Kış Aylarında Nasıl Sıcak Kalınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kış, yılın tatil ve eğlence dolu harika bir zamanıdır, ancak dondurucu soğuklar dışarı adım atmayı bile zorlaştırabilir. En soğuk iklimlerde olsanız bile, içeride veya dışarıda sıcak ve rahat kalmanın yollarını kolayca bulabilirsiniz. Doğru kıyafetleri giyerek ve evinizin sıcaklığını koruyarak, sezon boyunca güzel ve kızarmış olacaksınız.

Adımlar

Dış Mekanlarda Isının Tutulması

  1. Dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Çok üşüyorsanız, kesinlikle mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarı çıktığınızda hızlı yürüyün, böylece soğukta çok fazla zaman harcamak zorunda kalmazsınız. Doğal olarak sıcak kalmak için dışarıdayken güneşte kalın.
    • Dışarıda oynuyorsanız veya çalışıyorsanız ve hava donma noktasının altındaysa, tekrar ısınmak için her 15-30 dakikada bir içeride mola verin.
  2. Hareket edin. Üşüdüğünüzü hissettiğinizde hızınızı artırın ve hareket etmeye başlayın. Aktif olduğunuz sürece vücut ısınız yükselecektir. Soğumayı önlemek için uzun molalar vermeyi sınırlayın. Terlememek için rahat bir tempoda kalın, çünkü bu sizi daha da üşütebilir.
  3. adım 3 kıyafetlerinizi kat kat giyin.
    Giysilerinizi kat kat giyin. Pamuklu, yünlü veya polar uzun kollu giysiler kullanın çünkü bu malzemeler vücut ısısını korumada en iyi sonucu verir. Hantal görünmek istemiyorsanız alt katmanınız için dar giysiler bulun. Sıcaklığa bağlı olarak iki veya üç kat iyi sonuç verir, ancak ne kadar çok kat giyerseniz o kadar sıcak kalırsınız.
    • Kat kat giysileriniz arasındaki hava ısıyı tutar ve sizi sıcak tutmaya yardımcı olur.
    • Temel katmanınız olarak bir çift uzun iç çamaşırı veya uzun don kullanın. Birçok çift, kar veya sulu karla ıslanmaları durumunda çabuk kurumaları için tasarlanmıştır.
    • Flanel gömlekler yumuşak, kalın ve sıcak kalmaya çalışırken giymek için şıktır.
    • Bir tişört, bir flanel gömlek ve bir yelek giymeyi deneyin.
    • Ya da yün bir kazağın altına atlet giymeyi tercih edin.
    • Ayrıca bir gömlek, kaşmir bir hırka ve kaz tüyü bir mont da giyebilirsiniz.
  4. adım 4 vücut ısısını korumak için şapka takın.
