Kene Nasıl Öldürülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kene kaynaklı hastalıkların yayılmasını önlemek için, gördüğünüz keneleri uygun şekilde öldürmelisiniz ki tanımlanabilsin ve ondan bir şey kapma riskiniz olmasın. Bunu yapmak, kendinizde veya başkalarında bulduğunuz keneler için çok önemlidir çünkü onları vücuduna zarar vermeden öldürmeniz gerekir. Evcil hayvanların üzerinde veya dışarıda gördüğünüz keneler için doğru türde kimyasal tedaviler kullandığınızdan emin olmalısınız, aksi takdirde tüm farklı türlerden kurtulamayabilirsiniz. Bir keneyi öldürdükten sonra sağlığınızı izleyin ve tıbbi tedavi gerektirebileceğinden döküntü belirtileri arayın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Yapışmış keneleri cımbızla çıkarın, ispirto ile öldürün, vücudu referans için bir indeks kartına bantlayarak saklayın.
  • Ateş, baş ağrısı veya bullseye döküntüsü gibi belirtilere karşı tetikte olun.
  • Serbest keneleri öldürmek için evcil hayvanlarınıza kene önleyici tedaviler uygulayın, yıkamadan önce ve sonra giysilerinizi kurutun ve giysilerinize permetrin püskürtün (permetrinin kediler için toksik olabileceğini unutmayın).
  • Keneleri bahçenizden uzak tutmak için, bahçenizi düzenli olarak temizlemeye ve bahçenizin herhangi bir ormanlık alanın kenarından en az 3 fit uzakta olduğundan emin olmaya odaklanın.

Adımlar

Tutunmuş Bir Keneyi Öldürmek

  1. adım 1 keneleri çıkarın...
    Keneleri çıkarın. Kene bir insana veya evcil hayvana yapışmışsa, önce onu ayırın. Kenenin başını sivri uçlu bir cımbızla kavrayın. Düz bir hareketle yavaşça yukarı doğru çekin.
    • Geniş uçlu cımbızlar keneyi ezebilir veya bulaşıcı mikropları sıkabilir.
    • Asla çıplak ellerinizi kullanmayın. Keneye dokunmanız gerekiyorsa tek kullanımlık eldiven giyin.
  2. adım 2 keneyi sıkıca bantla sarın.
    Keneyi bantla sıkıca sarın. Kenenin her tarafını şeffaf bantla kaplayın. Kene kendi kendine ölecek ve serbest kalamayacaktır. Kene çoğunlukla zarar görmeyeceği için bu kullanılacak en iyi yöntemdir. Bu, semptomlar göstermeniz durumunda bir doktorun keneyi tanımlamasını kolaylaştırır.
    • Bunun yerine küçük, fermuarlı bir torba gibi ağzı kapalı, şeffaf bir kap kullanabilirsiniz. Delik olup olmadığını kontrol edin ve tamamen kapalı olduğundan emin olun.
  3. adım 3 sürtünme alkolü ile öldürün.
    Sürtünme alkolü ile öldürün. Bantınız yoksa keneyi alkol dolu bir kaba bırakın. Kenenin ölmesi biraz zaman alabilir. Kaçmadığından emin olmak için onu izleyin ya da şeffaf bir kapakla kapatın.
    • Su keneyi öldürmeyecektir. Eğer ispirtonuz yoksa çamaşır suyu ya da sirkeyi deneyin.
  4. adım 4 ellerinizi ve ısırık bölgesini yıkayın.
    Ellerinizi ve ısırık bölgesini yıkayın. Eğer varsa ispirto veya iyotlu ovma ile ovun. Eğer yoksa sabunlu su kullanın. Bu, enfeksiyonun yayılma olasılığını azaltır.
  5. adım 5 keneyi saklayın.
    Keneyi saklayın. Ölü ya da sıkışmış keneyi bir indeks kartının üzerine bantlayın. Kartın üzerine keneyi bulduğunuz tarihi ve kenenin gelmiş olabileceği yerleri yazın. Evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzakta saklayın.
  6. adım 6 belirtileri izleyin.
    Belirtilere dikkat edin. Bazı keneler hastalık yayabilir, özellikle geyik keneleri. Kurban üç ay içinde bu belirtileri gösterirse, kurbanı ve keneyi doktora götürün:
    • Ateş veya titreme
    • Baş ağrısı, kas ağrıları veya eklem ağrıları
    • Döküntü, özellikle büyük kırmızı 'boğa gözü' döküntüsü.
    • Genellikle koltuk altında veya kasıklarda şişmiş lenf düğümleri

