Tekme Nasıl Atılır (Dövüş Sanatlarında)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tekme atmak birçok dövüş sanatının en önemli özelliklerinden biridir, ancak birçok insan vücutlarını dengelemekte ve koordine etmekte zorlandıkları için iyi tekmeler atamazlar. Neyse ki, daha iyi olmak sadece bir pratik meselesidir. Dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirmek ve bacak kaslarınızı güçlendirerek tekmelerinizden daha fazla güç almanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok egzersiz vardır. Kendinize güvendiğinizde, farklı türlerde dövüş sanatları tekmeleri yaparak ilerlemenizi test edebilirsiniz.

Adımlar

Farklı Vuruşlar Yapmak

  1. adım 1 tüm vuruşlara başlayın...
    Tüm vuruşlara kendi dövüş duruşu. Dövüş duruşu iyi bir denge için tasarlanmıştır ve bu temel pozisyondan neredeyse tüm dövüş sanatları hareketlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ardından zayıf ayağınızla öne doğru adım atın, böylece baskın ayağınızın önünde olsun. Ellerinizi çenenizin hizasına kadar kaldırın.
    • Dövüş duruşunuzda ayaklarınızın üzerinde hafif durun ve ağırlığınızı ayaktan ayağa kaydırma alıştırması yapın. Tekme atarken, ağırlığınızı hızlı bir şekilde değiştireceksiniz, bu nedenle sert olmak size yavaş ve zayıf tekmeler attıracaktır.
  2. adım 2 ayağınızı şıklatın...
    Ayağınızı düz bir şekilde ön tekme. Ön tekme en temel dövüş sanatları tekmesidir, ancak bu güçlü olmadığı anlamına gelmez. Oda pozisyonuna girmek için arka dizinizi omzunuza doğru kaldırın. Ardından güçlü bir tekme için bacağınızı düz bir şekilde dışarı uzatın. Ayak parmaklarınızı yukarı kıvırın ve ayağınızın topuyla temas edin.
    • Ön tekmeleri rakibinizin orta kısmına ve gövdesine odaklayın. Yeterince yükseğe tekme atabiliyorsanız kafayı hedefleyebilirsiniz, ancak çoğu müsabakada kafa tekmeleri yasaklanmıştır.
    • Asla ayak parmaklarınızla temas etmeyin yoksa ayağınızdaki kemikleri kırabilirsiniz.
    • Daha az güçlü ama daha hızlı bir saldırı için, bu tekmeyi arka bacağınız yerine ön bacağınızla yapmayı deneyin. Bu rakibinizi hazırlıksız yakalayabilir.
  3. 3. adım bir yan tekme atın...
    Bir yan yan tekme ekstra güç için. Yan tekmeler, adlarına rağmen ön tekmelere benzer çünkü ikisi de enerjiyi doğrudan önünüze odaklar. Yan tekmenin arkasında daha fazla güç vardır. Arka bacağınızı karşı omzunuza doğru çekerek oda pozisyonuna getirin. Aynı zamanda, destek ayağınızı ayak parmaklarınız geriye bakacak şekilde döndürün. Ardından tekme için bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Ayağınızın bıçağıyla temas edin.
    • Tekmeyi sağ bacağınızla atıyorsanız, aynı anda sol kolunuzu arkanızda uzatın. Sol ayağınızla tekme atıyorsanız tam tersini yapın. Bu, dengenizi korumanıza yardımcı olur.
    • Ön tekmelerde olduğu gibi, yan tekmeleri de rakibin orta kısmına doğru hedefleyin.
    • Yan tekmeler aynı zamanda tahtaları kırmak için de iyi bir tekmedir çünkü çok fazla güce sahiptirler.
  4. adım 4 yandan saldırın...
    Yandan bir tekme ile saldırın yuvarlak tekme. Önden veya yandan tekmelerin aksine, yuvarlak tekme enerjiyi öne doğru değil yana doğru odaklar. Tekme atan bacağınızı kaldırarak ve dizinizi tekme attığınız yöne doğru açarak bir oda pozisyonuna girin. Aynı anda ağırlığınızı destek ayağınıza kaydırın. Tekmeyi bacağınızı bir taraftan diğerine süpürür şekilde uzatarak atın. Alt kaval kemiğinizle, ayak bileğinizin hemen üstüne temas edin.
    • Dengeyi korumak için tekme atarken tekme attığınız taraftaki kolunuzu aşağı doğru uzatın.
    • Filmlerde dövüş sanatçıları rakiplerinin kafasına yuvarlak tekme atarken gösterilse de bunu yapmak çok zordur. Ayrıca tehlikelidir çünkü bir kasınızı yırtabilir veya rakibiniz bacağınızı yakalayabilir. Bunun yerine, rakibinizin uyluklarını hedefleyin. Alçak tekmelere karşı savunma yapmak daha zordur ve çok fazla hasar verebilir.
    • Yuvarlak tekme atarken asla ayağınızın üst kısmıyla temas etmeyin. Sert bir şeye vurursanız buradaki küçük kemikler kolayca kırılabilir.
  5. adım 5 topuğunuzla vurun...
    Vuruş yaparken topuğunuzla vurun geri tekme. Biri size arkanızdan saldırmaya çalışırsa sırt tekmesi kullanışlıdır. Sırtınız hedefinize dönük olacak şekilde durun. Tekmeye hazırlanmak için dizinizi karşı omzunuza doğru kaldırın. Sonra bacağınızı kuvvetle arkanıza atın. En yüksek gücü elde etmek için topuğunuzla temas edin.
    • Bu tekmeyi atarken arkanıza bakın, böylece daha iyi hedefleyebilirsiniz. Rakibin orta bölümünü hedefleyin.
    • Yan tekmede olduğu gibi, dengede kalmak için kolunuzu karşı tarafa uzatın.
    • Daha karmaşık bir hareket için, bu tekmeyi atmadan önce dönerek geri tekme atın.