    Vücut ısısını korumak için bir şapka takın. Vücut ısısının başınızdan kaçmasını önlemek için kulaklarınızın üzerine oturan örgü veya yün bir şapka bulun. Ekstra sıcaklık için kürk veya sentetik kürk astarlı şapkalar takın. Dışarı çıktığınızda, özellikle de sıcaklık 32 °F'nin (0 ° C) altındaysa, donmamak için şapkalarınızı çıkarmayın.
    • Kafa deriniz soğuksa, çekirdek sıcaklığınız normalde olduğundan daha hızlı düşecektir.
  5. adım 5 ağzınızın ve boynunuzun etrafına bir atkı sarın.
    Ağzınızın ve boynunuzun etrafına bir eşarp sarın ve eşarbınızı çözülmeyecek şekilde bağlayın. Ağzınızı kapalı tutun çünkü nefesinizden gelen ısı yüzünüzün sıcak kalmasına yardımcı olacaktır.
    • Biraz komik görünebilir, ancak açık havada spor yaparken veya kürek çekerken bir atkı yolunuza çıkabileceğinden kar maskesi takın.
  6. 6. adım giyinin...
    Dışarı çıkarken büyük bir palto giyin. Soğuk havalarda kullanılmak üzere üretilmiş yün veya kuş tüyü astarlı bir palto giyin. İçinizi sıcak tutmak için montun fermuarını sonuna kadar çekin. Palto, dışarıda olduğunuzda sizi rüzgardan ve hava koşullarından koruyacaktır.
    • Hava ıslaksa veya karda oynamayı ya da çalışmayı planlıyorsanız suya dayanıklı bir mont giyin. Bu şekilde, siz dışarıdayken kıyafetleriniz ıslak kalmayacaktır.
  7. adım 7 ellerinizi eldivenlerle sıcak tutun.
    Ellerinizi eldivenlerle sıcak tutun. Ellerinizi sıcak tutmak ve kurumalarını önlemek için polar veya yün astarlı eldivenler giyin. Karda aktif olmayı planlıyorsanız, ellerinizin ıslanmaması için su geçirmez bir malzemeden yapılmış eldivenler bulun. Telefonunuzu kullanabilmek istiyorsanız, dokunmatik ekranla çalışan bir eldiven aldığınızdan emin olun.
    • Eldivenler ellerinizi daha sıcak tutacaktır, ancak el beceriniz daha sınırlı olacaktır.
    • Eldiveniniz yoksa, ellerinizi mümkün olduğunca montunuzun ceplerinde tutun.
  8. 8. adım bot giyin
    Uzun süre dışarıda kalmayı planlıyorsanız bot ve yün çorap giyin. Yün çoraplar ve yalıtımlı botlar ayaklarınızı sıcak tutmaya yardımcı olacak ve kar veya sulu kar nedeniyle ıslanmalarını önleyecektir. Botlar ayrıca kalın, kaymaz tabanlara sahiptir, böylece kayma ve düşme olasılığınız azalır. Bir sonraki kullanımda kurumaları için botlarınızı geceleri evinizdeki bir ısı kaynağının yakınında bırakın.
    • Tüm gün bot giymek zorunda kalmamak için her zaman yedek bir çift ayakkabı getirin.
    • Daha kuru kalmaları için nem emici çoraplar bulun. Ayaklarınız ıslaksa üşürsünüz.