Evcil Hayvanlar veya Giysiler Üzerindeki Gevşek Kenelerin Öldürülmesi

  1. adım 1 bir evcil hayvan tedavisi seçin.
    Bir evcil hayvan tedavisi seçin. Evcil hayvanlar için kene öldürücü olarak satılan birçok kimyasal ve bitkisel tedavi vardır. Bunların çoğu genç hayvanlar veya evcil hayvanla oynayan küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Mümkünse önce bir veterinerle konuşun.
    • Evcil hayvanınızın türüne (kedi veya köpek gibi) özel bir tedavi kullanın.
    • Evde küçük çocuklar veya başka evcil hayvanlar varsa, ağızdan alınan bir ilaç arayın.
    • Asla organofosfat içeren bir tedavi kullanmayın. İçeriğinde amitraz, fenoxycarb, permethrin, propoxur ve tetrachlorvinphos (TCVP) olup olmadığını kontrol edin.
  2. adım 2 önce giysileri kurutucudan geçirin.
    Önce giysileri kurutucudan geçirin. Kuru ısı neredeyse tüm keneleri öldürecektir, ancak ıslak ısı öldürmeyebilir. Kenelerin bulunduğu bölgelerde yürüdükten sonra giysilerinizi kurutucudan geçirin. Daha sonra yıkayın ve tekrar kurutun.
  3. adım 3 giysilere permetrin püskürtün.
    Giysilere permetrin püskürtün. Bu kimyasal keneleri diğer böcek ilaçlarından daha hızlı öldürür ve insanlar için daha güvenlidir. Yürüyüşe çıkmadan önce giysilerinizin üzerine, gömlek kollarının ve pantolon paçalarının iç kenarına püskürtün.
    • Permetrini asla kedilerin etrafında kullanmayın. Hastalanabilir ve hatta ölebilirler.
    • Hamileyseniz, emziriyorsanız veya yakup otuna alerjiniz varsa önce doktorunuzla konuşun.
    • Permetrin cilt kremi genellikle keneler için kullanılmaz.

