Futbol Topuna Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendinizi utandırmadan bir futbol topuna (futbol topu olarak da bilinir) vurmak ister misiniz? Daha da iyisi, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo veya Pele gibi en iyilerle birlikte topa vurmaya başlayabileceğiniz bir noktaya gelmek ister misiniz? Futbol topuna vurmanın pek çok farklı yolu vardır ve her teknik kendi kurallarını içerir. Temel bilgilerle başlayın, ardından ileri tekniklere geçin.

Adımlar

Pas Atmak

  1. Ayak bileğinizi kilitleyin. Bileğinizi kilitlemek, ayağınızın dayanıksız olmamasını ve topla temas ettiğinde hiç hareket etmemesini sağlar. Ayağın topun nasıl hareket edeceğini kontrol etmesi gerekir. Ayağın içinden atılan bir pas için ayak parmakları bileği kilitlemek üzere yukarı bakmalıdır. Öte yandan şut için ayak parmakları bileği kilitlemek için aşağı bakmalıdır.
    • Spin elde etmemenin tek yolu bileğinizi kilitlemektir. Ayak dayanıksızsa, top da aynı derecede dayanıksız hareketler ve hareketler yapacaktır.
  2. Topa ayakkabının iç kısmıyla pas verin. Asla ayak parmağınızla pas vermeyin. Futbolcular ayağın iç kısmını kullanarak pas verir çünkü daha geniş bir yüzey alanı kullanır ve en isabetli vuruşu yapar.
    • Bu vuruşun dezavantajı, o kadar fazla güç elde edememenizdir. Yine de kesinlikle en isabetli pas verme yöntemidir.
  3. Planter ayağınızı konumlandırın. Ekici ayağınızı (vuruş için kullanmadığınız ayağınızı), ayakkabınızın iç kısmı topa bakacak şekilde çevirin. Unutmayın, ekici ayağınız topun nereye gideceğini gösterecektir. Topa doğrudan ileriye doğru vurmak istiyorsanız, bu ayağınızı doğrudan ileriye bakacak şekilde yerleştirin.
  4. Yerde bir pasa vurun. Ayağınız yere yakın olacak şekilde devam edin. Kısa paslar ve yerdeki paslar için sadece birkaç adım takip etmeniz gerekir. Ayağınızı yerden fazla kaldırmayın.
    • Topun dönüşüne dikkat edin. Ayağın içinden atılan bir pas uçtan uca spinli olmalıdır. Eğer top dışa doğru dönüyorsa bileğinizi kilitlemeniz gerekir ya da pas ayağınızı doğru yörüngede hareket ettirmiş olabilirsiniz.
  5. Havada bir pasa vurun. Vücudunuzu geriye yaslayın ve ayağınız havadayken devam edin. Bu kez ayağınızı tamamen uzatın ve ayağınız birkaç metre havada olacak şekilde devam edin. Havada pas atarken ayağınızı yere pas atarken olduğundan daha yakın tuttuğunuzdan emin olun, böylece top havaya gidecektir.
    • Yine, topun dönüşüne dikkat edin. Tıpkı yerdeki bir pas gibi, havadaki bir pas da uçtan uca spinli olmalıdır. Eğer top dışa doğru dönüyorsa, ayak bileğinizi kilitlediğinizden ve pas ayağınızı izlediğinizden emin olun.

Topa Şut Çekmek

  1. Birkaç adım geriye gidin. Hiç köşe vuruşu veya penaltı atışı yapan futbolcuları izlediniz mi? Futbolcular topun sadece birkaç adım gerisinde dizilirler. Topa iyi vurmak için 15 feet (4,6 m) uzaktan koşarak başlamanıza gerek yoktur. Aslında, 15 fit (4,6 m) koşarak başlamak muhtemelen topa iyi vurmanızı engelleyecektir.
  2. Ayak bileğinizi kilitleyin. Bu, topla temas ettiğinde hareket etmemesi için ayağınızı sabit tutar. Topun ayağı hareket ettirmesi yerine ayağın topun nasıl hareket ettiğini kontrol etmesi gerekir. Eğer spinsiz bir atış yapmaya çalışıyorsanız, bunu yapabilmenizin tek yolu bileğinizi kilitlemektir. Ayak dayanıksızsa, top da aynı derecede dayanıksız hareketler ve hareketler yapacaktır.
  3. Topa ayağınızın üst kısmını kullanarak, bağcıkların üzerinden vurun. Topa vurmak için asla ayak parmağınızı kullanmayın. Topa ayak parmağınızla vurmak, topu nereye atmak istediğinizi kontrol etmenizi imkansız hale getirir. Ve topa vururken ihtiyacınız olan en önemli şey isabettir.
  4. Planter ayağınızı konumlandırın. Planter ayağınız, topa vurmadığınız, topun yanına diktiğiniz ayağınızdır. Topun gitmesini istediğiniz yöne dönük olmalıdır. Ayrıca ayağınızı bükmeli ve ayak parmağınız yere bakacak şekilde topa vurmalısınız. Ayağınızda, bağcıklarınızın yarısına kadar olan ve her seferinde topu sürmek için kullanmaya çalışmanız gereken tatlı bir nokta vardır.
    • Topa çok sert vurmaya çalışmayın ve gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutmayı unutmayın.
  5. Tekmenizi takip edin. Ayak parmağınızın yere doğru dönük olduğundan emin olun. Tekmenizin gücü, atış yaparken her iki ayağınızı da yerden kesebilir. Güç oluşturmak için bacağınızı geri getirin. Hız ve güç elde edeceksiniz.
    • Uzun bir mesafeye vurmak istiyorsanız, topa vururken sonunda zıplayın. Bu, vuruşunuza daha da fazla güç verecektir.
  6. Eğilmenizin vuruşu nasıl etkilediğini anlayın. Vuruş yaparken ne kadar geriye eğilirseniz topun o kadar yükseleceğini unutmayın. Vuruş yaparken vücudunuz düz (dikey) ise, yere yakın veya orta yükseklikte bir vuruş yapmalısınız.
    • Doğru şekilde yapılırsa, topa vurduktan sonra topun bir knuckleball vuruşu gibi spinli olmaması gerekir. Eğer top dışa doğru dönüyorsa, pas ayağınızı doğru yörüngede hareket ettirmemiş veya bileğinizi kilitlememiş olabilirsiniz.
  7. Atış ayağınızın üzerine inin. Topa vururken zıplamalı ve sıçramalısınız. Başınızı aşağıda tutun. Kalçanızı topun gitmesini istediğiniz yöne doğru tutarken diziniz topun üzerinde olmalıdır.
    • Bu yaklaşım topun arkasında daha fazla güç elde etmek için kullanılır.