Dengenizi Korumak

  1. adım 1 ağırlığınızı destek ayağınızın topuğu üzerinde tutun.
    Ağırlığınızı destek ayağınızın topuğu üzerinde tutun. Her iyi vuruşun sağlam bir temele ihtiyacı vardır. Ne zaman bir vuruş yapsanız, vuruş ayağınızı kaldırmaya başlar başlamaz ağırlığınızı destek ayağınızın topuna kaydırın. Ayağınızın topuğundaki ağırlıkla ağırlığınızı kaydırmak ve dengede kalmak çok daha kolaydır.
    • Tüm vuruşlar için topuğunuzun yerden kesilmesi gerekmez, ancak ağırlığınızın çoğunun bu noktaya odaklanmadığından emin olun. Tüm ağırlığınız topuğunuzdayken sert ve daha az dengeli olursunuz.
    • Farklı tekmeler, destek ayağınızın farklı pozisyonlarda olmasını gerektirir. Örneğin yan tekmede destek ayağınız geriye dönüktür. Ancak ayak pozisyonunuz ne olursa olsun, ağırlığınızı her zaman ayak topuğunuza verin.
  2. adım 2 dengede durmakta zorlanıyorsanız tekme atarken elinizi bir duvara yaslayın.
    Dengede durmakta zorlanıyorsanız tekme atarken elinizi bir duvara yaslayın. Yeni başlıyorsanız ve tekme atarken dengede durmakta zorlanıyorsanız, bir duvara yaslanarak tekme atma hareketleri üzerinde çalışın. Tekme atan bacağınız duvardan daha uzakta olacak şekilde bir duvarın yanında durun. Elinizi duvara doğru bastırın. Ardından bacağınızı oda pozisyonuna getirin ve tekme atın. Bu pozisyonda birden fazla tekme atın, ardından diğer tarafa geçin.
    • Hazne, bir tekmeye hazırlanmak için girdiğiniz pozisyondur. Pozisyon, hangi tekmeyi attığınıza bağlı olarak değişir.
    • Eğer sağ bacağınızla tekme atacaksanız, sol tarafınız duvara yakın olacak şekilde durun. Sol elinizi duvara bastırın ve sağ bacağınızla tekme atın.
    • Vücudunuzun tekme atmaya alışması için bu hareketleri yavaşça yapın.
    • Duvara mümkün olduğunca hafifçe dokunun. Sadece dengeyi korumaya yardımcı olması için kullanın. Tüm ağırlığınızı duvara vermeyin çünkü o zaman nasıl düzgün tekme atacağınızı öğrenemezsiniz.
  3. adım 3 kendinizi 30-60 saniye boyunca tekme odası pozisyonunda tutun.
    Kendinizi 30-60 saniye boyunca tekme odası pozisyonunda tutun. Tekme atarken duvara yaslanmayı bırakacak kadar iyi dengeleyebildiğinizde, farklı hazne pozisyonlarında dengenizi sağlayarak daha fazla antrenman yapın. Farklı tekmeler için odalardan geçin ve bunları tutabildiğiniz kadar uzun tutun. Her biri için 30-60 saniye hedefleyin. Bu egzersiz bacak ve sırt kaslarınızı güçlendirir ve zaman içinde dengenizi geliştirir.
    • Farklı tekmelerin farklı hazne pozisyonları vardır. Ön tekme için bacağınızı diziniz bükülü olarak düz bir şekilde yukarı kaldırın. Yan tekme için, diziniz bükülü olarak bacağınızı tekme atan bacağınızın karşı omzuna doğru kaldırın. Yuvarlak tekme için vücudunuzu yana çevirin ve dizinizi bükülü tutarak bacağınızı öne doğru kaldırın. Dengenizi geliştirmek için bu hareketleri yapın.
    • Eğer biliyorsanız farklı tekmeler için hazne pozisyonlarını ekleyin.
    • Başlangıçta dengede durmakta zorlanıyorsanız, dengenizi korumak için birkaç kısa sıçrama eklemeyi deneyin. Kendinizi geliştirdikçe, bacağınız havadayken daha dengeli olacaksınız.
  4. adım 4 ayağınızı düşürmeden farklı hazne pozisyonlarına geçin.
    Ayağınızı düşürmeden farklı hazne pozisyonlarına geçin. Daha gelişmiş bir denge egzersizi için ayağınızı bırakmadan farklı hazne pozisyonlarına geçin. Mantıklı bir model ön tekme, yuvarlak tekme ve yan tekmedir, ancak bunları en rahat bulduğunuz sırayla değiştirin.
    • Pozisyon değiştirirken destek ayağınızın yönünü ve ağırlık dağılımını değiştirin ve destek bacağınızı düz tutun.
  5. adım 5 tekmelerinizi uzatın ve 5 saniye tutun.
    Tekmelerinizi uzatın ve 5 saniye tutun. Tekme haznesi pozisyonlarını rahatça tutabildiğinizde, bu egzersize tekmeleri de ekleyin. Bacağınızı hazne pozisyonuna getirin ve tekme atmak için bacağınızı uzatın. Tekmeyi 5 saniye boyunca tamamen uzatılmış halde tutun. Ardından bacağınızı geri çekin ve dövüş duruşunuza geri indirin.
    • Bildiğiniz tüm tekmeler için bu hareketi tekrarlayın. Her iki bacağınızı da çalıştırmayı unutmayın.
    • Tekmeyi tamamladıktan sonra bacağınızı bırakmayın. Bu eksik bir harekettir ve dengenizi geliştirmez. Bacağınızı yavaşça geri çekin ve tam bir hareket için dövüş duruşunuza yeniden girin.
    • Bu ilk başta zor gelse bile pratik yapmaya devam edin. Mekaniğinizi ve dengenizi ne kadar geliştirirseniz, bunu o kadar az düşünmeniz gerekecek ve bu da güce daha fazla odaklanmanızı sağlayacaktır.

