Saha Golü Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu zaman bir futbol maçını kazanmak, hangi takımın daha fazla saha golü atabileceğine bağlıdır. Bir futbol takımının golcüsü, neredeyse tamamen tekniğe dayanan çok özel bir role sahiptir. Gol vuruşu sanatında ustalaşmak zaman, sabır ve saatler süren sıkı bir çalışma gerektirir, ancak aşağıdaki adımları izleyerek temel tekniği öğrenebilirsiniz. Unutmayın, pratik yapmak mükemmelleştirir ve terinizi gol vuruşu yapmayı öğrenmeye adarsanız, kısa sürede futbol toplarını kale direklerine doğru göndereceksiniz.

Adımlar

Saha Golü Atışının Hazırlanması

  1. Saha golü vuruşunun temel kurallarını öğrenin. Ulusal Futbol Ligi'nde (NFL), 20 yard çizgisinin ötesinden denenen ve kaçırılan herhangi bir alan golü, savunma takımının vuruşun kaçırıldığı yerde topa sahip olmasına neden olur. Yirmi yarda çizgisi üzerinde veya içinde denenen ve kaçırılan herhangi bir alan golü, savunma takımının yirmi yarda çizgisi üzerinde topa sahip olmasına neden olur.
    • Bir saha golünün sayılabilmesi için topun kale direkleri arasından geçmesi gerekir. Futbol topu kale direklerinin arasından geçtiği sürece önce kale direklerinin yan tarafına çarpmasına izin verilir.
    • Bir alan golü üç puan değerindedir ve genellikle bir takım rakibinin son bölgesine makul bir mesafedeyken dördüncü hakta atılır.
  2. Futbol topunu hazırlayın. Futbol topunu tutucunun üzerine yere dik olarak yerleştirin. Top, tutucuya doğru hafif bir eğimle çoğunlukla dik olmalıdır.
    • Bağcıkları saha hedefine bakacak şekilde hizalayın. Bunu yapmak bağcıkların topun yönüne müdahale etmesini önler.
    • Bu aynı zamanda topa vurulduğunda maksimum sıkıştırma yaratan nokta olan arka dikişlerden vurmanızı sağlar. Maksimum sıkıştırma, futbol topunun daha uzağa ve daha yükseğe gitmesini sağlar.
  3. Sizin için uygun olan adım sayısı kadar toptan geriye doğru yürüyün. Geri adım atmanız gereken somut bir adım sayısı olmamakla birlikte, çoğu sağ ayaklı vuruşçu için yaklaşık üç büyük adım geri ve topun iki adım soluna doğru adım atmaktır.
    • Sol ayaklı vuruşçular için üç adım geri ve iki adım topun sağına gidin.
    • Sizin için en iyisinin ne olduğunu görmek için farklı mesafeleri deneyin. Bacaklarınızın uzunluğu ne kadar geriye adım attığınızı etkileyecektir. Bacaklarınız ne kadar uzun olursa, topa vurmak için koştuğunuzda adımınız da o kadar uzun olacaktır.
    • Geri adım atarken hatırlamanız gereken önemli şey tutarlı olmaktır. Size uygun bir mesafe bulun ve bunu tutarlı bir şekilde uygulayın.
  4. Kendinizi atletik bir duruşta konumlandırın. Atletik bir duruş, dizlerinizin hafifçe büküldüğü, ayak toplarınızın üzerinde durduğunuz ve vücut ağırlığınızın kalçalarınızın üzerinde ortalandığı anlamına gelir.
    • Topa vurmak için kullanmayacağınız ayağınızı, vuruş ayağınızın biraz önüne yerleştirin. Bu ayağa bitki ayağınız denir çünkü vuruş sırasında topun yanına dikeceksiniz.
    • Vuruş ayağınızı dikme ayağınızın biraz arkasına yerleştirin. Her iki ayağınızın parmak uçları da temas halinde olacakları yerleri göstermelidir.
  5. Yaklaşma adımlarınızı atın. Doğru yaklaşma adımı sayısını hesaplamak, saha golü vuruşunun en zor kısımlarından biridir. Genellikle, vurucular yaklaşık iki ila üç yaklaşma adımı atarlar. Yaklaşma adımları nispeten yavaş bir hızda ve üç adımda gerçekleştirilir:
    • İlk adım isteğe bağlıdır ve jab adımı olarak adlandırılır. Bu adım, dik duran ayağınızla top yönünde kısa bir adım olacaktır. Amacı vücut ağırlığınızı top yönünde ileriye doğru kaydırmaktır.
    • İkinci adım drive adımı olarak adlandırılır ve vuruş ayağınızla top yönünde uzun bir adım atarak gerçekleştirilir.
    • Üçüncü adım, topun yan tarafındaki ayağınızla atılır. Bu en önemli adımdır çünkü topa vururken dikme ayağınızın sizi sahanın neresine sabitleyeceğini belirler.
    • Futbol topunun arkasında ve yanında sıralandığınız için topa çapraz bir çizgide yaklaşacaksınız.
  6. Ayağınızı futbol topunu gösterecek şekilde konumlandırın. Hedefiniz, futbol topunun geçmesini istediğiniz saha golü alanıdır. Dikme ayağınız hedefinizin yaklaşık beş ila yedi inç gerisinde olmalıdır.
    • Ayak tabanınızın derinliği topun yüksekliğine bağlı olarak değişecektir. Yere vuruyorsanız, yere basan ayağınız futbol topundan yaklaşık dört inç daha derinde olacaktır.
    • Bir inçlik bir tişört kullanıyorsanız, dikme ayağınız futbol topundan yaklaşık iki inç daha derin olacaktır ve tişörtünüz yaklaşık iki inç yüksekse, dikme ayağınız futbol topuyla yaklaşık eşit olacaktır.
  7. Kalçanızı ve omuzlarınızı aynı hizada tutun. Topa yaklaşırken gövdenizin kare şeklinde olduğundan emin olun. Bu, vuruş sırasında sabit bir denge sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Vuruşta Ustalaşmak