İç Mekanda Sıcak Kalmak

  1. adım 1 sıcak yiyecek ve içecekler tüketin.
    Sıcak yiyecek ve içecekler tüketin. Kışın herkesin çorba yapmasının bir nedeni vardır ve bu da vücudunuzu ısıtmasıdır. Günde en az bir kez karbonhidrat oranı yüksek sıcak bir yemek yemeyi hedefleyin. Gün boyunca kendinizi iyi ve sıcak hissetmek için yemeğinizi sıcak bir bitkisel içecek veya kafeinsiz kahve ile eşleştirin.
    • Sıcak kakao, dana yahnisi veya mercimek çorbası yapmayı deneyin.
    • Kafeinli içecekler kan akışınızı artırır, ancak zamanla vücut ısınızı düşürür.
    • Vücut ısınızı düşürdüğü için alkol almaktan kaçının.
  2. adım 2 rahatlamak istiyorsanız battaniyelerin altında rahat olun.
    Rahatlamak istiyorsanız battaniyelerin altında rahatlayın. Uzanırken altına yatmak için polar veya yün bir battaniye bulun. Vücudunuzun sadece bir kısmını örtmek bile vücut ısınızı yükseltmeye yardımcı olacaktır. Uyurken, biraz daha fazla sıcaklık eklemek için battaniyeyi çarşaflarınızın üzerinde tutun.
    • Elektrikli battaniyeler çoğu mağazadan satın alınabilir ve fişe takıldıklarında ısınırlar. Sarılıp uyurken ekstra sıcaklık istiyorsanız elektrikli battaniye kullanın. Herhangi bir yangın tehlikesini önlemek için uykuya dalmadan önce elektrikli battaniyeyi kapattığınızdan emin olun.
    • Battaniyeler eskidikçe incelir. Sahip olduğunuz battaniye 5 yaşın üzerindeyse yeni bir battaniye almayı düşünün.
    • Uyurken sadece hafif üşüyorsanız, yorganınızın veya nevresiminizin üzerine bir battaniye koyun. Geceleri özellikle soğuksa, daha fazla yalıtımlı sıcaklık için battaniyeyi yorganınızla çarşaflarınızın arasına koyun.
  3. adım 3 el ve ayak ısıtıcılarını yakınınızda bulundurun.
    El ve ayak ısıtıcılarını yakınınızda bulundurun. El ve ayak ısıtıcıları, havaya maruz kaldıklarında ısı üreten tek kullanımlık paketlerdir. Dış ambalajı kırarak açın ve iç paketi sallayın. Paketler birkaç saat boyunca yaklaşık 135 °F (57 °C) sıcaklığa ulaşır.
    • Ayak ısıtıcıları ayakkabılarınızın içine sığar ve ayak parmaklarınızı sıcak tutar.
  4. adım 4 ilık bir banyo veya duş alın.
    Ilık bir banyo veya duş alın. Banyonuzu veya duşunuzu dayanabileceğiniz en yüksek sıcaklığa kadar çalıştırın. Vücut ısınızı yükseltmek için 10-30 dakikanızı suyun içinde rahatlayarak geçirin. Sıcak bir banyo veya duş sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda havaya nem katarak cildinizin kurumasını önlemeye yardımcı olur.
    • Küvetinizi hemen boşaltmak yerine, evinizi nemlendirmek için suyun 1 saat boyunca buharlaşarak havaya karışmasına izin verin.
    • Sürekli duş ve banyo yapmak su faturanızı artıracaktır.
  5. adım 5 egzersiz yapın...
    Egzersiz yapın 20-30 dakika ısınmak için. Egzersizlerinizi evinizde yapın, böylece dışarı çıkmak zorunda kalmazsınız. Aşağıdaki gibi basit egzersizler yapın Şınav, mekikveya ip atlama. Egzersiz yapmak çekirdek ısınızı yükseltmeye yardımcı olur.
    • Terinizin buharlaşıp sizi soğutmaması için egzersiz yaparken uzun kollu ve pantolon giyin.