Vuruşlarınızda Güç Oluşturmak

  1. adım 1 dışa doğru tekme atarken nefes verin.
    Dışa doğru tekme atarken nefes verin. Tekme atarken nefesinizi tutarsanız, kaslarınız gergin olacaktır. Kaslarınız gerginse tüm vücudunuzun gücünü koordine etmek çok daha zordur. Kaslarınızı gevşetmek ve tekmelerinizin arkasına daha fazla güç koymak için her tekme attığınızda hızlı bir nefes vermeye zorlayın.
    • Bazı dövüş sanatları farklı hareketler için özel kelimeler kullanır. Bu sizi saldırı yaparken nefes vermeye zorlar ve gücün serbest bırakılmasını temsil eder.
  2. adım 2 temas kurmadan hemen önce kalçanızı hedefe doğru çekin.
    Temas kurmadan hemen önce kalçanızı hedefe doğru çekin. Daha fazla güç eklemek için tekme atarken tüm vücudunuzu kullanın. Hazne pozisyonundan dışarı doğru tekme attığınızda, kalçanızı hedefe doğru çekin. Bu, enerjinizi hedefe yönlendirir, böylece temas kurduğunuzda tekmenizin arkasında maksimum güç olur.
    • Tekme atarken kalçanızın hangi tarafını kullanıyorsanız o tarafı kullanın. Eğer sağ bacağınızla tekme atıyorsanız, tekmeyi atarken kalçanızın sağ tarafını hedefe doğru kırın.
    • Kalça çıtlatma, attığınız tekme türüne bağlı olarak farklı yönlere gider. Örneğin ön tekmede kalçanızı düz bir şekilde öne doğru kırın. Yuvarlak tekmede, kalçanızı tekme attığınız yöne doğru yana doğru kırın.
    • Diğer saldırıları gerçekleştirirken de kalçalarınızı kullanın. Yumruktan hemen önce kalça vuruşu çok fazla güç katar.
  3. adım 3 ayak parmaklarınızla veya ayağınızın üst kısmıyla temas etmekten kaçının.
    Ayak parmaklarınızla veya ayağınızın üst kısmıyla temas etmekten kaçının. Farklı vuruşların farklı temas noktaları olsa da, ayak parmakları veya ayağın üst kısmı asla amaçlanan temas noktası değildir. Amaçlanan temas noktası genellikle en fazla gücü yansıtan ve darbeye dayanabilen ayağın sağlam bir kısmıdır. Doğru temas noktasıyla tekme atmak, ayağınızın en güçlü kısımlarını kullanarak sakatlanmaları da önler. Gücünüzü en üst düzeye çıkarmak için yaptığınız herhangi bir vuruşun amaçlanan darbe noktasını öğrenin.
    • Yaygın darbe noktaları ön tekme için ayak topuğu, yan tekme için ayak bıçağı ve yuvarlak tekme için ayak bileğinin hemen üzerindeki kaval kemiğidir.
    • Diğer bazı tekmeler ayağın farklı bölgelerine vurulur. A kanca tekmeÖrneğin, darbe noktası olarak topuğu kullanır.
  4. adım 4 ağır bir torba ile pratik yapın.
    Ağır bir torba ile pratik yapın. Havada pratik yapmak denge kurmanıza yardımcı olur, ancak bir şeye vurmadığınız sürece güç oluşturamazsınız. Ağır bir çanta, üzerinde farklı saldırılar gerçekleştirebileceğiniz dolgulu ancak sağlam bir sehpadır. Haftada birkaç kez ağır bir torbaya vurarak tüm antrenmanınızı bir araya getirin. Önce hareketleri doğru yapmaya odaklanın. Ardından her seferinde torbaya sertçe vurana kadar gücünüzü artırın.
