Futbol Topuna Sert Bir Şekilde Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç futbol maçınızda gol atmak istediniz ama vuruşunuzun çok zayıf olduğunu hissettiniz mi? Büyük olasılıkla vuruş tekniğinizin ayarlanması gerekiyor. Basit mekanik ayarlamalar, güç ve hassasiyetle uzun vuruşlar yapmanıza yardımcı olur ve bu şutu atmanıza veya sahanın ilerisindeki takım arkadaşlarınıza pas vermenize yardımcı olur. Bir futbol topuna güçlü bir şekilde vurmak için adımınızı kısaltın, ayağınızın üst kısmıyla topun ortasına vurun ve salınımı takip edin.

Adımlar

Topa Yaklaşmak

  1. adım 1 topu baskın ayağınıza göre ayarlayın.
    Topu baskın ayağınıza göre ayarlayın. Serbest vuruş sırasında sabit bir topa vurduğunuzda, topa daha güçlü ayağınızla vurmaya hazırlanmak için açınızı ayarlayın. Aksi takdirde, topla dripling yaparken topu önünüze ve vuruş ayağınıza doğru itin.
    • Uygun vuruş açısını elde etmek için kendinizi ve topu kaydırın. Örneğin, topa sağ ayağınızla vururken vücudunuzu sola kaydırın veya koşarken topu sağ ayak başparmağınızın önüne gelecek şekilde ileri itin.
    • Topa merkezin biraz sağında veya solunda temas etmek, tam merkeze vurmaktan daha az sallanma ile tam temas sağlayacaktır.
  2. adım 2 kısa adımlar atın.
    Kısa adımlar atın. Vuruş için topa yaklaşırken adımlarınızı kısaltın. Bu en basit şekilde top hazır olduğunda yapılır ve profesyonel oyuncular serbest vuruş yaparken görülebilir. Bir koşu sırasında, daha fazla güç ve kontrol için şut atmayı seçmeden hemen önce adımlarınızı hızla kısaltın.
  3. adım 3 vuruş yapmayan ayağınızı topun yanına yerleştirin.
    Topa vurmayan ayağınızı topun yanına koyun. Topa ulaşana kadar koşmaya devam edin. Topa vurmak için kullanmadığınız ayağınız topun hemen yanında olmalıdır, arkasında değil. Bu, vücudunuzu topun üzerine getirir. Topun arkasında kalırsanız, topu kaldırma ve hedefi ıskalama veya topa ayak parmağınızla vurma eğiliminiz olacaktır.
  4. adım 4 topa vurmayan ayağınızı topun gitmesini istediğiniz yöne doğrultun.
    Topa vurmayan ayağınızı topun gitmesini istediğiniz yöne doğrultun. Vuruş yapmayan ayağınızı dikerken, topun gitmesini istediğiniz yöne doğru tutun. Ayağınızı yanlış yöne doğrultmak vuruşu garip hissettirir, gücünüzü en üst düzeye çıkarmanızı engeller ve topu gitmesini istemediğiniz bir yöne gönderebilir.
    • Ayağınızı topa doğru yöneltmek ayağınızın topun önüne geçmesine neden olur. Ayağınızı çok fazla yana çevirirseniz topun kontrolünü kaybedersiniz.
  5. adım 5 topa doğru bakın.
    Topa doğru bakın. Vuruşunuzu yapmadan hemen önce topa bakın. Güç üretmek veya topun vurmasını istediğiniz noktayı izlemek yerine doğru teknikle vurmaya odaklanın. Bu, vücudunuzu topun üzerinde tutmanıza yardımcı olacak ve topu kaldırmanızı önleyecektir.