  1. Topla temas kurun. Topun alt ucunun yaklaşık 4 inç (10,2 cm) yukarısındaki 'tatlı noktayı' hedefleyin. Topla temas ettiğiniz yer önemlidir çünkü topun gideceği mesafeyi ve yüksekliği değiştirmenize olanak tanır.
  2. Topa ayağınızın üst kısmı ile vurun. Ayağınızın üst kısmındaki kemiği kullanarak topa maksimum enerji aktarımı sağlayabilirsiniz.
    • Düz ve futbol tarzı olmak üzere iki tür vuruş vardır. Neredeyse tüm profesyonel futbolcular futbol tarzı vuruş kullanır.
    • Düz vuruş basitçe, topla temas ettikten sonra bacağınızın yere dik düz bir çizgide ilerlemesi anlamına gelir. Düz vuruş yapanlar, vuruş sırasında ayak bileklerini kilitleyerek kinetik enerjiyi ileriye doğru verimli bir şekilde aktarmalarını sağlar.
    • Futbol vuruşu, temas kurduktan sonra bacağınızı vurduğunuz topun karşı tarafına doğru savurduğunuzda gerçekleşir. Futbol tarzı vuruş yapanlar ayaklarını geniş bir açıyla açarak enerjinin bir kısmının ayak bileği eklemi tarafından emilmesine neden olur. Hangisini tercih ettiğinizi görmek için her ikisini de test edin, ancak modern geleneğin futbol vuruşunun iki stilden daha iyi olduğuna işaret ettiğini unutmayın.
  3. Vuruşu hedefinize doğru takip edin. Futbol topuna temas ettiğinizde, ayağınızın ileri hareketini durdurmayın. Bunun yerine, top ayağınızı terk edene kadar tekme hareketine devam etmeye çalışın.
  4. Vuruşun hızını ve gücünü tüm yol boyunca tutarlı tutun. Uzun bir saha golü atıyor olsanız bile vuruşunuza uyguladığınız gücü çok fazla değiştirmenize gerek yoktur. Vuruşunuzdaki güç, dikme ayağınızdan ve vuruş ayağınızın momentumundan gelir.
  5. Takip ettikten sonra, yere basan ayağınızı hafifçe öne doğru zıplatın. Bu, vücudunuzun ileri doğru momentumu ve vücudunuzun sizi dengede tutma çabasının bir sonucu olarak doğal bir şekilde gerçekleşecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Uzaktan kaleye doğru topa nasıl etkili bir şekilde vurabilirim?
    Ayak parmağınızı sivri tutmak ve takip etmek mesafe için anahtardır. Topun nereye gittiğini görmek için vücudunuzun üst kısmının sarsılması potansiyel olarak kötü bir topa vurmanıza neden olabileceğinden, çok erken yukarı bakmayın.
  • Soru
    Günde kaç tekme atmayı denemeliyim?
    Günde kaç vuruş yapacağınız, kaç vuruş yapabileceğinize bağlıdır. Ne olması gerektiğini ve sabit olup olmadığınızı görmek için günde 10 ila 15 ile başlayabilirsiniz.
  • Soru
    Bir saha golü sayılamayacak kadar yükseğe atılabilir mi?
    Hayır, top direklerin arasından geçtiği sürece, çok yüksekten atılsa bile gol sayılır.

Anlama Sınavı

Uyarılar

  • Topa ayak parmaklarınızla veya ayak bileklerinizle vurmayın. Bunu yapmak, saha golü atarken isabet oranını ve mesafeyi azaltacaktır.
  • Çok fazla yaklaşma adımı atmak, diğer takıma tepki vermek için daha fazla zaman kazandıracağından vuruşun engellenmesine neden olabilir.
  • Rüzgarı 20 yardadan (18,3 m) önce dengelemeyin; bu yarda eşiğinden önce rüzgarın top üzerinde fazla bir etkisi olmayacaktır.
  • Çok fazla vurmayın, eklemlerinizi aşırı çalıştırmak potansiyel olarak zararlıdır.
  • Antrenman yaparken daima tenis ayakkabısı giyin. Topa sandaletlerle vurursanız ayak parmaklarınızı incitebilir veya kırabilirsiniz.

İpuçları

  • Yeterince yaklaşma adımı atmazsanız vuruş mesafenizi önemli ölçüde azaltabilir ve topa kısa vurabilirsiniz.
  • Esneklik, takip mesafenizin anahtarıdır; ne kadar yüksekten takip ederseniz topunuz o kadar yükseğe gider.
  • Top kısa kalırsa, topla ortaya doğru daha yakın temas kurmayı deneyin.