    • Yerel bir spor salonunda ağır bir çanta olup olmadığına bakın ve haftada birkaç kez bununla antrenman yapın. Hiçbir spor salonunda ağır çanta yoksa, yakınlarda bir dövüş sanatları dojosu bulmaya çalışın.
    • Eğer istiyorsanız ağır bir çanta asmak evde, ağırlığına dayanabilecek güçlü bir noktaya sahip olduğunuzdan emin olun.
    • Monte edilmiş ağır çantalar evde kullanım için daha uygundur. Portatiftirler ve su veya kumla dolu bir tabana sahiptirler.
  5. adım 5 kaslarınızı güçlendirin...
    Kaslarınızı aşağıdakilerle güçlendirin bacak egzersizleri. Bacak kaslarınızı güçlendiren egzersizler yapmak size daha güçlü vuruşlar sağlayacaktır. Quad kaslarınızı, baldırlarınızı, sırtınızı ve merkez bölgenizi hedef alan bir egzersiz rejimi tasarlayın. Tekme atarken bu kasların hepsi birlikte çalışır.
    • Squat ve deadliftler özellikle bacaklarınızı ve sırtınızı hedef alan bileşik, tüm vücut egzersizleridir.
    • Kısa mesafeli sprintler ve derin squatlar, özellikle ağırlıklı bir yelekle çalışıyorsanız, bacak gücü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
    • Box jumps, burpees, vertical jumps gibi pliometrik egzersizler bacaklarınızı tekme atmanın patlayıcı gücü için eğitir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Tekme için nasıl daha fazla güç geliştirebilirsiniz?
    Daha güçlü bir tekme atmak için kısa mesafeli sprintler, derin squat ve lunge gibi egzersizlere odaklanın. Ağırlıklı bir yeleğiniz varsa, ekstra direnç için onu ekleyin. Yine de en önemli şey sadece tekrardır. Mekaniği ne kadar çok öğrenirseniz, o kadar az çaba harcamanız gerekecek, böylece güce daha fazla odaklanabilirsiniz.
  • Soru
    Dövüş sanatlarında en etkili tekme nedir?
    Bu gerçekten neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı! Dönen tekmeler ve yan tekmeler en güçlü olma eğilimindedir, bu nedenle örneğin tahtaları kırmaya çalışıyorsanız bunlar iyi bir seçenektir. Kendinizi savunmaya çalışıyorsanız, basit bir ön tekme veya stomp tekmesi, bir saldırganla başa çıkmanın çok pratik ve etkili bir yoludur.
  • Soru
    Kum torbasını tekmelemek doğru mu?
    Elbette! Spor salonunda veya dövüş sanatları stüdyosunda gördüğünüz bu büyük, ağır kum torbaları, yumruklardan veya ayaklardan dayak yemek için tasarlanmıştır.

Video

İpuçları

  • Tekme atarken ellerinizi yukarıda tutmayı unutmayın. Ellerinizi indirirseniz, rakibiniz içeri girip kafanıza saldırabilir.
  • Başınızın üzerinden tekme atmaya çalışmak zorunda değilsiniz. Alçak bir tekme genellikle daha fazla güce sahiptir ve savunması daha zordur.

Uyarılar

  • Dövüş sanatları kendini savunmak içindir. Asla kimseye zorbalık yapmayın veya becerilerinizle gösteriş yapmaya çalışmayın.
  • İzinleri ve uygun koruyucu donanımları olmadan asla birisinin üzerinde dövüş sanatları hareketleri yapmayın.