Kene Popülasyonlarının Yok Edilmesi

  1. adım 1 bahçenizi temizleyin.
    Bahçenizi temizleyin. Keneler hayatta kalmak için neme ve gölgeye ihtiyaç duyar. Bahçenizi yaprak çöplerinden ve gölgeli saklanma yerlerinden temizleyin. Çimleri kısa biçilmiş halde tutun.
    • Kemirgenler ve geyikler keneleri taşıyabilir. Dışarıda tutulan tüm çöpleri ve yiyecekleri sıkıca kapatarak onları uzak tutun. Geyikleri uzak tutmak için bir çit kullanın.
  2. adım 2 ormanlık alanların etrafında bir sınır oluşturun.
    Ormanlık alanların etrafında bir sınır oluşturun. Bahçeniz ormanın yanındaysa, kuru malç veya çakıldan üç ayak genişliğinde bir sınır oluşturun. Bu, bitkilerin büyümesini engeller ve kenelerin bahçenize girmesini çok daha zor hale getirir.
  3. adım 3 nematodları yayın.
    Nematodları yayın. Kenelere endişelenmeleri için kendilerine ait bir parazit verin. Bu mikroskobik solucanlar internet üzerinden satılır ve birçok çeşidi vardır. Kene tedavisi olarak satılanlar insanlar ve evcil hayvanlar için tamamen zararsızdır. Su ile karıştırın ve bahçenize yayın. Solucanlar yerleşene kadar alanı yedi gün boyunca nemli tutun.
    • Geyik kenesi (kara bacaklı kene) sorununuz varsa Steinernema carpocapsae veya Heterorhabditis bacteriophora arayın. Diğer kene türleri için nematodlar hakkında bir veterinere danışın.
  4. adım 4 pestisitleri dikkatli kullanın.
    Pestisitleri dikkatli kullanın. Birçok pestisit evcil hayvanlar, çocuklar veya yerel yaban hayatı için tehlikelidir. Bunları kullanmaya karar verirseniz, yılda bir veya iki kez ziyaret etmesi için lisanslı bir pestisit uygulayıcısı kiralayın. Başlamadan önce, güvenlik bilgilerini içeren yazılı bir plan ve mülkünüzün etrafına asmak için işaretler isteyin.
    • Yaygın bir kene karşıtı pestisit olan permetrin, kedileri ve balıkları öldürebilir.
  5. adım 5 çiftliğinize gine tavuğu ekleyin.
    Çiftliğinize gine tavuğu ekleyin. Gine kuşları keneleri avlar ve yer. Geyik keneleri genellikle kaçabilecek kadar küçüktür, ancak eskisinden çok daha az sayıda olmalıdır. Beç tavuğunun çok gürültülü olabileceğini unutmayın.
  6. adım 6 kene robotlarına dikkat edin.
    Kene robotları için gözünüzü dört açın. Mart 2015 itibariyle Delaware şirketi kene öldüren bir robotun bir sonraki aşamasını test etmek için para toplamaktadır. Keneler kandırılarak pestisitlere tutunmaları ve içmeleri sağlanıyor, böylece pestisit spreyinden çok daha güvenli bir şekilde öldürülüyorlar. Bir bireyin ya da bir pestisit şirketinin bir tane satın alması biraz zaman alacak, ama belki bir gün sizin de kendi bahçe Terminatörünüz olur.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kene mi yoksa yatak böceği mi olduğunu nasıl anlarsınız?
    Biraz benzer görünürler ama kenelerin dört bacağı vardır. Yatak böceklerinin ise 6 bacağı vardır. Bu, ikisini görsel olarak ayırmanın en kolay yoludur.
  • Soru
    Farklı kene türleri var mı?
    Kesinlikle farklı kene türleri vardır, ancak neye maruz kalacağınız yaşadığınız yere bağlı olacaktır. Ayrıca köpek keneleri veya geyik keneleri de vardır, bu nedenle sadece belirli hayvanlarla beslenen bazı türler vardır ve bunlar sizin için tehdit oluşturmayabilir. Yine de etrafınızda ne tür kenelerin yaşadığını bulmak için etrafı araştırmanız gerekecektir.
  • Soru
    Keneler neye benzer?
    Çok küçüktürler, ancak genellikle 4 bacakları olduğunu görebilirsiniz, bu da genellikle ölü bir hediye olur. Ayrıca uzun bir burunları varmış gibi görünebilir ama bu aslında çene kemikleridir.

Video

İpuçları

  • Keneyi özel kene çıkarıcı ile çekip çıkarabilirsiniz! Sadece cımbızla çekmek kenenin başını vücudunuzda bırakabilir ve enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir.
  • Eğer bir doktora erişiminiz yoksa, keneyi poşetleyin ve bir kene tanımlama şirketine gönderin. Kenenin hastalıklı olup olmadığını size bildireceklerdir, ancak bu her zaman hastalığa yakalandığınız anlamına gelmez. Hangi hastalıklara sahip olabileceğini görmek için türü kendiniz de tanımlayabilirsiniz.

Uyarılar

  • Bir keneye dokunduktan sonra ellerinizi daima sabunlu suyla yıkayın. Keneler, görünmez vücut salgı sıvıları içinde bulaşıcı bakterileri kenenin vücudunun her yerine taşıyabilir. Cildiniz çizilmediği sürece muhtemelen bir şey olmaz, ancak üzülmektense tedbirli olmak daha iyidir.
  • Keneyi ezmeye çalışmayın. Kenelerin çok sert sırtları vardır ve doğru cımbız olmadan onları ezmek zordur. Daha da önemlisi, keneyi ezmek bulaşıcı bakterileri yayabilir.
  • Tutunan keneleri öldürmek için ev ilaçları kullanmayın. Bunlar genellikle enfeksiyon olasılığını artırır. Buna keneleri ojeyle boğmaya çalışmak ya da kibritle yakmak da dahildir.