Topa Vurmak

  1. adım 1 vücudunuzu gevşetin.
    Vücudunuzu rahatlatın. Birçok kişi güç üretmeye çok fazla odaklanır. Bunu yaptığınızda, atışınızı zorlarsınız, topun kontrolünü kaybedersiniz ve zayıf bir vuruş nedeniyle güç kaybedersiniz. Bunun yerine, omuzlarınız kare şeklinde olacak ve tek gerginlik ayak bileğinizde olacak şekilde vücudunuzun düşmesine izin verin.
    • Bazen oyuncular serbest vuruş yapmadan önce gerginliklerini atarlar.
  2. adım 2 bacağınızı geri getirin.
    Bacağınızı geri getirin. Tekme atan bacağınızı geriye çekerken tekme atmayan dizinizi hafifçe bükün. Çok fazla geriye gitmeyin, aksi takdirde topu isabetli bir şekilde uzaklaştırmak için bacağınızı hızlı bir şekilde öne doğru sallayamazsınız.
    • Büyük salınımlar uzun mesafeli vuruşlar için en iyisidir.
  3. adım 3 ayak parmaklarınızı yere doğru tutun.
    Ayak parmaklarınızı yere doğru tutun. Tekme atan bacağınızı geriye doğru hareket ettirdiğinizde, ayak parmaklarınızı aşağı doğru açın. Bu ayak bileğinizin kilitlenmesine neden olur.
  4. adım 4 bacağınızı öne doğru getirin.
    Bacağınızı öne doğru getirin. Bacağınızı topa doğru ileri doğru çırpın. Bunu yaparken ayağınızı aşağı doğru açılı tutun. Topa vurmadan hemen önce, bacağınızda depoladığınız gücü açığa çıkarmak için ayağınızı uzatın
  5. adım 5 ayak başparmağınızın boğumuna temas edin.
    Ayak başparmağınızın boğumuyla temas edin. Antrenörler topa ayağınızın bağcıklarıyla vurmanızı söyler. Teknik olarak bunun altına vuruyorsunuz. Mafsal, ayak başparmağınızın ayağınızın geri kalanına bağlandığı yerdir. Bu büyük kemik, hemen üzerindeki bölge topa vurduğunda kuvvet yaratır. Ayağınız topla birleşirken topu izleyin.
    • Asla ayak parmaklarınızla tekme atmayın. Bu sadece daha az güç ve kontrol sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ayak parmaklarınızı da incitebilir.
    • Maksimum güç için topa yerden yarı yukarıya kadar vurun. Daha fazla spin için yanlara doğru vurun.

Atışınızı Takip Etmek

  1. adım 1 topa doğru sallanın.
    Topa doğru sallanın. Ayağınız topa çarptığında durmayın. Top ayağınızdan çıkarken ayağınızı top boyunca hareket ettirin. Bu, bacağınızın momentumunun top üzerinde tamamen harcanmasını sağlar. Salınım yayının sonunda ayağınız yukarı kalkacaktır.
  2. adım 2 vuruş ayağınızın üzerine inin.
    Vuruş ayağınızın üzerine inin. Hareket etmeye çalışmadan önce ayağınızı yere indirin ve yere dikin. Bu şekilde vuruşunuzun momentumu en üst düzeye çıkar ve hareket etmeye çalışırken kendinizi dengede tutarsınız.
  3. adım 3 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. Mümkünse atışınızdan sonra koşun. Rakibinize baskı uygulamak, topu saptırmasına veya düşürmesine neden olabilir, bu da size atışınızı takip etme ve potansiyel olarak sayı yapma şansı verir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Atışlarımın arkasında nasıl daha fazla güç elde edebilirim?
    Kendi başınıza şut alıştırmaları yapın ve şutla ilgili videolar izleyin. Hızlı top sürme ve şut atma alıştırmaları yapın. Şut çekmeden önce her zaman kalenin neresinde olduğunuzu bilmelisiniz. Şut atmadığınız ayağınızın topa yakın olduğundan emin olun ve ayağınızdaki köprünün sert kısmından bir vuruşla topa ortadan vurun.
  • Soru
    Topa nasıl vurulacağına dair daha fazla adım var mı?
    Evet. Bir oyuncunun topa vurmadan önce topa doğru yürümesi topa vurması için daha doğaldır. Örneğin, top ayağınızdaysa ciddi bir güç elde etmek çok zordur. Topu birkaç metre önünüze doğru itin/dokunun, ardından topa doğru yürüyün ve vurun.
  • Soru
    Hangi vuruş en fazla güçle sonuçlanır?
    Ayak başparmağı eklemiyle vurmak, ayağınızdaki en büyük kemik olduğu için size daha güçlü bir vuruş sağlar. Topa iyi temas ettiğinizden emin olun.

Video

İpuçları

  • Tekme atmadan önce vücudunuzu gevşetin.
  • Doğru tekme tekniğini geliştirmek zaman alır, bu yüzden cesaretiniz kırılmasın. Pratik yapmaya devam edin.
  • Çok sert olmayan ama aynı zamanda çok da yumuşak olmayan iyi bir futbol topu alın. Resmi Fifa topları daha iyi sonuç verir ancak fiyatları 90 ila 110 cad civarındadır.

Uyarılar

  • Topa ayak parmak uçlarınızla vurmayın. Bu acıtır ve hatta kemik kırılmasına bile neden olabilir.