 10'a 11 skor kazandırmaz.
    • Bir turda 10'a 10 ya da 20'ye 20 eşitlik olması durumunda, uzatmaya gitmeniz gerekecektir. Uzatmalarda, bir oyuncu 2 puan öne geçene kadar oynamaya devam edin. Kim önce 2 puan öne geçerse o kazanır.
  5. adım 5 bir topun içeride mi yoksa dışarıda mı olduğunu nasıl anlayacağınızı bulun.
    Bir topun içeride mi yoksa dışarıda mı olduğunu nasıl anlayacağınızı bulun. Masa tenisinde puan almak istiyorsanız anlamanız gereken önemli bir şey, bir topun içeride mi yoksa dışarıda mı olduğudur. Genellikle bir puan, bir oyuncunun topa sahanın içinde mi yoksa dışında mı vurduğuna bağlı olarak verilir. Eğer bir top masanın yüzeyine temas ederse, içeridedir. Top masanın kenarına değerse veya masadan düşerse, dışarıdadır.

Skorları Takip Etme

  1. adım 1 bir puan kazandığınızda kaydedin.
    Puan kazandığınızda kaydedin. Ping pong oynamaya başladığınızda, her oyuncunun ne zaman puan kazandığını kaydedin. Esasen, topu rakibinizden daha uzun süre oyunda tutarak bir puan kazanırsınız.
    • Eğer rakibiniz sizin servis ettiğiniz ya da en son vurduğunuz pinpon topuna vuramazsa, oyun için bir puan alırsınız.
    • Unutmayın, pinponda topunuza öyle bir vurmalısınız ki top önce sizin masanın ucundan, sonra da rakibinizin masanın ucundan sekmeli. Eğer rakibiniz topu ıskalar ama top masanın kendi tarafına sekmezse, puan alamazsınız.
  2. adım 2 puan kaybettiğinizde kaydedin.
    Puan kaybettiğinizde kaydedin. Ping pongda da puan kaybedebilirsiniz. Puan kaybettiğinizde kaydettiğinizden emin olun. Aşağıdaki koşullar altında, toplam puanınızdan bir puan çıkarırsınız.
    • Eğer topu ıskalarsanız, bir puan kaybedersiniz.
    • Topu fileye vurursanız ve top tekrar masanın sizin tarafınıza düşerse, bir puan kaybedersiniz.
    • Topa çok sert vurursanız ve top masadan düşerse, bir puan kaybedersiniz.
    • Top masanın sizin tarafınızdan sekmeden önce topa vuramazsınız. Bunu yaparsanız, bir puan kaybedersiniz.
    • Topunuz masanın sizin tarafınızda iki kez sekerse, bir puan kaybedersiniz.
    • Oyun sırasında yanlışlıkla masayı hareket ettirirseniz, bir puan kaybedersiniz.
  3. adım 3 servisi kimin atacağını değiştirin.
    Kimin servis atacağını değiştirin. Siz veya rakibiniz topu her ıskaladığınızda, topu tekrar servis atmanız gerekecektir. Ping pongda servis her iki sayıda bir değişir.
    • Örneğin, oyuna başlamak için topa servis atarsınız. Rakibiniz topa vuramadıktan sonra bir sayı kazandınız. Tekrar servis atmak sizin sorumluluğunuzdadır. Sonra, rakibiniz size bir sayı atar. Bir kez daha servis atarsınız. Oyunda biri sizin diğeri rakibinizin olmak üzere toplam iki sayıya ulaştınız.
    • Bir sonraki sayınızda servis atma sırası rakibinizdedir. Rakibiniz iki sayı daha kazanana kadar servis atmaya devam eder. Sonra sıra tekrar size gelir.

Oyunu Kazanmak

  1. adım 1 bir oyuncu 11 veya 21 sayıya ulaşıp 2 sayı öne geçene kadar oynamaya devam edin.
    Bir oyuncu 11 veya 21 sayıya ulaşıp 2 sayı öne geçene kadar oynamaya devam edin. Skorları takip ederek oyunu oynamaya devam edin. Tur, belirlediğiniz kurallara bağlı olarak bir oyuncu en az 11 veya 21 puana sahip olana kadar devam edecektir. Bir turu kazanmak için en az 2 puan önde olmanız gerekir, bu nedenle 10'a 11 veya 20'ye 21'lik bir skor kazanmanızla sonuçlanmayacaktır.
  2. adım 2 yakın bir oyunu çözün.
    Yakın bir oyunu çözün. Unutmayın, 10'a 10 veya 20'ye 20 eşitlik durumunda tur uzatmaya gider. Bir oyuncu en az iki sayı öne geçene kadar oynamaya devam edin. Örneğin, 10'a 12'lik bir skor bir uzatma turunda eşitliği sağlayabilir.
  3. adım 3 tek sayıda tur oynayın.
    Tek sayıda tur oynayın. Ping pongda tek sayıda tur oynarsınız. En çok raundu kazanan oyuncu oyunu kazanır. Örneğin, 5 tur oynadığınızı varsayalım. Kazanan oyuncu 5 turun en az 3'ünü kazanmalıdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Masa tenisinde 10 puanı nasıl alırsınız?
    Rakibinize 10 kez sayı yapmanız gerekecek. Masa tenisinde topu rakibinizden daha uzun süre oyunda tutarak puan kazanırsınız. Eğer rakibiniz sizin servis ettiğiniz ya da en son vurduğunuz topu kaçırırsa, bir puan kazanırsınız. Ancak, topun masanın sizin tarafınızdan sektiğinden ve sonra tekrar rakibinizin tarafından sektiğinden emin olun. Eğer rakibiniz sekmeyen bir topu kaçırırsa puan alamazsınız.
  • Soru
    Ping pongda en iyi servis türü hangisidir?
    En iyi oyuncular hızlı, alçak ve üstten spinli servis atarlar.
  • Soru
    Topa vururken raketimle masaya vurursam otomatik olarak puan kaybeder miyim?
    Masayı hareket ettirmediğiniz sürece puan kaybetmezsiniz.

Video

İpuçları

  • Skorları takip etmek sizin için zorsa, sizin için puanları sayacak başka bir kişi bulup bulamayacağınıza bakın. Maç bittiğinde, oyuncuları değiştirebilirsiniz, böylece herkes oynama şansı elde eder.

Uyarılar

  • Topu diğer insanlara veya nesnelere vurmamaya çalışın. Bu yaralanmalara, eşyaların kırılmasına ve kızgın ebeveynlere neden olabilir.
  • Masadan çok uzakta durmamaya çalışın. Bazen rakibiniz topa filenin yakınından vurur, böylece siz de ona karşılık veremezsiniz.