Evinizi Sıcak Tutmak

  1. Evinizin termostatını 68 °F'nin (20 °C) üzerine ayarlayın. Bu sıcaklıkta, paradan tasarruf ederken iç mekanda rahat edersiniz. Evinizden uzaklaştığınızda veya uyumaya gittiğinizde, enerjiyi korumak için termostatınızı 5 °F (-15 °C) düşürün.
  2. adım 2 soğuk havanın içeri girmesini önlemek için pencerelerinizi plastik bir filmle yalıtın.
    Soğuk havanın içeri girmesini önlemek için pencerelerinizi plastik bir filmle yalıtın. Plastik bir pencere kaplamasını iç taraftaki tüm pencerelerinizin üzerine gerin. Plastik yalıtımı yapıştırmak için pencerenizin kenarına çift taraflı bant uygulayın. Plastiğin sıkı olduğundan ve kırışık olmadığından emin olun. Plastiği kapatmak için düşük ısı ayarında bir saç kurutma makinesi kullanın.
    • Plastik pencere kapakları herhangi bir ev bakım mağazasından satın alınabilir.
    • Pencereler kapatıldıktan sonra, filmi çıkarmadığınız sürece açılamazlar.
  3. adım 3 ayaklarınızı sıcak tutmak için fayans veya parke üzerine kilim koyun.
    Ayaklarınızı sıcak tutmak için fayans veya parke üzerine kilim koyun. Dar alanlar için küçük kilimler veya geniş bir zemin alanını kaplamak için alan kilimleri kullanın. Çıplak zeminler oda sıcaklığından çok daha soğuk hissedilebilir ve çıplak ayakla dolaşırsanız vücudunuzu üşütür.
    • Zemine kilim seremiyorsanız, evin içinde terlik veya çorap giyin.
  4. adım 4 tavan vantilatörünüzü ters çevirin's motor to push warm air down.
    Sıcak havayı aşağı itmek için tavan vantilatörünüzün motorunu ters çevirin. Tavan vantilatörünüzü kapatın ve alt motor muhafazasına bakın. Birçok vantilatörün yan tarafında, vantilatörün dönme yönünü tersine çevirmenizi sağlayan bir anahtar vardır. Anahtarı çevirin ve vantilatörünüzü tekrar açın. Kanatlar saat yönünde dönüyorsa, havayı aşağı itiyor demektir.
    • Sıcak hava yükselir, bu nedenle fanınızı ters çevirmek havayı tekrar zemine doğru itecektir.
  5. adım 5 bir odada ekstra ısı için bir alan ısıtıcısı kullanın.
    Bir odada ekstra ısı için bir ısıtıcı kullanın. Küçük bir ısıtıcı satın alın ve ısıtmak istediğiniz odada açın. Isının dışarı çıkmaması için odayı mümkün olduğunca kapatın. Isıtıcıyı kapatmadan önce 30-60 dakika çalışmasına izin verin. Oda tekrar soğumaya başladığında ısıtıcınızı tekrar açın.
    • Yangın tehlikesi oluşturabileceğinden, ısıtıcıları uzun süre veya gözetimsiz olarak açık bırakmayın. Bazı ısıtıcıların çok uzun süre açık kalmasını önlemek için otomatik zamanlayıcıları vardır.
  6. adım 6 eğer varsa şöminenizde ateş yakın.
    Eğer varsa şöminenizde ateş yakın. Ya bir odun ateşi yakın ya da gazlı şöminenizi açın. Ateşten gelen ısı, ne kadar uzun süre yanarsa tüm odayı ısıtacaktır. Odanız rahatladığında ateşi söndürebilirsiniz.
    • Şömineniz yoksa, ev eşyaları satan bir mağazadan taşınabilir bir elektrikli şömine bulun. Bunlar sizi sıcak tutmaya yardımcı olur ve sadece elektrikle çalışır.
    • Ateş yakmadığınız zamanlarda bacanızı kapalı tutun. Isı odanızdan bacanızdan yukarı kaçabilir.
    • Bir ateşin asla gözetimsiz yanmasına izin vermeyin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Normal kıyafetlerin altına giyilen termal iç çamaşırı veya uzun don gibi alt katmanlar, hacim olmadan sıcaklık katar. Nemi emerler ve ıslandıklarında çabuk kururlar.
  • Kitap okurken veya TV izlerken hedeflenen sıcaklık için elektrikli bir battaniye takın. Yangın riskini önlemek için uykuya dalmadan önce kapatın.
  • Çorapları kuru pirinçle doldurup mikrodalgada ısıtarak yapılan ısı paketleri, eller, ayaklar ve daha fazlası için saatlerce taşınabilir sıcaklık sağlar.
  • Alkol vücut ısısını zamanla düşürerek hipotermi riski oluşturduğundan, sıcak ve alkolsüz içeceklerle susuz kalmayın.
  • Eldiven, şapka ve çorap setlerini dönüşümlü olarak kullanın, böylece her zaman kuru olanları hazır bulundurursunuz. Islak aksesuarlar ısıyı daha hızlı çeker.

Uyarılar

  • Sizi sıcak tutmak için asla alkollü içecekler içmeyin. Kendinizi daha sıcak hissetmenizi sağlasalar da aslında vücut ısınızı düşürürler, bu da hipotermiye ve hatta ölüme yol açabilir.
  • Dilinizi yakabilecekleri için sıcak yiyecek ve içeceklere dikkat edin.
  • Kalp veya solunum problemleriniz varsa, hava soğuk olduğunda içeride kalın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Doğru Kıyafetleri Giymek

  • Şapka
  • Eşarp
  • Palto
  • Eldivenler
  • Botlar

İç Mekanda Sıcak Kalmak

  • Battaniyeler
  • Banyo veya duş
  • El ısıtıcıları

Evinizi Sıcak Tutmak

  • Plastik cam filmi
  • Saç Kurutma Makinesi
  • Halılar
  • Uzay ısıtıcı
  • Şömine (isteğe bağlı)