İleri Teknikleri Denemek

  1. Topa çengel atın. Topa çengel atmak için ayağınızın iç kısmıyla vurun, ancak topa vururken ayağınızı hafifçe öne doğru çevirin. Topu takip ettiğinizde ayağınız 45 derecelik bir açıda olmalıdır.
  2. Topu dilimleyin. Topu kesmek için, topa vururken ayağınız topun uzağında olacak şekilde ayağınızın dışıyla vurun. Bu sefer, topu takip ettiğinizde ayağınız 45 derecelik bir açıyla diğer tarafa dönük olmalıdır (kancaya kıyasla).
  3. Topa vurun. Topa vurmak için ayağınızı topun üzerine indirin ve çok fazla takip etmeyin (eğer varsa). Ayak parmağınızı kullanmadan topa ayakkabınızın ucunun hemen altından vurmak istersiniz.

Formunuzu Alıştırma

  1. Otururken topa vurun. Bir ayağınızın üst kısmıyla topu ellerinizden hafifçe tekmeleyin. Ayak bileklerinizi kilitleyin. Ayağınız topla birleştiğinde, top ayağınızın 'bağcık' kısmıyla veya krampon giyiyor olsaydınız bağcıkların olacağı yerle birleşmelidir. Top sadece birkaç metre yukarı çıkmalı, çok az dönmeli veya hiç dönmemelidir.
    • Önce baskın ayağınızla bağlantı kurmayı deneyin ve ardından baskın olmayan ayağınıza geçin. Yetenekli futbolcular topa baskın olmayan ayaklarıyla da baskın ayaklarıyla olduğu kadar iyi vurabilirler.
  2. Ayakta vuruş pratiği yapın. Artık otururken tekme atma alıştırması yaptığınıza göre, sıra ayaktayken alıştırma yapmaya geldi. Yine, topa sadece birkaç adım yukarıdan, çok az falso vererek vurmaya çalışın.
    • Ayağa kalkın ve aynı şeyi yapın. Topu ayağınızın üzerine bırakın ve hafifçe yukarı doğru vurun. Burada koordinasyonunuzu geliştirin.
    • Yine, topa vurduğunuzda topun dönmemesine dikkat edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topa yükseklik kazandıramıyorum! Ne yapmam gerekiyor?
    Topa dibe doğru vurmayı deneyin. Topa ne kadar aşağıdan vurursanız, yükseklik o kadar yüksek olma eğilimindedir.
  • Soru
    Tüm alıştırmaları yaptım ama hala topla hokkabazlık yapamıyorum. Başka bir öneriniz var mı?
    Pratik yapmak mükemmelleştirir. Sadece birkaç gün içinde mükemmel yapmayı bekleyemezsiniz. Bunu yaparken gördüğünüz pek çok insan, üzerinde uzun süre çalışmıştır. Kendinizi uygular ve elinizden gelenin en iyisini yaparsanız, muhtemelen gelişeceksiniz. Bunu bir, iki ya da on kez yapmak sizi uzman bir top hokkabazı yapmayacaktır, bu yüzden yapana kadar devam edin.
  • Soru
    Ayağın hangi kısmıyla gol vuruşu yapmak en iyisidir?
    Orta-uzun mesafelerde, topa daha fazla güç uygulayabileceğiniz için bağcıkları kullanın. Ancak, yakın mesafe ve orta mesafe için ceza sahası içinde de kullanılabilir. Yeterince iyiyseniz, topun nereye gitmesini istediğiniz konusunda çok daha fazla kontrole sahip olduğunuz için ayağınızın iç kısmını kullanın, ancak dikkatli olun - tekniği doğru yapmazsanız, topu çok fazla kıvırabilir veya çubuğun üzerinden geçirebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Topun havalanmasını istiyorsanız, ayağınızı topun altına daha fazla sokmaya çalışın ve vuruş yaparken biraz geriye yaslanın.
  • Asla ayak parmağınızla vurmayın. Ayağınızı kırar, topun havasını indirir ve vuruşunuzu düşürürsünüz.
  • Topunuzun, topun önerilen basıncına kadar şişirildiğinden emin olun. Az şişirilmiş veya aşırı şişirilmiş bir topa vurmak zordur.

Uyarılar

  • Ayak parmağınızla vurmayın. Bu, düzensiz bir pas veya şuta neden olur ve ayağınızı yaralayabilir.
  • İyi bir çekiş sağlamak için krampon giyin. Bu, topa vurduktan sonra kaymanızı önleyebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Futbol topu
  • Ayakkabılar, tercihen kramponlar
  • Tarla veya park gibi geniş bir alan